Moderne stofbleer til baby – Er det en god idé?

Stofbleer er smarte fordi de sparer dig og miljøet for en hel masse affald. Samtidig sparer du også penge, fordi stofbleerne kan vaskes og genbruges gang på gang. Du skal altså ikke ned og købe nye engangsbleer hver uge.

Synes du at stofbleer lyder besværligt og måske endda lidt ulækkert, så læs med her. Der er nemlig langt fra de gammeldags stofbleer, til de nye moderne. Mange forældre der har prøvet stofbleer ender faktisk med at synes det er langt nemmere end de traditionelle engangsbleer.

Her kigger vi på både fordele og ulemper ved de moderne stofbleer, sammenlignet med de almindelige engangsbleer.

Til gengæld skal du være parat til at vaske ofte, investere et større beløb til at starte med, og så vil du nok ikke kunne undgå at skulle forklare og forsvare dit valg overfor venner, familie og bekendte.

Her på siden finder du en kort og overskuelig guide, der kan hjælpe dig med at komme i gang med stofbleer eller finde ud af, om det i det hele taget er noget for dig.

Fordele ved moderne stofbleer

  • Engangsbleer producerer 1,5 ton affald pr. barn i hele bleperioden
  • Stofble-børn bliver ofte hurtigere renlige end engangsble-børn, da de kan mærke når bleen bliver våd
  • Nogen studier viser, at der er ca. 2 grader varmere i en engangsble, end i en stofble. Det kan være problematisk for drengebørns sædkvalitet
  • Du sparer mellem 10 – 20.000 kr. i forhold til konstant at købe engangsbleer

Ulemper ved moderne stofbleer

  • Hvis du tørretumbler dine stofbleer, er de mere miljøbelastende, end engangsbleer
  • Stofbleer kan se lidt voldsomme ud på især helt små babyer
  • Du skal vaske 2 – 3 gange hver uge
  • Du skal regne med tid og penge til at sætte dig ind i stofble-junglen, og indkøbe de rigtige bleer

Sådan bruger du stofbleer

Når du skal i gang med at bruge stofbleer til din baby, så skal du regne med at bruge et større beløb på at købe ind til et “startsæt”. Det vil koste mellem 3.000 kroner og 4.000 kroner at komme i gang, alt efter hvilke bleer du vælger. Det er vigtigt at komme godt fra start, så du ikke ender med at tænke det var et forkert valg og bruger engangsbleer i stedet.

Læs også:   Legetøj med Bamse, Kylling og Ælling | Bamses Billedebog

I starten bruger de fleste små bleer, og skifter herefter til den næste størrelse, som barnet så kan bruge resten af bletiden. Det vil sige, at du kun skal købe nye bleer to gange i hele al den tid, hvor din baby bruger ble.

En moderne stofble består af to dele: et indlæg og en blebuks, som sidder udenpå. Du kan “booste” stofbleen med flere indlæg, hvis din baby tisser meget eller du skal bruge bleerne om natten. Når bleerne er beskidte kan du enten smide indlægget ud i toilettet (det er biologisk nedbrydeligt), eller du kan vaske det hvis der kun er tis på.

Når bleerne er beskidte kan du opbevare dem i en vaskepose, som du blot smider ind i vaskemaskinen når den er fyldt op. Du kan vaske dine bleer på 60 grader for at slå alle bakterier ihjel.

Når du bruger moderne stofbleer til baby skal du regne med at bruge en del mere tid på vasketøj. Hvis du har cirka 20 bleer, vil du skulle vaske 2 – 3 gange om ugen. Det er mest praktisk, hvis du har vaskemaskine i hjemmet – ellers risikere du at løbe surt i det.

Moderne stofbleer på deltid eller fuldtid?

Hvis du ikke har mod på al vasketøjet, og hvad der ellers hører med, så kan du overveje at bruge stofbleer på deltid. Det er heldigvis ikke en enten-eller-løsning. Du kan bruge engangsbleer om natten, når du er på farten, eller måske de første par måneder, hvor din baby skal skiftes meget hyppigt. Udover det kan du supplere med stofbleer, så du på den måde minimere dit forbrug af de dyre engangsbleer.

Vil du vide mere?

Så er der masser af hjælp at hente på nettet. Du kan søge hjælp i diverse fora eller hos forhandlere af stofbleer, der som regel gerne vil hjælpe.

Læs også:   Hjælp din baby igennem sommeren

Du kan blive hjulpet i gang med at bruge stofbleer ved at søge hjælp hos Stofble-skolen – på modernestofbleer.dk – , hvor Line er klar til at guide dig til at komme godt i gang. Hun kan også svare dig på de spørgsmål som du uundgåeligt vil støde på i processen.