Alt om skoldkopper + uundværlige husråd mod skoldkopper

Når du pludselig får øje på de små røde kopper, går det op for dig: Dit barn har fået skoldkopper! Læs her hvordan du hjælper dit barn bedst muligt igennem sygdomsperioden med husråd mod skoldkopper, og find ud af hvornår den bette kan komme i institution igen. 

Skoldkopper er kendetegnet ved små, røde kopper der kan komme overalt på barnets krop. Oftest starter de på maven eller ryggen, og kan herefter brede sig til resten af kroppen.

Kopperne klør og gør ondt i 3-4 dage, hvorefter de vil tørre ind og danne sårskorper. Det er vigtigt, at barnet ikke kradser og klør i sårene, da det kan give dem ar og betændelse, der forlænger sygdommen.

Indholdsfortegnelse

Hvad er skoldkopper?

Skoldkopper er en af de seks mest almindelige børnesygdomme. I Danmark vaccinerer man ikke mod kopperne, som man gør i for eksempel USA. Det betyder, at alle børn skal igennem sygdommen. Herefter er man immun, da man kun kan få virussen én gang på grund af de antistoffer, som kroppen danner i sygdomsforløbet.

🌟 Husråd mod skoldkopper

Skoldkopper ser voldsomt ud på din lille guldklumps fine marcipanhud, men ofte forløber det faktisk stille og roligt. Der er derfor sjældent grund til at involvere lægen, men her skal du naturligvis vurdere dit barns tilstand.

Her har vi samlet de husråd, der findes mod skoldkopperne, der kan lindre kløen og få helingen til at gå hurtigere uden der dannes infektioner som danner ar.

Creme til skoldkopper

Der findes forskellige cremer på markedet, der lindrer kløen.

  • Zink Liniment. En kølende creme, der lindrer kløe og udtørrer sårene.
  • PoxClin. En af de nyere cremer på markedet, der er udviklet specielt til at lindre skoldkopper. Det er nemt at smøre ud, lindrer og køler og hæmmer bakterier i at udvikle sig hvilket gør healingen hurtigere.
Læs også:   Hjælp din baby igennem sommeren

Køb cremer billigt online her, eller på dit lokale apotek. Begge cremer kan efterfølgende bruges til insektbid eller solskoldning.

PoxClin creme mod skoldkopper

Havrebad

Havre er kløestillende og virker samtidig bakteriehæmmende. Et godt husråd mod skoldkopper derfor at give dit barn et bad med havregryn.

Hvis du vil undgå snaskede havregryn i kloakken, kan du putte havregryn i en sok, og lade den ligge i 5-10 minutter i badekaret inden dit barn kommer i.

Hvis du er til den nemme løsning, så kan produktet Kraes Babybad med havre også bruges mod skoldkopper.

Kraes Babybad er et af de gode råd mod skoldkopper.

Børnepanodil

Nogen børn er så generet at kløen, at de ikke kan sove. Så kan du vælge at give panodil mod kløen og utilpasheden.

Antihistaminer

Er kløen rigtig slem, og kan dit barn ikke lade være at kradse, kan du give antihistamin til børn der stopper kløen. Ofte virker det lidt sløvende, så det er en god ide at give inden sengetid. Du kan få det i håndkøb, eller spørge lægen til råds.

Bomuldshandsker

Er dit barn ikke så gammelt, når han eller hun rammes af virussen, kan det være umuligt at lære dem, at de kun gør det værre ved at kradse. Især hvis det sker om natten. Så kan du give dit barn bomuldshandsker eller et par sokker over hænderne om natten, så der ikke bliver kradset hul på sårene.

Klip neglene

Klip dit barns negle ned, og hold dem rene for at undgå det værste kradseri.

Høj hygiejne

Skift håndklæder og sengetøj, og sørg for dit barn vasker hænder grundigt flere gange om dagen. Så undgå du at smitten breder sig unødigt meget.

Noget der er nemt at spise

Det lyder måske voldsomt, men det er faktisk ikke ualmindeligt at skoldkopperne også dukker op i munden og i halsen. Det kan gøre det ubehageligt for barnet at spise normalt. Så server eventuelt havregrød, yoghurt eller hvad dit barn nu kan få ned.

Masser af væske og ro

Som altid når vores krop kæmper med en sygdom er det guld værd med masser af væske og afslapning, indtil vi er på toppen igen.

Hvor længe smitter skoldkopper?

Skoldkopper har lang inkubationstid. Barnet kan smitte andre i hele 10 – 20 dage inden sygdommen bryder ud.

Læs også:   Bedste kontinentalseng | Her er nogle fantastiske kontinentalsenge 2019

Fra et barn bliver smittet, kan der derfor gå længe inden du faktisk ved det. Det er derfor næsten umuligt at undgå at børnene smitter hinanden i landets dagplejer og institutioner.

Når der ikke er kommet nye kopper i 2 dage, eller alle kopper er tørret ind eller dækket af sår, må barnet komme afsted i vuggestue eller børnehave igen.

Download Sundhedsstyrelsens PDF om skoldkopper her.

Hvordan smitter det?

Virussen er meget smitsom. Det smitter blot ved at det smittede barn rører ved noget legetøj, og det næste barn der tager legetøjet bliver så udsat for smitten.

Da nogen børn har immundefekt eller er alvorlig syge, er det vigtigt at prøve at minimere smitten.

Kan man få skoldkopper flere gange?

Det er uhyre sjældent, at få skoldkopper flere gange i livet. Så når de røde pletter er væk, kan du ånde lettet op.

Skoldkopper som voksen

Til trods for, at det hedder en børnesygdom, kan man godt få skoldkopper som voksen. Det er dog sjældent, at man ikke bliver smittet i barndommen, da virussen ofte florerer i børnehaver og vuggestuer.

Får man skoldkopper som voksen er det oftest mere alvorligt, end hos børn. Sygdommen varer længere, og er mere generende.

Det er nok også grunden til, at mange forældre faktisk opsøger at få deres barn smittet med virussen, så de kan få det overstået.

Skoldkopper som gravid

Skoldkopper udgør en risiko for gravide kvinder og fosteret.

Har du ikke haft skoldkopper som barn, og bliver udsat for smitte som gravid, er det en god ide at kontakte lægen og forhøre dig om hvordan du skal forholde dig.

Læs også:   HJÆLP - hvad sker der med mit post-graviditetshår?

Hvis du allerede har haft sygdommen, kan du glæde dig over at du via brystmælken kan give antistoffer videre til din baby, så han eller hun er bedre beskyttet i de første måneder af livet, hvor det ikke ville være sjovt at blive ramt.

Hvor længe varer skoldkopper?

Det er meget individuelt, hvor længe sygdommen varer, da det afhænger af hvor hårdt barnet er ramt.

Det mest normale er nok, at barnet er hjemme fra institution i en uges tid. Når der ikke er kommet nye knopper i 2 dage, eller alle kopper er tørret ind eller dækket af sår, så smitter barnet ikke mere.

💉 Vaccine mod skoldkopper

Det er faktisk muligt at blive vaccineret mod skoldkopper. Du ska blot selv betale, og prisen ligger på 800 kroner.

De fleste der bliver vaccineret er voksne, der endnu ikke har haft skoldkopper eller hvis du har en i den nærmeste familie, der er alvorlig syg.

Der skal to eller tre indsprøjtninger til, før du er beskyttet mod virussen. Man ved ikke hvor lang tid vaccinen beskytter, men den er formentlig langvarig.