Babysmoothies – slik i forklædning

Hylderne i supermarkedet bugner af de farvestrålende smoothies til babyer.  Det startede i det små for nogle år tilbage. Semper kom ind på babymarkedet med smoothies, der kunne tages med på farten.

Vi har spurgt fødevareeksperten Michael René til råds omkring en sundere mulighed end de færdigkøbte smoothies – han har og han har ydermere interviewet Preben Vestergaard Hansen omkring næringsindholdet i disse babysmoothies. Og deres svar var overraskende!

Babysmoothies står ved siden af babymaden på glas. Forskellen på en babysmoothie og babymaden på glas er, at der ikke skal bruges en ske til smoothien og at den er lavet på frugt. Det er en nem lille snack at have med på turen, til når den lille sult meldte sig hos de små.

Sidenhen er der kommet en masse nye varianter og mærker på markedet. Nu er det ikke kun ren frugt der gør sig gældende i de små smoothieposer, nu er der også kommet grøntsager, ris, gryn mm. til blandingerne.

Nu kan du selv lave smoothies til baby – find de nemme opskrifter længere nede på siden!

Ikke højt nok næringsindhold

Den helt store faktor i de forskellige babysmoothies er dog stadig frugt, lige meget hvor mange grøntsager og gryn der er blevet tilsat. Ernæringseksperten Preben Vestergaard Hansen er bekymret for, hvor ofte børn vil få tilbudt disse smoothies og  fraråder at disse måltider bliver en del af børnenes daglige indtag af mad.

Derudover frygter han at sådan en babysmoothie kan komme til at mætte et barn for meget, da der ernæringsmæssigt ikke er næring nok i dem.

Små børn og babyer skal have et meget højt næringsindhold i deres kost fordi de skal vokse” udtaler han under interviewet.

”Frugt [er] sundt nok, der er intet galt i at spise frugt, men problemet er at næringsindholdet er ikke særlig højt i de her produkter […] Det er et af de store problemer her, for der er ikke noget protein i de produkter her og det er noget som børn skal have meget af. ”

Hvis du ikke ønsker at give dit barn de sukkerholdige smoothies, så kan du længere nede på siden finde nemme og lækre opskrifter på smoothies til din baby.

 

Læs også:   Adventskalender til mor og far

Smoothies er som slik

Når man ser overordnet på babysmoothies, så kan man sidestille dem med slik i babyhøjde. Så når du vil give en babysmoothie til dit barn kan du tænke på, om du ville have givet et ældre barn et stykke chokolade på dette tidspunkt. På denne måde kan du bedre sikre dig, at dit barn får noget at spise, der er bedre ernæringsmæssigt og gavner mere til at kunne vokse.

Hvis man tænker på en smoothie som et måltid, har Preben Vestergaard Hansen en frygt.

”Jeg kan frygte at de spiser dig mætte i de ting her og det gør altså, at de ikke får den tilstrækkelige mængde næringsstoffer som de har behov for. Banan mætter meget for sådan nogle små maver, og hvis de mætter sig i det her, så er der ikke plads til sundere fødevarer.”

Derfor behøver du ikke at bortskaffe muligt indkøbte babysmoothies derhjemme og du kan også sagtens købe dem til dit barn. Du skal blot have i tankerne, at sukkerindholdet og det ernæringsmæssige sidestiller en babysmoothie med slik. Så brug den eventuelt som en dessert i ny og næ. Brug dem som baby-fredags-slik.

Hvad kan vi så give vores børn i stedet?

Frugten i de små babysmoothies er sund nok, men indholdet af sukkerarter er desværre for højt til at smoothien må erstatte et måltid – selv et mellemmåltid.

Der er heldigvis råd for dem, der så ikke ved, hvad det så er okay at give sin baby. Hvis man læsere nærmere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, så finder du folderen om ‘spædbørn og småbørn‘, hvor Sundhedsstyrelsen giver deres rådgivning i forhold til den mad din baby indtager.

Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet, at der ved alle barnets måltider bør der indgå:

 • Brød
 • Gryn
 • Kartofler eller pasta, grønt og/eller frugt
 • Og modermælk/modermælkserstatning af en kop.

Dette er godt til at lade sig vejlede, når du skal sørge for mellemmåltider på farten til dit barn.

Men babysmoothies er en dejlig nem løsning, når dit barn står og har brug for en snack. For ved 6 måneder er der begrænsninger på, hvad et barn har mulighed for at indtage af mellemmåltider. I denne tid er maden typisk mos eller grød, der ikke er så nemt at give på farten og kan svine forfærdeligt i barnevognen.

Så hvad gør man, hvis man som forælder vil undgå at give for mange babysmoothies og hellere vil give et sundere alternativ? Læs videre, og få svaret

 

Læs også:   Black Friday hvidevarer | Køb hvidevarer på Black Friday tilbud

Gør-det-selv smoothies

Vi har fundet en billigere og langt sundere løsning til dig, der synes det er dejlig praktisk med en smoothie til din baby, når du er på farten. Med denne løsning hjælper du til et bedre miljø, da du sparer på affaldet. Samt at du selv er med til at bestemme, præcis hvilke ingredienser du kommer i dit barns mad.

Fordele ved at lave din egen babysmoothie forhold til at købe:

 • Det er billigere
 • Det er sundere
 • Mere miljøvenligt (brug genanvendelige poser)
 • Du ved præcis, hvad der er i – friske fødevarer

Du har mulighed for at købe genanvendelige madposer, så du får det smarte system som du kender fra babysmoothies, men bare med dit eget indhold.

Vi har fået fødevareekspert Michael René til at lave to mulige opskrifter på en sund smoothie til din baby, der stadig er sød, men som ernæringsmæssigt er langt bedre for din baby.

Opskrifterne på hjemmelavede smoothies er enkle og billige at lave. De er målrettet to børn, der er 6 mdr+. Priserne er udregnet efter mængden der skal bruges i opskrifterne, fx er det prisen for den mængde gulerødder du skal bruge og ikke for en hel pose gulerødder.

Opskrift 1 (2 børn)

 • 2 Økologiske gulerødder
 • 2 Økologiske tomater
 • 1 Økologisk æble
 • 3 Skefulde økologiske bønner på dåse (højt proteinindhold)

Vask og skrub gulerødderne under koldt vand og skrab resterende jord af gulerødderne. Skyl æbler og tomater under den kolde vandhane. Åben dåsen med de økologiske bønner og afmål 3 spiseskefulde økologiske bønner i blenderen. Tilsæt de skyllede og rensede gulerødder, tomater og æblet i blenderen og blend det i 5 minutter. Hvis du synes at konsistensen er for tyk, så tilsæt lidt iskoldt vand fra vandhanen. Si gerne smoothien i et dørslag, for at undgå at dit barn får gulerodsstykker i munden.

Tip 1: Tip: Vil du gerne have en lidt sødere smoothie, så kan du også koge grøntsager og frugten i en smule vandinden du blender dem. Køl dernæst din smoothies ned i køleskabet og server den. På den måde bliver din smoothies lidt sødere.

Læs også:   Sådan forkæler du din sympatigravide mand

Tip 2: Husk at de overskydende bønner nemt kan anvendes i din aftensmad eller i din frokost, men husk at omhælde bønnerne til en anden beholder og lad dem ikke stå i dåsen.

Cirkaprisen for disse smoothies er 10kr, så cirka 5 kr. pr. smoothie.

Opskrift 2 (2 børn)

 • 2 Økologiske gulerødder
 • 1 Økologisk avocado
 • 1 Økologisk broccoli (højt proteinindhold)
 • 1 Økologisk æble

Skyl broccoli, gulerod og æbler under den kolde vandhane. Gør det nemt, spar penge og brug broccolitoppene til aftensmaden, og blend broccolistænglerne til smoothies. Start med at skære bunden af broccolistænglerne og smid den ud. Skær toppen af gulerødderne og smid den ud. Skræl avocadoen og fjern stenen.

Udkærn æblet og kom æble, gulerødder, avocado og de rensede broccolistænger op i blenderen og blend dem i 5 minutter. Hvis du synes at konsistensen er for tyk, så tilsæt lidt iskoldt vand fra vandhanen.

Tip: Vil du gerne have en lidt sødere smoothie, så kan du også koge grøntsager og frugten i en smule vandinden du blender dem. Køl dernæst din smoothies ned i køleskabet og server den. På den måde bliver din smoothies lidt sødere.

Cirkaprisen for disse smoothies er 20kr, så cirka 10 kr. pr. smoothie.

Undgå madspild

Når du selv laver smoothies til dine børn, så kan du altid tænke i nul madspild. Som ved at inkludere ingredienserne fra de to smoothies til aftensmaden.

Hvis du laver begge smoothies – de kan holde sig i køleskabet i nogle dage – så har du højst sandsynligt gulerødder, broccoli, tomater, bønner og avocado tilbage. Disse ingredienser udgør størstedelen af en chili sin carne, hvor avocadoen er tilbehør. Broccolien kan du enten vælge at komme med ned i gryden eller den kan dampes og spises som tilbehør. Her mangler du kun tomatpure, aubergine, squash, ris og cremefraiche.

Madposer, smoothieposer…

Vidste du, at man kan købe tomme smoothie poser? På denne måde har du stadig den praktiske madpose, som barnet selv kan spise af, men nu med dit helt eget indhold. De er genanvendelige og du kan hurtig spare penge på denne løsning, frem for at købe de færdiglavede produkter.

De genanvendelige madposer strækker sig i stykprisen fra 11 kr. til 56,65 kr. De forskellige mærker på markedet er blandt andet KidsMe, Squiz – der blandt andet har lavet en Sophie la Giraf kollektion – Doddlebags, Haps og CreubBaby.