Snacks til baby – din guide

Når din baby går fra kun at drikke mælk til at spise rigtig mad, så åbner der sig en helt ny verden. For hvad må din baby ikke spise? 

Et rigtig godt sted at starte, er hos sundhedsstyrelsen, hvor du kan finde deres lille e-bog omkring spædbørn og småbørn

Derudover er det en rigtig god ide, at tale med din sundhedsplejerske omkring mad til din baby. Måske er der noget du skal være ekstra opmærksom på – fx kan din baby have tendens til hård mave eller sart mave. 

Derudover kan du finde meget inspiration med mad, hvis du dykker ned i BLW (Baby Led Weaning). Baby Led Weaning er en spisemetode, hvor barnet selv styrer spisningen. Det vil sige at din baby ikke bliver madet. 

Riskiks

Du bør helst undgå at give dit barn riskiks og risdrikke. Derudover anbefaler sundhedsstyrelsen at man varierer kosten, så du ikke får et dagligt indtag af ris. Dette gælder både i form af risgrød eller almindelige ris. 

Dette skyldes indholdet af arsen i ris. Arsen forekommer i en organisk og uorganisk form. Men da man ikke har kunne udelukke hvilke områder de forskellige kommer fra, har man lavet den overordnede kostvejledning. Arsen i uorganisk form er set som kræftfremkaldende. Så ved at være udsat for det hen over mange år, vil det forøge risikoen for kræft. 

Forskellige former af fuldkornsgrød indeholder også ris. Sørg derfor altid for at variere kosten, så der ikke kun spises ét grødprodukt. 

Rosiner

Rosiner kan indeholde et højt indhold af stoffet ochratoksin A, der er en svampegift. Den kan sammenlignes med skimmelsvamp og er kræftfremkaldende. 

Læs også:   Bliv gravid hurtigt | Din vej mod ønskebarnet

Børn under 3 år bør ikke indtage mere end 50 gram rosiner om ugen. Barnet kan dog sagtens spise alle 50 gram på én dag, men så undvære rosiner resten af ugen. 

Bær

Bær indeholder vitaminer, mineraler og andre gode stoffer, der er godt for din baby. Dette gælder også frosne bær. Frosne bær skal dog koges op, da de kan indeholde en virus. Så kog altid frosne bær inden brug. Kom dem gerne i smoothies mm. 

Tørret frugt

Der er ikke sat begrænsninger på, hvor meget tørret frugt din baby må indtage, men alt med måde. Tørret frugt skal ikke over tage pladsen for den mere nærende mad, som din baby skal bruge til at vokse. Derudover er tørret frugt fuldt med sukker, så det kan sidestilles som slik. På grund af den tørrede frugts klistrede masse, skal tænderne børstes ekstra godt, da denne masse sætter sig godt i tænderne og kan give huller. 

Tørrede abrikoser: her skal du dog være opmærksom på, at de lyse tørrede abrikoser er tilsat sulfitter. Sulfitter er tilsat pga. den konserverende effekt og for at bevare den lyse farve. Børn bør helst ikke indtage for mange sulfitter. For at undgå dette, kan du i stedet købe økologiske tørrede abrikoser, da disse ikke er tilsat sulfitter og derfor også er mørke i farven. 

Smoothies

Du kan få mange forskellige smoothies til din baby i de forskellige supermarkeder og butikker. De er nemme at have med på farten og din baby elsker dem med garanti. Men disse babysmoothies skal sidestilles med slik, da der er et højt indhold af frugtsukker i. De er gode at have i nødstilfælde, men må på ingen måde udgøre et måltid eller et mellemmåltid. Læs mere i denne artikel, hvor de forskellige babysmoothies er blevet testet

Læs også:   Hvornår må baby sidde i højstol?

Babymuffins

Du kan lave små sunde babymuffins. Det er dejlig nemt at lave og de kan laves både med frugt eller med grøntsager. På denne måde kan din baby få en snack, som er nærende og sjov på samme tid. Du kan finde flere forskellige opskrifter på nettet, der er muffins til babyer. Her vil du ofte støde på termen Baby Led Weaning, da de sunde muffins ofte er brugt her.