Man hører tit at kommende forældrepar tager et smut sydpå, inden den lille ny melder sin ankomst. Her kan man få slappet af og specielt tænke over alle de glæder som man har, at se frem til som familie. De fleste gravide kvinder kan rejse på ferie uden nogle problemer. Det er dog meget individuelt hvad man kan holde til som gravid. Det kan være en god ide at finde en rejsedestination der passer til din situation, således at du har mulighed for at slappe af og gribe ferien an i et stille tempo. Der kan være mange gode råd at hente om selve flyveturen når man er gravid, men der er samtidig også nogle forholdsregler som man bør sætte sig ind i, inden selve ferien skydes i gang.

Hvis du er gravid og I har bestilt ferie hvor en flyvetur er inkluderet, så læs med her.

Vi giver dig svar på nogle udbredte spørgsmål omkring det at flyve som gravid. Ligeledes vil vi komme med gode råd om selve flyveturen og så vil vi kort nævne nogle forholdsregler.

Rejse under graviditet: Hvornår er det bedst at flyve som gravid?

Hvis du har haft en ukompliceret graviditet, må du som hovedregel flyve indtil du har 4 uger til termin. Fly- og rejseselskaber kan dog godt have forskellige regler herfor, så sørg for at tjekke dette inden bestilling af rejsen. I forhold til hvor langt henne man må være i graviditeten når man skal ud og flyve, så siger man at hvis der er mindre end 4 uger, men mere end 2 uger til termin, så kan der være en regel om at flyveturen ikke må vare længere end 4 timer. Dette kan dog variere alt efter hvilket flyselskab I vælger, så tjek med dem først. Det er først når der er mindre end 2 uger til termin, at flyselskaberne ikke vil lade gravide flyve. Der er også nogle flyselskaber der kræver, at man har en lægeerklæring fra uge 28. Du skal være opmærksom på, at en lægeerklæring typisk skal være udstedt indenfor de sidste 72 timer.

Læs også:   10 ting du ikke skal sige til en gravid

Gode råd til flyveturen hvis du er gravid

  • Husk altid at medbringe din vandrejournal når du skal være væk hjemmefra. I tilfælde af at du har behov for lægehjælp er det en god ide, at have dokumentation for hvornår du har termin med i bagagen.
  • Husk en god solcreme med høj faktor, da du som gravid kan reagere kraftigere på solens stråler. Køb eventuelt solcremen hjemmefra, så du er sikker på at få en solcreme uden parfume, parabener og hormonforstyrrende stoffer.
  • Drik rigeligt med væske, da man kan have en øget risiko for at dehydrere under en flyvetur når man er gravid. Dette skyldes at kabinens luftfugtighed er meget lille.
  • Husk at bevæge dig jævnligt under flyveturen, da du som gravid har større risiko for at få vand i kroppen og blodpropper hvis du sidder stille for længe ad gangen under flyveturen. Man kan købe støttestrømper mange steder, som kan afhjælpe hævede ben/fødder og netop mindsker risikoen for en eventuelt blodprop.
  • Spis små hyppige måltider for, at undgå lavt blodsukker. Prøv at undgå frugt med skræl og mad som ikke er gennemstegt for, at være på den sikre side i forhold til maveinfektion.

Vaccinationer til rejsen

Tag en snak med din læge omkring vaccinationer og den risiko der er ved at blive syg på ferien. Nogle vaccinationer gives slet ikke til gravide og der kan være rejsemål, som ikke er optimale at rejse til når man er gravid pga. risiko for forskellige sygdomme.

Rejseforsikring under graviditet

Husk at undersøge hvad din rejseforsikring dækker på selve rejsen, hvis du skulle blive syg på ferien. Mange rejseselskaber dækker gravide i op til 4 uger før forventet termin. Men tjek lige op på reglerne hos dit forsikringsselskab inden rejsen bestilles, da der også er regler for hvad man kan få refunderet. Det kan også være meget fornuftigt at tegne en afbestillingsforsikring, hvis man er nødt til at aflyse ferien grundet komplikationer i graviditeten.

Læs også:   Bliv gravid hurtigt | Din vej mod ønskebarnet

Det blå sygesikringsbevis

Du bør huske det blå sygesikringsbevis på din ferie, da det er med til at dække de udgifter der kan forekomme ved nødvendig læge- og sygehusbehandling hvis du opholder dig i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller schweiz.