Sådan sover du godt i varmen

Mens vi kan nyde sommerdagene med strandture, is og ferie, så kan nætterne være svære at komme igennem. Her får du råd til hvordan du sover godt om natten, til trods for det varme vejr.

Mange har svært ved at sove godt, når det er varmt om natten. Det skyldes blandt andet, at kroppen helst vil have det lidt køligt, når natten falder på. Samtidig vil vi gerne sove under vores dyne sådan som vi er vant til, men det bliver simpelthen for varmt, og det kan være svært at skifte dynen ud med et tyndt lagen.

Om natten prøver kroppen at gå i en slags dvale, og samtidig komme af med varmen. Og det kan være svært, hvis rummet er meget varmt.

Indholdsfortegnelse

Sommeren kommer bag på vores krop

Det danske sommervejr kan komme fra nærmest den ene dag til den anden. Derfor har vi stort set ikke noget tid til at vende os til varmen og de nye tilstande. Vi skal derfor bruge tid på at tilpasse vores søvnklima i forhold til nattøj, dyne og om vinduet skal være åbent eller lukket.

Alle er forskellige

Selvom det er fælles for de fleste, at vi ønsker at sove i et lidt køligt rum, så er vi stadig alle forskellige. Så selvom din partner sover fint med pivåbent vindue, så er det ikke sikkert du gør det.

Det kan være du også vågner og skal tisse om natten, fordi du på grund af varmen drikker mere væske om dagen. Så der er mange faktorer der spiller ind i forhold til at sove godt om sommeren.

Læs også:   HJÆLP - hvad sker der med mit post-graviditetshår?

Et åbent vindue kan også genere i form af fuglefløjt klokken alt for tidligt, eller måske larm fra trafikken. Det er derfor vigtigt, at prøve dig lidt frem, og især hvis du deler soveværelse med din partner.

Børnene har også brug for at få reguleret temperaturen om natten, og her gælder det også om at prøve sig frem og se hvad der fungerer bedst.

Her har vi samlet en række gode råd, som du kan følge og forhåbentlig komme til at sove dejligt igennem den varme sommer.

Undgå solen varmer soveværelset op om dagen

Dette er især vigtigt, hvis du har sydvendt soveværelse. Så er det en god ide at lukke solen ude med gardiner, og gerne mørklægningsgardiner.

Åbent vindue er som regel også en god ide, men på de helt varme dage kan du faktisk risikere, at luften udefra er endnu varmere. Så kan du vente med at åbne når solen ikke længere står på.

Hvis du ikke har lyst til at investere mange penge i nye gardiner, kan du hænge disse smarte mørklægningsgardiner op med sugekopper i sommerperioden. De koster under 400 kroner.

Sov i mindre tøj

Det virker måske åbenlyst, men hvis du ikke allerede har tænkt på det, så prøv at sov i mindre tøj eller nattøj i tyndere stof.

Gå i bad en time inden sengetid

Det er ikke nemt at sove hvis du føler dig svedig og varm. Her kan et bad hjælpe.

En teori går på, at et varmt bad faktisk sænker din kropstemperatur efter badet, så du føler dig køligere. Men for de fleste vil et køligt bad nok føles bedst. Undgå dog badet lige inden du går i seng, da det kan gøre søvnen dårligere.

Brug en god sommerdyne eller et lagen

De fleste skifter til en sommerdyne, når temperaturen stiger. Men hvis du stadig sveder, kan du overveje at bruge et lagen i stedet.

Læs også:   Sjove madkasser til børn

Ellers kan du overveje at investere i en dyne med kapokfibre, der skulle være meget effektive til at lede varme væk fra kroppen, sammenlignet med dun.

Det er også muligt at få hovedpuder med kølende effekt. Det er dog forskelligt, om folk rent faktisk oplever effekt fra disse.

Køb Kapokdyner til børn og voksne her

Skift topmadras

En god topmadras er virkelig vigtig, når det kommer til at lede varmen væk fra kroppen. Er din topmadras meget slidt, eller lavet i memoryskum, kan den i værste fald holde på varmen. En ny topmadras behøver ikke koste alverden, og det er uanset hvad billigere end at skifte hele sengen ud. Gå efter en topmadras i latex eller måske kapokfibre. Find den rette topmadras her.

Topmadras i latex er det bedst til at lede varme væk fra kroppen.

Undgå computer og elektronik i soveværelset

Elektronik støver og varmer, når det er tændt. Det er bedst helt at undgå det i soveværelset, men hvis du ikke har andre steder til det bør det være helt slukket om natten.

Det er i øvrigt også en god ide at undgå at tørre tøj i soveværelset, så vidt det er muligt. Fugten kan få varmen til at føles endnu mere intens.

Lig dit lagen i køleskabet

Hvis du slet ikke kan holde varmen ud, kan du prøve at ligge dit lagen i køleskabet inden du går i seng. Det vil naturligvis blive varmet op efterhånden om natten, men det kolde lagen kan måske hjælpe dig til at falde i søvn.

Fryseelementer ved hænder og fødder

Når vi bliver overophedet, gælder det om at køle blodet ned. Det gøres bedst der hvor de store blodårer sidder yderligt som ved håndled og fødderne.

Læs også:   Madplan - gør det selv eller klik den hjem | Gratis gave til dig

Tag nogen fryseelementer, pak dem ind i håndklæder og lig dem ved dine hænder og fødder. Det vil helt sikkert hjælpe dig med at få kropstemperaturen ned. Jo større / flere fryseelementer du tager, jo længere holder de sig kolde.

Kølende cremer

Nogen har god effekt af at bruge kølende cremer med aloe vera og menthol. Disse ingredienser er ofte i creme eller gele til fødderne. Det kan du prøve at smøre ind på ben og arme inden du går i seng. Undgå dog for meget creme, da du så risikere at føle at dynen og nattøjet klistrer til dig på en ubehagelig måde.

Tjek dit barn i løbet af natten

Mange børn sparker dynen af i løbet af natten. Derfor risikerer de hurtigt at blive kolde, hvis de er puttet i meget lidt tøj, og vinduet er åbent.

Derfor er det en god ide at tjekke deres kropstemperatur inden du selv går i seng. Ligesom os voksne har de brug for at få reguleret dyne og nattøj alt efter hvor varmt det er.