Gamle danske navne

Bedste navne til tvillinger

Fars dag gave fra baby – masser af ideer her

Søger du en fars dag gave fra baby, som godt må være lidt mere spændende end det klassiske kaffekrus med teksten “far?”Det er fars dag d. 5 juni 2019, så læs med her og find den perfekte fars dag gave, så du kan overraske manden i familien med den perfekte gave.

Historien om fars dag går mange år tilbage. Faktisk startede tilbage til år 1909, da dagen blev opfundet efter mors dag blev kendt. Selvom fars dag fejres og markeres mange steder i Danmark, og i verden, så har dagen aldrig rigtig fået ligeså meget fat i den kommercielle verden, som mors dag.

Men heldigvis er der rigtig mange familier, der fejrer dagen og synes at far fortjener en lille opmærksomhed eller en gave, fordi han er en fantastisk far. Ideen om fars dag kom til til Danmark i 1935, hvor industrien tog godt imod endnu en kommerciel dag. I løbet af årene er fars dag blevet mere populær. Derfor har vi her samlet en række gode forslag til spændende fars dag gaver fra baby eller fra hele familien. Læs med, og lad dig inspirere.

Læs mere

Skal dit barn i kostbørnehave?

I løbet af de følgende år vil kostbørnehaver være for alle, ligesom vi kender det med de almindelige institutioner i dag. Forskellen er bare, at de ikke lukker klokken 17 og børnene kan blive der hele ugen.

Forslaget har mødt primært positiv respons hos både regeringen og arbejdsgivere.

Læs mere

Sådan sikrer du bedst din iPad mod børnefingre

Mange børn i dag, sidder fra en tidlig alder med enten en iPad eller lignende. Men de færreste børn har fuldkommen styr på bevægelser og derfor kan en iPad godt pludselig lande på gulvet oppe fra sofaen, samtidig med at de er nogle små pilfingre, så de kan ofte få trykket sig ind i en app, som de ikke skal bruge som fx mail.

Vi giver dig her tips og tricks til hvordan du sikrer din iPad bedst mulig mod børnefingre.

Børnevenligt silikone cover

Dette fine cover gør det nemmere for de små at holde fast på iPad’en, så den ikke pludselig smutter fra dem. Samtidig er coveret lavet sådan, at det kan stå selv. Så på den måde kan man sætte iPad’en på et bord eller lignende og så kan børnene se på skærmen uden at røre den.

På denne måde behøver du ikke at investere i en iPad kun til børnene og du mindsker risikoen for skader på Jeres iPad meget.

Der findes mange forskellige typer silikone covers – både alt efter hvilken model af iPad du har, men også alt efter hvor du ønsker at købe dit cover henne.

Beskyttelsesfilm eller glas

Ud over et cover, så kan det være en rigtig god ide at beskytte din iPad med enten beskyttelsesfilm eller glas.

Beskyttelsesfilmen tager alle små ridser der kommer ved brug, hvorimod beskyttelsesglasset også absorberer hårde slag. Fx hvis et yngre barn har fået fat i iPad’en og sidder og hamrer en træklods ned i skærmen.

Så alt efter hvor store eller små dine børn er, så kan man vurdere, hvad der er mest hensigtsmæssigt.

Det indre og det ydre

Ud over at du kan sikre din iPad mod slag, tab osv., så kan du også sikre dig, at dit barn ikke får rodet ved ting, som det ikke skal, når barnet bruger iPad’en.

Din eller dine børns iPad?

Alt efter om det er din eller dine børns enhed, kan du sikre at børnene ikke piller ved indstillingerne på iPad’en. Dette gør du ved at:

  1. Gå ind under indstillinger og tryk på skærmtid.
  2. Tryk fortsæt og vælg enten “det er min iPad” eller “dette er mit barns iPad”
  3. Med din egen iPad, og hvis du er forældre eller værge, som ønsker at forhindre et andet familiemedlem i at ændre dine indstillinger, skal du trykke på “Brug koden til skærmtid” for at oprette en adgangskode. Derefter skal du bekræfte den ved at taste adgangskoden igen. >>> Hvis du indstiller skærmtid på dine børns iPad, skal du blot følge anvisningen indtil du kommer til Forældrekode, hvor du skal oprette en adgangskode. Bekræft derefter adgangskoden ved at taste den igen.
  4. Tryk på indhold og anonymitet. Her bliver du så bedt om at taste din adgangskode og derefter skal du slå indhold og anonymitet til.

OBS! Vælg en anden kode end den der bruges til at låne din iPad op med!

Undgå slettede apps

Det kan ske, at dit barn pludselig får holdt inde på en app og så kan der ellers nå at blive slettet en masse apps. Men dette kan du undgå.

Så undgå både at dit barn køber eller henter apps og eventuelt får slettet apps der allerede er på iPad’en med disse simple trin:

  1. Gå til indstillinger og tryk på skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet. Indtast din adgangskode, hvis du bliver bedt om det.
  3. Tryk på køb i iTunes & App Store
  4. Vælg en indstilling, og indstil denne til Tillad ikke.

Du kan også ændre adgangskodeindstillingerne for yderligere køb i iTunes & App Store eller Book Store. Følg trin 1-3 og vælg derefter kræv altid eller kræv ikke.

Indbyggede apps

De apps der følger med din iPad når du køber den, kan du ikke slette, men du kan sikre at dine børn ikke roder i dem, ved at “låse dem”.

Hvis du slår en app fra, bliver den bare midlertidig skjult fra hjemmeskærmen. På denne måde går dine børn ikke i mailprogrammet og får sendt mails. App’en bliver først synlig igen, når du så går aktivt ind og slår den til igen.

  1. Gå til Indstillinger og derefter Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet
  3. Indtast din adgangskode til Skærmtid
  4. Tryk på Tilladte apps
  5. Vælg de apps, du vil tillade

Bloker anstødeligt indhold

Både musik, film og apps har aldersgrænser. Du kan på din iPad gøre det muligt, at slå aldersbegrænsningen til, så du på den måde undgår at dine børn ser på noget, som de ikke bør se.

Sådan gør du:

  1. Gå til Indstillinger og tryk på Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet, og tryk derefter på Indholdsbegrænsniger
  3. Vælg de indstillinger, du ønsker for hver funktion eller indstilling under Tilladt butiksindhold

Du kan begrænse følgende typer indhold:

  • Aldersgrænser i lande eller områder.
  • Musik, podcasts og nyheder.
  • Musikprofiler og opslag.
  • Film
  • Tv-udsendelser
  • Bøger
  • Apps

Websøgninger med begrænsninger

Du kan også begrænse websøgninger med hjælp fra Siri

  1. Gå til Indstillinger, og tryk på Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet, og tryk derefter på Indholdsbegrænsninger
  3. Rul ned til Siri og vælg derefter dine indstillinger.

Med Siris begrænsninger på websøgninger, undgår du at Siri søger på nettet, når hun får et spørgsmål. Derudover forhindrer det hende i, at vise anstødeligt sprog.

Forhindrer webindhold

Med en iPad kan du nemt filtrere det indhold som vises på hjemmesider. Du kan også tilføje bestemte hjemmesider, der enten er blokerede eller godkendt.

  1. Gå til Indstillinger, tryk derefter Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet, og indtast din adgangskode til skærmtid
  3. Tryk på Indholdsbegrænsninger, og tryk derefter på Webindhold
  4. Vælg Ubegrænset adgang, Begræns websteder for voksne eller Kun tilladte websteder

Alt efter havd du vælger, kan det være nødvendigt at tilføje yderligere oplysninger fx det websted du vil begrænse adgangen til.

Vi håber at dette indlæg kan hjælpe med til at passe bedre på Jeres iPad og ikke mindst på Jeres børn, så de ikke får klikket ind på noget de ikke bør. Husk at det altid er en god ide at overvåge børn, når de sidder med udstyr, som en iPad. Steder som Youtube har stadig smuthuller, der gør, at børnene pludselig kan sidde og se på noget, som de på ingen måde bør se.

Rigtig god fornøjelse.

Babysmoothies – slik i forklædning

Hylderne i supermarkedet bugner af de farvestrålende smoothies til babyer.  Det startede i det små for nogle år tilbage. Semper kom ind på babymarkedet med smoothies, der kunne tages med på farten.

Vi har spurgt fødevareeksperten Michael René til råds omkring en sundere mulighed end de færdigkøbte smoothies – han har og han har ydermere interviewet Preben Vestergaard Hansen omkring næringsindholdet i disse babysmoothies. Og deres svar var overraskende!

Babysmoothies står ved siden af babymaden på glas. Forskellen på en babysmoothie og babymaden på glas er, at der ikke skal bruges en ske til smoothien og at den er lavet på frugt. Det er en nem lille snack at have med på turen, til når den lille sult meldte sig hos de små.

Sidenhen er der kommet en masse nye varianter og mærker på markedet. Nu er det ikke kun ren frugt der gør sig gældende i de små smoothieposer, nu er der også kommet grøntsager, ris, gryn mm. til blandingerne.

Nu kan du selv lave smoothies til baby – find de nemme opskrifter længere nede på siden!

Læs mere

Børn og sorg

Det sker i de fleste familier, at man på et eller andet tidspunkt mister nogen tæt på. En ting er at håndtere sin egen sorg, noget andet er at skulle håndtere børnenes sorg samtidig. Her giver vi dig lidt gode råd til at arbejde med børns sorg, i alderen 0-6 år, når de mister en tæt på.

De færreste familier får talt om døden, hvis der ikke er livstruende sygdomme inde i billedet. Vi ved godt, at det kan slutte pludseligt for os alle, men det taler vi helst ikke med børn om.

dreng i sorg
Læs mere

Hvilket kæledyr til børn?

Hvilket kæledyr er det bedste til børn?

En blød pelset bedste ven, læring om ansvar og det uundgåelige møde med sorg og tab. At give dit barn et kæledyr fører mange ting med sig, som er værd at overveje. Inden du træffer den store beslutning, er det altid en god ide at overveje fordele og ulemper ved de forskellige slags kæledyr. Læs med her og bliv klogere på børn og kæledyr – også hvis I har allergi i familien.

Kanin

Lange bløde ører og et sødt udtryk – de små kaniner er ikke til at stå for. Men faktisk kræver det lille dyr en del mere, end mange måske lige går og tror. Inden for de seneste år er det blevet mere og mere udbredt at have “frikanin”. Det vil altså sige, en kanin der ikke sidder i bur.

En kanin har brug for meget plads at bevæge sig rundt på, og gerne så mange timer i døgnet som muligt. Sidder kaninen i bur størstedelen af dens liv er der stor risiko for en overvægtig, agressiv og ulykkelig kanin.

Kaniner kan rende frit rundt i boligen ligesom en kat. Den kan lære at gå på toilettet i en kattebakke eller i dens bur. Du kan også vælge at have kaninen ude i haven. Her skal du blot sørge for et rævesikret område, som du kan lukke kaninen inde i om natten.

Kaninen er ret billig i anskaffelse, men kan være dyr i drift. Den skal have frisk hø hver dag, frugt og grønt og selvfølgelig masser af mulighed for motion. Derudover kan den mere eller mindre passe sig selv. Du skal ikke gå tur med den som en hund, og den kan sagtens være alene hjemme.

I naturen lever kaniner i kolonier. Det vil sige, at de lever side og side men alene. Du kan derfor have en kanin alene. Hvis du har to sammen skal de være neutraliseret og i øvrigt have god plads.

Find ud af mere i den store facebookgruppe “Frikanin”. Vær opmærksom på, at mange bøger om kaniner har forældet viden, så læs dem med en kritisk sans.

En kanin er

  • Billig i anskaffelse
  • Kræver ikke det store, ud over plads
  • Måske ikke vild med at blive løftet og krammet meget af et barn
  • Ikke de bedste indendørs-dyr til allergikere, da de fælder meget og skal have hø og bundstrøelse, der støver
  • Kan sagtens bo udenfor hele året – En mulighed for allergikeren

Marsvin

De søde, små væsener fås i mange farver og med forskellige pelstyper. De kræver ikke så meget plads som en kanin, og kan fint leve primært i deres bur, så længe det er stort nok. Dog bør du være opmærksom på, at marsvin er flokdyr og derfor skal leve minimum to sammen. Som hovedregel bør to marsvin have et bur på 50*100 cm.

Marsvin er ikke natdyr – det vil sige, at de er vågne om dagen og er som regel rolige og sover det meste af natten.

Modsat kaniner er marsvin meget snakkende. De siger små pivelyde af glæde, når man kommer hjem, eller når de kan lugte noget lækker mad i nærheden. De kan modsat også knurre, hvis de føler sig truet eller utrygge. Det gør det nemt for børn at aflæse dyrets signaler.

Marsvin lever af hø, foder og frugt og grønt. I sommerhalvåret kan barnet gå på jagt efter mælkebøtter, som er mange marsvins yndlingsspise.

Marsvin kan godt leve udenfor, men ikke hele året, da de er sårbare overfor træk. Du skal derfor være klar til at have dyrene indenfor i ihvertfald dele af året. De er generelt lidt skrøbelige, og du skal regne med en levetid på 3-5 år, selvom der selvfølgelig altid er nogen der sprænger gennemsnittet.

De små dyr elsker at komme op af deres bur, og putter gerne på deres ejer. Du kan sidde med marsvinet på en håndklæde mens du ser fjernsyn om aftenen. De kan også løbe en tur på gulvet, hvor du kan træne marsvinet til at gå på toilettet på en lille bakke, eller hoppe ind i sit bur når den skal.

Når du skal købe din marsvin kan du købe enten privat eller hos en dyrehandel. Hos dyrehandlere er flere kuld ofte blandet, og ungerne er ofte taget fra deres mor. Der er derfor høj risko for sygdomme. Led hellere efter en god privat opdrætter på for eksempel Den Blå Avis, eller tjek vilkårene hos dyrehandleren grundigt inden køb.

Godt at vide inden du køber marsvin

  • Marsvin skal altid bo med minimum ét andet marsvin, da de er flokdyr
  • De kan ikke leve ude hele året, da de ikke tåler træk
  • Marsvin siger små hyggelige lyde
  • De elsker at putte i sofaen eller blive sat på gulvet til en løbetur (pas på ledningerne)
  • De lever af hø, foderpiller og frugt og grønt

Hamster

En hamster er en lille nysgerrig gnaver, der i flere år har været et af de mest populære kæledyr til børn. De er nemme at passe, og kræver ikke så meget plads.

Dog skal du være opmærksom på, at hamsteren er nataktiv. Det vil sige, at det lille dyr er aktiv om natten, render rundt i sit bur, leger og spiser osv. Typisk vågner hamsteren mellem klokken 16 -18 på hverdage. Den sover altså i de timer hvor de fleste af os for det meste er i børnehave, i skole eller på arbejde.

Du kan vælge mellem en guldhamster eller en dværghamster. Begge dyr lever helst alene, da de kan blive agressive mod hinanden. Guldhamsteren er en smule større en dværghamsteren, og en smule mere aktiv.

Buret til en guldhamster skal være mindst 50 * 100 cm.

Bur til en dværghamster skal være mindst 40 * 70 cm.

Undulat eller anden fugl

Undulaten er nok det mest populære valg af fugl som kæledyr til børn. Den kommer i mange flotte farver, og er et dejligt dyr, der elsker selskab. Fuglen har brug for et rummeligt bur samt at komme ud og flyve rundt i boligen 3-4 gange om dagen. Fuglene skal leve sammen minimum to og to, da de er flokdyr.

Dog skal du være opmærksom på, at en undulat kan larme meget. Dette gælder faktisk alle fugle. De kan synge smukt, men de kan også “skælde ud” og lave meget høje skrappelyde. Det er måske ikke så optimalt at have fuglen i et børneværelse eller soveværelse.

Som kæledyr til børn skal du desuden overveje, at en undulat ikke som sådan kan “kæles med”. Det er måske derfor mest et kæledyr, som er sjovt at kigge på. Desuden skal der bruges en del tålmodighed og tid på at gøre den tam, så barnet skal nok være minimum 8-10 år før det virkelig kan passe undulaten selv. Indtil da er den naturligvis sjov og underholdende at kigge på.

Allergi overfor fugle er i sig selv sjældent, men til gengæld kan de støve meget. De basker med vingerne og spreder deres foder og strøelse ud over det hele. Så en daglig omgang med støvsugeren er nok ikke til at komme uden om.

Krybdyr

Krybdyr er med tiden blevet mere og mere populære som kæledyr til børn – blandt andet fordi de er geniale til børn med allergi. Krybdyr er på mange måder anderledes end de traditionelle kæledyr. De bryder sig ikke nødvendigvis om at blive taget op og håndteret, og de kræver særlige levevilkår som for eksempel varmelamper og særlig kost.

Til gengæld er det fascinerende dyr, som børnene vil få meget ud af at iagttage.

Krybdyr som kæledyr kan være:

  • Skildpadde
  • Leopardgekko
  • Tyresnog

Eller andre krybdyr. Det er altid en god ide at få ordentlig vejledning, inden du anskaffer dig krybdyr. De vil for det mest kun trives, hvis deres levevilkår er ideelle.

Guide til fritidsaktiviteter til børn i alderen 1-6 år

Kan børn godt gå til en aktivitet selvom de går i vuggestue eller børnehave? Det er selvfølgelig en vurderings sag i forhold til det enkelte barn. Men i bund og grund er svaret – ja!

Nu har i besluttet at jeres barn skal gå til en slags fritidsaktivitet – men spørgsmålet er nu bare hvad? For det er ikke sikkert at dit barn viser nogen decideret interesse for en bestemt aktivitet endnu. Så er der ikke andet end at prøve sig frem. De fleste steder kan man få en prøvetime og andre gang har i måske selv mulighed for at afprøve og se om det skulle være noget for jeres barn.

Hvor vigtige er fritidsaktiviteter?

I perioden 1-6 år, er leg og motorisk udvikling i høj fokus. Så her er fokus ikke så meget på, om barnet går til en fritidsaktivitet, men mere om denne aktivitet kan være med til at udvikle dit barn. Nøgleordet er simpelthen leg. Så denne leg kan lige så godt være ar spille bold sammen med dit barn eller lade barnet hoppe på trampolin i baghaven. Det er bare vigtigt, at få fysisk aktivitet indlært bedst muligt i barnets underbevidsthed – så det bliver en helt naturlig del af hverdagen.

Et barn der er vandt til at være fysisk aktiv i hverdagen, vil også automatisk have større lyst til at være aktiv til en fritidsaktivitet senere hen. Det er især vigtigt, når barnet starter i skole, hvor at barnet kommer til at have en meget mere stillesiddende dag end i børnehaven.

Det betyder dog ikke at det er en dårlig ting at melde dit barn til fodbold, gymnastik eller noget helt trejde, inden de fylder 6 år. For børn lærer en masse nye ting, ved at gå til en fritidsaktivitet.

  • Det er gennem fysisk aktivitet at dit barns krop vokser og udvikler sig normalt.
  • Man bliver stærkere og får et bedre helbred af at være fysisk aktiv.
  • I aktiviteter som gymnastik og fodbold bliver koordineringsevnen udfordret og styrket.
  • Barnet bliver også styrket i sine sociale evner, ved at lære at samarbejde og blive en bedre ven.
  • Rent mentalt kan en fordybelse i en interesse give bedre koncentrationsevne og bedre hukommelse.
  • Dit barns selvtillid kan også få et stort hak opad, ved at blive god til noget, da barnet vil få større tiltro til sig selv og også blive modigere.

Fritidsaktiviteter

Musik

Nogle kommuner tilbyder instrumental undervisning for børn i alderen 2-9 år, som mere er introduktion til instrumenter og ikke direkte læren i ét specifikt instrument.

Det vil hos nogle musikskoler desuden være muligt at starte til kor allerede før skolealderen.

Fodbold

Jeres lokale fodboldhold har muligvis et tumlingehold, der er fra 2-5 år. Her kan dit barn få lov til at prøve kræfter med fodbolden, hvor det hele har fokus på leg og blive tryg ved bolden. Fra 4 års alderen kan der være mulighed for at starte på et specifikt fodboldhold med jævnaldrene. Her vil der være meget mere fokus på selve spillet og lære at kontrollere bolden bedre.

Gymnastik

At gå til gymnastik er ikke bare én ting. Der finde nemlig mange forskellige typer for gymnastikhold. Fx er der springgymnastik, motorikhold, tumlehold mm.

Dans

Vil dit barn gerne starte til dans, er dette oftest fra barnet er 3 år. Nogle steder tilbydes der dog dansehold helt ned til 2 år, hvor disse er mere tumlingehold. Det mest udbredte dansehold for de mindste er et showdance hold – det vil sige den slags dans som der bliver danset i børne MGP mm.

Vil dit barn meget hellere begive sig ud i balletten, så kan de gøre det fra de er omkring 4 år.

Er det pardans i er ude i, så er det allerede fra 3 år.

De mere specifikke dansestilarter som fx hiphop, jazz mm. er mere fra 5 år og opefter, alt efter stedet.

Svømning

Her kan du starte fra din baby er helt ny, din baby skal kun være fyldt 10 uger, før de må begynde til svømning. I starten er de meget afhængige af deres forældre, men efterhånden som de bliver ældre og bedre svømmere, kan de nå til at være alene i vandet med en svømmeinstruktør. Dette sker typisk fra en alder af cirka 5 år. Svømning er desuden en god egenskab at tilegne sig tidligt, men det behøves ikke at gøres ved at gå til svømning. Det kan også læres ved at tage i svømmehallen med sine børn relativt ofte.

Håndbold

Med håndbold kan dit barn starte til lidt ala tumlingebold i en alder af 2 år. Her er det også mere en legene introduktion til håndbold end det helt seriøse spil.

Kampsport

Ved de forskellige kampsportsgrene er alderen 6 år, men er dit barn under 6 år kan barnet komme til en prøvetime og derfra kan man se, om dit barn eventuelt skulle være klar alligevel. Der er forskel på børn og deres modenhed.

Spejder

I nogle spejdergrupper kan man starte allerede som 3 årig, det kaldes familiegrupper og det er ikke alle steder dette bliver udbudt, da det kræver frivillige forældre.

Yoga

Den nyeste trend er helt klart børneyoga. Her kan barnet være med helt fra begyndelsen med mor-barn yoga, derefter tumlingeyoga og så krudtugleyoga som så går til 7 år. De fleste hold starter enten fra de 3 årige eller først når børnene er over 6 år. Dette kommer an på stedet.

Yoga er ikke en hård fysik aktivitet, men i stedet kan det være med til at give dit barn en ro og bedre føling med sig selv.

Ishockey

Hvis du tænker at der er en lille ishockeyspiller gemt i dit barn, så kan du i mange klubber indmelde dit barn fra det er 4 år gammelt.

Arp – hvad er arp?

Du har godt lagt mærke til noget underligt noget i dit barns hovedbund – hvad er det? Ved det næste besøg fra sundhedsplejersken spørger du og får svaret “det er arp”. Hun giver dig nogle gode råd. Men hvad er arp egentlig og hvorfor kommer det?

Sovende baby med arp i hovedbunden
Læs mere

Lad dine børn lege med økonomien

Det kan være frustrerende som forældre, ikke at have kontanter på sig, når man gerne vil give lommepenge eller lignende. Men der er en løsning til den kontantløse familie.

Som forældre vil man gerne give sit barn de bedste redskaber, for at kunne klare sig bedst muligt i fremtiden. Men det kan være svært at lære sine børn om økonomi og lade dem tjene lommepenge, når alt foregår på netbank eller bliver betalt med et dankort.

Læs mere

Lydbøger for børn

Det kan være utrolig afslappende for børn at få læst op af en god bog og det giver nogle andre stimuli end ved at se fjernsyn. Så hvad med at investere i et abonnement til et sted med lydbøger for de mindste?

Der findes forskellige apps med lydbøger, nogle er fyldt med både lydbøger for børn og voksne. Andre apps er fyldt med lydbøger og e-bøger. E-bøgerne er mere til gavn for de børn, der er begyndt at læse – det vil sige er i skolealderen.

Det er forståeligt nok, at dit barn kan have brug fo at koble af når det kommer hjem fra institution og her er fjernsynet en rigtig god mulighed, da barnet ikke skal tænke for meget. Men en weekend dag, hvor barnet bare ikke lige gider at lege, der kan en lydbog være et godt alternativ. For barnet får en fortælling, men kun billederne som i en rigtig bog (i nogle apps). Så barnet skal bruge hjernen og kreativiteten til at danne billederne for sig selv. Ligesom hvis du selv læste højt for dit barn.

Husk dog at det stadig er vigtig i forhold til at lære de rette bevægelser med munden osv., at barnet ser dig læse højt. Børn afspejler sig i dig – derfor læser de dit kropssprog, ansigtsmimik og din måde at udtale ordene.

Her er nogle eksempler på apps, som indeholder gode børne lydbøger. Skriv gerne til os, hvis du har andre lydbog apps, som du kan anbefale.

Fairytell.dk

Fairytell er en app, hvor du betaler for et abonnement. Denne app er virkelig god, hvis du leder efter et sted, som kun henvender sig til børn. Den er sat børnevenligt op, så det er nemt for de yngste at vælge den fortælling de helst vil have læst højt. Har du børn der er startet i skole, så har app’en også e-bøger. Så kan der blive øvet i at læse højt og slappet af til en god historie der bliver læst højt.

App’en henvender sig til børn i alderen 0-10 år og kan give mange gode timers underholdning. Underholdning som kun kræver en tablet eller smartphone, som børnene må sidde med.

eReolen

Hvis du leder efter gratis lydbøger, så er eReolen et godt sted. Her kan du finde lydbøger til både børn og voksne. eReolen er et online bibliotek, hvor du låner for en periode. Du logger ind som på dit lokale bibliotek.

Den er ikke så børnevenligt sat op, men når du først har startet en lydbog, så kan børnene sagtens bare sidde og lytte.

Højtlæseren

Højtlæseren er en app lavet af Gyldendal. Den er sat dejlig børnevenligt op og du bladrer selv igennem siderne, så barnet selv får føling med at læse en side færdig og bladre videre til den næste.

Selve app’en er gratis, men der tilbydes køb inde i app’en. Her det muligt at købe bogpakker.

Storytel

Storytel er stedet for både børn og voksne. Her er der både lyd- og e-bøger på abonnement. App’en er dog ikke sat børnevenligt op, så her skal der være en voksen eller en ældre søskende med inde over, når familiens yngste vil lytte til lydbog.

Der er et godt udvalg af bøger til børn i alle aldre, til mange timers afslapning med en god fortælling.

Saxo

Vidste du, at du kan abonnere på Saxo og dermed have adgang til en masse lydbøger – deriblandt også børnebøger? Saxo er ikke kun et sted for dig, der ønsker at købe bøger. Hvis du abonnerer hos Saxo, får du desuden gode rabatter på bøger. Så kan børnene både få bøgerne læst op som lydbog og sidde med den fysisk i hånden.

Desværre er app’en ikke sat helt så børnevenligt op. Så hos de mindste skal der helst være en voksen eller en ældre søskende til at hjælpe.

Oplevelser i vinterferien 2019

Vinterferien ligger for næsen af os – og har du ikke planlagt at ferien skal foregå i Alperne eller på stranden, så giver vi dig her nogle tips til at få tiden til at gå i Danmark.

Du skal holde vinterferie med børnene, men I har ikke nogle planer endnu. Du ved at børnene ikke skal bruge en her uge foran fjernsynet eller bare ude i have – I skal ud og opleve noget. Så kommer der her nogle muligheder til lidt sjov og aktivitet.

Læs mere

Kom udenfor i den kolde tid

Du er nok en af mange, der helst vil holde dig indenfor når kulden er over Danmark. Men et bålsted er en måde at gøre udenfor lidt mere hyggelig, for både store og små.

Dette er selvfølgelig mest optimalt, hvis I bor i nærheden af noget natur, hvor der er opsat et bålsted eller hvis I selv har have. Et bålsted behøver nemlig ikke at være dyrt og børnene vil elske at lave snobrød mm. ude i det fri.

Bålfad med ild i.

For at få jeres eget bålsted, kan I eventuelt lave det selv

Undersøg først og fremmest om det et tilladt at lave en bålplads i egen have i den kommune du bor i. Derudover kan der være en del andre regler, som du skal opretholde – disse kan oftest findes på din kommunes hjemmeside.

Sørg altid for at jeres hjemmebygge bålsted er i god afstand til noget brandbart, så I ikke ender med at sætte ild til skuret eller lignende. Hav også i baghovedet, at bålstedet vil være hyggeligt at bruge om sommeren og derfor ikke må kunne få sat i tørt græs mm. En sidste ting I skal overveje, inden i laver en fast bålplads, er vindretningen og om den kommer til at genere naboer for meget.

Du kan finde mange forskellige vejledninger på nettet, til at bygge din helt egen bålplads.

I kan også vælge at købe jer til et bålfad

Et nemt valg er at købe et bålfad. Med et bålfad kan I rykke rundt på jeres bålsted. Så er der mulighed for at rykke bålfadet fra forhaven til baghaven eller bare til et andet sted i haven. I kan også vælge at pakke bålfadet væk i en periode, hvis I ikke ønsker at det skal stå fremme. Dette er meget praktisk, hvis I ikke har den største have og gerne vil have plads til andre ting.

Du kan finde både dyre modeller indenfor bålfade og lidt billigere.

Hvad kan jeg bruge et bålfad til?

Nu tager vi den hele året rundt, med start i de kolde måneder.

Vinteren er over os, sneen er måske faldet og børnene vil gerne være ude hele tiden. Men at være udenfor kan også blive en stille stund i stedet for at skulle trave og løbe rundt på en legeplads. I starter i køkkenet, hvor du sammen med børnene laver dej til snobrød. Imens dejen hæver bliver bålet tændt. Nu kan I finde syltetøj eller lignende frem, der skal i snobrødet. I kan også lave varm kakao eller te og tage med ud i en termokande.

OPSKRIFT PÅ SNOBRØD ca. 10 stk.
tid 60 minutter

25g gær
3 dl lunkent vand
1 tsk groft salt
500g hvedemel

Rør den halve pakke smulret gær ud i vandet. Tilsæt salt og gradvist melet. Ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve i 30 minutter. Pensl gerne jeres spyd med lidt smør eller olie, så brødet er nemmere at tage af.
Fordel dejen i 10 kugler og rul dejen ud til lange pølser. Sno dejen om spydene og lad dem gerne efterhæve i 10-20 minutter. Snobrødene skal derefter bages over gløderne til de er gyldne hele vejen rundt og gennembagte (ca. 20 minutter).

Find en god plads rundt om bålfadet og sørg for at børnene har en god afstand. Kom dejen på de spyd I har, lad børnene selv komme dejen på og lad dem selv varme det over ilden.

I vil alle finde hyggen og varmen, når sidder rundt om bålfadet. Det er en afslappende måde at være ude og ilden har en beroligende og healende effekt på den ellers mørke tid.

Sommeren kommer med lange aftener i haven. Selvfølgelig kan bålfadet bruges til snobrød og hygge hele året. Men det kan også udvides til evt. at riste pølser eller skumfiduser. Der kan også købes tilbehør, der gør at I kan lave et helt måltid over bål i stedet for på gasgrillen.

Bålfadet vil også kunne bruges til om aftenen, når mørket falder på og kulden kommer snigende. Så er det frem med tæpperne og få tændt op i bålfadet. Så kan I bruge mange flere timer udenfor.

Bålfade

Styrk dit barns sprog

Sproget er en stor del af vores hverdag og også dit barns verden. Hvis dit barn allerede er bagud med sproget fra vuggestuealderen, vil dit barn være bagud med sproget resten af livet. Her giver vi dig nogle råd til hvordan du kan styrke dit barns sprog.

Dit barns sprog har en naturlig udvikling, hvis du blot husker at tale med dit barn allerede fra det bliver født. Alligevel kan dit barns sprog være bagud. Nogle børn har mere fokus på andre ting, som fx det motoriske. At komme bagud i det sproglige allerede fra vuggestuealderen kan dog have følger gennem resten af barnets liv. Derfor er det vigtigt at have fokus på sproget eller mangel på samme og gøre en tidlig indsats.

Læs mere

Babys første jul

Mange mennesker og et lille væsen, der ikke forstår hvad jul er. Store sammenkomster med familien i juletiden kan give de fleste nybagte forældre sved på panden. Her får du råd til hvordan du kommer igennem julen, så den bliver en god oplevelse for alle.  

Her får du nemme og brugbare tips, som kan være med til at gøre jeres første jul med baby langt mere behagelig. Vi har spurgt Helen Lyng Hansen til råds. Hun er sundhedsplejerske og står bag siden Netsundhedsplejerske.dk. Sammen med hende kan vi hjælpe jer, så I kan gå julen mere roligt i møde. 

Læs mere

Luciadag den 13. december – bag selv Luciabrød

I dag er det Luciadag, den 13. december. Dagen hvor der bliver gået luciaoptog rundt omkring på arbejdspladser, på skoler og i institutioner. Måske skal du se dit barn gå luciaoptog ellers skal i måske sammen ud og se det et andet sted, som i det lokale center eller lignende. Mange steder er det en tradition, at der bliver gået luciaoptog. Du kan ofte finde det på biblioteker, rådhuset, kirken, det lokale center og andre offentlige steder. Det vil ofte være annonceret i den lokale avis eller på nettet. Det er også dagen, hvor man ofte spiser Luciabrød, en kærkommen tradition fra Sverige. Du kan købe nogle med hjem efter arbejde ellers kan du lave dem sammen med børnene, når de er blevet hentet fra institution eller skole. De er forholdsvis nemme at lave, smager dejligt og er så fine. Du får her opskriften på Luciabrød.

Læs mere

Har vi glemt far?

De fleste steder henvender sig primært til mor og barn, fordi det typisk har været moderens tørn at holde barsel. Men dette er ved at ændre sig – farmand er ved at komme på banen og dette skal også værdsættes. 

Læs længere nede gode tips til aktiviteter mellem far og barn.

Far har i århundrede været ham der drog ud for at skaffe mad til familien, hvor mor har været hende der blev hjemme for at skabe omsorg. Men nyere forskning tyder på, at far har en langt større betydning for barnet end førhen antaget – hvis han deltager og det bør han måske, især hvis han har sønner.

Historisk set har fædrene aldrig været så involverde i deres børns liv, som de er nu. Både af lyst og nødvendighed, da mødrene nu har gjort deres entre på arbejdsmarkedet. 

Læs mere

Babysvømning – din guide til babysvømning

Som forældre kan vi gøre så mange forskellige ting, for at styrke vores børns sansemotorik. Så hvorfor ikke vælge en aktivitet, der er behagelige for både os selv og vores barn? Vi må ind imellem gerne tænke på os selv, også selvom vi er blevet forældre til verdens dejligste guldklump.

Ved denne aktivitet får du lov til at flyde rundt i 34 garder varmt vand. Hvis det lyder tiltalende, så bør I helt klart begynde til babysvømning. Læs videre her og find ud af, om det var noget I kunne have lyst til.

svømning med din baby er både godt for baby motorisk og socialt.

Styrk dit barns sansemotorik

At gå til babysvømning er både godt for dit barns sansemotorik og sociale samværd. Ved babysvømning i alderen op til halvandet år, er der mest fokus mellem forælder og barn. Men der vil også være rig mulighed for at svømme rundt i bassinet og hilse på de andre på holdet. Samt at der vil være mulighed for at være social efter turen i bassinet. Bagefter svømning vil de fleste babyer gerne have mad, så der vil ofte mulighed for at sidde sammen med børnene, så de kan se hinanden mens de spiser – dette er dog først når de kan sidde med ved bordene og får grød eller anden fast føde.

Svømning er en del af de grovmotoriske færdigheder, som at løbe, cykle mm. Det vil sige, at svømning går ind under stimulering af det sansemotoriske hos børn, et punkt hvor sanser, hjerne, krop og bevægelse arbejder sammen. At være og bevæge sig i vand er en meget anderledes følelse end at være på et gulv eller lignende. Læs gerne mere om babymotorik og de tre sanser.

 

Babysvømning i hold eller alene

Du kan sagtens gå i svømmehallen alene, uden at have tilmeldt dit barn dit et svømmehold. Der er intet krav om at du skal have gået til babysvømning. Hvis du ikke er helt tryg ved tanken om at tage i svømmehallen med din baby, så er det muligvis en god ide at tage derhen alene og kunne tage det i jeres helt eget tempo. Der vil altid være en livredder eller to til stede i svømmehallen, der vil kunne give dig nogle små tips og tricks til jeres egen lille svømmetime. Du skal blot være opmærksom på, at livredderen ikke vil kunne blive hos jer alt for længe af gangen. Men livredderen kan fx fortælle om det første dyk og lige se jer prøve det. Om I så ønsker at fortsætte på enmandshånd med svømmetræningen eller I derefter vil prøve at starte på et hold, er op til jer.

På et svømmehold vil der være fokus på nogle forskellige øvelser fra gang til gang, som at dykke fra kant, at vende i vand mm. Ved at tage i svømmehallen alene kan i tage dette i jeres helt eget tempo og ikke tænke over hvor mange gange i har tilbage på holdet. På denne måde, kan I også mærke efter om den pågældende dag ikke er god og så vente med at tage af sted til dagen efter. Minusset ved at tage af sted alene er at du ikke får de instrukser og øvelser, som instruktøren informerer om. Du ved ikke om der er mange andre i varmtvandsbassinet og de fleste har det med at køre død i de samme øvelser med baby. Et hold kan dermed være med til at udvikle jeres færden i vand.

 

Tag jer tid

Tiden i svømmehallen skal være en rolig og tryg oplevelse for den lille, så derfor er det vigtig at komme helt ned i gear og flyde med strømmen. Når I er i vandet, er der ingen telefoner der ringer, ingen rengøring, ingen madlavning. Det er dig og din baby. I skal have god øjenkontakt, nyde det varme vand og ellers bare læse hinandens kropssprog.

Første gang din baby oplever svømmehallen og kommer ned i vandet, kan det godt være overvældende. Og alt efter hvor gammel din baby er, kan 10 minutter i vandet første gang være mere end rigeligt. Bagefter er det typisk at babyer falder i søvn, fordi der har været så meget at bearbejde af forskellige sanseindtryk.

 

Hvornår?

Men hvornår kan man egentlig starte med at svømme med baby? Du kan starte til babysvømning fra din baby er cirka 10 uger gammel. Som kvinde skal du selv have været igennem din 8 ugers undersøgelse efter fødslen og have fået ok fra egen læge, om at du må tage i svømmehal. Dette er fordi klorvandet kan være fyldt med nogle bakterier, der kan give dig en infektion, hvis du har sår der stadigvæk ikke er helet. Hvis du derimod er i tvivl om dit barn er klar til at komme i svømmehallen, kan du altid tale med din sundhedsplejerske for at blive bedst guidet.

 

Er det nogensinde for sent at starte til babysvømning? Decideret babysvømning er, som det hedder, svømning for babyer. Derefter kommer det an på svømmehallen og deres holdopdeling, hvornår de kalder det babysvømning og hvornår det bare er et svømmehold. De fleste kalder det babysvømning til barnet er omkring 1 ½ – 2 år, for derefter at kalde det tumlingehold. Men om dit barn er 12 uger, 2 år eller 10 år, så er det aldrig for sent at starte til svømning. Svømning er en god egenskab at kunne, da vi befinder os overraskende meget omkring vand. Så dit barn behøver ikke at kunne svømme en 100 meter crawl, men bare have lært basis for hvordan man agerer i vand. Det er også en stor del af den første babysvømning, at lære hvordan man agerer, hvis man skulle falde i vandet.

 

Tips til turen i svømmehallen

  • Forbered din baby på vand ved, at have badet i badekar derhjemme og have lært at få vand over hovedet med vandet fra bruseren eller fra en vandekande. Husk at vandet fra bruseren skal være på svag styrke.
  • Gør tiden med vand til noget hyggeligt, hvor I kan synge og lege. Dette kan du tage med i svømmehallen. Du kan fx synge en bestemt sang hver gang I bader, så kan du synge samme sang i svømmehallen for at skabe genkendelighed og tryghed.
  • Sørg altid for at tjekke op på svømmehallens regler for badetøj for babyer og mindre børn, da de fleste svømmehaller har krav om badetøjet, så længe barnet bruger ble. Det forkerte badetøj kan forhindre en tur i svømmehallen. Kontakt svømmehallen, hvis du er i tvivl.
  • Hav gerne mere end ét håndklæde med – et du kan bruge når I er ude i selve svømmehallen og et til når baby er blevet badet efter turen i bassinet. På den måde får du mindsket chancen for at din baby bliver viklet ind i et fugtigt eller vådt håndklæde. Du kan finde inspiration til forskellige babyhåndklæder hos startpakke.com.
  • Sørg for at din babys krop altid har størstedelen af kroppen under vand, så din baby ikke bliver for afkølet.
  • Sørg for at have god øjenkontakt med din baby og lav en masse glade og smilende ansigtsudtryk.
  • Lad din vejrtrækning være rolig og lad jer glide gennem vandet. Lad din baby mærke bevægelserne i vandet ved at glide gennem det, vende sig og bare bevæge sig i det. Din baby skal gerne holdes ud fra kroppen, med ansigtet vendt mod dit ansigt. På denne måde kan din baby læse dit kropssprog og dine ansigtsudtryk, samtidig med at din baby får god føling med vandet omkring sin krop. Efter et dyk kan det dog være trygt at komme tæt ind til din hud, så længe du husker at smile og fortælle med glad stemme, hvor dygtig din baby er.

 

Rigtig god fornøjelse med jeres tur i svømmehallen.

Halloween guide: Sådan skærer du en lygte ud af et græskar

Det er nemt at skære et græskar ud til en flot lygte. Det er en hyggelig aktivitet at lave sammen med børnene i efterårsferien. Derfor har vi her lavet en nem guide til hvordan man skærer et flot Halloween græskar. Græskarret kan lyse flot op i vintermørket, og skabe hygge – eller måske rettere – […]

Adventskalender til mor og far

Julen nærmer sig med raske skridt og før vi får set os om, er det december. Har du husket at købe en adventskalender til dig selv?

 

Børnene husker du hvert år at købe en julekalender til – om du så går ud og køber 24 enkelte pakker, 4 adventspakker eller køber en færdigproduceret med LEGO, Schleisch eller chokolade.

Men hvad med dig selv? Hvornår har du, som mor eller far, sidst selv haft en adventskalender? Altså lige bortset fra den sædvanlige skrabekalender der troligt hænger på køleskabet år efter år. Hvis du skal tænke for meget over det, så er det alt for længe siden, og så synes vi at du skal gå ud og glæde dig selv lidt. Køb en adventskalender til dig selv, din partner eller som en fælles. Julen er ikke kun børnenes fest, men hjerternes fest. Så en adventskalender til mor og far, giver med garanti en endnu mere glædelig jul.

Se med her nedenfor og lad dig inspirere af de forskellige adventskalendere i voksenhøjde – altså adventskalendere til mor og far.

adventskalender til mor og far

Læs mere