Hvornår får baby tænder? Hvornår kravler baby? Hvornår skifter baby øjenfarve?

Her har vi samlet en række spørgsmål og svar om babys motorik og fysik!

Som nybagte forældre mærker i helt sikkert, at spørgsmålene trænger sig på. Burde han ikke kravle nu? Eller er det hurtigt min datter kan sidde selv? Det er helt normalt at være i tvivl om have behov for at sammenligne sin babys motoriske færdigheder med andre babyers kunnen. Sandheden er dog ofte, at baby tager tingene i sit eget tempo. Nogen er langsomme til at kravle, men hurtige til at tale. For andre er det omvendt.

Har du behov for svar på dine spørgsmål, og for at vide hvad der er normalt for en baby hvornår, så se spørgsmålene nedenfor. Nederst besvarer vi også to meget almindelige spørgsmål om babys syn.

Spørgsmål og svar om babys motorik

Hvornår får baby tænder?

Den første tand bryder ofte igennem ved 6 måneders alderen. Der er dog nogen babyer, der er tidligt på den, og får deres første tand allerede når de er 4 mdr. gamle. Andre babyer der næsten er et år før de får tænder. Hvis din baby ikke har fået nogen tænder på sin 1 års fødselsdag, kan du lige spørge lægen eller sundhedsplejerske til råds.

Hvornår kan baby sidde selv?

Når baby kan komme fra liggende stilling på maven, og op og sidde ret op uden støtte, kan han eller hun sidde selv. For de fleste børn sker det i 7-8 mdr. alderen.

Hvornår kravler baby?

Babyer begynder ofte at kravle når de er mellem 8 – 12 mdr. gamle. Nogen lidt før, andre senere. Babyer lærer at kravle ved at ligge på maven og møve sig frem. Herefter begynder han eller hun at trække benene op under sig, og herfra komme op på alle fire.

Hvornår kan baby holde hovedet selv?

Når baby er cirka 1 måned gammel kan han eller hun som regel holde sit hoved selv i få minutter. Jo mere babyer ligger på maven, jo mere træner de nakke musklerne og bliver dygtigere til at holde deres hoved selv.

Hvordan ligger baby på maven?

Lig baby på maven på et underlag, der ikke er for blødt. Et skumgulv, eller et legetæppe på gulvet er ideelt. Underhold baby med legetøj, eller syng en sang, så han eller hun holder hovedet oppe, for at se. Læs din baby og se hvornår han er blevet træt og har brug for en pause. I starten er få minutter rigeligt, men det bliver hurtigt til mere.

Hvornår må baby sidde i højstol?

Baby må sidde i højstol når han eller hun kan sidde stabilt selv. Det anbefales ikke at stable baby med puder og så videre, før baby kan sidde selv uden støtte. Indtil da, skal baby helst ligge på maven eller sidde på skødet.

Hvornår skifter baby øjenfarve?

Hvis barnet har en farvenuanceret øjenfarve, så vil den endelige øjenfarven ofte først kunne ses når barnet er ca. 1 år. Hos andre børn kan der gå længere tid. Det er også muligt at der kan forekomme nuanceændringer i barnets øjenfarve i løbet af opvæksten. Det er ikke noget man kan se fra den tidlige alder, men det er nuanceændringer der bare er en del af barnets udvikling og genetik.

Hvornår kan en baby se?

En baby kan se så snart han eller hun bliver født. De første uger rækker babys syn dog kun cirka 20 cm. frem. Det er omkring den afstand, der er mellem brystet og mors ansigt. Skal du snakke med din baby, er det derfor en god ide at tage ansigtet helt tæt på, så baby rigtig kan se mor eller far.

Hvornår smiler baby bevidst?

Det kan være svært at afgøre hvornår babys smil er bevidst, og hvornår det er mere som en trækning eller grimasse. Typisk smelter baby dit hjerte med sit første bevidste smil når han eller hun er 3 – 6 uger gammel.

Hvor længe må baby sidde i autostol?

Nyfødte er endnu ikke stærke i ryg eller nakke, og derfor er det hårdt for deres kroppe at sidde i oprejst stilling i autostolen. Tiden i i autostolen bør  så vidt muligt begrænses til omkring 20 minutter om dagen. Har man mere end 20 minutter hjem fra sygehuset, er man naturligvis nød til at køre denne tur. Babys sikkerhed vil altid komme først. Men vil man afsted på køretur til Italien eller besøge familien i Jylland, bør man overveje om det kan udsættes til baby er lidt større.

Hvornår må baby sidde i skråstol?

Skråstolen kan benyttes med det samme. Det vigtige er, at barnet ikke sidder der for længe ad gangen. Det belaster babys ryg at sidde i oprejst stilling inden han eller hun kan sidde uden støtte. Barnet holder sig passiv i skråstolen, og kan ikke bevæge sig rundt og dermed ikke udvikle sin krop og motorik. Derfor bør tiden i skråstol holdes på omkring 20 minutter om dagen.

bObles tumlemøble – kreativ leg

De fantastiske tumlemøbler fra bObles er blevet et sikkert hit hjemme hos mange børnefamilier. Tumlemøblerne er multifunktionelle, og formet i et geometrisk design. Alle Bobles har både en funktion som siddemøbel og kreativ leg. De kan bruges alene eller kombineres med nogle af de andre bObles, så der er masser af muligheder for at tumle rundt og lege på de sjove skumfigurer.

Rart at vide!

Alle tumlemøblerne er fremstillet i EVA-skum der er uden farlige giftstoffer og phalater.