Sundhed for far, mor og baby

Læs vores artikler omhandlende sundhed og velvære både for far, mor og børnene.

Passer du godt nok på dit barns hud?

Vidste du godt, at der hvert år er 10.000 danskere der får konstateret kontaktallergi? Heriblandt småbørn, unge, kvinder og mænd. Kontaktallergi hører ikke til en bestemt aldersgruppe eller et bestemt køn. Kontaktallergi kan ramme alle, store som små. Desværre er flere og flere børn begyndt at blive ramt af kontaktallergi.

Har dit barn først fået hudallergi, så er det ikke noget barnet vokser fra igen. Det er derfor vigtigt at du fra begyndelsen af dit barns liv overvejer, hvilke produkter barnet skal omgives med. Hvis vi skal tænke over vores børns hud og vide, at de skal bære rundt på den hud mange år endnu, hvad er så bedst?

Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du beskytter dit barn mod at udvikle allergi.

Som forældre tænker mange over, hvilke produkter der kommer hjem på hylden. Nogle tænker meget på økologi, nogle synes at sæben skal være sjov, grøn og dufte af tyggegummi, og andre vil helst gerne have så mange mærker på deres produkter som muligt.

Som forbruger stoler vi på de produkter der omgiver os. For hvorfor skulle de blive sat på hylderne, hvis de kan være skadelige for os?

Desværre lever vi ikke i en perfekt verden eller i et perfekt land og nogle produkter er på kortere eller længere sigt skadelige for os. Der er alligevel organisationer der gør deres, for at de produkter der omgiver os, er gode for os. Derfor er det godt at kigge efter de forskellige allergimærker der findes, som Astma- og Allergimærket eller AllergyCertified.

 

Be kind to your skin – Det sikre valg

Hos AllergyCertified bliver forskellige produkter gået i dybden, for at se om de kan blive allergimærket. Når du står med et produkt der er allergimærket, skal du kunne føle dig tryg og vide, at du med dette produkt er med til at passe på din og din families hud.

AllergyCertified er et dansk initiativ, startet af Lene Stiil og Ewa Daniél. Dette er en allergimærkning, som ikke kun kan findes på det danske marked, men som går ud over de danske grænser. AllergyCertified bygger på de danske normer for, hvilke stoffer et produkt må indeholde.

Det betyder for dig som forbruger, at du kan se efter denne allergimærkning, når du fx er på ferie sydpå. Dette giver en større tryghed ved det produkt vi køber og tager med hjem. Be Kind to Your Skin er en kampagne AllergyCertified kørte i september måned, for at øge opmærksomheden på kontaktallergi.

Men er der brug for at øge opmærksomheden på kontaktallergi? Vi har spurgt Lene Stiil, der er CEO hos AllergyCertified og hendes svar er:

“Vi ved, at folk stadig tror, at naturligt er bedre end syntetisk. Det er ikke rigtigt. Vi ved, at folk stadig tror, at der findes naturlige parfumer, der ikke er allergene [allergifremkaldende]. Det er ikke rigtigt. Vi ved, at folk stadig tror, at rinse off (shampoo mm.) er harmløse, netop fordi de renses af huden hurtigt. Det er ikke rigtigt.”

 

Der er derfor stadig en masse uvidenhed omkring, hvordan huden bliver påvirket af de produkter vi bruger. Det er blandt andet derfor de valgte at lave en kampagne som Be Kind to Your Skin. De ved at det ikke resulterer i her og nu adfærdsændringer, men ved at gentage budskabet tilstrækkelig mange gange, så vil flere forbrugere blive bedre til at passe på deres hud. “Det er et langt, sejt træk – men vi skal nok komme derhen” fortæller Lene Stiil.

Sådan undgår du kontaktallergi

Synes du, det er svært at finde de produkter der ikke er skadeligt for dit barns og din egen hud?

Som forbruger kunne det være rart med en liste, der fortalte os, hvilke ingredienser vi skulle undgå, så vi bedre kunne vide, hvilke produkter vi skulle undgå. Så let er det desværre ikke. Her fortæller Lene StiilI princippet kan alle ingredienser give kontaktallergi. Der er dog en lang række ingredienser, der har et højere allergipotentiale end andre. For eksempel er det uhyre sjældent, at nogen udvikler allergi over for vand.”

Men hvis alt i princippet kan give allergi, hvad kan vi så gøre for at sikre vores børns og vores egen hud bedst? Som en god tommelfingerregel kan vi sige: Undgå altid direkte hudkontakt med parfumestoffer, uanset om de er naturlige eller syntetiske. Undgå altid konserveringsmidlet formaldehyde og formaldehyddonorer samt Methylisothiazolinone (MI).”

Undgå altid følgende produkter til dit barn og dig selv:

 • Parfumestoffer – Både naturlige og syntetiske
 • Formaldehyde
 • Formaldehyddonorer
 • Methylisothiazolinone (MI)

Du kan se om ingredienserne er i dine produkter ved at nærlæse indholdet bag på.

 

Et fuldkommen hudvenligt liv

Hvis man spørger Lene Still, så er hendes mål med AllergyCertified helt klart.

“Målet er, at man som forbruger i løbet af de næste fem år vil kunne leve et fuldkommen hudvenligt liv. Det vil sige, at når man køber tøj, kan man vælge allergicertificeret. Når man køber legetøj, kan man vælge den allergicertificerede udgave. Når man køber briller eller makeup, har vi tjekket indholdet i forhold til allergi.”

Det er en rigtig god ide at forebygge allergi. Hvis dit barn får allergi som et-årig, så vil det følge dit barn resten af livet. Hudallergi er ikke noget man vokser fra, men i stedet noget du får nemmere ved at få mere af, hvis du allerede er allergisk overfor én ingrediens. Desværre er der en stigende tendens, hvor børn der får hudallergi bliver yngre og yngre.

Mange har en ide om, at vi skal bruge så mange og så fine produkter som muligt. I babyverdenen er der mode produkter, der ikke nødvendigvis behøver at være gode for dit barn. Derfor er det vigtigt at være kritisk, når du skal vælge et produkt til dit barn.

“Vi kan alle være med til at stille spørgsmålstegn ved de claims de forskellige brands kommer med, når de sælger deres produkter. For eksempel et udtryk som ‘Uden parabener’. Hvad betyder det? Ja, det betyder, at produktet ikke er blevet konserveret med parabener. Men hvilke konserveringsmidler er der så brugt? Og hvad er der ellers i produktet? Det siger udtrykket ‘Uden parabener’ intet om, men vildleder gerne forbrugere til at tænkte ‘så er jeg home free’.” fortæller Lene Stiil.

Tips til puslebordet:

Vi pusler og plejer om vores små, fra de bliver født. Men du har i virkeligheden ikke brug for så mange ting på puslebordet, selvom butikkerne emmer af forskellige produkter til dit barn.

 • Klude til at vaske barnet med
 • Rent vand
 • En fedtcreme på 50-70 procent fedt og UDEN parfume

Til badet er det rigeligt at bruge nogle dråber olie i vandet, så længe de er babyer. Først når de begynder at lege i mudder mm. vil det være nødvendigt med sæbe. Men her kan du vælge en parfumefri sæbe, for at skåne dit barns hud mest muligt.

Dette skal du være opmærksom på, når du køber produkter til dit barn:

 • Miljømærkede produkter (svanemærket og EU-blomsten) er gode for miljøet, men skåner ikke nødvendigvis dit barns hud mod kontaktallergi.
 • Økologiske produkter må gerne være fyldt med fx parfume, der kan give dit barn parfumeallergi.
 • Hvis du først er blevet allergisk over for én ingrediens, så er der større sandsynlighed for, at du bliver allergisk over for flere ingredienser.
 • Der findes ikke allergenvenlig, allergenfri eller allergenkontrolleret parfume.
 • Er du i tvivl om et produkt, så vælg et der er certificeret.

 

Snacks til baby – din guide

Når din baby går fra kun at drikke mælk til at spise rigtig mad, så åbner der sig en helt ny verden. For hvad må din baby ikke spise? 

Et rigtig godt sted at starte, er hos sundhedsstyrelsen, hvor du kan finde deres lille e-bog omkring spædbørn og småbørn

Derudover er det en rigtig god ide, at tale med din sundhedsplejerske omkring mad til din baby. Måske er der noget du skal være ekstra opmærksom på – fx kan din baby have tendens til hård mave eller sart mave. 

Derudover kan du finde meget inspiration med mad, hvis du dykker ned i BLW (Baby Led Weaning). Baby Led Weaning er en spisemetode, hvor barnet selv styrer spisningen. Det vil sige at din baby ikke bliver madet. 

Riskiks

Du bør helst undgå at give dit barn riskiks og risdrikke. Derudover anbefaler sundhedsstyrelsen at man varierer kosten, så du ikke får et dagligt indtag af ris. Dette gælder både i form af risgrød eller almindelige ris. 

Dette skyldes indholdet af arsen i ris. Arsen forekommer i en organisk og uorganisk form. Men da man ikke har kunne udelukke hvilke områder de forskellige kommer fra, har man lavet den overordnede kostvejledning. Arsen i uorganisk form er set som kræftfremkaldende. Så ved at være udsat for det hen over mange år, vil det forøge risikoen for kræft. 

Forskellige former af fuldkornsgrød indeholder også ris. Sørg derfor altid for at variere kosten, så der ikke kun spises ét grødprodukt. 

Rosiner

Rosiner kan indeholde et højt indhold af stoffet ochratoksin A, der er en svampegift. Den kan sammenlignes med skimmelsvamp og er kræftfremkaldende. 

Børn under 3 år bør ikke indtage mere end 50 gram rosiner om ugen. Barnet kan dog sagtens spise alle 50 gram på én dag, men så undvære rosiner resten af ugen. 

Bær

Bær indeholder vitaminer, mineraler og andre gode stoffer, der er godt for din baby. Dette gælder også frosne bær. Frosne bær skal dog koges op, da de kan indeholde en virus. Så kog altid frosne bær inden brug. Kom dem gerne i smoothies mm. 

Tørret frugt

Der er ikke sat begrænsninger på, hvor meget tørret frugt din baby må indtage, men alt med måde. Tørret frugt skal ikke over tage pladsen for den mere nærende mad, som din baby skal bruge til at vokse. Derudover er tørret frugt fuldt med sukker, så det kan sidestilles som slik. På grund af den tørrede frugts klistrede masse, skal tænderne børstes ekstra godt, da denne masse sætter sig godt i tænderne og kan give huller. 

Tørrede abrikoser: her skal du dog være opmærksom på, at de lyse tørrede abrikoser er tilsat sulfitter. Sulfitter er tilsat pga. den konserverende effekt og for at bevare den lyse farve. Børn bør helst ikke indtage for mange sulfitter. For at undgå dette, kan du i stedet købe økologiske tørrede abrikoser, da disse ikke er tilsat sulfitter og derfor også er mørke i farven. 

Smoothies

Du kan få mange forskellige smoothies til din baby i de forskellige supermarkeder og butikker. De er nemme at have med på farten og din baby elsker dem med garanti. Men disse babysmoothies skal sidestilles med slik, da der er et højt indhold af frugtsukker i. De er gode at have i nødstilfælde, men må på ingen måde udgøre et måltid eller et mellemmåltid. Læs mere i denne artikel, hvor de forskellige babysmoothies er blevet testet

Babymuffins

Du kan lave små sunde babymuffins. Det er dejlig nemt at lave og de kan laves både med frugt eller med grøntsager. På denne måde kan din baby få en snack, som er nærende og sjov på samme tid. Du kan finde flere forskellige opskrifter på nettet, der er muffins til babyer. Her vil du ofte støde på termen Baby Led Weaning, da de sunde muffins ofte er brugt her.

HJÆLP – hvad sker der med mit post-graviditetshår?

Du sidder muligvis i det lige nu – du er nybagt mor, har din guldklump og POST-GRAVIDITETSHÅR! Hvad er dog det og hvad kan du gøre ved det?

Der findes forskellige produkter produkter på markedet, både af shampooer, kosttilskud osv., som kan hjælpe dig med at mindske hårtab, tyndt og sart hår.

Læs videre her og få inspiration til, hvordan du hjælper dit post-graviditetshår og slipper af med mor-knolden oven på hovedet.

Læs mere

Sjove madkasser til børn

Sjove madpakker til børn er en nem måde at gøre frokosten lidt mere indbydende. Nogle børn spiser faktisk mere, hvis maden serveres på en sjov og indbydende måde. I børnehaven eller skolen er det oplagt at gøre dette i en sjov madkasse til børn! Her har vi samlet en række bud på sjove madkasser til […]

Babysmoothies – slik i forklædning

Hylderne i supermarkedet bugner af de farvestrålende smoothies til babyer.  Det startede i det små for nogle år tilbage. Semper kom ind på babymarkedet med smoothies, der kunne tages med på farten.

Vi har spurgt fødevareeksperten Michael René til råds omkring en sundere mulighed end de færdigkøbte smoothies – han har og han har ydermere interviewet Preben Vestergaard Hansen omkring næringsindholdet i disse babysmoothies. Og deres svar var overraskende!

Babysmoothies står ved siden af babymaden på glas. Forskellen på en babysmoothie og babymaden på glas er, at der ikke skal bruges en ske til smoothien og at den er lavet på frugt. Det er en nem lille snack at have med på turen, til når den lille sult meldte sig hos de små.

Sidenhen er der kommet en masse nye varianter og mærker på markedet. Nu er det ikke kun ren frugt der gør sig gældende i de små smoothieposer, nu er der også kommet grøntsager, ris, gryn mm. til blandingerne.

Nu kan du selv lave smoothies til baby – find de nemme opskrifter længere nede på siden!

Læs mere

Smag og Sundhed | Stor test af babysmoothies

Babysmoothies til børn er det helt store hit. De fylder rigtig meget ude i butikkerne, men det kan være svært at gennemskue, hvilke produkter der er de bedste rent smagsmæssigt og ernæringsmæssigt.

Vi har fået fødevareekspert Michael René til at kigge på det smagsmæssige og ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen til at give en analyse af det ernæringsmæssige indhold.

 

Indhold

Smagstest af babysmoothies

Hvilken en baby-smoothie smager bedst til dit barn på 6 mdr+?

Der er smagstestet 8 varianter af baby-smoothies til børn 6 mdr+. Kig med, og se smagstesten her i videoen.

 

Test af 30 smoothies i alt: Sådan gjorde vi

Det blev gennemgået indholdet af i alt 30 smoothies. Ud af disse 30, blev der udvalgt de 8 smoothies, der differentierede sig mest indholdsmæssigt i forhold til deres indhold.

I det følgende kan du læse hvad hver enkelt af de 8 udvalgte smoothies indeholder.

 

.
.......

Baby-smoothie nr. 1

Arla “Baby & Me organic” med pærepuré, solbærpuré, sødmælk, havremel, boghvedemel, vanilje og citronkoncentrat

Denne smoothie indeholder 120 gram smoothie, den er økologisk og kan bl.a. købes hos Nemlig.com, hvor den er set til en pris på 10,00 kr (~ 83,3 kr/kg).

Ingrediensliste: Pære puré* (55,1%), SØDMÆLK* (22,5%), solbær puré* (16,8%), boghvede mel* (3%), HAVRE mel* (2%), VALLE protein*, vanilje ekstrakt* (0,06%), surhedsregulerende middel (citron koncentrat*).

Babysmoothie nr. 2

“Sommar” Semper Baby-Smoothie med æblepuré, jorbærpuré, ascorbinsyre og citronjuicekoncentrat
Denne smoothie indeholder 90 gram og er ikke økologisk. Den kan købes i COOPs butikker, herunder på coop.dk, hvor produktet er set til en pris på 10,50 kr (~ 116,7 kr/kg).

Ingrediensliste: Æblepuré 80 %, jordbærpuré 20 %, citronjuicekoncentrat, antioxidantsmiddel (askorbinsyre). * Indeholder kun naturlige sukkerarter fra råvarerne.

 

Babysmoothie nr. 3

Änglamark, Baby-Smoothie med pærepuré, kiwipuré, bananpuré og citron
Denne smoothie indeholder 90 gram, den er økologisk og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 8,50 kr (94,4 kr/kg).

Ingrediensliste: Økologisk: Pærepuré 65 %, kiwipuré 20 %, bananpuré 15 %, citronsaft fra koncentrat.

 

Babysmoothie nr. 4

Ellas Kitchen Baby-Smoothie med banan, æble, jorbær, hindbær og citronsaft –

Denne smoothie var en af de to dyreste smoothie i testen
Denne smoothie indeholder 90 gram, er økologisk, og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 16,75 kr (~186,1 kr/kg.).

Denne baby-smoothie er én af de to dyreste smoothies i denne undersøgelse af hele 30 smoothies samlet. Er du nysgerrig efter, hvordan denne baby-smoothie klarer sig rent smagsmæssigt? Så se videoen med smagstesten, hvor vi spørger vores meddommer Alexander på 8 år, hvilke smoothies han bedst kan lide.

Ingrediensliste: Bananer* 36 %, Jordbær* 33 %, Æbler* 26 %, Hindbær* 5 %, Citronsaft koncentrat*.

 

Babysmoothie nr. 5

Mini Øgo Baby-Smoothie med æblepuré, pærepuré og ascorbinsyre
Denne smoothie indeholder 90 gram, er økologisk og kan bl.a. købes i Salling Groups butikker, hvor produktet er set til en pris på 9,50 kr (~ 105,60 kr/kg).

Ingrediensliste: 70% økologisk æblepuré og 30% økologisk pærepuré, ascorbinsyre (E300).

 

Babysmoothie nr. 6.

Tropisk Semper Baby-Smoothie med æblepuré, mangopuré og ascorbinsyre
Denne smoothie indeholder 90 gram, er ikke økologisk, og kan købes i COOPs butikker, herunder på coop.dk, hvor produktet er set til en pris på 9,50 kr (105,60 kr/kg).

Ingrediensliste: Æblepuré 80 %, mangopure 20 %, antioxidantsmiddel (askorbinsyre). * Indeholder kun naturlige sukkerarter fra råvarerne.

 

Babysmoothie nr. 7.

Ellas Kitchen Baby-Smoothie med banan, æble, solbær, blåbær og citronsaft –

En af de to dyreste smoothie
Denne smoothie er økologisk, den indeholder 90 gram og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 16,75 kr (~186,1 kr/kg).

Denne baby-smoothie er én af de to dyreste smoothies i denne undersøgelse af hele 30 smoothies samlet. Er du nysgerrig efter, hvordan denne baby-smoothie klarer sig rent smagsmæssigt? Så se videoen med smagstesten, hvor vi spørger vores meddommer Alexander på 8 år, hvilke smoothies han bedst kan lide.

Ingrediensliste: Bananer* 53 %, Æbler* 29 %, Solbær* 12 %, Blåbær* 6 %, Citronsaft Koncentrat*. *100% økologisk.

 

Baby-smoothie nr. 8

Billigste smoothie i testen

COOP 365 Baby-Smoothie med æblepuré, pærepuré og bananpuré
Denne smoothie indeholder 90 gram, er økologisk og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 5,00 kr (~ 55,60 kr/kg).

Denne baby-smoothie er den absolut billigste smoothie af alle 30 produkter. Så hvordan mon denne smoothies klarer sig i videoen, hvor vi smagstester den?

Ingrediensliste: Økologisk pærepuré (italien) 20%, økologisk bananpuré 20% og økologisk jordbærpuré 20%.

.

 

Fjern pletter med smoothies

Det er ret let at spilde saft fra smoothies på sit tøj eller på møbler og gulvtæpper derhjemme, og disse pletter kan være svære at fjerne. Men bare rolig Pletvæk.dk har skrevet den helt store guide til, hvordan du mindsker og måske får helt bugt med pletterne. Klik her og læs mere om den store pletguide til at fjerne pletter med smoothies >>

.

 

30 baby-smoothies

Praktisk er der undersøgt 30 Baby smoothies til børn fra 6 mdr+ fra 5 forskellige supermarkeder: Nemlig.com, Netto, Fakta, Superbrugsen og COOP online. Alle ingredienser og næringsdeklarationer er tastet og organiseret, så vi kan give dig et overblik over ingredienser, ernæringsoplysninger, kg-pris og mærkning.

Her er en præsentation af de 30 produkter fra undersøgelsen

 

Ingredienser i baby-smoothies

Vi har talt alle ingredienser op i 30 baby-smoothies. Samlet var der 32 forskellige typer af ingredienser. De mest anvendte ingredienser i 30 smoothies (top 5) er:

 1. æblepuré/juice (23 af 30 produkter),
 2. Citronjuice/koncentrat (21 af 30 produkter)
 3. Bananpuré/juice (16 af 30 produkter)
 4. Ascorbinsyre (11 af 30 produkter)
 5. Jordbærpuré (8 af 30 produkter)

Alle 30 baby-smoothies havde 131 ingredienser totalt, hvilket medfører et gennemsnitligt indhold på 4,4 ingrediens i hver enkelt produkt. Det produkt, der havde færrest ingredienser havde 1 ingrediens og det produkt, der havde flest havde 8 ingredienser. Ingen smoothiees var tilsat farvestoffer eller parfumer, så det er dejligt at se.

De 22 ud af de 30 produkter var enten er økologiske eller var mærket med EU-blomsten.’

Enkelte smoothies beskrevet som grød

Der var endog også babyprodukter, som var mærket forkert, når man kigger på onlinebeskrivelser af produkterne. Enkelte babygrød blev solgt under overskriften babysmoothies. Så man skal være vågen, når man handler babysmoothies online. Vi krydstjekkede oplysninger hos producenten og alle smoothiees, der medvirker i denne test er defineret som baby-smoothies.

Pris 

Kiloprisen på baby-smoothies til børn 6 mdr+ varierer mellem 55,6 og op til 186,1 kr/kg i de 30 baby-smoothies vi har kigget på. Så der er mange penge at spare, hvis man kigger sig lidt for.

Ernæring i babysmoothies for børn fra 6 mdr+

Det ernæringsmæssige indhold i smoothierne viste også en del overraskelser. Herunder er et sammendrag af vores sammenfattende beregninger på ernæringsindhold på alle 30 babysmoothies fra 5 supermarkeder fra dansk detailhandel.

Se videoen herunder, hvor ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen giver et sammendrag og analyse af næringsindholdet af de 30 baby-smoothies til børn fra 6 mdr+.


.

Energiindhold og energifordeling (kcal/100 g)

Herunder er angivet variationer på indhold maks og min samt et gennemsnit indholdet.

Energiindholdet varierer fra 44,0 til 89,0 kcal/100 g med en middelværdi på 60,1 kcal/100 g

Fedt (total) varierer fra 0 til 1,4 g/100 g med en middelværdi på 0,3 g/100 g.

Mættede fedtsyrer varierer fra 0 til 0,9 g/100 g med en middelværdi på 0,1 g/100 g.

Kulhydrat varierer fra 9,2 til 19,0 g/100 g med en middelværdi på 12,9 g/100 g.

Sukkerarter varierer fra 7,6 til 15,1 g/100 g med en middelværdi på 10,6 g/100 g.

Kostfibre varierer fra 0,8 til 2,0 g/100 g med en middelværdi på 1,6 g/100 g.

Proteinindholdet varierer fra 0,1 til 1,9 g/100 g med en middelværdi på 0,6 g/100 g.

Saltindholdet varierer fra 0,00 til 0,04 g/100 g med en middelværdi på 0,01 g/100 g.

 

Babysvømning – din guide til babysvømning

Som forældre kan vi gøre så mange forskellige ting, for at styrke vores børns sansemotorik. Så hvorfor ikke vælge en aktivitet, der er behagelige for både os selv og vores barn? Vi må ind imellem gerne tænke på os selv, også selvom vi er blevet forældre til verdens dejligste guldklump.

Ved denne aktivitet får du lov til at flyde rundt i 34 garder varmt vand. Hvis det lyder tiltalende, så bør I helt klart begynde til babysvømning. Læs videre her og find ud af, om det var noget I kunne have lyst til.

svømning med din baby er både godt for baby motorisk og socialt.

Styrk dit barns sansemotorik

At gå til babysvømning er både godt for dit barns sansemotorik og sociale samværd. Ved babysvømning i alderen op til halvandet år, er der mest fokus mellem forælder og barn. Men der vil også være rig mulighed for at svømme rundt i bassinet og hilse på de andre på holdet. Samt at der vil være mulighed for at være social efter turen i bassinet. Bagefter svømning vil de fleste babyer gerne have mad, så der vil ofte mulighed for at sidde sammen med børnene, så de kan se hinanden mens de spiser – dette er dog først når de kan sidde med ved bordene og får grød eller anden fast føde.

Svømning er en del af de grovmotoriske færdigheder, som at løbe, cykle mm. Det vil sige, at svømning går ind under stimulering af det sansemotoriske hos børn, et punkt hvor sanser, hjerne, krop og bevægelse arbejder sammen. At være og bevæge sig i vand er en meget anderledes følelse end at være på et gulv eller lignende. Læs gerne mere om babymotorik og de tre sanser.

 

Babysvømning i hold eller alene

Du kan sagtens gå i svømmehallen alene, uden at have tilmeldt dit barn dit et svømmehold. Der er intet krav om at du skal have gået til babysvømning. Hvis du ikke er helt tryg ved tanken om at tage i svømmehallen med din baby, så er det muligvis en god ide at tage derhen alene og kunne tage det i jeres helt eget tempo. Der vil altid være en livredder eller to til stede i svømmehallen, der vil kunne give dig nogle små tips og tricks til jeres egen lille svømmetime. Du skal blot være opmærksom på, at livredderen ikke vil kunne blive hos jer alt for længe af gangen. Men livredderen kan fx fortælle om det første dyk og lige se jer prøve det. Om I så ønsker at fortsætte på enmandshånd med svømmetræningen eller I derefter vil prøve at starte på et hold, er op til jer.

På et svømmehold vil der være fokus på nogle forskellige øvelser fra gang til gang, som at dykke fra kant, at vende i vand mm. Ved at tage i svømmehallen alene kan i tage dette i jeres helt eget tempo og ikke tænke over hvor mange gange i har tilbage på holdet. På denne måde, kan I også mærke efter om den pågældende dag ikke er god og så vente med at tage af sted til dagen efter. Minusset ved at tage af sted alene er at du ikke får de instrukser og øvelser, som instruktøren informerer om. Du ved ikke om der er mange andre i varmtvandsbassinet og de fleste har det med at køre død i de samme øvelser med baby. Et hold kan dermed være med til at udvikle jeres færden i vand.

 

Tag jer tid

Tiden i svømmehallen skal være en rolig og tryg oplevelse for den lille, så derfor er det vigtig at komme helt ned i gear og flyde med strømmen. Når I er i vandet, er der ingen telefoner der ringer, ingen rengøring, ingen madlavning. Det er dig og din baby. I skal have god øjenkontakt, nyde det varme vand og ellers bare læse hinandens kropssprog.

Første gang din baby oplever svømmehallen og kommer ned i vandet, kan det godt være overvældende. Og alt efter hvor gammel din baby er, kan 10 minutter i vandet første gang være mere end rigeligt. Bagefter er det typisk at babyer falder i søvn, fordi der har været så meget at bearbejde af forskellige sanseindtryk.

 

Hvornår?

Men hvornår kan man egentlig starte med at svømme med baby? Du kan starte til babysvømning fra din baby er cirka 10 uger gammel. Som kvinde skal du selv have været igennem din 8 ugers undersøgelse efter fødslen og have fået ok fra egen læge, om at du må tage i svømmehal. Dette er fordi klorvandet kan være fyldt med nogle bakterier, der kan give dig en infektion, hvis du har sår der stadigvæk ikke er helet. Hvis du derimod er i tvivl om dit barn er klar til at komme i svømmehallen, kan du altid tale med din sundhedsplejerske for at blive bedst guidet.

 

Er det nogensinde for sent at starte til babysvømning? Decideret babysvømning er, som det hedder, svømning for babyer. Derefter kommer det an på svømmehallen og deres holdopdeling, hvornår de kalder det babysvømning og hvornår det bare er et svømmehold. De fleste kalder det babysvømning til barnet er omkring 1 ½ – 2 år, for derefter at kalde det tumlingehold. Men om dit barn er 12 uger, 2 år eller 10 år, så er det aldrig for sent at starte til svømning. Svømning er en god egenskab at kunne, da vi befinder os overraskende meget omkring vand. Så dit barn behøver ikke at kunne svømme en 100 meter crawl, men bare have lært basis for hvordan man agerer i vand. Det er også en stor del af den første babysvømning, at lære hvordan man agerer, hvis man skulle falde i vandet.

 

Tips til turen i svømmehallen

 • Forbered din baby på vand ved, at have badet i badekar derhjemme og have lært at få vand over hovedet med vandet fra bruseren eller fra en vandekande. Husk at vandet fra bruseren skal være på svag styrke.
 • Gør tiden med vand til noget hyggeligt, hvor I kan synge og lege. Dette kan du tage med i svømmehallen. Du kan fx synge en bestemt sang hver gang I bader, så kan du synge samme sang i svømmehallen for at skabe genkendelighed og tryghed.
 • Sørg altid for at tjekke op på svømmehallens regler for badetøj for babyer og mindre børn, da de fleste svømmehaller har krav om badetøjet, så længe barnet bruger ble. Det forkerte badetøj kan forhindre en tur i svømmehallen. Kontakt svømmehallen, hvis du er i tvivl.
 • Hav gerne mere end ét håndklæde med – et du kan bruge når I er ude i selve svømmehallen og et til når baby er blevet badet efter turen i bassinet. På den måde får du mindsket chancen for at din baby bliver viklet ind i et fugtigt eller vådt håndklæde. Du kan finde inspiration til forskellige babyhåndklæder hos startpakke.com.
 • Sørg for at din babys krop altid har størstedelen af kroppen under vand, så din baby ikke bliver for afkølet.
 • Sørg for at have god øjenkontakt med din baby og lav en masse glade og smilende ansigtsudtryk.
 • Lad din vejrtrækning være rolig og lad jer glide gennem vandet. Lad din baby mærke bevægelserne i vandet ved at glide gennem det, vende sig og bare bevæge sig i det. Din baby skal gerne holdes ud fra kroppen, med ansigtet vendt mod dit ansigt. På denne måde kan din baby læse dit kropssprog og dine ansigtsudtryk, samtidig med at din baby får god føling med vandet omkring sin krop. Efter et dyk kan det dog være trygt at komme tæt ind til din hud, så længe du husker at smile og fortælle med glad stemme, hvor dygtig din baby er.

 

Rigtig god fornøjelse med jeres tur i svømmehallen.

Stor test: Miljøgifte i overtøj

Ifølge en stor test foretaget af Norsk Institutt for Vandforskning indeholder meget overtøj til børn uønskede miljøgifte, som for eksempel fluorkarboner der er skadelige for miljø og sundhed. Hele 90% af det testede tøj indeholdt miljøgifte, og kun tre mærker klarede sig helt fri. Se nedenfor, hvilke mærker der klarede sig bedst og værst i […]

Bliv gravid hurtigt | Din vej mod ønskebarnet

Når først man er gået i gang med projekt baby, så vil de fleste gerne blive gravide så hurtigt som muligt. Det er dog ikke nemt for alle, at blive gravide hurtigt, men der er en del man faktisk kan gøre for at blive gravid hurtigt. Her på siden kan du læse en række gode […]

Få eksperternes råd: Sådan hjælper du dit barn igennem skolestarten

Over 60.000 danske børn har i august taget hul på et helt nyt kapitel i deres liv. De er nemlig gået fra at være børnehavebarn til elev. Men de første år i folkeskolen er ikke altid fryd og gammen. Det er en overvældende tid for barnet, der skal finde sig til rette i nye sociale […]

Sveder du om natten? Guide til bedre nattesøvn i varmen

Sommeren 2018 har været den varmeste i flere år! Det betyder desværre, at mange danskere døjer med dårlig søvn. Derfor har vi skrevet denne  guide til dig der: Sveder meget om natten Bliver meget varm, når du sover Læs videre, og få gode og konkrete tips, til dig, der sveder om natte, og bliver meget […]

Flest babyer fødes mellem 01 og 07

Ifølge en undersøgelse offentliggjort på BBC.com bliver flest børn født om natten mellem kl. 01 og 07. Tidspunktet hvor allerflest babyer kommer til verden er kl. 04 om morgenen. Tallene siger noget om de spontane fødsler. Det vil sige fødsler, der ikke er sat i gang eller er planlagte kejsersnit. Et planlagt kejsersni vil altid […]

UV strandtelt til baby

Et uv strandtelt til baby og børn er en supersmart opfindelse, som gør strandturen langt mere behagelig for baby og forældre. Et strandtelt med uv beskyttelse giver et dejligt skyggested hvor baby kan ligge trygt og godt uden at blive udsat for solens farlige stråler. Det anbefales at børn under 1 år så vidt muligt […]

Sådan øger du chancen for graviditet

Når først beslutningen om familieforøgelsen er truffet, kan det være svært at vente på at se de to streger på graviditetstesten. Ikke desto mindre, så er det ganske normalt at det tager 6 – 12 mdr. at opnå graviditet.

Hvis I gerne vil forsøge at speede processen lidt op, er der her en række bud på hvad I kan gøre.

Læs mere

5 gode tips, hvis din baby har kolik

Kolik kan være utrolig hårdt at komme igennem for både forældre og baby. Det er en hård start på det nye familieliv, og livet med en kolik baby er nok ikke lige det du håbede på, dengang maven stadig var stor og rund. Heldigvis er der flere ting du kan gøre for at gøre det nemmere for både dig selv og baby. Læs mere

Økologisk babytøj og børnetøj

Udbuddet af økologisk børnetøj og legetøj stadig bliver større og mere populært. Hvis du er i tvivl om hvad du får for pengene, og hvordan økologisk tøj og legetøj påvirker vores børn og miljøet, har vi her samlet en række informationer til den bevidste forældre. Her på siden finder du også eksempler på forhandlere, hvor […]

Bedste seng til dårlig ryg | De bedste senge, hvis du har dårlig ryg

At vælge den bedste seng til dig, bliver endnu mere vigtigt hvis du har dårlig ryg og døjer med ømhed og smerter i ryg, lænd og nakke. At researche markedet grundigt inden du invisterer i en ny seng er derfor en rigtig god ide. Vil du være bedre rustet til at vælge den bedste seng […]

En god topmadras | Her er de bedste topmadrasser

En god topmadras er enormt vigtig for din søvn. Derfor har vi her kigget på hvordan du finder den bedste topmadras til dine behov. Hvis du døjer med ondt i ryg, nakke og skuldre kan det meget vel skyldes at din topmadras ikke tillader at din krop synker ned og får ordentlig støtte. Scroll ned […]

Ny seng – Hvad skal jeg vælge?

Når du har besluttet, at det er tid til en ny seng, melder det næste spørgsmål sig hurtigt: hvilken skal jeg vælge? Vi tilbringer omkring en tredjedel af vores liv i senge, og derfor kan det i den grad betale sig at tænke sig grundigt om, inden man investerer i en ny seng. Ny seng? […]

Bedste boxmadras | Se udvalg af gode boxmadrasser

En boxmadras er et godt valg for dig, der sætter pris på en billig seng, og som ikke ønsker at bruge sengen til mere end at sove i og måske lidt lagengymnastik. Vælger du en god boxmadras får du nemlig rigtig meget seng for ikke særlig mange penge. Her har vi valgt at fremhæve en […]

Legetøj uden kemi og ftalater

Efterspørgslen på legetøj uden kemi, ftalater og andre skadelige stoffer er kun steget de seneste år. Det har været kendt længe at ftalater, som bruges til at blødgøre PVC er skadeligt, og derfor er det forbudt i legetøj. Men i gammelt legetøj, eller legetøj købt uden for EU har større risiko for at indeholde kemi […]