Spørgsmål for den gravide og dig med små børn

Læs nogle af vores mange artikler, hvor vi besvare spørgsmål relevante for dig der er gravid eller har små børn. Her er en masse nyttig viden til at blive meget klogere af!

Hjælp – jeg skal være far apps!

Find de bedste far-apps her.

Skal du være far, så skal du da have en far app! Det er virkelig nødvendigt – eller det er i hvert fald hyggeligt.

Der findes ikke mange apps til de kommende eller nybagte fædre, som er på dansk. Faktisk har vi kun kunne finde én dansk app. Men heldigvis findes der en masse forskellige apps til far som er engelske, så hvis du kan engelsk kan disse være muligheder.

Læs mere

Hjælp – jeg skal være far bøger!

Find de bedste far-bøger her.

Det kan være planlagt og det kan komme som en total overraskelse – uanset hvad, så kan tiden op til at skulle være far for første gang, godt være meget difus. Vi hjælper dig på vej, med bøger der kan give dig et bedre indblik i den kommende tid.

Graviditetskalender for mænd

af Sanne Lykke

Denne kalender hjælper den kommende far igennem graviditeten uge for uge – set fra mandens side.

En graviditet har meget fokus på fosteret og på moderen, men her er der fokus på dig som far.

Bogen kan bruges som kalender, læses ud i én lang køre eller bruges som opslagsbog.

Du skal være far – og du har 40 uger til at fatte det

af Thomas Oldrup

Denne bog er humoristisk og let læselig, fyldt med personlige historier og beretninger fra Thomas Oldrup selv og andre mænd.

Denne bog har er delt op i 40 uger, så du kan følge med uge for uge og blive godt forberedt på, hvad der venter dig som kommende far.

Bogen har også de faktuelle oplysninger om hvad der sker uge for uge med både kvindekroppen og fosteret.

Far på færde

af Lars Daneskov

Far på færde er en brugsvejledning for kommende eller en helt nybagt far. Det er en påmindelse om, hvor vigtigt det er at være der og hvor vigtig deres stemme er, selvom den nybagte mor har noget andet at sige.

Det er en gribende og underholdende fortælling om hvordan det er at blive far og om hvordan man takler tingene.

Fars ABC

af Jens Blauenfeldt

Dette er bogen til manden der overvejer at skulle være far, den kommende far eller småbørnsfaren, der tror han er den eneste der står i lort til skuldrene.

En ærlig, personlig, sjov, vrissen, provokerende og elskværdig bog om en hvordan det er at være far.

Bogen er underholdende og utrolig ærlig – et must have på boghylden i børnefamilien som ens fars redningsguide.

Helens bog til far

af Helen Lyng Hansen

Hun er kendt som netsundhedsplejersken og i denne bog fortæller hun om vigtigheden i at blive en far og alt hvad en far kan bidrage med.

Fokus ligger oftest på mor og barn, men det har stor betydning at blive en far.

Bogen hjælper med tilknytning mellem far og barn, helt fra start og også senere hen.

Far alene hjemme

af Dennis Christiansen

Denne bog er mere til den far, der skal være alene hjemme med den lille guldklump på barsel.

Det er en personlig beretning om at være på barsel, se livet fra et nyt perspektiv og i sidste ende opsige sit job, for at kunne være mere sammen med sit barn. 

Bogen indeholder rent praktisk spørgsmål som: Hvad fanden laver du med sådan en lille grønært? Kan din maskulinitet overleve babyrytmik med 11 ammende østrogenbomber? Og hvordan siger du på en pæn måde til din kone, at du har tabt din søn fra puslebordet? 

Alle bøgerne kan købes hos Saxo.com.

Det kan være beroligende at læse om andre ærlige fædres oplevelser. Det kan give en mere afslappende tilgang til ideen om at blive far eller at være far. At kunne slå op i en bog, der ikke er skrevet til den kommende eller nybagte mor, men i stedet til dig som mand.

Guide til fritidsaktiviteter til børn i alderen 1-6 år

Kan børn godt gå til en aktivitet selvom de går i vuggestue eller børnehave? Det er selvfølgelig en vurderings sag i forhold til det enkelte barn. Men i bund og grund er svaret – ja!

Nu har i besluttet at jeres barn skal gå til en slags fritidsaktivitet – men spørgsmålet er nu bare hvad? For det er ikke sikkert at dit barn viser nogen decideret interesse for en bestemt aktivitet endnu. Så er der ikke andet end at prøve sig frem. De fleste steder kan man få en prøvetime og andre gang har i måske selv mulighed for at afprøve og se om det skulle være noget for jeres barn.

Hvor vigtige er fritidsaktiviteter?

I perioden 1-6 år, er leg og motorisk udvikling i høj fokus. Så her er fokus ikke så meget på, om barnet går til en fritidsaktivitet, men mere om denne aktivitet kan være med til at udvikle dit barn. Nøgleordet er simpelthen leg. Så denne leg kan lige så godt være ar spille bold sammen med dit barn eller lade barnet hoppe på trampolin i baghaven. Det er bare vigtigt, at få fysisk aktivitet indlært bedst muligt i barnets underbevidsthed – så det bliver en helt naturlig del af hverdagen.

Et barn der er vandt til at være fysisk aktiv i hverdagen, vil også automatisk have større lyst til at være aktiv til en fritidsaktivitet senere hen. Det er især vigtigt, når barnet starter i skole, hvor at barnet kommer til at have en meget mere stillesiddende dag end i børnehaven.

Det betyder dog ikke at det er en dårlig ting at melde dit barn til fodbold, gymnastik eller noget helt trejde, inden de fylder 6 år. For børn lærer en masse nye ting, ved at gå til en fritidsaktivitet.

  • Det er gennem fysisk aktivitet at dit barns krop vokser og udvikler sig normalt.
  • Man bliver stærkere og får et bedre helbred af at være fysisk aktiv.
  • I aktiviteter som gymnastik og fodbold bliver koordineringsevnen udfordret og styrket.
  • Barnet bliver også styrket i sine sociale evner, ved at lære at samarbejde og blive en bedre ven.
  • Rent mentalt kan en fordybelse i en interesse give bedre koncentrationsevne og bedre hukommelse.
  • Dit barns selvtillid kan også få et stort hak opad, ved at blive god til noget, da barnet vil få større tiltro til sig selv og også blive modigere.

Fritidsaktiviteter

Musik

Nogle kommuner tilbyder instrumental undervisning for børn i alderen 2-9 år, som mere er introduktion til instrumenter og ikke direkte læren i ét specifikt instrument.

Det vil hos nogle musikskoler desuden være muligt at starte til kor allerede før skolealderen.

Fodbold

Jeres lokale fodboldhold har muligvis et tumlingehold, der er fra 2-5 år. Her kan dit barn få lov til at prøve kræfter med fodbolden, hvor det hele har fokus på leg og blive tryg ved bolden. Fra 4 års alderen kan der være mulighed for at starte på et specifikt fodboldhold med jævnaldrene. Her vil der være meget mere fokus på selve spillet og lære at kontrollere bolden bedre.

Gymnastik

At gå til gymnastik er ikke bare én ting. Der finde nemlig mange forskellige typer for gymnastikhold. Fx er der springgymnastik, motorikhold, tumlehold mm.

Dans

Vil dit barn gerne starte til dans, er dette oftest fra barnet er 3 år. Nogle steder tilbydes der dog dansehold helt ned til 2 år, hvor disse er mere tumlingehold. Det mest udbredte dansehold for de mindste er et showdance hold – det vil sige den slags dans som der bliver danset i børne MGP mm.

Vil dit barn meget hellere begive sig ud i balletten, så kan de gøre det fra de er omkring 4 år.

Er det pardans i er ude i, så er det allerede fra 3 år.

De mere specifikke dansestilarter som fx hiphop, jazz mm. er mere fra 5 år og opefter, alt efter stedet.

Svømning

Her kan du starte fra din baby er helt ny, din baby skal kun være fyldt 10 uger, før de må begynde til svømning. I starten er de meget afhængige af deres forældre, men efterhånden som de bliver ældre og bedre svømmere, kan de nå til at være alene i vandet med en svømmeinstruktør. Dette sker typisk fra en alder af cirka 5 år. Svømning er desuden en god egenskab at tilegne sig tidligt, men det behøves ikke at gøres ved at gå til svømning. Det kan også læres ved at tage i svømmehallen med sine børn relativt ofte.

Håndbold

Med håndbold kan dit barn starte til lidt ala tumlingebold i en alder af 2 år. Her er det også mere en legene introduktion til håndbold end det helt seriøse spil.

Kampsport

Ved de forskellige kampsportsgrene er alderen 6 år, men er dit barn under 6 år kan barnet komme til en prøvetime og derfra kan man se, om dit barn eventuelt skulle være klar alligevel. Der er forskel på børn og deres modenhed.

Spejder

I nogle spejdergrupper kan man starte allerede som 3 årig, det kaldes familiegrupper og det er ikke alle steder dette bliver udbudt, da det kræver frivillige forældre.

Yoga

Den nyeste trend er helt klart børneyoga. Her kan barnet være med helt fra begyndelsen med mor-barn yoga, derefter tumlingeyoga og så krudtugleyoga som så går til 7 år. De fleste hold starter enten fra de 3 årige eller først når børnene er over 6 år. Dette kommer an på stedet.

Yoga er ikke en hård fysik aktivitet, men i stedet kan det være med til at give dit barn en ro og bedre føling med sig selv.

Ishockey

Hvis du tænker at der er en lille ishockeyspiller gemt i dit barn, så kan du i mange klubber indmelde dit barn fra det er 4 år gammelt.

Arp – hvad er arp?

Du har godt lagt mærke til noget underligt noget i dit barns hovedbund – hvad er det? Ved det næste besøg fra sundhedsplejersken spørger du og får svaret “det er arp”. Hun giver dig nogle gode råd. Men hvad er arp egentlig og hvorfor kommer det?

Sovende baby med arp i hovedbunden
Læs mere

Lad dine børn lege med økonomien

Det kan være frustrerende som forældre, ikke at have kontanter på sig, når man gerne vil give lommepenge eller lignende. Men der er en løsning til den kontantløse familie.

Som forældre vil man gerne give sit barn de bedste redskaber, for at kunne klare sig bedst muligt i fremtiden. Men det kan være svært at lære sine børn om økonomi og lade dem tjene lommepenge, når alt foregår på netbank eller bliver betalt med et dankort.

Læs mere

Skiferie med børn – Tag på skiferie med hele familien

Det er blevet tid til at planlægge årets skiferie med familien. Da skiferie er blevet det helt store hit blandt børnefamilier, kan det være nødvendigt at planlægge ferien i god tid. Ved netop at planlægge ferien i god tid, kan I sikre jer en skiferie indenfor den ønskede destination og indenfor børnenes vinterferie, hvis det er der I ønsker at tage afsted. Skiferie er en ferie hvor man er sammen som familie og skiferie med børn er derfor for alle uanset ski-niveau og alder. Skiferien kan planlægges lige efter familiens præferencer og handler mest af alt om samvær, hygge og at have det sjovt på og uden for løjperne.

Find et godt tilbud og tag hele familien med på skiferie. Læs mere længere nede på siden.

Vi skriver om hvordan du kan komme på en helt fantastisk skiferie med børn ved blandt andet at booke ferien igennem Team Benns ski eller SnowTrex. Vi giver Jer en komplet pakkeliste til skiferien, så I ved præcis hvad der er vigtigt at medbringe. Samtidig kan du læse om vores gode råd til underholdning til børnene, når skiferien starter med henholdsvis bil, bus eller flyvetur.

Læs mere

Åh nej – LUS!

Det kribler og krabler i håret. Hvad gør man når du pludselig står med lys, enten hos dig selv eller hos børnene? Vi giver dig gode råd til at komme af med de små krible krablere og forhindre at de kommer igen.

Måske er det første gang i oplever det ellers har i måske haft det mange gange. Lige meget hvad, så er det ikke et sjovt at have lus.

Læs mere

Passer du godt nok på dit barns hud?

Vidste du godt, at der hvert år er 10.000 danskere der får konstateret kontaktallergi? Heriblandt småbørn, unge, kvinder og mænd. Kontaktallergi hører ikke til en bestemt aldersgruppe eller et bestemt køn. Kontaktallergi kan ramme alle, store som små. Desværre er flere og flere børn begyndt at blive ramt af kontaktallergi.

Har dit barn først fået hudallergi, så er det ikke noget barnet vokser fra igen. Det er derfor vigtigt at du fra begyndelsen af dit barns liv overvejer, hvilke produkter barnet skal omgives med. Hvis vi skal tænke over vores børns hud og vide, at de skal bære rundt på den hud mange år endnu, hvad er så bedst?

Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du beskytter dit barn mod at udvikle allergi.

Som forældre tænker mange over, hvilke produkter der kommer hjem på hylden. Nogle tænker meget på økologi, nogle synes at sæben skal være sjov, grøn og dufte af tyggegummi, og andre vil helst gerne have så mange mærker på deres produkter som muligt.

Som forbruger stoler vi på de produkter der omgiver os. For hvorfor skulle de blive sat på hylderne, hvis de kan være skadelige for os?

Desværre lever vi ikke i en perfekt verden eller i et perfekt land og nogle produkter er på kortere eller længere sigt skadelige for os. Der er alligevel organisationer der gør deres, for at de produkter der omgiver os, er gode for os. Derfor er det godt at kigge efter de forskellige allergimærker der findes, som Astma- og Allergimærket eller AllergyCertified.

 

Læs mere

Spørgsmål om baby – Vi googler som aldrig før!

Der er ikke langt fra tanke til Google! Især ikke, når man er ny forældre, og en masse spørgsmål melder sig hver dag.

Her har vi samlet en sjov liste med en del af de mest googlede spørgsmål omkring babyer. Tallene indikerer, hvor mange, der har lavet søgningen inden for den seneste måned.

 

Hvornår får baby tænder?390
Hvornår kan baby sidde selv?320
Hvornår kravler baby?320
Hvornår har baby feber?260
Hvorfor gylper baby?210
Hvor meget skal baby sove?170
Hvornår kan baby sidde?170
Hvornår sover baby igennem?140
Hvordan ligger baby i maven?140
Baby afføring hvor ofte?90
Hvornår skifter baby øjenfarve?70
Hvad skal man bruge til baby?70
Hvor stor er baby?70
Hvornår kan baby hvad?50
Kan baby spise for meget?50
Hvordan får man baby til at sove?50
Hvornår må baby få yoghurt?50
Hvorfor græder baby?40
Kolik baby hvornår?40
Hvad koster en baby?40
Hvornår opdager baby sine fødder?30
Hvad skal baby kunne?30

 

*Kilde: Storybase

Fravænning af sut – Afvænne sut, hvornår?

Det er dejligt, når ens lille baby finder ro og trøst ved sin sut. Men der kommer et tidspunkt, hvor man overvejer, om det er ved at være tid til at vænne barnet af med sutten. Her på siden kan du læse om, hvornår det er tid til at smide sutten, og hvordan du kan […]

Hvornår må baby få sut?

Et af de første store spørgsmål, som nye forældre skal tage stilling til er: Hvornår må baby få sut?  Det er et spørgsmål der ikke er noget præcist svar på. Alle babyer har nemlig forskellige behov og forudsætninger, der har betydning for, om de overhovedet har lyst til, eller brug for en sut. Få svaret […]

Hvornår må baby få vand?

Små babyer kan have behov for at få slukket tørsten, og især på varme sommerdage. Men som forældre til en lille, kommer man nok til at spørge sig selv; hvornår må baby få vand? Hvis barnet er under 4 måneder, må det kun få kogt vand. Børn over 4 måneder må få koldt vand direkte […]

Hvorfor gylper baby?

Mange spørgsmål melder sig, når man er nybagt forældre, og det er næsten lige meget om det er ens første eller tredje barn. Et af de hyppige spørgsmål er for eksempel: Hvorfor gylper baby? Babyer gylper fordi deres lukkemuskel mellem mave og spiserør endnu ikke er særlig stram. Det er derfor ganske nemt for den […]

Ny seng – Hvad skal jeg vælge?

Når du har besluttet, at det er tid til en ny seng, melder det næste spørgsmål sig hurtigt: hvilken skal jeg vælge? Vi tilbringer omkring en tredjedel af vores liv i senge, og derfor kan det i den grad betale sig at tænke sig grundigt om, inden man investerer i en ny seng. Ny seng? […]

Hvornår må baby sidde i klapvogn?

Efterhånden som baby bliver større, og ikke sover så meget mere, synes mange forældre at det er mere praktisk at køre baby rundt i en klapvogn frem for den store barnevogn. Hertil opstår naturligvis spørgsmålet; hvornår må baby sidde i klapvogn? Svaret er, at baby må sidde i klapvogn når han eller hun kan sidde […]

Motorik legetøj til børn

Her har vi samlet en række af det bedste motorik legetøj til børn. Motorik legetøj er lavet særligt til at opfordre til bevægelse og leg, hvor balancen styrkes. Heldigvis elsker børn at bevæge sig, og derfor er motorik legetøj til børn næsten altid en god gave at give. Her på siden har vi valgt at […]

Spørg og få svar | Spørgsmål om babys søvn

Hvor meget skal baby sove? Hvornår må baby sove på maven? Kan baby sove for meget? Spørgsmålene er mange, og det er helt normalt. Her kan du finde svar på de mest gængse spørgsmål som nybagte forældre stiller sig selv når de står med en baby i armene.

Spørg og få svar | Spørgsmål om babys motorik

Hvornår får baby tænder? Hvornår kravler baby? Hvornår skifter baby øjenfarve? Her har vi samlet en række spørgsmål og svar om babys motorik og fysik! Som nybagte forældre mærker i helt sikkert, at spørgsmålene trænger sig på. Burde han ikke kravle nu? Eller er det hurtigt min datter kan sidde selv? Det er helt normalt […]

Rejse under graviditet – Gode råd til flyveturen som gravid

Man hører tit at kommende forældrepar tager et smut sydpå, inden den lille ny melder sin ankomst. Her kan man få slappet af og specielt tænke over alle de glæder som man har, at se frem til som familie. De fleste gravide kvinder kan rejse på ferie uden nogle problemer. Det er dog meget individuelt […]

Babys syn – Udvikling af synssansen

Dit barn går igennem en fantastisk udvikling i løbet af de første leveår. Alle børn er forskellige i deres udvikling, selv inden for samme søskendeflok. Nogle børn er hurtigere til at være motorisk stabile og andre børn er hurtigere til at lære sproget. En nyfødt bruger alle sine sanser fra starten. De kan både se, høre, føle og er udstyret med en fin lugtesans. Selvom barnet fra starten bruger alle sine sanser, så udvikles synssansen løbende med barnets vækst.

Vi giver dig et indblik i hvordan børn ser i sine første leveår indtil synssansen er ordentlig udviklet. Her tages der udgangspunkt i hvordan en nyfødt, en baby og en tumling ser. Læs med herunder hvis du gerne vil vide mere om udvikling af barnets synssans.

Læs mere

Hovedpude til baby – Hvornår må baby bruge hovedpude?

Som nybagte forældre er der mange ting om barnets ve og vel som man endnu ikke har stiftet bekendskab med. Man er usikker i sin nye rolle og man vil kun det bedste for ens barn. Der er mange ting der naturligt følger forældrerollen, men der er også nogle ting man bør være opmærksom på. Mange forældre er dog klar over, at et spædbarns kranieknogler er meget bløde og at man derfor skal tage hensyn til hvor, hvordan og med hvad babyen skal ligge. Når snakken falder på hvornår en baby skal bruge hovedpude, kan der dog være delte meninger.

Vil du vide mere om hvorfor man ikke bør lade sin baby sove med hovedpude og hvornår det er optimalt at indføre hovedpude til sit barn, så bør du læse med herunder hvor vi skriver om gode råd.

Læs mere

Babys øjenfarve – Hvornår ses babys permanente øjenfarve?

Når man snakker om spædbørns øjenfarve, så er genetikken omkring det ret simpelt. Alle nyfødte babyer bliver født med enten blå eller grå øjne, da selve pigmenten i regnbuehinden endnu ikke er dannet. Den blå farvenuance kan dog variere så meget, at man i nogle tilfælde kan have svært ved at se farvenuancen tydeligt. Det betyder at øjenfarven hos nogle nyfødte kan være meget lyseblå og hos andre så mørkeblå, at den kan ligge tæt på en brunlig nuance.

Læs med herunder, hvis du vil vide mere om genetikken bag dit barns øjenfarve og hvornår dit barn får sin permanente øjenfarve.

Læs mere

Hvordan foregår en hjemmefødsel?

Hvis du overvejer en hjemmefødsel, har du garanteret tænkt tanken; hvordan foregår en hjemmefødsel, og hvad er fordele og ulemper ved at føde hjemme, frem for på hospitalet? For at gøre valget nemmere at overskue, har vi her samlet en lille guide til hjemmefødsel, samt beskrevet hvordan en sådan foregår.

 

Indholdsfortegnelse

Klik på punkterne for at læse mere om hvordan en hjemmefødsel foregår, og hvad du skal overveje inden du beslutter dig for om du ønsker at føde hjemme.

Læs mere

Hvornår må baby sidde i højstol?

De fleste forældre spørger sig selv, hvornår må baby sidde i højstol? Det er rart at vide om det er sundt for barnet at sidde i højstolen, mens han spiser grød, selvom han måske ikke sidder helt stabilt selv.

>> Den bedste højstol til børn | Gennemgang af de bedste højstole til børn

Hvornår må baby sidde i højstol?

Baby må sidde i højstol når han eller hun kan sidde stabilt selv. Det anbefales ikke at støtte barnet for meget med puder og så videre, hvis ryggen ikke er stærk nok til at holde barnet op.

  • Baby kan sidde i højstol, så snart hun kan sidde stabilt.

Højstol uden bøjle – hvornår?

Når baby sidder stabit, og kan bruge højstolen, sidder baby til at starte med bøjle eller babyindsats. Det giver ekstra støtte til baby, så han eller hun ikke falder ned, eller sidder dårligt. Det er forskelligt, hvornår børn er klar til at sidde uden bøjle, men som regel er det omkring 18-mdr. For nogen er det før, og igen for andre senere. Læs mere

Hvornår leger baby med legetøj?

I de første dage ligger baby mest og kigger eller sover, men på et tidspunkt spørger mange sig selv: hvornår leger baby med legetøj? 

Baby begynder at tage fat i sit legetøj omkring 4-6 ugers alderen.

I de første uger af babys liv, udvikler babys bevidsthed sig meget hurtigt, og vil efterhånden begynde at kunne skelne farver og se detaljer på mors og fars ansigter. Læs mere