Passer du godt nok på dit barns hud?

Vidste du godt, at der hvert år er 10.000 danskere der får konstateret kontaktallergi? Heriblandt småbørn, unge, kvinder og mænd. Kontaktallergi hører ikke til en bestemt aldersgruppe eller et bestemt køn. Kontaktallergi kan ramme alle, store som små. Desværre er flere og flere børn begyndt at blive ramt af kontaktallergi.

Har dit barn først fået hudallergi, så er det ikke noget barnet vokser fra igen. Det er derfor vigtigt at du fra begyndelsen af dit barns liv overvejer, hvilke produkter barnet skal omgives med. Hvis vi skal tænke over vores børns hud og vide, at de skal bære rundt på den hud mange år endnu, hvad er så bedst?

Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du beskytter dit barn mod at udvikle allergi.

Som forældre tænker mange over, hvilke produkter der kommer hjem på hylden. Nogle tænker meget på økologi, nogle synes at sæben skal være sjov, grøn og dufte af tyggegummi, og andre vil helst gerne have så mange mærker på deres produkter som muligt.

Som forbruger stoler vi på de produkter der omgiver os. For hvorfor skulle de blive sat på hylderne, hvis de kan være skadelige for os?

Desværre lever vi ikke i en perfekt verden eller i et perfekt land og nogle produkter er på kortere eller længere sigt skadelige for os. Der er alligevel organisationer der gør deres, for at de produkter der omgiver os, er gode for os. Derfor er det godt at kigge efter de forskellige allergimærker der findes, som Astma- og Allergimærket eller AllergyCertified.

 

Indholdsfortegnelse

Be kind to your skin – Det sikre valg

Hos AllergyCertified bliver forskellige produkter gået i dybden, for at se om de kan blive allergimærket. Når du står med et produkt der er allergimærket, skal du kunne føle dig tryg og vide, at du med dette produkt er med til at passe på din og din families hud.

AllergyCertified er et dansk initiativ, startet af Lene Stiil og Ewa Daniél. Dette er en allergimærkning, som ikke kun kan findes på det danske marked, men som går ud over de danske grænser. AllergyCertified bygger på de danske normer for, hvilke stoffer et produkt må indeholde.

Læs også:   Bedste kontinentalseng | Her er nogle fantastiske kontinentalsenge 2019

Det betyder for dig som forbruger, at du kan se efter denne allergimærkning, når du fx er på ferie sydpå. Dette giver en større tryghed ved det produkt vi køber og tager med hjem. Be Kind to Your Skin er en kampagne AllergyCertified kørte i september måned, for at øge opmærksomheden på kontaktallergi.

Men er der brug for at øge opmærksomheden på kontaktallergi? Vi har spurgt Lene Stiil, der er CEO hos AllergyCertified og hendes svar er:

“Vi ved, at folk stadig tror, at naturligt er bedre end syntetisk. Det er ikke rigtigt. Vi ved, at folk stadig tror, at der findes naturlige parfumer, der ikke er allergene [allergifremkaldende]. Det er ikke rigtigt. Vi ved, at folk stadig tror, at rinse off (shampoo mm.) er harmløse, netop fordi de renses af huden hurtigt. Det er ikke rigtigt.”

 

Der er derfor stadig en masse uvidenhed omkring, hvordan huden bliver påvirket af de produkter vi bruger. Det er blandt andet derfor de valgte at lave en kampagne som Be Kind to Your Skin. De ved at det ikke resulterer i her og nu adfærdsændringer, men ved at gentage budskabet tilstrækkelig mange gange, så vil flere forbrugere blive bedre til at passe på deres hud. “Det er et langt, sejt træk – men vi skal nok komme derhen” fortæller Lene Stiil.

Sådan undgår du kontaktallergi

Synes du, det er svært at finde de produkter der ikke er skadeligt for dit barns og din egen hud?

Som forbruger kunne det være rart med en liste, der fortalte os, hvilke ingredienser vi skulle undgå, så vi bedre kunne vide, hvilke produkter vi skulle undgå. Så let er det desværre ikke. Her fortæller Lene StiilI princippet kan alle ingredienser give kontaktallergi. Der er dog en lang række ingredienser, der har et højere allergipotentiale end andre. For eksempel er det uhyre sjældent, at nogen udvikler allergi over for vand.”

Læs også:   Sjove madkasser til børn

Men hvis alt i princippet kan give allergi, hvad kan vi så gøre for at sikre vores børns og vores egen hud bedst? Som en god tommelfingerregel kan vi sige: Undgå altid direkte hudkontakt med parfumestoffer, uanset om de er naturlige eller syntetiske. Undgå altid konserveringsmidlet formaldehyde og formaldehyddonorer samt Methylisothiazolinone (MI).”

Undgå altid følgende produkter til dit barn og dig selv:

  • Parfumestoffer – Både naturlige og syntetiske
  • Formaldehyde
  • Formaldehyddonorer
  • Methylisothiazolinone (MI)

Du kan se om ingredienserne er i dine produkter ved at nærlæse indholdet bag på.

 

Et fuldkommen hudvenligt liv

Hvis man spørger Lene Still, så er hendes mål med AllergyCertified helt klart.

“Målet er, at man som forbruger i løbet af de næste fem år vil kunne leve et fuldkommen hudvenligt liv. Det vil sige, at når man køber tøj, kan man vælge allergicertificeret. Når man køber legetøj, kan man vælge den allergicertificerede udgave. Når man køber briller eller makeup, har vi tjekket indholdet i forhold til allergi.”

Det er en rigtig god ide at forebygge allergi. Hvis dit barn får allergi som et-årig, så vil det følge dit barn resten af livet. Hudallergi er ikke noget man vokser fra, men i stedet noget du får nemmere ved at få mere af, hvis du allerede er allergisk overfor én ingrediens. Desværre er der en stigende tendens, hvor børn der får hudallergi bliver yngre og yngre.

Mange har en ide om, at vi skal bruge så mange og så fine produkter som muligt. I babyverdenen er der mode produkter, der ikke nødvendigvis behøver at være gode for dit barn. Derfor er det vigtigt at være kritisk, når du skal vælge et produkt til dit barn.

Læs også:   Alt om skoldkopper + uundværlige husråd mod skoldkopper

“Vi kan alle være med til at stille spørgsmålstegn ved de claims de forskellige brands kommer med, når de sælger deres produkter. For eksempel et udtryk som ‘Uden parabener’. Hvad betyder det? Ja, det betyder, at produktet ikke er blevet konserveret med parabener. Men hvilke konserveringsmidler er der så brugt? Og hvad er der ellers i produktet? Det siger udtrykket ‘Uden parabener’ intet om, men vildleder gerne forbrugere til at tænkte ‘så er jeg home free’.” fortæller Lene Stiil.

Tips til puslebordet:

Vi pusler og plejer om vores små, fra de bliver født. Men du har i virkeligheden ikke brug for så mange ting på puslebordet, selvom butikkerne emmer af forskellige produkter til dit barn.

  • Klude til at vaske barnet med
  • Rent vand
  • En fedtcreme på 50-70 procent fedt og UDEN parfume

Til badet er det rigeligt at bruge nogle dråber olie i vandet, så længe de er babyer. Først når de begynder at lege i mudder mm. vil det være nødvendigt med sæbe. Men her kan du vælge en parfumefri sæbe, for at skåne dit barns hud mest muligt.

Dette skal du være opmærksom på, når du køber produkter til dit barn:

  • Miljømærkede produkter (svanemærket og EU-blomsten) er gode for miljøet, men skåner ikke nødvendigvis dit barns hud mod kontaktallergi.
  • Økologiske produkter må gerne være fyldt med fx parfume, der kan give dit barn parfumeallergi.
  • Hvis du først er blevet allergisk over for én ingrediens, så er der større sandsynlighed for, at du bliver allergisk over for flere ingredienser.
  • Der findes ikke allergenvenlig, allergenfri eller allergenkontrolleret parfume.
  • Er du i tvivl om et produkt, så vælg et der er certificeret.