Er du gravid? Sådan klarer du den varme sommer

Det er ingen hemmelighed, at gravide ofte har det meget varmt. Det skyldes hormonet progesteron, der får temperaturen i kroppen til at stige.

Mens din krop forbereder sig på at bære et barn, kan det imidlertid være hårdt at komme igennem sommeren med hævede fødder og sveden haglende ned af kroppen.

Læs her hvordan du nemmere kommer igennem de varme dage

Indholdsfortegnelse

Derfor sveder gravide mere

Sveden hagler ned af ryggen efter du har båret indkøbsposerne op. Man føler sig ikke mindre som en hval, når man samtidig pruster og sveder.

Hvorfor sker det: Hormonet progesteron, der også rører på sig i forbindelse med menstruation, får temperaturen i kroppen til at stige. Samtidig er den gravide krop bedre til at komme af med varmen, og sveder derfor mere.

Hvad kan du gøre: Køl dig selv ned med et fodbad, og hold dig til skyggefulde områder, hvis du er ude. Spis nogen sodavandsis, og lad være med at gå i stramt, ubekvemt tøj.

Mest af alt skal du passe på dig selv, og huske at din krop er på overarbejde. Lad derfor farmand tage de tunge indkøbsposer – som gravid er du lovligt undskyldt.

 

Når du har vand i kroppen

Over 80% af gravide døjer med vand i kroppen. Nogen mærker kun lidt til det i slutningen af graviditeten, mens andre er meget påvirkede af det.

Hvorfor sker det: Vand i kroppen skyldes både hormonændringer, men også at den store livmoder gør det sværere for væske at løbe tilbage fra underkroppen. Væsken presses derfor fra blodårene og ud i væsken. Derfor er det oftest værst på ben og fødder.

Læs også:   Ideer til indretning af børneværelse

Hvad kan du gøre: Det bedste du kan gøre er at ligge dig med benene op. Det giver væsken en chance for at løbe væk fra underkroppen. Læg dig for eksempel på gulvet med benene oppe på en stol.

En dukkert i poolen eller havet, er noget af det bedste du kan gøre. Udover at det er behageligt, og kroppen køles ned, får trykket fra vandet også væsken til at trække sig tilbage til blodårerne, så du kan tisse vandet ud.

 

Hvis du skal ud og flyve i sommerferien

Skal du ud og flyve som gravid, skal du først og fremmest tjekke hos dit flyselskab, hvor langt henne du må være. De fleste flyselskaber vil ikke flyve med kvinder, der er længere end uge 36. Husk det også gælder hjemrejsen.

Motion på flyet: Om bord på flyet skal du rejse dig op en gang i timen og gå et par ture op og ned ad gangen. Der er begrænset muligheder for motion i flyet, men sørg for at få bevægelse i benene. Roter anklerne, og hav vægten på skiftevis hæl og tæer. Det får blodet til at strømme igen, og minimerer hævede ben og risiko for blodpropper. Drik også masser af væske.

Må jeg solbade?

Huden bliver mere følsom, når du er gravid. Der er større risiko for bl.a. pigment forandringer, som bliver permanente.

Det er derfor en god ide at bruge en stærkere solcreme end normalt, når du er gravid. Skal du til syden, må det gerne være faktor 50+.

Husk at hvile

Når du er gravid i sommervarmen, skal du så vidt det er muligt huske at hvile dig. Kroppen arbejder på højtryk, og du er rent faktisk ved at gro et lille menneske inden i maven. Så tag en middagslur med god samvittighed.

Læs også:   Sådan overlever du livet på barsel | Få det bedste ud af din barsel

 

 

Kilder

Overlæge og Professor Bente Klarlund (Politiken.dk)

Jordemoder Gitte Dencker (Vores Børn)

Jordemoderforeningen