Gravid og motion

Der sker en masse forandringer med kroppen i graviditeten – men må du du motionere? Mange gravide er påpasselige når det kommer til gravid og motion, men faktisk er det en rigtig god ide at holde kroppen i gang, så du er klar til fødslen og livet som mor. Dog skal du ikke bare motionere løs, som normalt. Læs med her og få styr på, hvordan du bedst holder dig i form, når du er gravid.

Når du skal i gang med at motionere, er det vigtigt at du har en normalt graviditet, og har det godt generelt. Og bare rolig, du behøver ikke at være hverken atlet eller maraton løber for at have en sund graviditet med motion. Så længe du tager hensyn til din kop, og får pulsen lidt op, så er du kommet rigtig langt af vejen.

Hvis du ikke ved hvordan du skal komme i gang, så er det bare med at blive her på siden hvor du får masser af ideer og tips til hvordan du dyrker motion i din graviditet.

Motion når man er gravid handler om at mærke efter, hvad der føles godt. Det er altid en god ide at vende det med din læge eller jordemoder, inden du går i gang med graviditet. De kan ofte give dig nogen gode råd, alt afhængig af din personlige situation og helbred. Her skriver vi lidt om motion i graviditetens tre trimestre.

Lækkersulten? Du kan faktisk stille din lækkersult og endda uden dårlig samvittighed! Se opskrift på bloggeren Helene Sprogoes Kikærtekage længere nede i teksten.

Læs også:   Bedste kontinentalseng | Her er nogle fantastiske kontinentalsenge 2019

Vær påpasselig med at dyrke motion, hvis du tidligere har aborteret eller har komplikationer under din graviditet. Pas også på med at løbetræne- Hvis du gerne vil løbetræne under graviditeten, kan du læse mere om dette længere nede i teksten.

Oplagte aktiviteter, når du er gravid

 • Yoga for gravide
 • Svømning, evt. et hold for gravide
 • En rask gåtur
 • En cykeltur

Motion: Gravid i 1. trimester

Graviditetens første 12 uger kaldes for 1. trimester. I denne tid døjer du måske med meget kvalme og træthed, hvilket kan gøre det svært at motionere. Desuden er det her, at graviditeten er mest skrøbelig, og mange anbefaler at du holder dig lidt i ro. Der er dog intet i vejen for at holde dig i gang, men motion i denne del af graviditeten skal helst være moderat og måske bestå af en rask gåtur. Hold dig aktiv i cirka 30 minutter om dagen, hvis du kan holde til det.

Motion i 2. trimester

Graviditeten er nu ovre sin mest sårbare fase, og langt de fleste gravide kvinder vil ende med at føde et barn efter i alt 9 måneder. De fleste slipper for kvalmen og den overvældende træthed i denne tid, så nu kan du nok nemmere overskue at motionere.

Du kan melde dig til et træningshold for gravide, eller du kan begynde til svømning. Mange er også glade for at dyrke motion til en dvd, de bare sætter på derhjemme. På Youtube finder du også mange forskellige videoer til gravide, der gerne vil motionere.

Dyrk motion i 3. trimester

De fleste er nu ret besværet af graviditeten, og døjer med smerter i bækkenet. Måske synes du bare at det hele er tungt og hårdt. Så længe du tager hensyn til din krop, er der dog stadig kun fordele ved at vedligeholde motionen. Du kan eventuelt melde dig til fødselsforberedelse, så din krop forberedes til fødslen.

Gode råd om motion når du er gravid

Når du holder dig i form under graviditeten er din krop mere gearet til fødslen. Andelen af babyer, der vejer for meget for meget er mindre, hvis moren har dyrket motion under graviditeten.

Læs også:   Bliver det en dreng eller pige? Find ud barnets køn med den kinesiske kalender

Vidste du, at motion under graviditeten forberede din krop til fødslen, og det bliver nemmere at smide babykiloene bagefter? Der er masser af grunde til at komme i gang. Husk, at lidt motion altid er bedre end slet ingen.

I videoen kan du se anbefalede øvelser til gravide.

Må man løbetræne som gravid?

Svaret på dette spørgsmål varierer alt efter hvem du spørger, da anbefalingerne hele tiden ændrer sig lidt. Sandheden er nok, at du kun skal løbe, hvis det føles godt. Hvis du har været vant til at løbe før graviditeten, kan du godt fortsætte men i et mere moderat tempo. Lad være med at prøve at slå dine egne rekorder, og gå ind i mellem du løber, så du ikke overanstrenger dig selv.

Pas dog på med at begynde at løbetræne, hvis du ikke har løbet før, og især hvis du tidligere har aborteret. Som generel regel kan man sige, at første trimester af graviditeten er til at slappe af, og passe på dig selv.

Hvis du gerne vil i gang med motion under din graviditet, men synes løb bliver for hårdt, så kan du gå nogen raske ture, cykle eller tage en tur i svømmehallen.

Fakta fra Sundhed.dk

 • Motion og styrketræning under graviditeten øger velværet og gavner helbredet
 • Generelt anbefales motion under graviditeten mindst 30 minutter om dagen 
 • Undgå kontakt- eller kampsport
 • Undgå dykning og aktiviteter, der er forbundet med risiko for faldskader 
 • Overdriv ikke motion under graviditeten
 • Undgå overophedning og væskemangel, når du dyrker motion under graviditeten
 • Hvis du oplever generelt ubehag, smerter, veer, vandafgang eller blødning, bør du afbryde træningen og søge læge eller jordemoder

Kikærtekage – Spis kage med god samvittighed

Med til motionen og den sunde livsstil hører naturligvis også kosten. Som gravid er det kun naturligt at være mere sulten, men for mange ender det med at lysten til kage og søde sager også er større end normalt.

Læs også:   Hjælp - jeg skal være far apps!

Lav en lækker kikærtekage som slet ikke er så usund som andre kager.

Helene Sprogoes mumsekage

Helt fri for gluten, mælk og raffineret sukker. Ser kagen ikke bare syndig ud? Mums…

Gå direkte til opskriften her!