Gravid uge for uge: Hvad sker der inde i maven igennem de 40 ugers graviditet? Her kan du følge din graviditet uge for uge. Helt fra baby er en lille spire, til han eller hun er fuldbåren og klar til at møde verden.

D-vitamin, folsyre, jern, vitaminpillle…. Der er mange kosttilskud du skal tage som gravid! Se sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Gravid uge for uge

Her kan du følge din graviditet uge for uge. Byby udvikler sig og vokser med rivende fart i de 40 uger der går fra befrugtning til fødsel. Det er en spændende rejse, der også kan være hård at komme igennem.

Her har vi skrevet om hvad der sker i hver uge af graviditeten. Oversigten er inddelt efter de tre trimestre.

Hvor langt er du i din graviditet?

Graviditeten er delt op i tre trimestre.

1. trimester (Uge 2 til og med 12)

1. trimester af graviditeten er til og med uge 12. I denne del af graviditeten befrugtes ægget, og fosteret udvikler alle sine vitaler organer. I løbet af de første 12 uger er hjertet fuldt udviklet, halen svinder ind og barnet ligner et rigtigt lille menneske.
I denne del af graviditeten er barnet mest følsomt overfor alkohol, og risiskoen for abort er størst indtil uge 7-8.

Man kan opleve kvalme, luft i maven, kvalme, nedsat sexlyst, humørsvingninger og mange tanker om fremtiden som forældre.

2. trimester (uge 13 til og med 28)

Fra uge 13 – 28 er du i andet trimester af din graviditet. i denne del af graviditeten bliver du tilbudt både nakkefoldsscanning og misdannelsesscanning.

Baby vokser fra at være på størrelse med en blomme og til at være en baby på omkring 1 kg. Maven vokser, og kroppen gør måske ondt. Husk at hvil dig, men sørg også for at holde dig i gang, for eksempel med graviditetssvømning.

3. trimester (uge 39 til og med fødslen)

Fra uge 28 og frem til terminen er den sidste del af graviditeten og kaldes uge 40.

De fleste oplever efterhånden en del gener på grund af graviditeten i form af plukkeveer og bækkensmerter. Det er nødvendigt at sætte tempoet lidt ned, da man hurtigere mister pusten.

I uge 36 begynder barselsorlorven, hvor man kan geare ned og forberede det sidste inden babys ankomst.

Det kan være svært at sove på grund af den store mave, og man kan derfor være rigtig træt og længes mod barnets fødsel.

Hvornår starter graviditeten?

Den første dag i din seneste menstruation inden graviditeten, tæller som “uge 0” i graviditeten. Dagen på din næsten forventede menstruation er derfor uge 4+0 (4 uger og 0 dage). På denne dato vil graviditetstesten for de fleste være positiv. For andre går der lidt længere, før testen viser to streger. Det kommer an på hvornår ægløsning og befrugtning fandt sted.

Hvor mange uger er man gravid?

Terminsdatoen ligger på uge 40+0. Det vil sige, at man er gravid i 40 uger. Babyer der er født fra uge 37+0 og frem til 42+0 anses dog som fuldbåren. Det er derfor en god idé at være klar til baby allerede fra uge 37.

Hvilken uge er jeg gravid i?

Det spørger mange kommende mødre sig nok om, særligt i starten af graviditeten. Du kan regne ud hvor langt du er i graviditeten ud fra den første dag i din seneste menstruation. Herfra tælles ugerne frem til i dag.

Når du fx. går ind i uge 13, hedder det 13+0. Dagen efter er du 13+1, og så er du i den 14. uge frem til 14+0, hvor uge 15 starter.

Kilder:

  • Babyinstituttet
  • Libero
  • Sundhed.dk
  • Personlige erfaringer