Hvilket kæledyr til børn?

Hvilket kæledyr er det bedste til børn?

En blød pelset bedste ven, læring om ansvar og det uundgåelige møde med sorg og tab. At give dit barn et kæledyr fører mange ting med sig, som er værd at overveje. Inden du træffer den store beslutning, er det altid en god ide at overveje fordele og ulemper ved de forskellige slags kæledyr. Læs med her og bliv klogere på børn og kæledyr – også hvis I har allergi i familien.

Indholdsfortegnelse

Kanin

Lange bløde ører og et sødt udtryk – de små kaniner er ikke til at stå for. Men faktisk kræver det lille dyr en del mere, end mange måske lige går og tror. Inden for de seneste år er det blevet mere og mere udbredt at have “frikanin”. Det vil altså sige, en kanin der ikke sidder i bur.

En kanin har brug for meget plads at bevæge sig rundt på, og gerne så mange timer i døgnet som muligt. Sidder kaninen i bur størstedelen af dens liv er der stor risiko for en overvægtig, agressiv og ulykkelig kanin.

Kaniner kan rende frit rundt i boligen ligesom en kat. Den kan lære at gå på toilettet i en kattebakke eller i dens bur. Du kan også vælge at have kaninen ude i haven. Her skal du blot sørge for et rævesikret område, som du kan lukke kaninen inde i om natten.

Kaninen er ret billig i anskaffelse, men kan være dyr i drift. Den skal have frisk hø hver dag, frugt og grønt og selvfølgelig masser af mulighed for motion. Derudover kan den mere eller mindre passe sig selv. Du skal ikke gå tur med den som en hund, og den kan sagtens være alene hjemme.

I naturen lever kaniner i kolonier. Det vil sige, at de lever side og side men alene. Du kan derfor have en kanin alene. Hvis du har to sammen skal de være neutraliseret og i øvrigt have god plads.

Find ud af mere i den store facebookgruppe “Frikanin”. Vær opmærksom på, at mange bøger om kaniner har forældet viden, så læs dem med en kritisk sans.

Læs også:   Babys første jul

En kanin er

 • Billig i anskaffelse
 • Kræver ikke det store, ud over plads
 • Måske ikke vild med at blive løftet og krammet meget af et barn
 • Ikke de bedste indendørs-dyr til allergikere, da de fælder meget og skal have hø og bundstrøelse, der støver
 • Kan sagtens bo udenfor hele året – En mulighed for allergikeren

Marsvin

De søde, små væsener fås i mange farver og med forskellige pelstyper. De kræver ikke så meget plads som en kanin, og kan fint leve primært i deres bur, så længe det er stort nok. Dog bør du være opmærksom på, at marsvin er flokdyr og derfor skal leve minimum to sammen. Som hovedregel bør to marsvin have et bur på 50*100 cm.

Marsvin er ikke natdyr – det vil sige, at de er vågne om dagen og er som regel rolige og sover det meste af natten.

Modsat kaniner er marsvin meget snakkende. De siger små pivelyde af glæde, når man kommer hjem, eller når de kan lugte noget lækker mad i nærheden. De kan modsat også knurre, hvis de føler sig truet eller utrygge. Det gør det nemt for børn at aflæse dyrets signaler.

Marsvin lever af hø, foder og frugt og grønt. I sommerhalvåret kan barnet gå på jagt efter mælkebøtter, som er mange marsvins yndlingsspise.

Marsvin kan godt leve udenfor, men ikke hele året, da de er sårbare overfor træk. Du skal derfor være klar til at have dyrene indenfor i ihvertfald dele af året. De er generelt lidt skrøbelige, og du skal regne med en levetid på 3-5 år, selvom der selvfølgelig altid er nogen der sprænger gennemsnittet.

De små dyr elsker at komme op af deres bur, og putter gerne på deres ejer. Du kan sidde med marsvinet på en håndklæde mens du ser fjernsyn om aftenen. De kan også løbe en tur på gulvet, hvor du kan træne marsvinet til at gå på toilettet på en lille bakke, eller hoppe ind i sit bur når den skal.

Læs også:   Madkasse | De bedste madkasser til børn

Når du skal købe din marsvin kan du købe enten privat eller hos en dyrehandel. Hos dyrehandlere er flere kuld ofte blandet, og ungerne er ofte taget fra deres mor. Der er derfor høj risko for sygdomme. Led hellere efter en god privat opdrætter på for eksempel Den Blå Avis, eller tjek vilkårene hos dyrehandleren grundigt inden køb.

Godt at vide inden du køber marsvin

 • Marsvin skal altid bo med minimum ét andet marsvin, da de er flokdyr
 • De kan ikke leve ude hele året, da de ikke tåler træk
 • Marsvin siger små hyggelige lyde
 • De elsker at putte i sofaen eller blive sat på gulvet til en løbetur (pas på ledningerne)
 • De lever af hø, foderpiller og frugt og grønt

Hamster

En hamster er en lille nysgerrig gnaver, der i flere år har været et af de mest populære kæledyr til børn. De er nemme at passe, og kræver ikke så meget plads.

Dog skal du være opmærksom på, at hamsteren er nataktiv. Det vil sige, at det lille dyr er aktiv om natten, render rundt i sit bur, leger og spiser osv. Typisk vågner hamsteren mellem klokken 16 -18 på hverdage. Den sover altså i de timer hvor de fleste af os for det meste er i børnehave, i skole eller på arbejde.

Du kan vælge mellem en guldhamster eller en dværghamster. Begge dyr lever helst alene, da de kan blive agressive mod hinanden. Guldhamsteren er en smule større en dværghamsteren, og en smule mere aktiv.

Buret til en guldhamster skal være mindst 50 * 100 cm.

Bur til en dværghamster skal være mindst 40 * 70 cm.

Undulat eller anden fugl

Undulaten er nok det mest populære valg af fugl som kæledyr til børn. Den kommer i mange flotte farver, og er et dejligt dyr, der elsker selskab. Fuglen har brug for et rummeligt bur samt at komme ud og flyve rundt i boligen 3-4 gange om dagen. Fuglene skal leve sammen minimum to og to, da de er flokdyr.

Dog skal du være opmærksom på, at en undulat kan larme meget. Dette gælder faktisk alle fugle. De kan synge smukt, men de kan også “skælde ud” og lave meget høje skrappelyde. Det er måske ikke så optimalt at have fuglen i et børneværelse eller soveværelse.

Læs også:   5 gode tips, hvis din baby har kolik

Som kæledyr til børn skal du desuden overveje, at en undulat ikke som sådan kan “kæles med”. Det er måske derfor mest et kæledyr, som er sjovt at kigge på. Desuden skal der bruges en del tålmodighed og tid på at gøre den tam, så barnet skal nok være minimum 8-10 år før det virkelig kan passe undulaten selv. Indtil da er den naturligvis sjov og underholdende at kigge på.

Allergi overfor fugle er i sig selv sjældent, men til gengæld kan de støve meget. De basker med vingerne og spreder deres foder og strøelse ud over det hele. Så en daglig omgang med støvsugeren er nok ikke til at komme uden om.

Krybdyr

Krybdyr er med tiden blevet mere og mere populære som kæledyr til børn – blandt andet fordi de er geniale til børn med allergi. Krybdyr er på mange måder anderledes end de traditionelle kæledyr. De bryder sig ikke nødvendigvis om at blive taget op og håndteret, og de kræver særlige levevilkår som for eksempel varmelamper og særlig kost.

Til gengæld er det fascinerende dyr, som børnene vil få meget ud af at iagttage.

Krybdyr som kæledyr kan være:

 • Skildpadde
 • Leopardgekko
 • Tyresnog

Eller andre krybdyr. Det er altid en god ide at få ordentlig vejledning, inden du anskaffer dig krybdyr. De vil for det mest kun trives, hvis deres levevilkår er ideelle.