Den varme sommer har fået mange til at lede efter en sval og god sommerdyne, enten til dem selv eller til deres børn. Her har vi kigget lidt på sommerdyner til voksne samt sommerdyner til børn.

En sommerdyne adskiller sig fra en vinterdyne, da den er tyndere. En tyndere dyne, med mindre fyld vil automatisk være meget køligere end en tyk dyne. Men fyldet har næsten mere at sige. Når vi snakker fyld til dyner, er der helt generelt to slags fyld at vælge imellem: syntetisk eller naturligt.

Bliv på siden, hvis du vil finde en kølig og god sommerdyne

Nederst finder du en kort guide til, hvordan du holder dig kølig om natten i sommervarmen.

Indholdsfortegnelse

Speciel sommerdyne med kølende effekt – Spar lige nu 20%

Denne sommerdyne har en unik teknologi, der gør, at indholdet i den virker kølende.

Dynen indeholder små mikrokapsler, der indeholder en aktiv gele. Gelen kan ændre sin form fra fast til flydende, alt efter om man har det varmt eller koldt. Det er især velegnet til brug om sommeren, hvor man kan få det varmt. Når kroppen bliver varm, begynder dynen at køle kroppen ned. En rigtig smart funktion, der vil give dig bedre søvn, hvis du har tendens til at have det varmt om natten. Dynen forhandles hos Sengetid – køb her.

Se flere dyner efter teksten, blandt andet sommerdyne til baby

Sommerdyner med syntetisk fyld | Ikke-animalsk fyld

Med syntetisk menes der fiberfyld, der ikke stammer fra dyr. En sådan dyne kendetegnes ved at være meget blød, og den “knitrer” ikke, når man bevæger den. Nogen elsker denne form for dyner, mens andre ikke kan vænne sig til dem. Når vi snakker fiberdyner, så findes der nogen meget billige sommerdyner på markedet. De kan være udmærket dyner for mange, men man skal være opmærksom på, at åndbarheden ikke nødvendigvis er så god. Det kan generelt godt betale sig at investere lidt mere i sin dyne, da sommerdynen har stor betydning for søvnoplevelsen.

Sommerdyner fås også med kapokfibre, der stammer fra en plante. Kapokdynerne er meget dyre, men helt igennem allergivenlige, bæredygtige, økologiske og uden produkter fra dyr. Du kan læse mere om disse særlige dyner her.

Sommerdyne med naturligt fyld | Dun fra dyr som gås, and etc.

Naturligt fyld i dyner stammer oftest fra dyr som gæs og forskellige typer ænder. Naturligt fyld kan dog også være silke eller kapokfibre. Dyner med naturligt fyld er næsten altid dyrere end syntetiske dyner. Det skyldes de højere omkostninger i produktionen og plukningen af dyrene. Derudover får dynerne naturlige egenskaber, som at være tempererende og lette og behagelige at have over sig. Fordi det er et naturligt materiale, kan huden lettere ånde.

En dyne med naturfyld i form af fjer er dog ikke nødvendigvis den bedste dyne til dig. Det kommer igen helt an på kvaliteten af den dun, der er i dynen, og om der er lagt vægt på om dynen skal være åndbar. Det er nemlig alfa omega at en god sommerdyne er åndbar.

Nederst finder du en kort guide til, hvordan du holder dig kølig om natten i sommervarmen

Temprakon sommerdyne

Hvis du søger en dyne, der virker kølende, så er en temprakon sommerdyne et godt bud. Denne sommerdyne er meget sval, og har en aktiv kølende effekt. Det vil sige, at den føles behagelig og kølig mod huden, selvom du har det varmt. Det, der adskiller temprakon dynen fra andre dyner er, at den har en meget effektiv temperaturregulering. Det vil sige, at den hjælper dig med at regulere varmen. Hvis du har det meget varmt, vil den aktive kølende effekt komme i brug.

Dynen målet 135 x 200 cm og koster normalt 2.395 kr. hos Bedre Nætter

Sommerdyne til baby | Quilts of Denmark Sommerdyne

En dejlig sval baby, der er perfekt til varme babyer. Dynen er fyldt med hvide europæiske gåsedun, som også er et allergivenligt materiale. Dynen er ikke særlig tyk, og er derfor perfekt til de små, selvom det er meget varmt. Babyer kan have svært ved at undvære deres dyne, da den også er en stor tryghed for dem, og her kan en sommerdyne til baby være en god løsning. Dynen her kan købes Pixizoo til normalprisen på 500 kr.

Juniordyne: Sommerdyne med temprakon

Denne juniordyne til børn har en kølende effekt. Selve den kølende teknologi er faktisk udviklet af NASA til astronauter. Læs mere om teknologien her. Dynen holder barnet køligt, hvis han eller hun sveder, men varmer også hvis det er koldt. Dynen er dog bedst beregnet som sommerdyne. Fås også som babydyne.

Guide: Sådan får du den bedste nattesøvn i varmen

Det varme sommervejr betyder desværre dårlig nattesøvn for mange voksne og børn. De fleste kender det med at ligge og vende og dreje sig i sengen, og ikke kunne sove, fordi det er så varmt. Optimalt set burde vi sove i cirka 17 graders varme, men for mange er det umuligt at holde den temperatur i soveværelset. Heldigvis er der flere ting, man kan gøre for at køle sig ned, så søvnen bliver bedre.

I denne korte guide får du konkrete tips til, hvordan du kan sove bedre i varmen.

Dyne og pude med kølende effekt

De fleste har allerede en sommerdyne, der er væsentligt køligere end en almindelig dyne. Hvis man virkelig døjer med varmen, kan det betale sig at overveje en dyne og pude med kølende effekt. Der er udviklet dyner med en unik teknologi, der afkøler kroppen, når den bliver meget varm. Dynerne indeholder små mikrokapsler, der kan ændre form fra flydende til fast. Det giver en aktiv kølende effekt. Det er muligt både at købe dyner og puder med denne effekt, og fås til både store og små. Teknologien kaldes temprakon.

Brug køleelementer ved fødder og håndled

Hvis varmen er særlig slem, kan det hjælpe med et par køleelementer i sengen. Man køler hurtigt og effektivt kroppen ned, når håndled og fødder køles, da blodet herfra spreder sig til hele kroppen. Pak køleelementerne ind i håndklæder, så du ikke risikerer at få frostskader på huden. Lig dem ved dine fødder og håndled, så du kan ligge fødderne og hænder op af dem. Det vil køle kroppen meget effektivt, og gøre det nemmere at falde i søvn.

God topmadras

En god og ventilerende topmadras er utrolig vigtig, hvis du har det meget varmt. En topmadras af latex er bedst. Undgå generelt syntetiske materialer, da de ikke lader huden ånde, og som absorberer sveden. Faktisk kan vi svede over 1 liter væske ud i løbet af natten, så det er vigtigt, at det ikke bare bliver liggende, og føles vådt.

Gå senere i seng

Hvis det er alt for varmt, så er det bedre at gå senere i seng, når det er lidt køligere. Det er bedre at gå i seng en time senere, og så kunne falde i søvn, end at ligge og vende og dreje sig i timevis. Sørg for at vinduerne er åbne, når solen går ned, så den kølige luft kan komme ind.

Læs også:   Senge med opbevaring | Smart og pladsbesparende sengeopbevaring