Efterspørgslen på legetøj uden kemi, ftalater og andre skadelige stoffer er kun steget de seneste år. Det har været kendt længe at ftalater, som bruges til at blødgøre PVC er skadeligt, og derfor er det forbudt i legetøj. Men i gammelt legetøj, eller legetøj købt uden for EU har større risiko for at indeholde kemi og ftalater.

Scroll ned og se udvalgt legetøj uden kemi og ftalater

Børn omgås med legetøj og ting på en anden måde end os voksne. De tager legetøjet op til ansigtet, sutter på det, og sover måske med deres yndlingsbamse. Samtidig er børn mere sarte overfor forskellige påvirkninger, og risikere at udvikle allergi, hudirritation, eller måske tidlig pubertet hvis de udsættes for kemi, ftalater og hormonforstyrrende stoffer. Mange forældre søger derfor, naturligvis, legetøj uden kemi og ftalater til deres børn. Phthalater i legetøj findes i blødt plastik legetøj. Phthalater i legetøj bruges til at blødgøre materialet PVC.

For at gøre det nemmere at overskue junglen med legetøj, har vi her skrevet lidt om hvordan du bedst muligt undgår legetøj med skadelig kemi og ftalater, samt listet en række forslag til legetøj, der med garanti er uden de uønskede stoffer.

Sådan undgår du kemi og ftalater i legetøj

Heldigvis er der masser du selv kan gøre for at sikre dit barn får legetøj uden kemi, ftalater og andre skadelige stoffer. Vi har her samlet en række gode råd, som du kan bruge når du kigger efter legetøj uden kemi og ftalater.

(Se kilder nederst i teksten)

Gammelt legetøj i blødt plast (før 2007) kan indeholde ftalater

Har du gammelt plastik legetøj liggende, som er købt før 2007, bør det ikke umiddelbart gå i arv til næste barn. Før 2007 var der nemlig ikke samme kontrol eller opmærksomhed på stoffet ftalater, som har vist sig at være hormonforstyrrende.

Undgå legetøj købt uden for EU

Køber du legetøj fra danske eller andre europæiske forhandlere, er du mere sikker på at købe legetøj uden kemi og ftalater. Legetøj der er godkendt til det europæiske marked, lever op til mange strenge krav, også om skadelige stoffer. Nederst på siden finder du en række forslag på gode online legetøjsbutikker (danske), der sælger godt og sundt legetøj uden kemi, ftalater og skadelige stoffer.

Trælegetøj – det skal du være opmærksom på

Bare fordi legetøjet er lavet af træ, er det desværre ikke en garanti for at det ikke indeholder kemi. Desværre ser man at lakken på trælegetøj kan indeholde stoffer, som du ikke ønsker dit barn eller baby er i nærheden af. Når du læser om legetøjet, så vær opmærksom på om der står at lakken er uden kemi eller andet. Samtidig er det en god ide at gå efter legetøj i massivt træ. Træfinér bør undgås, da det kan være kemisk behandlet og desuden indeholde splinter som kan skade dit barn.

Kig efter symbolet til legetøj til børn under 3 år

Du kender garanteret det kendte symbol, der viser at legetøjet ikke er egnet til børn under 3 år. Hvis dit barn er under 3 år, så skal legetøjet derfor være godkendt hertil. Legetøj som er godkendt til børn og babyer under 3 år, lever op til mange flere krav end andet legetøj. Dette gælder både små dele som kan ende i den gale hals samt kemi, ftalater og andre skadelige stoffer. Små børn har det med at slikke og sutte på legetøjet som måske sove med det. Børns hud er sart og let påvirkeligt, og derfor er det ekstra vigtigt at legetøjet ikke indeholder kedelige stoffer.

Kilder: Forbrugerrådet TÆNK,  Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen

Udvalgt legetøj uden kemi, ftalater og skadelige stoffer

Her har vi udvalgt en række legetøjsprodukter, som er helt uden alle former for kemi og andre uønskede ting som for eksempel hormonforstyrrende stoffer.

Vancouver tog med vogn & klodser fra Nature fra Goki

Dette tog er fremstillet i massivt træ, og er ikke lakeret. Derved er der ikke risiko for uønskede stoffer eller kemi i lakken. Toget er produceret af træ fra bæredygtige skove i Europa. Der er ikke brugt materialer til toget, som ikke stammer fra EU. Med til toget hører der sjove stableklodser, som kan læsses på toget. Toget har også en snor, så barnet kan trække det efter sig. Et godt og smukt stykke legetøj helt uden kemi. Størrelse: 26 x 10,5 x 10 cm.

Godkendt til børn under 3 år

Økologisk badeand i Naturgummi

Et perfekt valg af badelegetøj, hvis du ønsker at legetøjet skal være helt uden kemi og uønskede stoffer. Denne søde and er håndlavet i 100% naturgummi. Fordi materialet stammer fra naturen er det helt uden uønskede stoffer og kemi. Badeanden har ikke noget hul i bunden, hvilket forhindrer vand og fugt i at komme ind i anden og ende med at rådne og udvikle sig til svamp. Fordi anden er lavet af naturgummi, er den også bæredygtig. Du kan vælge mellem flere forskellige farver og dyr.

Badelegetøj i bæredygtigt træ

Badelegetøj behøver ikke at være i plastik. Denne søde lille ubåd er produceret i massivt træ, og er et super sødt stykke badelegetøj. Den søde ubåd er fra mærket Plantoys, der vægter bæredygtighed højt. Derfor er der ikke anvendt nogen former for uønsket kemi eller andet til noget af deres legetøj.

Økologisk modellervoks i økologisk certificerede råvarer

Modellervoksen er lavet på Bornholm og helt uden parfume eller parabener. Modellervoksen er lavet af råvarer, så man kan endda spise den uden der sker noget (den smager dog ikke godt). Denne modellervoks kan du trygt lade dine børn lege med. Den er udviklet i overensstemmelse med Kemilex retningslinjer og udarbejdet med Astma Allergi forbundets godkendelse. Modellervoksen består blandt andet af planteolier, som ikke udtørrer de små hænder. Voksen er utrolig blød og let at forme. Et rigtig godt valg, når du prioriterer legetøj uden kemi og ftalater.

Læs også:   Bedste legetelt og tipi til børn

Plantoys Hammerbræt

På et hammerbræt skal man placere sømmene og derefter ramme dem med hammeren for at få dem ned. En sjov leg, der både træner koordination og motorikken. Det er altid sjovt med en leg der larmer! Dette hammerbræt er fra mærket Plantoys, der går ind for bæredygtig produktion. Farverne på træet er uden kemi og andre uønskede stoffer.

Svanemærket legemad

Dette legemad har fået Svanemærket, hvilket vil sige at der er ingen skadelige kemikalier eller stoffer i legetøjet. Svanemærket ses desværre ikke så ofte blandt legetøj, men det er et godt mærke at kigge efter når du ønsker at købe legetøj såvel som andre produkter uden kemi. Legemad er måske særlig oplagt at svanemærke, da børnene jo ofte putter det i munden for at lege at de spiser det.

PlanToys aktivitetsklodser

I en fin lille pose får du 9 sansestimulerende klodser i træ. Alle klodserne har forskellige farver, og er farvet med en lak der ikke indeholder kemi. Blandt de 9 klodser finder du 3 synsstimulerende klodser, 3 hørestimulerende klodser og 3 klodser med stofbelægning. Alle er de med til at stimulere barnets sanser. Træklodserne er godkendt til børn under 3 år.

Dukker fra Rubens Barn

De søde dukker fra Rubens Barn er udviklet og produceret i Sverige. De er produceret i blødt fleece, og der er derved slet ikke brugt plastik til dukkerne. Deres søde og livagtige udtryk går som regel rent ind hos børn, og de er da også næsten altid at finde i børnehaver og vuggestuer. Der er en masse forskellige dukker at vælge i mellem, og de fås i flere størrelser.

Søde Zoo dyr i træ

Super søde dyr i træ, som er håndmalet med vandbejdse helt uden gift, og derefter behandlet med valnøddeolie eller schellak.  Du kan vælge mellem flere forskellige dyr. De er produceret i Tyskland. Egnet fra 3-10 år.

En stor Moover Baby Dump Truck

En stor og flot lastbil, som både babyer og de lidt større børn kan få stor glæde af. Lastbilen forhandles hos Ren Leg, der prioriterer godt legetøj uden kemi og ftalater eller andre uønskede stoffer. Denne forhandler er derfor et godt sted at kigge efter legetøj. Lastbilen kan skilles ad og samles igen, hvilket træner færdigheder i konstruktion og motorik.  Lastbilen er lavet af solid lindetræ-krydsfiner, POM-dele, TPE-gummihjul.

Trælegetøj fra Viga

Alt legetøj fra mærket Viga er lavet i træ, og malet med maling uden giftigt indhold. Legetøjet er i virkelig god kvalitet, og holder til mange timers leg. Blandt legetøjet fra Viga findes der et stort udvalg af legemad, musikinstrumenter, byggeklodser og meget mere. Produkterne forhandles blandt andet hos Sundleg, hvor der prioriteres legetøj af høj kvalitet uden kemi, ftalater eller andet.

Økologisk aktivitetstæppe til baby

Baby kan bruge mange timer på sit aktivitetstæppe i de første måneder. Derfor er der rart, hvis tæppet er produceret med tanke på babys sundhed. Babyer putter alting i munden, da det er deres måde at undersøge tingene på. Dette legetæppe kan baby trygt sutte på og lege på, da det er lavet af 100% økologisk bomuld. Tæppet kan foldes sammen, så det kan bruges som sovepose eller som svøb i barnevognen.

Økologisk dukke fra Rubens Barn

Denne fine dukke fra det populære Rubens Barn er både økologisk og håndlavet. Den er godkendt som godt legetøj til børn helt fra nyfødt. Dukken både blød og helt uden kemi eller andre uønskede stoffer, som man ikke ønsker at udsætte sin baby for. Dukken måler 35 cm, og kan også fås som dreng.

Økologisk putte-i-kasse i træ

En putte i kasse er et sjovt stykke legetøj, som kan bruges fra 1 år og helt op til 4-5 års alderen. Babyer lærer om form og farver, når de leget med en putte i kasse. Ældre børn har sjov med at putte klodserne i de rette huller, og at stable klodserne. Denne er produceret i økocertificert træ, og klodserne er farvet med naturligt bivoks. Legetøjet indeholder derfor ingen uønskede farvestoffer eller lignende. Set til 349 kr.

Økologisk legetøj: Derfor er det et godt valg

Når du leder efter legetøj uden kemi eller ftalater, så kan du trygt købe legetøj, som er økologisk. For at et stykke legetøj må kaldes økologisk, må det nemlig ikke indeholde stoffer som er skadeligt for enten miljøet eller din baby eller barn.

Økologisk legetøj er produceret uden skadelige stoffer, som du ikke ønsker din baby udsat for. Samtidig har økologisk legetøj den fordel at det er produceret med mindst mulig belastning for miljøet. Små babyer og børn er mere modtagelige overfor hormonforstyrrende stoffer og andre uønskede ting som legetøj med kemi og ftalater. Derfor giver det mening at købe økologisk legetøj til din baby. Udover legetøj er der efterhånden også et stort udvalg af både tøj, sengetøj og andet som er økologisk.

Fordele ved økologisk legetøj til baby

Ofte er økologisk legetøj en smule dyrere end andet legetøj. Det skyldes naturligvis de ekstra krav som legetøjet lever op til, og de tanker der ligger bag design og produktion. Heldigvis er udvalget af økologisk legetøj efterhånden så stort, at priserne som regel holdes i et rimeligt niveau. Når du vælger økologisk er det et godt valg for både dit barn og for miljøet.

  • Legetøj uden kemi eller ftalater / andre skadelige stoffer
  • Sundt legetøj til baby
  • Gode materialer
  • Mindst mulig belastning af miljøet