Vanhat tanskalaiset nimet

Isänpäivälahja vauvalta - paljon ideoita täällä

Søger du en fars dag gave fra baby, som godt må være lidt mere spændende end det klassiske kaffekrus med teksten “far?”Det er fars dag d. 5 juni 2019, så læs med her og find den perfekte fars dag gave, så du kan overraske manden i familien med den perfekte gave.

Historien om fars dag går mange år tilbage. Faktisk startede tilbage til år 1909, da dagen blev opfundet efter mors dag blev kendt. Selvom fars dag fejres og markeres mange steder i Danmark, og i verden, så har dagen aldrig rigtig fået ligeså meget fat i den kommercielle verden, som mors dag.

Men heldigvis er der rigtig mange familier, der fejrer dagen og synes at far fortjener en lille opmærksomhed eller en gave, fordi han er en fantastisk far. Ideen om fars dag kom til til Danmark i 1935, hvor industrien tog godt imod endnu en kommerciel dag. I løbet af årene er fars dag blevet mere populær. Derfor har vi her samlet en række gode forslag til spændende fars dag gaver fra baby eller fra hele familien. Læs med, og lad dig inspirere.

Lue lisää

Onko lapsesi menossa sisäoppilaitokseen?

I løbet af de følgende år vil kostbørnehaver være for alle, ligesom vi kender det med de almindelige institutioner i dag. Forskellen er bare, at de ikke lukker klokken 17 og børnene kan blive der hele ugen.

Forslaget har mødt primært positiv respons hos både regeringen og arbejdsgivere.

Lue lisää

Sådan sikrer du bedst din iPad mod børnefingre

Mange børn i dag, sidder fra en tidlig alder med enten en iPad eller lignende. Men de færreste børn har fuldkommen styr på bevægelser og derfor kan en iPad godt pludselig lande på gulvet oppe fra sofaen, samtidig med at de er nogle små pilfingre, så de kan ofte få trykket sig ind i en app, som de ikke skal bruge som fx mail.

Vi giver dig her tips og tricks til hvordan du sikrer din iPad bedst mulig mod børnefingre.

Børnevenligt silikone cover

Dette fine cover gør det nemmere for de små at holde fast på iPad’en, så den ikke pludselig smutter fra dem. Samtidig er coveret lavet sådan, at det kan stå selv. Så på den måde kan man sætte iPad’en på et bord eller lignende og så kan børnene se på skærmen uden at røre den.

På denne måde behøver du ikke at investere i en iPad kun til børnene og du mindsker risikoen for skader på Jeres iPad meget.

Der findes mange forskellige typer silikone covers – både alt efter hvilken model af iPad du har, men også alt efter hvor du ønsker at købe dit cover henne.

Beskyttelsesfilm eller glas

Ud over et cover, så kan det være en rigtig god ide at beskytte din iPad med enten beskyttelsesfilm eller glas.

Beskyttelsesfilmen tager alle små ridser der kommer ved brug, hvorimod beskyttelsesglasset også absorberer hårde slag. Fx hvis et yngre barn har fået fat i iPad’en og sidder og hamrer en træklods ned i skærmen.

Så alt efter hvor store eller små dine børn er, så kan man vurdere, hvad der er mest hensigtsmæssigt.

Det indre og det ydre

Ud over at du kan sikre din iPad mod slag, tab osv., så kan du også sikre dig, at dit barn ikke får rodet ved ting, som det ikke skal, når barnet bruger iPad’en.

Din eller dine børns iPad?

Alt efter om det er din eller dine børns enhed, kan du sikre at børnene ikke piller ved indstillingerne på iPad’en. Dette gør du ved at:

  1. Gå ind under indstillinger og tryk på skærmtid.
  2. Tryk fortsæt og vælg enten “det er min iPad” eller “dette er mit barns iPad”
  3. Med din egen iPad, og hvis du er forældre eller værge, som ønsker at forhindre et andet familiemedlem i at ændre dine indstillinger, skal du trykke på “Brug koden til skærmtid” for at oprette en adgangskode. Derefter skal du bekræfte den ved at taste adgangskoden igen. >>> Hvis du indstiller skærmtid på dine børns iPad, skal du blot følge anvisningen indtil du kommer til Forældrekode, hvor du skal oprette en adgangskode. Bekræft derefter adgangskoden ved at taste den igen.
  4. Tryk på indhold og anonymitet. Her bliver du så bedt om at taste din adgangskode og derefter skal du slå indhold og anonymitet til.

OBS! Vælg en anden kode end den der bruges til at låne din iPad op med!

Undgå slettede apps

Det kan ske, at dit barn pludselig får holdt inde på en app og så kan der ellers nå at blive slettet en masse apps. Men dette kan du undgå.

Så undgå både at dit barn køber eller henter apps og eventuelt får slettet apps der allerede er på iPad’en med disse simple trin:

  1. Gå til indstillinger og tryk på skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet. Indtast din adgangskode, hvis du bliver bedt om det.
  3. Tryk på køb i iTunes & App Store
  4. Vælg en indstilling, og indstil denne til Tillad ikke.

Du kan også ændre adgangskodeindstillingerne for yderligere køb i iTunes & App Store eller Book Store. Følg trin 1-3 og vælg derefter kræv altid tai kræv ikke.

Indbyggede apps

De apps der følger med din iPad når du køber den, kan du ikke slette, men du kan sikre at dine børn ikke roder i dem, ved at “låse dem”.

Hvis du slår en app fra, bliver den bare midlertidig skjult fra hjemmeskærmen. På denne måde går dine børn ikke i mailprogrammet og får sendt mails. App’en bliver først synlig igen, når du så går aktivt ind og slår den til igen.

  1. Gå til Indstillinger og derefter Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet
  3. Indtast din adgangskode til Skærmtid
  4. Tryk på Tilladte apps
  5. Vælg de apps, du vil tillade

Bloker anstødeligt indhold

Både musik, film og apps har aldersgrænser. Du kan på din iPad gøre det muligt, at slå aldersbegrænsningen til, så du på den måde undgår at dine børn ser på noget, som de ikke bør se.

Näin:

  1. Gå til Indstillinger og tryk på Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet, og tryk derefter på Indholdsbegrænsniger
  3. Vælg de indstillinger, du ønsker for hver funktion eller indstilling under Tilladt butiksindhold

Du kan begrænse følgende typer indhold:

  • Aldersgrænser i lande eller områder.
  • Musik, podcasts og nyheder.
  • Musikprofiler og opslag.
  • Film
  • Tv-udsendelser
  • Bøger
  • Apps

Websøgninger med begrænsninger

Du kan også begrænse websøgninger med hjælp fra Siri

  1. Gå til Indstillinger, og tryk på Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet, og tryk derefter på Indholdsbegrænsninger
  3. Rul ned til Siri og vælg derefter dine indstillinger.

Med Siris begrænsninger på websøgninger, undgår du at Siri søger på nettet, når hun får et spørgsmål. Derudover forhindrer det hende i, at vise anstødeligt sprog.

Forhindrer webindhold

Med en iPad kan du nemt filtrere det indhold som vises på hjemmesider. Du kan også tilføje bestemte hjemmesider, der enten er blokerede eller godkendt.

  1. Gå til Indstillinger, tryk derefter Skærmtid
  2. Tryk på Indhold og anonymitet, og indtast din adgangskode til skærmtid
  3. Tryk på Indholdsbegrænsninger, og tryk derefter på Webindhold
  4. Vælg Ubegrænset adgang, Begræns websteder for voksne tai Kun tilladte websteder

Alt efter havd du vælger, kan det være nødvendigt at tilføje yderligere oplysninger fx det websted du vil begrænse adgangen til.

Vi håber at dette indlæg kan hjælpe med til at passe bedre på Jeres iPad og ikke mindst på Jeres børn, så de ikke får klikket ind på noget de ikke bør. Husk at det altid er en god ide at overvåge børn, når de sidder med udstyr, som en iPad. Steder som Youtube har stadig smuthuller, der gør, at børnene pludselig kan sidde og se på noget, som de på ingen måde bør se.

Rigtig god fornøjelse.

Vauvan smoothiet - makeiset valepuvussa

Hylderne i supermarkedet bugner af de farvestrålende smoothies til babyer.  Det startede i det små for nogle år tilbage. Semper kom ind på babymarkedet med smoothies, der kunne tages med på farten.

Vi har spurgt fødevareeksperten Michael René til råds omkring en sundere mulighed end de færdigkøbte smoothies – han har og han har ydermere interviewet Preben Vestergaard Hansen omkring næringsindholdet i disse babysmoothies. Og deres svar var overraskende!

Babysmoothies står ved siden af babymaden på glas. Forskellen på en babysmoothie og babymaden på glas er, at der ikke skal bruges en ske til smoothien og at den er lavet på frugt. Det er en nem lille snack at have med på turen, til når den lille sult meldte sig hos de små.

Sidenhen er der kommet en masse nye varianter og mærker på markedet. Nu er det ikke kun ren frugt der gør sig gældende i de små smoothieposer, nu er der også kommet grøntsager, ris, gryn mm. til blandingerne.

Nu kan du selv lave smoothies til baby – find de nemme opskrifter længere nede på siden!

Lue lisää

Lapset ja suru

Det sker i de fleste familier, at man på et eller andet tidspunkt mister nogen tæt på. En ting er at håndtere sin egen sorg, noget andet er at skulle håndtere børnenes sorg samtidig. Her giver vi dig lidt gode råd til at arbejde med børns sorg, i alderen 0-6 år, når de mister en tæt på.

De færreste familier får talt om døden, hvis der ikke er livstruende sygdomme inde i billedet. Vi ved godt, at det kan slutte pludseligt for os alle, men det taler vi helst ikke med børn om.

dreng i sorg
Lue lisää

Mikä lemmikki lapsille?

Hvilket kæledyr er det bedste til børn?

En blød pelset bedste ven, læring om ansvar og det uundgåelige møde med sorg og tab. At give dit barn et kæledyr fører mange ting med sig, som er værd at overveje. Inden du træffer den store beslutning, er det altid en god ide at overveje fordele og ulemper ved de forskellige slags kæledyr. Læs med her og bliv klogere på børn og kæledyr – også hvis I har allergi i familien.

Kanin

Lange bløde ører og et sødt udtryk – de små kaniner er ikke til at stå for. Men faktisk kræver det lille dyr en del mere, end mange måske lige går og tror. Inden for de seneste år er det blevet mere og mere udbredt at have “frikanin”. Det vil altså sige, en kanin der ikke sidder i bur.

En kanin har brug for meget plads at bevæge sig rundt på, og gerne så mange timer i døgnet som muligt. Sidder kaninen i bur størstedelen af dens liv er der stor risiko for en overvægtig, agressiv og ulykkelig kanin.

Kaniner kan rende frit rundt i boligen ligesom en kat. Den kan lære at gå på toilettet i en kattebakke eller i dens bur. Du kan også vælge at have kaninen ude i haven. Her skal du blot sørge for et rævesikret område, som du kan lukke kaninen inde i om natten.

Kaninen er ret billig i anskaffelse, men kan være dyr i drift. Den skal have frisk hø hver dag, frugt og grønt og selvfølgelig masser af mulighed for motion. Derudover kan den mere eller mindre passe sig selv. Du skal ikke gå tur med den som en hund, og den kan sagtens være alene hjemme.

I naturen lever kaniner i kolonier. Det vil sige, at de lever side og side men alene. Du kan derfor have en kanin alene. Hvis du har to sammen skal de være neutraliseret og i øvrigt have god plads.

Find ud af mere i den store facebookgruppe “Frikanin”. Vær opmærksom på, at mange bøger om kaniner har forældet viden, så læs dem med en kritisk sans.

En kanin er

  • Billig i anskaffelse
  • Kræver ikke det store, ud over plads
  • Måske ikke vild med at blive løftet og krammet meget af et barn
  • Ikke de bedste indendørs-dyr til allergikere, da de fælder meget og skal have hø og bundstrøelse, der støver
  • Kan sagtens bo udenfor hele året – En mulighed for allergikeren

Marsvin

De søde, små væsener fås i mange farver og med forskellige pelstyper. De kræver ikke så meget plads som en kanin, og kan fint leve primært i deres bur, så længe det er stort nok. Dog bør du være opmærksom på, at marsvin er flokdyr og derfor skal leve minimum to sammen. Som hovedregel bør to marsvin have et bur på 50*100 cm.

Marsvin er ikke natdyr – det vil sige, at de er vågne om dagen og er som regel rolige og sover det meste af natten.

Modsat kaniner er marsvin meget snakkende. De siger små pivelyde af glæde, når man kommer hjem, eller når de kan lugte noget lækker mad i nærheden. De kan modsat også knurre, hvis de føler sig truet eller utrygge. Det gør det nemt for børn at aflæse dyrets signaler.

Marsvin lever af hø, foder og frugt og grønt. I sommerhalvåret kan barnet gå på jagt efter mælkebøtter, som er mange marsvins yndlingsspise.

Marsvin kan godt leve udenfor, men ikke hele året, da de er sårbare overfor træk. Du skal derfor være klar til at have dyrene indenfor i ihvertfald dele af året. De er generelt lidt skrøbelige, og du skal regne med en levetid på 3-5 år, selvom der selvfølgelig altid er nogen der sprænger gennemsnittet.

De små dyr elsker at komme op af deres bur, og putter gerne på deres ejer. Du kan sidde med marsvinet på en håndklæde mens du ser fjernsyn om aftenen. De kan også løbe en tur på gulvet, hvor du kan træne marsvinet til at gå på toilettet på en lille bakke, eller hoppe ind i sit bur når den skal.

Når du skal købe din marsvin kan du købe enten privat eller hos en dyrehandel. Hos dyrehandlere er flere kuld ofte blandet, og ungerne er ofte taget fra deres mor. Der er derfor høj risko for sygdomme. Led hellere efter en god privat opdrætter på for eksempel Den Blå Avis, eller tjek vilkårene hos dyrehandleren grundigt inden køb.

Godt at vide inden du køber marsvin

  • Marsvin skal altid bo med minimum ét andet marsvin, da de er flokdyr
  • De kan ikke leve ude hele året, da de ikke tåler træk
  • Marsvin siger små hyggelige lyde
  • De elsker at putte i sofaen eller blive sat på gulvet til en løbetur (pas på ledningerne)
  • De lever af hø, foderpiller og frugt og grønt

Hamster

En hamster er en lille nysgerrig gnaver, der i flere år har været et af de mest populære kæledyr til børn. De er nemme at passe, og kræver ikke så meget plads.

Dog skal du være opmærksom på, at hamsteren er nataktiv. Det vil sige, at det lille dyr er aktiv om natten, render rundt i sit bur, leger og spiser osv. Typisk vågner hamsteren mellem klokken 16 -18 på hverdage. Den sover altså i de timer hvor de fleste af os for det meste er i børnehave, i skole eller på arbejde.

Du kan vælge mellem en guldhamster eller en dværghamster. Begge dyr lever helst alene, da de kan blive agressive mod hinanden. Guldhamsteren er en smule større en dværghamsteren, og en smule mere aktiv.

Buret til en guldhamster skal være mindst 50 * 100 cm.

Bur til en dværghamster skal være mindst 40 * 70 cm.

Undulat eller anden fugl

Undulaten er nok det mest populære valg af fugl som kæledyr til børn. Den kommer i mange flotte farver, og er et dejligt dyr, der elsker selskab. Fuglen har brug for et rummeligt bur samt at komme ud og flyve rundt i boligen 3-4 gange om dagen. Fuglene skal leve sammen minimum to og to, da de er flokdyr.

Dog skal du være opmærksom på, at en undulat kan larme meget. Dette gælder faktisk alle fugle. De kan synge smukt, men de kan også “skælde ud” og lave meget høje skrappelyde. Det er måske ikke så optimalt at have fuglen i et børneværelse eller soveværelse.

Som kæledyr til børn skal du desuden overveje, at en undulat ikke som sådan kan “kæles med”. Det er måske derfor mest et kæledyr, som er sjovt at kigge på. Desuden skal der bruges en del tålmodighed og tid på at gøre den tam, så barnet skal nok være minimum 8-10 år før det virkelig kan passe undulaten selv. Indtil da er den naturligvis sjov og underholdende at kigge på.

Allergi overfor fugle er i sig selv sjældent, men til gengæld kan de støve meget. De basker med vingerne og spreder deres foder og strøelse ud over det hele. Så en daglig omgang med støvsugeren er nok ikke til at komme uden om.

Krybdyr

Krybdyr er med tiden blevet mere og mere populære som kæledyr til børn – blandt andet fordi de er geniale til børn med allergi. Krybdyr er på mange måder anderledes end de traditionelle kæledyr. De bryder sig ikke nødvendigvis om at blive taget op og håndteret, og de kræver særlige levevilkår som for eksempel varmelamper og særlig kost.

Til gengæld er det fascinerende dyr, som børnene vil få meget ud af at iagttage.

Krybdyr som kæledyr kan være:

  • Skildpadde
  • Leopardgekko
  • Tyresnog

Eller andre krybdyr. Det er altid en god ide at få ordentlig vejledning, inden du anskaffer dig krybdyr. De vil for det mest kun trives, hvis deres levevilkår er ideelle.

Opas 1-6-vuotiaiden lasten vapaa-ajan aktiviteetteihin

Voivatko lapset osallistua toimintaan, vaikka he ovat päiväkodissa tai lastentarhassa? Tämä on tietysti jokaisen lapsen kohdalla harkinnanvarainen asia. Mutta pohjimmiltaan vastaus on - kyllä!

Nyt olet päättänyt, että lapsesi pitäisi osallistua johonkin koulun ulkopuoliseen toimintaan - mutta kysymys kuuluu, mihin? Koska lapsesi ei ehkä ole vielä todella kiinnostunut tietystä toiminnasta. Ei siis ole muuta tehtävissä kuin yrittää. Useimmissa paikoissa voit saada kokeilutunnin, ja toisissa paikoissa sinulla saattaa olla mahdollisuus kokeilla sitä ja nähdä, sopiiko se lapsellesi.

Kuinka tärkeää vapaa-ajan toiminta on?

1-6-vuotiaana leikki ja motorinen kehitys ovat keskeisellä sijalla. Tässä ei siis keskitytä niinkään siihen, osallistuuko lapsesi koulun jälkeiseen toimintaan, vaan siihen, voiko tämä toiminta auttaa lastasi kehittymään. Avainsana on yksinkertaisesti leikkiä. Tämä leikki voi siis yhtä hyvin olla pallon pelaamista lapsen kanssa tai lapsen hyppimistä trampoliinilla takapihalla. On vain tärkeää saada liikunta mahdollisimman hyvin lapsen alitajuntaan, jotta siitä tulee luonnollinen osa jokapäiväistä elämää.

Lapsi, joka on tottunut olemaan fyysisesti aktiivinen jokapäiväisessä elämässä, haluaa myös automaattisesti olla aktiivinen vapaa-ajan toiminnassa myöhemmin. Tämä on erityisen tärkeää, kun lapsi aloittaa koulunkäynnin, sillä hänen päivänsä on paljon istuvampi kuin päiväkodissa.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisi huono asia ilmoittaa lapsesi jalkapalloon, voimisteluun tai muuhun harrastukseen ennen kuin hän täyttää 6 vuotta. Lapset oppivat paljon uusia asioita osallistumalla koulun ulkopuoliseen toimintaan.

  • Liikunnan avulla lapsesi keho kasvaa ja kehittyy normaalisti.
  • Fyysinen aktiivisuus tekee sinusta vahvemman ja terveemmän.
  • Voimistelun ja jalkapallon kaltaisissa lajeissa koordinointitaitoja haastetaan ja vahvistetaan.
  • Lapsen sosiaaliset taidot vahvistuvat myös, kun hän oppii tekemään yhteistyötä ja olemaan parempi ystävä.
  • Henkisesti kiinnostuksen kohteeseen uppoutuminen voi parantaa keskittymistä ja muistia.
  • Lapsesi itseluottamus voi myös kasvaa, kun hänestä tulee hyvä jossakin, sillä hän luottaa enemmän itseensä ja hänestä tulee myös rohkeampi.

Vapaa-ajan aktiviteetit

Musiikki

Joissakin kunnissa tarjotaan 2-9-vuotiaille lapsille soitinopetusta, joka on enemmänkin johdatus soittimiin eikä suoraa opetusta tietystä soittimesta.

Joissakin musiikkioppilaitoksissa on myös mahdollista aloittaa kuoro jo ennen kouluikää.

Jalkapallo

Paikallisella jalkapallojoukkueellasi voi olla 2-5-vuotiaiden pikkulasten joukkue. Täällä lapsesi voi kokeilla jalkapalloa, ja pääpaino on pelaamisessa ja pallon kanssa viihtymisessä. Jo 4-vuotiaana voi olla mahdollisuus perustaa erityinen jalkapallojoukkue ikätovereiden kanssa. Täällä keskitytään paljon enemmän itse peliin ja pallonhallinnan parantamiseen.

Voimistelu

Kuntosalilla käyminen ei ole vain yksi asia. Voimistelutunteja on monenlaisia. On esimerkiksi voimisteluluokkia, motoriikkaluokkia, tumbling-luokkia jne.

Osoitteessa

Jos lapsesi haluaa aloittaa tanssimisen, se alkaa yleensä 3-vuotiaana. Joissakin paikoissa on kuitenkin tarjolla jo 2-vuotiaille tarkoitettuja tanssikursseja, jotka muistuttavat enemmänkin pikkulapsikursseja. Yleisin tanssikurssi nuorimmille on showtanssikurssi - eli sellainen tanssi, jota tanssitaan lasten MGP:ssä jne.

Jos lapsesi haluaa mieluummin balettia, hän voi aloittaa baletin jo 4-vuotiaana.

Jos harrastat paritanssia, se on jo 3 vuotta.

Erityisempiä tanssityylejä, kuten hip hopia, jazzia jne., voi harrastaa 5-vuotiaista ylöspäin, paikasta riippuen.

Uinti

Täällä voit aloittaa vauvasi on aivan uusi, vauva on vain 10 viikkoa vanha ennen kuin he voivat alkaa uida. Aluksi he ovat hyvin riippuvaisia vanhemmistaan, mutta kun he kasvavat vanhemmiksi ja paremmiksi uimareiksi, he voivat olla yksin vedessä uimaopettajan kanssa. Tämä tapahtuu tyypillisesti noin 5-vuotiaana. Uiminen on myös hyvä taito hankkia varhain, mutta sitä ei tarvitse hankkia käymällä uimaopetuksessa. Sitä voi oppia myös käymällä lasten kanssa uima-altaassa suhteellisen usein.

Käsipallo

Käsipallon kanssa lapsesi voi aloittaa vähän kuin tumbling-pallon 2-vuotiaana. Täällä se on myös enemmän leikkimielinen johdatus käsipalloon kuin todella vakava peli.

Kamppailulajit

Eri kamppailulajeissa ikäraja on 6 vuotta, mutta jos lapsesi on alle 6-vuotias, hän voi tulla koetunnille, jotta nähdään, onko hän valmis. Lasten ja heidän kypsyytensä välillä on eroja.

Partiolainen

Joissakin partioryhmissä voit aloittaa jo 3-vuotiaana, tätä kutsutaan perheryhmiksi, eivätkä kaikki paikat tarjoa tätä, koska se edellyttää vanhempien vapaaehtoisia.

Jooga

Uusin trendi on ehdottomasti lasten jooga. Täällä lapsi voi olla mukana alusta alkaen äiti-lapsi-joogassa, sitten pikkulapsijoogassa ja sitten puuterijoogassa, joka jatkuu 7-vuotiaaksi asti. Useimmat luokat alkavat joko 3-vuotiaista tai vasta, kun lapset ovat yli 6-vuotiaita. Tämä riippuu sijainnista.

Jooga ei ole kovaa fyysistä toimintaa, vaan se voi auttaa lasta tuntemaan olonsa rauhallisemmaksi ja enemmän kosketuksessa itseensä.

Jääkiekko

Jos uskot, että lapsessasi on pieni jääkiekkoilija, monissa seuroissa voit rekisteröidä lapsesi jo 4-vuotiaana.

Arp – hvad er arp?

Du har godt lagt mærke til noget underligt noget i dit barns hovedbund – hvad er det? Ved det næste besøg fra sundhedsplejersken spørger du og får svaret “det er arp”. Hun giver dig nogle gode råd. Men hvad er arp egentlig og hvorfor kommer det?

Sovende baby med arp i hovedbunden
Lue lisää

Lad dine børn lege med økonomien

Det kan være frustrerende som forældre, ikke at have kontanter på sig, når man gerne vil give lommepenge eller lignende. Men der er en løsning til den kontantløse familie.

Som forældre vil man gerne give sit barn de bedste redskaber, for at kunne klare sig bedst muligt i fremtiden. Men det kan være svært at lære sine børn om økonomi og lade dem tjene lommepenge, når alt foregår på netbank eller bliver betalt med et dankort.

Lue lisää

Lydbøger for børn

Det kan være utrolig afslappende for børn at få læst op af en god bog og det giver nogle andre stimuli end ved at se fjernsyn. Så hvad med at investere i et abonnement til et sted med lydbøger for de mindste?

Der findes forskellige apps med lydbøger, nogle er fyldt med både lydbøger for børn og voksne. Andre apps er fyldt med lydbøger og e-bøger. E-bøgerne er mere til gavn for de børn, der er begyndt at læse – det vil sige er i skolealderen.

Det er forståeligt nok, at dit barn kan have brug fo at koble af når det kommer hjem fra institution og her er fjernsynet en rigtig god mulighed, da barnet ikke skal tænke for meget. Men en weekend dag, hvor barnet bare ikke lige gider at lege, der kan en lydbog være et godt alternativ. For barnet får en fortælling, men kun billederne som i en rigtig bog (i nogle apps). Så barnet skal bruge hjernen og kreativiteten til at danne billederne for sig selv. Ligesom hvis du selv læste højt for dit barn.

Husk dog at det stadig er vigtig i forhold til at lære de rette bevægelser med munden osv., at barnet ser dig læse højt. Børn afspejler sig i dig – derfor læser de dit kropssprog, ansigtsmimik og din måde at udtale ordene.

Her er nogle eksempler på apps, som indeholder gode børne lydbøger. Skriv gerne til os, hvis du har andre lydbog apps, som du kan anbefale.

Fairytell.dk

Fairytell er en app, hvor du betaler for et abonnement. Denne app er virkelig god, hvis du leder efter et sted, som kun henvender sig til børn. Den er sat børnevenligt op, så det er nemt for de yngste at vælge den fortælling de helst vil have læst højt. Har du børn der er startet i skole, så har app’en også e-bøger. Så kan der blive øvet i at læse højt og slappet af til en god historie der bliver læst højt.

App’en henvender sig til børn i alderen 0-10 år og kan give mange gode timers underholdning. Underholdning som kun kræver en tablet eller smartphone, som børnene må sidde med.

eReolen

Hvis du leder efter gratis lydbøger, så er eReolen et godt sted. Her kan du finde lydbøger til både børn og voksne. eReolen er et online bibliotek, hvor du låner for en periode. Du logger ind som på dit lokale bibliotek.

Den er ikke så børnevenligt sat op, men når du først har startet en lydbog, så kan børnene sagtens bare sidde og lytte.

Højtlæseren

Højtlæseren er en app lavet af Gyldendal. Den er sat dejlig børnevenligt op og du bladrer selv igennem siderne, så barnet selv får føling med at læse en side færdig og bladre videre til den næste.

Selve app’en er gratis, men der tilbydes køb inde i app’en. Her det muligt at købe bogpakker.

Storytel

Storytel er stedet for både børn og voksne. Her er der både lyd- og e-bøger på abonnement. App’en er dog ikke sat børnevenligt op, så her skal der være en voksen eller en ældre søskende med inde over, når familiens yngste vil lytte til lydbog.

Der er et godt udvalg af bøger til børn i alle aldre, til mange timers afslapning med en god fortælling.

Saxo

Vidste du, at du kan abonnere på Saxo og dermed have adgang til en masse lydbøger – deriblandt også børnebøger? Saxo er ikke kun et sted for dig, der ønsker at købe bøger. Hvis du abonnerer hos Saxo, får du desuden gode rabatter på bøger. Så kan børnene både få bøgerne læst op som lydbog og sidde med den fysisk i hånden.

Desværre er app’en ikke sat helt så børnevenligt op. Så hos de mindste skal der helst være en voksen eller en ældre søskende til at hjælpe.

Elämyksiä talvilomalla 2019

Vinterferien ligger for næsen af os – og har du ikke planlagt at ferien skal foregå i Alperne eller på stranden, så giver vi dig her nogle tips til at få tiden til at gå i Danmark.

Du skal holde vinterferie med børnene, men I har ikke nogle planer endnu. Du ved at børnene ikke skal bruge en her uge foran fjernsynet eller bare ude i have – I skal ud og opleve noget. Så kommer der her nogle muligheder til lidt sjov og aktivitet.

Lue lisää

Mene ulos kylmään

Du er nok en af mange, der helst vil holde dig indenfor når kulden er over Danmark. Men et bålsted er en måde at gøre udenfor lidt mere hyggelig, for både store og små.

Dette er selvfølgelig mest optimalt, hvis I bor i nærheden af noget natur, hvor der er opsat et bålsted eller hvis I selv har have. Et bålsted behøver nemlig ikke at være dyrt og børnene vil elske at lave snobrød mm. ude i det fri.

Bålfad med ild i.

For at få jeres eget bålsted, kan I eventuelt lave det selv

Undersøg først og fremmest om det et tilladt at lave en bålplads i egen have i den kommune du bor i. Derudover kan der være en del andre regler, som du skal opretholde – disse kan oftest findes på din kommunes hjemmeside.

Sørg altid for at jeres hjemmebygge bålsted er i god afstand til noget brandbart, så I ikke ender med at sætte ild til skuret eller lignende. Hav også i baghovedet, at bålstedet vil være hyggeligt at bruge om sommeren og derfor ikke må kunne få sat i tørt græs mm. En sidste ting I skal overveje, inden i laver en fast bålplads, er vindretningen og om den kommer til at genere naboer for meget.

Du kan finde mange forskellige vejledninger på nettet, til at bygge din helt egen bålplads.

I kan også vælge at købe jer til et bålfad

Et nemt valg er at købe et bålfad. Med et bålfad kan I rykke rundt på jeres bålsted. Så er der mulighed for at rykke bålfadet fra forhaven til baghaven eller bare til et andet sted i haven. I kan også vælge at pakke bålfadet væk i en periode, hvis I ikke ønsker at det skal stå fremme. Dette er meget praktisk, hvis I ikke har den største have og gerne vil have plads til andre ting.

Du kan finde både dyre modeller indenfor bålfade og lidt billigere.

Hvad kan jeg bruge et bålfad til?

Nu tager vi den hele året rundt, med start i de kolde måneder.

Vinteren er over os, sneen er måske faldet og børnene vil gerne være ude hele tiden. Men at være udenfor kan også blive en stille stund i stedet for at skulle trave og løbe rundt på en legeplads. I starter i køkkenet, hvor du sammen med børnene laver dej til snobrød. Imens dejen hæver bliver bålet tændt. Nu kan I finde syltetøj eller lignende frem, der skal i snobrødet. I kan også lave varm kakao eller te og tage med ud i en termokande.

OPSKRIFT PÅ SNOBRØD ca. 10 stk.
tid 60 minutter

25g gær
3 dl lunkent vand
1 tsk groft salt
500g hvedemel

Rør den halve pakke smulret gær ud i vandet. Tilsæt salt og gradvist melet. Ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve i 30 minutter. Pensl gerne jeres spyd med lidt smør eller olie, så brødet er nemmere at tage af.
Fordel dejen i 10 kugler og rul dejen ud til lange pølser. Sno dejen om spydene og lad dem gerne efterhæve i 10-20 minutter. Snobrødene skal derefter bages over gløderne til de er gyldne hele vejen rundt og gennembagte (ca. 20 minutter).

Find en god plads rundt om bålfadet og sørg for at børnene har en god afstand. Kom dejen på de spyd I har, lad børnene selv komme dejen på og lad dem selv varme det over ilden.

I vil alle finde hyggen og varmen, når sidder rundt om bålfadet. Det er en afslappende måde at være ude og ilden har en beroligende og healende effekt på den ellers mørke tid.

Sommeren kommer med lange aftener i haven. Selvfølgelig kan bålfadet bruges til snobrød og hygge hele året. Men det kan også udvides til evt. at riste pølser eller skumfiduser. Der kan også købes tilbehør, der gør at I kan lave et helt måltid over bål i stedet for på gasgrillen.

Bålfadet vil også kunne bruges til om aftenen, når mørket falder på og kulden kommer snigende. Så er det frem med tæpperne og få tændt op i bålfadet. Så kan I bruge mange flere timer udenfor.

Bålfade

Vahvista lapsesi kieltä

Sproget er en stor del af vores hverdag og også dit barns verden. Hvis dit barn allerede er bagud med sproget fra vuggestuealderen, vil dit barn være bagud med sproget resten af livet. Her giver vi dig nogle råd til hvordan du kan styrke dit barns sprog.

Dit barns sprog har en naturlig udvikling, hvis du blot husker at tale med dit barn allerede fra det bliver født. Alligevel kan dit barns sprog være bagud. Nogle børn har mere fokus på andre ting, som fx det motoriske. At komme bagud i det sproglige allerede fra vuggestuealderen kan dog have følger gennem resten af barnets liv. Derfor er det vigtigt at have fokus på sproget eller mangel på samme og gøre en tidlig indsats.

Lue lisää

Vauvan ensimmäinen joulu

Mange mennesker og et lille væsen, der ikke forstår hvad jul er. Store sammenkomster med familien i juletiden kan give de fleste nybagte forældre sved på panden. Her får du råd til hvordan du kommer igennem julen, så den bliver en god oplevelse for alle.  

Her får du nemme og brugbare tips, som kan være med til at gøre jeres første jul med baby langt mere behagelig. Vi har spurgt Helen Lyng Hansen til råds. Hun er sundhedsplejerske og står bag siden Netsundhedsplejerske.dk. Sammen med hende kan vi hjælpe jer, så I kan gå julen mere roligt i møde. 

Lue lisää

Luciadag den 13. december – bag selv Luciabrød

I dag er det Luciadag, den 13. december. Dagen hvor der bliver gået luciaoptog rundt omkring på arbejdspladser, på skoler og i institutioner. Måske skal du se dit barn gå luciaoptog ellers skal i måske sammen ud og se det et andet sted, som i det lokale center eller lignende. Mange steder er det en tradition, at der bliver gået luciaoptog. Du kan ofte finde det på biblioteker, rådhuset, kirken, det lokale center og andre offentlige steder. Det vil ofte være annonceret i den lokale avis eller på nettet. Det er også dagen, hvor man ofte spiser Luciabrød, en kærkommen tradition fra Sverige. Du kan købe nogle med hjem efter arbejde ellers kan du lave dem sammen med børnene, når de er blevet hentet fra institution eller skole. De er forholdsvis nemme at lave, smager dejligt og er så fine. Du får her opskriften på Luciabrød.

Lue lisää

Olemmeko unohtaneet isän?

Useimmissa paikoissa hoidetaan ensisijaisesti äitiä ja lasta, koska äitiysloma on yleensä ollut äidin tehtävä. Mutta tämä on muuttumassa - isä on tulossa mukaan, ja myös tätä on arvostettava. 

Lue alta vinkkejä isän ja lapsen väliseen toimintaan.

Vuosisatojen ajan isä on ollut se, joka on lähtenyt ulos hankkimaan ruokaa perheelle, kun taas äiti on ollut se, joka on jäänyt kotiin huolehtimaan perheestä. Viimeaikaiset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että isällä on paljon suurempi rooli lapsen elämässä kuin aiemmin on luultu - jos hän osallistuu, ja ehkäpä hänen pitäisikin, varsinkin jos hänellä on poikia.

Historiallisesti isät eivät ole koskaan osallistuneet lastensa elämään niin paljon kuin nyt. Sekä halusta että tarpeesta, sillä äidit ovat nyt tulleet työmarkkinoille. 

Lue lisää

Vauvauinti - opas vauvauintiin

Vanhempina voimme tehdä niin monia eri asioita vahvistaaksemme lastemme aistimotorisia taitoja. Miksi emme siis valitsisi sellaista toimintaa, joka on mukavaa sekä meille että lapsellemme? Joskus meidän on ajateltava itseämme, vaikka meistä on tullut maailman kauneimman lapsen vanhempia.

Tässä aktiviteetissa pääset kellumaan 34 asteen kuumassa vedessä. Jos tämä kuulostaa houkuttelevalta, sinun kannattaa ehdottomasti aloittaa vauvauinti. Lue lisää ja selvitä, voisitko olla kiinnostunut siitä.

Uiminen vauvan kanssa on hyväksi sekä motorisesti että sosiaalisesti.

Vahvistaa lapsesi aistimotorisia taitoja.

Vauvauinti on hyväksi lapsesi aistimotorisille taidoille ja sosiaaliselle vuorovaikutukselle. Enintään puolitoistavuotiaiden vauvojen kohdalla keskitytään vanhempaan ja lapseen. Mutta siellä on myös runsaasti tilaisuuksia uida altaassa ja tervehtiä muita joukkueen jäseniä. Lisäksi matkan jälkeen on mahdollisuus seurustella altaassa. Uinnin jälkeen useimmat vauvat haluavat syödä, joten usein on mahdollisuus istua yhdessä lasten kanssa, jotta he näkevät toisensa syödessään - kuitenkin vasta, kun he voivat istua pöydässä ja saada puuroa tai muuta kiinteää ruokaa.

Uinti on osa karkeamotorisia taitoja, kuten juoksu, pyöräily jne. Tämä tarkoittaa, että uinti kuuluu lasten aistimotorisen stimulaation piiriin, jossa aistit, aivot, keho ja liike toimivat yhdessä. Vedessä oleminen ja liikkuminen on hyvin erilainen tunne kuin lattialla tai vastaavalla. Lue lisää vauvan motorisista taidoista ja kolmesta aistista.

 

Vauvauinti ryhmissä tai yksin

Voit mennä uimahalliin yksin ilman, että olet rekisteröinyt lapsesi uintijoukkueeseen. Vauvojen uinti ei edellytä, että olet osallistunut vauvauintiin. Jos ajatus uima-altaaseen menemisestä vauvan kanssa ei tunnu täysin mukavalta, voi olla hyvä ajatus mennä yksin, jotta voit tehdä sen omaan tahtiisi. Altaalla on aina hengenpelastaja tai kaksi, jotka voivat antaa sinulle pieniä vinkkejä ja temppuja omaa pikku uintisessiotasi varten. Muista vain, että hengenpelastaja ei voi olla kanssasi liian kauan kerrallaan. Mutta hengenpelastaja voi kertoa sinulle esimerkiksi ensimmäisestä sukelluksesta ja vain katsoa, kun kokeilet sitä. Se, haluatko sitten jatkaa uintia yksin vai haluatko yrittää perustaa joukkueen, on sinusta kiinni.

Uimaopetuksessa keskitytään aika ajoin erilaisiin harjoituksiin, kuten reunasukellukseen, vedessä kääntymiseen jne. Menemällä uima-altaaseen yksin voit ottaa tämän omaan tahtiisi eikä tarvitse huolehtia siitä, kuinka monta kertaa olet jäljellä joukkueessa. Näin voit myös tuntea, jos kyseinen päivä ei ole hyvä, ja odottaa seuraavaan päivään. Yksin menemisen haittapuolena on se, että et saa ohjeita ja harjoituksia, joista ohjaaja tiedottaa sinulle. Et tiedä, onko porealtaassa paljon muita, ja useimmilla ihmisillä on taipumus juosta kuolleena samoissa harjoituksissa vauvan kanssa. Joukkue voi siis auttaa kehittämään taitojasi vedessä.

 

Ota aikaa

Allashetken tulisi olla rauhallinen ja turvallinen kokemus pienelle lapsellesi, joten on tärkeää hidastaa vauhtia ja mennä virran mukana. Kun olet vedessä, puhelimet eivät soi, ei siivota eikä laita ruokaa. Kyse on sinusta ja vauvastasi. Teidän on pidettävä hyvä katsekontakti, nautittava lämpimästä vedestä ja muutenkin vain luettava toistenne kehonkieltä.

Kun vauva pääsee ensimmäistä kertaa altaaseen ja veteen, se voi olla ylivoimaista. Vauvasi iästä riippuen 10 minuuttia vedessä ensimmäistä kertaa voi olla enemmän kuin tarpeeksi. Sen jälkeen vauvat yleensä nukahtavat, koska heillä on ollut niin paljon käsiteltävää eri aistimuksista.

 

Milloin?

Mutta milloin voit oikeastaan aloittaa uinnin vauvan kanssa? Voit aloittaa vauvauinnin, kun vauva on noin 10 viikon ikäinen. Naisena sinun on täytynyt käydä 8 viikon kuluttua synnytyksestä 8 viikon tarkastuksessa ja lääkärin on pitänyt antaa sinulle lupa mennä uimaan. Tämä johtuu siitä, että kloorivesi voi olla täynnä bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen, jos sinulla on haavoja, jotka eivät ole vielä parantuneet. Jos kuitenkin epäilet, onko lapsesi valmis menemään uima-altaaseen, voit aina keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa saadaksesi parhaat ohjeet.

 

Onko koskaan liian myöhäistä aloittaa vauvauinti? Vauvauinti on, kuten sitä kutsutaan, uintia vauvoille. Sitten se riippuu uima-altaasta ja niiden joukkuejaosta, milloin he kutsuvat sitä vauvauinniksi ja milloin se on vain uintijoukkue. Useimmat kutsuvat sitä vauvauinniksi, kunnes lapsi on noin 1 ½ - 2-vuotias, ja kutsuvat sitä sitten tumblingiksi. Mutta olipa lapsesi 12-viikkoinen, 2-vuotias tai 10-vuotias, uinnin aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Uimataito on hyvä osata, koska olemme yllättävän paljon veden äärellä. Lapsesi ei siis tarvitse pystyä uimaan 100 metrin ryömintää, vaan hänen on vain opittava perusasiat siitä, miten vedessä toimitaan. Ensimmäiseen vauvauintiin kuuluu myös se, että opit, miten toimia, jos putoat veteen.

 

Vinkkejä uima-allasmatkaa varten

  • Valmistele vauva veteen kylvettämällä kotona ammeessa ja opettelemalla saamaan vettä päähänsä suihkusta tai vesikannusta saatavalla vedellä. Muista, että suihkuveden on oltava matalalla voimakkuudella.
  • Tee veden kanssa vietetystä ajasta hauskaa aikaa, jossa lauletaan ja leikitään. Voit tuoda tämän uima-altaalle. Voit esimerkiksi laulaa tietyn laulun joka kerta, kun kylvetät, ja laulaa samaa laulua altaassa, jotta se olisi tuttu ja rauhoittava.
  • Varmista aina, että tarkistat uima-altaan säännöt vauvojen ja pienten lasten uimapuvuista, sillä useimmissa uima-altaissa vaaditaan uimapukuja niin kauan kuin lapsella on vaippa. Väärät uimapuvut voivat estää uima-allasreissun. Jos olet epävarma, ota yhteyttä uima-altaaseen.
  • Ota mukaan useampi kuin yksi pyyhe - yksi, kun olet altaassa, ja yksi, kun vauva kylvetetään altaan jälkeen. Näin vähennät vauvan mahdollisuutta sotkeutua kosteaan tai märkään pyyhkeeseen. Löydät inspiraatiota erilaisiin vauvapyyhkeisiin osoitteesta startpakke.com.
  • Varmista, että vauvan vartalo on aina suurimmaksi osaksi veden alla, jotta vauva ei jäähtyisi liikaa.
  • Varmista, että sinulla on hyvä katsekontakti vauvaan, ja tee paljon iloisia ja hymyileviä ilmeitä.
  • Anna hengityksesi olla rauhallinen ja anna itsesi liukua veden läpi. Anna vauvasi tuntea veden liikkeet liukumalla sen läpi, kääntymällä ja liikkumalla siinä. Vauva on pidettävä vartalostasi etäällä ja hänen kasvonsa on käännettävä kasvojasi kohti. Näin vauva pystyy lukemaan kehonkieltäsi ja kasvojen ilmeitäsi ja saa samalla hyvän tuntuman vartaloaan ympäröivään veteen. Sukelluksen jälkeen voi kuitenkin olla turvallista mennä ihoa lähelle, kunhan muistat hymyillä ja kertoa vauvallesi iloisella äänellä, kuinka hyvä hän on.

 

Nauti matkastasi uima-altaalle.

Halloween-opas: Miten kurpitsasta kaiverretaan lyhty?

Kurpitsasta on helppo kaivertaa kaunis lyhty. Se on hauskaa puuhaa lasten kanssa syyslomalla. Siksi olemme luoneet helpon oppaan siitä, miten kaivertaa kaunis Halloween-kurpitsa. Kurpitsa voi valaista talven pimeyden ja luoda viihtyisän - tai ehkä enemmän [...]

Adventtikalenteri äidille ja isälle

Joulu lähestyy kovaa vauhtia, ja ennen kuin huomaammekaan, on jo joulukuu. Muistitko ostaa itsellesi adventtikalenterin?

 

Muista joka vuosi ostaa lapsille joulukalenteri - olipa kyseessä sitten 24 yksittäistä pakkausta, 4 adventtipakkausta tai valmis joulukalenteri, jossa on LEGOa, Schleischiä tai suklaata.

Mutta entä sinä itse? Milloin viimeksi äidillä tai isällä oli adventtikalenteri? No, lukuun ottamatta tavallista leikekirjakalenteria, joka luultavasti roikkuu jääkaapissa vuodesta toiseen. Jos joudut miettimään sitä liikaa, siitä on kulunut aivan liian kauan, joten meidän mielestämme sinun pitäisi mennä ulos ja ilahduttaa itseäsi hieman. Osta adventtikalenteri itsellesi, kumppanillesi tai yhteiseksi. Joulu ei ole vain lasten juhla, vaan se on sydämen juhla. Äidin ja isän adventtikalenteri tekee joulusta taatusti entistäkin iloisemman.

Katso alta ja inspiroidu erilaisista aikuisten adventtikalentereista - eli äidin ja isän adventtikalentereista.

adventtikalenteri äidille ja isälle

Lue lisää


Varoitus: sprintf() [function.sprintf]: Liian vähän perusteluja /var/www/startpackage.com/public_html/wp-content/themes/enfold/framework/php/function-set-avia-frontend.php online 902