Spørgsmål for den gravide og dig med små børn

Læs nogle af vores mange artikler, hvor vi besvare spørgsmål relevante for dig der er gravid eller har små børn. Her er en masse nyttig viden til at blive meget klogere af!

Passer du godt nok på dit barns hud?

Vidste du godt, at der hvert år er 10.000 danskere der får konstateret kontaktallergi? Heriblandt småbørn, unge, kvinder og mænd. Kontaktallergi hører ikke til en bestemt aldersgruppe eller et bestemt køn. Kontaktallergi kan ramme alle, store som små. Desværre er flere og flere børn begyndt at blive ramt af kontaktallergi.

Har dit barn først fået hudallergi, så er det ikke noget barnet vokser fra igen. Det er derfor vigtigt at du fra begyndelsen af dit barns liv overvejer, hvilke produkter barnet skal omgives med. Hvis vi skal tænke over vores børns hud og vide, at de skal bære rundt på den hud mange år endnu, hvad er så bedst?

Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du beskytter dit barn mod at udvikle allergi.

Som forældre tænker mange over, hvilke produkter der kommer hjem på hylden. Nogle tænker meget på økologi, nogle synes at sæben skal være sjov, grøn og dufte af tyggegummi, og andre vil helst gerne have så mange mærker på deres produkter som muligt.

Som forbruger stoler vi på de produkter der omgiver os. For hvorfor skulle de blive sat på hylderne, hvis de kan være skadelige for os?

Desværre lever vi ikke i en perfekt verden eller i et perfekt land og nogle produkter er på kortere eller længere sigt skadelige for os. Der er alligevel organisationer der gør deres, for at de produkter der omgiver os, er gode for os. Derfor er det godt at kigge efter de forskellige allergimærker der findes, som Astma- og Allergimærket eller AllergyCertified.

 

Be kind to your skin – Det sikre valg

Hos AllergyCertified bliver forskellige produkter gået i dybden, for at se om de kan blive allergimærket. Når du står med et produkt der er allergimærket, skal du kunne føle dig tryg og vide, at du med dette produkt er med til at passe på din og din families hud.

AllergyCertified er et dansk initiativ, startet af Lene Stiil og Ewa Daniél. Dette er en allergimærkning, som ikke kun kan findes på det danske marked, men som går ud over de danske grænser. AllergyCertified bygger på de danske normer for, hvilke stoffer et produkt må indeholde.

Det betyder for dig som forbruger, at du kan se efter denne allergimærkning, når du fx er på ferie sydpå. Dette giver en større tryghed ved det produkt vi køber og tager med hjem. Be Kind to Your Skin er en kampagne AllergyCertified kørte i september måned, for at øge opmærksomheden på kontaktallergi.

Men er der brug for at øge opmærksomheden på kontaktallergi? Vi har spurgt Lene Stiil, der er CEO hos AllergyCertified og hendes svar er:

“Vi ved, at folk stadig tror, at naturligt er bedre end syntetisk. Det er ikke rigtigt. Vi ved, at folk stadig tror, at der findes naturlige parfumer, der ikke er allergene [allergifremkaldende]. Det er ikke rigtigt. Vi ved, at folk stadig tror, at rinse off (shampoo mm.) er harmløse, netop fordi de renses af huden hurtigt. Det er ikke rigtigt.”

 

Der er derfor stadig en masse uvidenhed omkring, hvordan huden bliver påvirket af de produkter vi bruger. Det er blandt andet derfor de valgte at lave en kampagne som Be Kind to Your Skin. De ved at det ikke resulterer i her og nu adfærdsændringer, men ved at gentage budskabet tilstrækkelig mange gange, så vil flere forbrugere blive bedre til at passe på deres hud. “Det er et langt, sejt træk – men vi skal nok komme derhen” fortæller Lene Stiil.

Sådan undgår du kontaktallergi

Synes du, det er svært at finde de produkter der ikke er skadeligt for dit barns og din egen hud?

Som forbruger kunne det være rart med en liste, der fortalte os, hvilke ingredienser vi skulle undgå, så vi bedre kunne vide, hvilke produkter vi skulle undgå. Så let er det desværre ikke. Her fortæller Lene StiilI princippet kan alle ingredienser give kontaktallergi. Der er dog en lang række ingredienser, der har et højere allergipotentiale end andre. For eksempel er det uhyre sjældent, at nogen udvikler allergi over for vand.”

Men hvis alt i princippet kan give allergi, hvad kan vi så gøre for at sikre vores børns og vores egen hud bedst? Som en god tommelfingerregel kan vi sige: Undgå altid direkte hudkontakt med parfumestoffer, uanset om de er naturlige eller syntetiske. Undgå altid konserveringsmidlet formaldehyde og formaldehyddonorer samt Methylisothiazolinone (MI).”

Undgå altid følgende produkter til dit barn og dig selv:

 • Parfumestoffer – Både naturlige og syntetiske
 • Formaldehyde
 • Formaldehyddonorer
 • Methylisothiazolinone (MI)

Du kan se om ingredienserne er i dine produkter ved at nærlæse indholdet bag på.

 

Et fuldkommen hudvenligt liv

Hvis man spørger Lene Still, så er hendes mål med AllergyCertified helt klart.

“Målet er, at man som forbruger i løbet af de næste fem år vil kunne leve et fuldkommen hudvenligt liv. Det vil sige, at når man køber tøj, kan man vælge allergicertificeret. Når man køber legetøj, kan man vælge den allergicertificerede udgave. Når man køber briller eller makeup, har vi tjekket indholdet i forhold til allergi.”

Det er en rigtig god ide at forebygge allergi. Hvis dit barn får allergi som et-årig, så vil det følge dit barn resten af livet. Hudallergi er ikke noget man vokser fra, men i stedet noget du får nemmere ved at få mere af, hvis du allerede er allergisk overfor én ingrediens. Desværre er der en stigende tendens, hvor børn der får hudallergi bliver yngre og yngre.

Mange har en ide om, at vi skal bruge så mange og så fine produkter som muligt. I babyverdenen er der mode produkter, der ikke nødvendigvis behøver at være gode for dit barn. Derfor er det vigtigt at være kritisk, når du skal vælge et produkt til dit barn.

“Vi kan alle være med til at stille spørgsmålstegn ved de claims de forskellige brands kommer med, når de sælger deres produkter. For eksempel et udtryk som ‘Uden parabener’. Hvad betyder det? Ja, det betyder, at produktet ikke er blevet konserveret med parabener. Men hvilke konserveringsmidler er der så brugt? Og hvad er der ellers i produktet? Det siger udtrykket ‘Uden parabener’ intet om, men vildleder gerne forbrugere til at tænkte ‘så er jeg home free’.” fortæller Lene Stiil.

Tips til puslebordet:

Vi pusler og plejer om vores små, fra de bliver født. Men du har i virkeligheden ikke brug for så mange ting på puslebordet, selvom butikkerne emmer af forskellige produkter til dit barn.

 • Klude til at vaske barnet med
 • Rent vand
 • En fedtcreme på 50-70 procent fedt og UDEN parfume

Til badet er det rigeligt at bruge nogle dråber olie i vandet, så længe de er babyer. Først når de begynder at lege i mudder mm. vil det være nødvendigt med sæbe. Men her kan du vælge en parfumefri sæbe, for at skåne dit barns hud mest muligt.

Dette skal du være opmærksom på, når du køber produkter til dit barn:

 • Miljømærkede produkter (svanemærket og EU-blomsten) er gode for miljøet, men skåner ikke nødvendigvis dit barns hud mod kontaktallergi.
 • Økologiske produkter må gerne være fyldt med fx parfume, der kan give dit barn parfumeallergi.
 • Hvis du først er blevet allergisk over for én ingrediens, så er der større sandsynlighed for, at du bliver allergisk over for flere ingredienser.
 • Der findes ikke allergenvenlig, allergenfri eller allergenkontrolleret parfume.
 • Er du i tvivl om et produkt, så vælg et der er certificeret.

 

Spørgsmål om baby – Vi googler som aldrig før!

Der er ikke langt fra tanke til Google! Især ikke, når man er ny forældre, og en masse spørgsmål melder sig hver dag.

Her har vi samlet en sjov liste med en del af de mest googlede spørgsmål omkring babyer. Tallene indikerer, hvor mange, der har lavet søgningen inden for den seneste måned.

 

Hvornår får baby tænder? 390
Hvornår kan baby sidde selv? 320
Hvornår kravler baby? 320
Hvornår har baby feber? 260
Hvorfor gylper baby? 210
Hvor meget skal baby sove? 170
Hvornår kan baby sidde? 170
Hvornår sover baby igennem? 140
Hvordan ligger baby i maven? 140
Baby afføring hvor ofte? 90
Hvornår skifter baby øjenfarve? 70
Hvad skal man bruge til baby? 70
Hvor stor er baby? 70
Hvornår kan baby hvad? 50
Kan baby spise for meget? 50
Hvordan får man baby til at sove? 50
Hvornår må baby få yoghurt? 50
Hvorfor græder baby? 40
Kolik baby hvornår? 40
Hvad koster en baby? 40
Hvornår opdager baby sine fødder? 30
Hvad skal baby kunne? 30

 

*Kilde: Storybase

Fravænning af sut – Afvænne sut, hvornår?

Det er dejligt, når ens lille baby finder ro og trøst ved sin sut. Men der kommer et tidspunkt, hvor man overvejer, om det er ved at være tid til at vænne barnet af med sutten. Her på siden kan du læse om, hvornår det er tid til at smide sutten, og hvordan du kan […]

Hvornår må baby få sut?

Et af de første store spørgsmål, som nye forældre skal tage stilling til er: Hvornår må baby få sut?  Det er et spørgsmål der ikke er noget præcist svar på. Alle babyer har nemlig forskellige behov og forudsætninger, der har betydning for, om de overhovedet har lyst til, eller brug for en sut. Få svaret […]

Hvornår må baby få vand?

Små babyer kan have behov for at få slukket tørsten, og især på varme sommerdage. Men som forældre til en lille, kommer man nok til at spørge sig selv; hvornår må baby få vand? Hvis barnet er under 4 måneder, må det kun få kogt vand. Børn over 4 måneder må få koldt vand direkte […]

Hvorfor gylper baby?

Mange spørgsmål melder sig, når man er nybagt forældre, og det er næsten lige meget om det er ens første eller tredje barn. Et af de hyppige spørgsmål er for eksempel: Hvorfor gylper baby? Babyer gylper fordi deres lukkemuskel mellem mave og spiserør endnu ikke er særlig stram. Det er derfor ganske nemt for den […]

Ny seng – Hvad skal jeg vælge?

Når du har besluttet, at det er tid til en ny seng, melder det næste spørgsmål sig hurtigt: hvilken skal jeg vælge? Vi tilbringer omkring en tredjedel af vores liv i senge, og derfor kan det i den grad betale sig at tænke sig grundigt om, inden man investerer i en ny seng. Ny seng? […]

Hvornår må baby sidde i klapvogn?

Efterhånden som baby bliver større, og ikke sover så meget mere, synes mange forældre at det er mere praktisk at køre baby rundt i en klapvogn frem for den store barnevogn. Hertil opstår naturligvis spørgsmålet; hvornår må baby sidde i klapvogn? Svaret er, at baby må sidde i klapvogn når han eller hun kan sidde […]

Motorik legetøj til børn

Her har vi samlet en række af det bedste motorik legetøj til børn. Motorik legetøj er lavet særligt til at opfordre til bevægelse og leg, hvor balancen styrkes. Heldigvis elsker børn at bevæge sig, og derfor er motorik legetøj til børn næsten altid en god gave at give. Her på siden har vi valgt at […]

Spørg og få svar | Spørgsmål om babys søvn

Hvor meget skal baby sove? Hvornår må baby sove på maven? Kan baby sove for meget? Spørgsmålene er mange, og det er helt normalt. Her kan du finde svar på de mest gængse spørgsmål som nybagte forældre stiller sig selv når de står med en baby i armene.

Spørg og få svar | Spørgsmål om babys motorik

Hvornår får baby tænder? Hvornår kravler baby? Hvornår skifter baby øjenfarve? Her har vi samlet en række spørgsmål og svar om babys motorik og fysik! Som nybagte forældre mærker i helt sikkert, at spørgsmålene trænger sig på. Burde han ikke kravle nu? Eller er det hurtigt min datter kan sidde selv? Det er helt normalt […]

Skiferie med børn – Tag på skiferie med hele familien

Det er blevet tid til at planlægge årets skiferie med familien. Da skiferie er blevet det helt store hit blandt børnefamilier, kan det være nødvendigt at planlægge ferien i god tid. Ved netop at planlægge ferien i god tid, kan I sikre jer en skiferie indenfor den ønskede destination og indenfor børnenes vinterferie, hvis det er der I ønsker at tage afsted. Skiferie er en ferie hvor man er sammen som familie og skiferie med børn er derfor for alle uanset ski-niveau og alder. Skiferien kan planlægges lige efter familiens præferencer og handler mest af alt om samvær, hygge og at have det sjovt på og uden for løjperne.

Find et godt tilbud og tag hele familien med på skiferie. Læs mere længere nede på siden.

Vi skriver om hvordan du kan komme på en helt fantastisk skiferie med børn ved blandt andet at booke ferien igennem Team Benns ski eller SnowTrex. Vi giver Jer en komplet pakkeliste til skiferien, så I ved præcis hvad der er vigtigt at medbringe. Samtidig kan du læse om vores gode råd til underholdning til børnene, når skiferien starter med henholdsvis bil, bus eller flyvetur.

Læs mere

Rejse under graviditet – Gode råd til flyveturen som gravid

Man hører tit at kommende forældrepar tager et smut sydpå, inden den lille ny melder sin ankomst. Her kan man få slappet af og specielt tænke over alle de glæder som man har, at se frem til som familie. De fleste gravide kvinder kan rejse på ferie uden nogle problemer. Det er dog meget individuelt […]

Babys syn – Udvikling af synssansen

Dit barn går igennem en fantastisk udvikling i løbet af de første leveår. Alle børn er forskellige i deres udvikling, selv inden for samme søskendeflok. Nogle børn er hurtigere til at være motorisk stabile og andre børn er hurtigere til at lære sproget. En nyfødt bruger alle sine sanser fra starten. De kan både se, høre, føle og er udstyret med en fin lugtesans. Selvom barnet fra starten bruger alle sine sanser, så udvikles synssansen løbende med barnets vækst.

Vi giver dig et indblik i hvordan børn ser i sine første leveår indtil synssansen er ordentlig udviklet. Her tages der udgangspunkt i hvordan en nyfødt, en baby og en tumling ser. Læs med herunder hvis du gerne vil vide mere om udvikling af barnets synssans.

Læs mere

Hovedpude til baby – Hvornår må baby bruge hovedpude?

Som nybagte forældre er der mange ting om barnets ve og vel som man endnu ikke har stiftet bekendskab med. Man er usikker i sin nye rolle og man vil kun det bedste for ens barn. Der er mange ting der naturligt følger forældrerollen, men der er også nogle ting man bør være opmærksom på. Mange forældre er dog klar over, at et spædbarns kranieknogler er meget bløde og at man derfor skal tage hensyn til hvor, hvordan og med hvad babyen skal ligge. Når snakken falder på hvornår en baby skal bruge hovedpude, kan der dog være delte meninger.

Vil du vide mere om hvorfor man ikke bør lade sin baby sove med hovedpude og hvornår det er optimalt at indføre hovedpude til sit barn, så bør du læse med herunder hvor vi skriver om gode råd.

Læs mere

Babys øjenfarve – Hvornår ses babys permanente øjenfarve?

Når man snakker om spædbørns øjenfarve, så er genetikken omkring det ret simpelt. Alle nyfødte babyer bliver født med enten blå eller grå øjne, da selve pigmenten i regnbuehinden endnu ikke er dannet. Den blå farvenuance kan dog variere så meget, at man i nogle tilfælde kan have svært ved at se farvenuancen tydeligt. Det betyder at øjenfarven hos nogle nyfødte kan være meget lyseblå og hos andre så mørkeblå, at den kan ligge tæt på en brunlig nuance.

Læs med herunder, hvis du vil vide mere om genetikken bag dit barns øjenfarve og hvornår dit barn får sin permanente øjenfarve.

Læs mere

Hvordan foregår en hjemmefødsel?

Hvis du overvejer en hjemmefødsel, har du garanteret tænkt tanken; hvordan foregår en hjemmefødsel, og hvad er fordele og ulemper ved at føde hjemme, frem for på hospitalet? For at gøre valget nemmere at overskue, har vi her samlet en lille guide til hjemmefødsel, samt beskrevet hvordan en sådan foregår.

 

Indholdsfortegnelse

Klik på punkterne for at læse mere om hvordan en hjemmefødsel foregår, og hvad du skal overveje inden du beslutter dig for om du ønsker at føde hjemme.

Læs mere

Hvornår må baby sidde i højstol?

De fleste forældre spørger sig selv, hvornår må baby sidde i højstol? Det er rart at vide om det er sundt for barnet at sidde i højstolen, mens han spiser grød, selvom han måske ikke sidder helt stabilt selv.

>> Den bedste højstol til børn | Gennemgang af de bedste højstole til børn

Hvornår må baby sidde i højstol?

Baby må sidde i højstol når han eller hun kan sidde stabilt selv. Det anbefales ikke at støtte barnet for meget med puder og så videre, hvis ryggen ikke er stærk nok til at holde barnet op.

 • Baby kan sidde i højstol, så snart hun kan sidde stabilt.

Højstol uden bøjle – hvornår?

Når baby sidder stabit, og kan bruge højstolen, sidder baby til at starte med bøjle eller babyindsats. Det giver ekstra støtte til baby, så han eller hun ikke falder ned, eller sidder dårligt. Det er forskelligt, hvornår børn er klar til at sidde uden bøjle, men som regel er det omkring 18-mdr. For nogen er det før, og igen for andre senere. Læs mere

Hvornår leger baby med legetøj?

I de første dage ligger baby mest og kigger eller sover, men på et tidspunkt spørger mange sig selv: hvornår leger baby med legetøj? 

Baby begynder at tage fat i sit legetøj omkring 4-6 ugers alderen.

I de første uger af babys liv, udvikler babys bevidsthed sig meget hurtigt, og vil efterhånden begynde at kunne skelne farver og se detaljer på mors og fars ansigter. Læs mere

Hvornår får baby tænder?

Mange forældre spørger sig selv om hvornår får baby tænder? Det er et stort øjeblik, når den første tand titter frem hos baby, og vil gerne vide hvornår tænderne kommer.

Hvornår får baby tænder?

Typisk bryder den første tand igennem ved 6 måneders alderen. Der er dog nogen babyer, der er tidligt på den og får den første tand allerede når de er 4 mdr. gamle. Igen er der andre babyer, der næsten er et år før de får tænder. Det hele er helt normalt. Mælketænderne dannes allerede i forster stadiet, men bryder altså typisk først frem omkring de 6 mdr. Læs mere