Mange spørgsmål melder sig, når man er nybagt forældre, og det er næsten lige meget om det er ens første eller tredje barn. Et af de hyppige spørgsmål er for eksempel:

Hvorfor gylper baby?

Babyer gylper fordi deres lukkemuskel mellem mave og spiserør endnu ikke er særlig stram. Det er derfor ganske nemt for den flydende mælk at flyde tilbage i spiserøret, efter baby har spise. Selvom det kan være meget upraktisk og en smule foruroligende, når din baby gylper, så er der intet farligt eller unormalt ved det.

Kun hvis din baby virker meget generet af det, eller ikke følger sin vægtkurve, kan der være grund til at snakke med sundhedsplejersken eller lægen.

Hvornår holder baby op med at gylpe?

Med alderen vil lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk automatisk blive strammere. Efterhånden som barnet begyndet at få mere fast føde, vil gylpedagene efterhånden blive færre og til sidst forsvinde helt i 6-8 mdrs. alderen.

Har min baby refluks eller silent refluks?

Man kalder der refluks, når maden løber tilbage i spiserøret. Når der også er mavesyre med, kan det føles brændende og lugte surt, hvilket kan være ubehageligt for baby. Alle babyer har refluks i større eller mindre grad, men hvis det er særligt slemt kan det kræve behandling. Før i tiden har refluks hos babyer været overset, og blevet bortforklaret med blandt andet diagnosen kolik, men det er efterhånden kommet meget fokus på det. Hvis du synes din baby gylper virkelig meget, og desuden virker ulykkelig og generet af det, så kan der være tale om refluks, der kræver behandling.

Læs også:   Hvornår må baby få vand?

Silent refluks er en form for refluks, hvor mavesyren ikke kommer helt op, men bliver nede i spiserøret. Baby har altså al ubehaget, men man kan ikke se det. Har man mistanke om silent refluks er det også en god ide at tage forbi lægen eller kontakte sundhedsplejersken. Husk at det er normalt at bekymre sig for sin baby og det er bedre at søge læge en gang for meget, end en gang for lidt.

Gylpebaby? Sådan gør du det nemmere for dig selv og baby

Hvis du har en baby der gylper meget kan du gøre det nemmere ved at indkøbe et mindre lager af savlesmække og stofbleer. På den måde kan du beskytte både dit eget tøj og babys, og mindske vasketøjet en smule.

Du kan se lækre stofbleer her og og søde hagesmække med navn her.

Er din baby mellem 4 og 6 måneder er det tid til at begynde at introducere fast føde. Grød og mos er lidt sværere at gylpe op, og kan derfor reducere mængden af gylp. Se her hvordan du griber det an, når baby skal begynde på grød.

Hæv babys hoved under og efter måltidet

Når hovedet kommer lidt op, er det grundet tyngdekraften sværere for mælken at løbe tilbage i spiserøret. Det kan derfor hjælpe på gylpeproblemet at hæve barnets hoved, når han eller hun spiser, og ligeledes holde barnet oppe i et stykke tid efter måltiddet. Undgår også vilde tumlelege og lignende lige efter maden, så barnet får ro til at synke mælken ordentligt.