En god topmadras er enormt vigtig for din søvn. Derfor har vi her kigget på hvordan du finder den bedste topmadras til dine behov. Hvis du døjer med ondt i ryg, nakke og skuldre kan det meget vel skyldes at din topmadras ikke tillader at din krop synker ned og får ordentlig støtte.

Scroll ned og læs hvordan du finder den bedste topmadras, og hvor du kan købe den

Sisällysluettelo

Derfor er det vigtigt med en god topmadras

Topmadrassen er i direkte kontakt med din krop når du sover (måske adskilt af lagen og rullemadras). Derfor er den enorm vigtig for din søvnoplevelse. Udover at den skal give god støtte, skal den også være god til at lede varme og fugt væk fra din krop, så du ikke vågner badet i sved. Mange mennesker døjer med at have det meget varmt om natten. Det kan blandt and skyldes deres topmadras. Hvis topmadrassen består af billige skummaterialer som for eksempel koldskum, kan varmen ikke ledes ordentligt væk fra kroppen. En god topmadras skal være i latex eller memoryskum, der begge er naturlige materialer, der lader kroppen ånde. Når du vælger topmadras skal du vælge en der både er fleksibel og giver støtte. Samtidig skal den være trykaflastende uanset om du ligger på siden eller ryggen. Kun hvis topmadrassen tillader at de tunge dele af din krop (skuldre, hofte) synker lidt længere ned, vil din rygrad holdes lige så du undgår rygsmerter og nakke smerter.

Længere nede kommer vi med flere bud på gode topmadrasser i forskellige prisklasser

Sådan vælger du den bedste topmadras

Her gennemgår vi kort hvad du skal have for øje, når du leder efter en god topmadras. Når du skal vælge topmadras er det vigtigt, at du vælger en som har en god højde. Som minimun 4 – 5 cm, men gerne mere. Betrækket skal gerne være i enten bambus eller bomuld, så det ikke føles varmt og syntetisk mod huden. Sidst men ikke mindst skal topmadrassen naturligvis passe til din seng, altså have de rette mål. Har du en elevationsseng, kan du med fordel vælge en split topmadras, som kan dele sig, hvis du og din partner indstiller sengen forskelligt.

Helt overordnet findes der tre slags materialer til topmadrasser, nemlig latex, memory og koldskum. Her har vi valgt at anbefale en topmadras i latex eller memoryskum, hvor latex vil være det bedste valg for de fleste. Læs mere om dette længere nede i teksten. Har du dårlig ryg, skal du være særlig obs på den topmadras du vælger. Det har vi også valgt at uddybe længere nede.

Sisältö

Klik for at læse mere

Lue myös:   Olemmeko unohtaneet isän?

Latex topmadras – de bedste topmadrasser

For langt de fleste vil en topmadras af latex være det bedste valg. Dette er dog ikke den billigste topmadras, men netop din seng er et godt sted at investere lidt ekstra. Latex har den egenskab, at det er meget fleksibelt, støttende og lader kroppen ånde. Da det er et naturligt materiale, leder det fugt væk fra kroppen, så du ikke vågner badet i sved. Mange døjer med at have det meget varmt om natten, og skifter dyner og puder ud, frem for at overveje valget af topmadras. En god topmadras af latex lader huden ånde og giver dig en god søvnoplevelse. Hvis du ofte fryser om natten, og generelt er kuldskær, så læs videre, for så er en latexmadras ikke nødvendigvis den bedste topmadras.

Latex Topmadras – 7cm

Denne latex topmadras måler 180 x 210 cm, og forhandles hos Sengetid. Den er i Latex, og leder derfor varme og fugt væk fra kroppen. Den føles elastisk og fleksibel, og aflaster og støtter din krop.

Topmadrasser af memoryskum

Memoryskum, også kaldet memory foam, er endnu et populært valg af materiale til topmadrasser. Topmadrasser af memoryskum  former sig efter kroppens konturer, så du får følelsen af at blive svøbt af madrassen, fordi man netop synker lidt ned i den, uden at madrassen giver efter. Samtidig holder skummet på varmen, så denne madras type er den bedste topmadras til dig der ofte fryser om natten. Skuldre og hofter vil synke længere ned i madrassen end resten af kroppen, hvilket sikrer at din rygsøjle holdes lige.

Topmadras med memoryskum 90 x 200 cm

Denne topmadras har en kerne af memoryskum, der tilpasser sig til kroppen, og holder på varmen. Du får en følelse af at synke ned i madrassen og blive omsvøbt af den.

Uldtopmadras – En topmadras af uld

Uld topmadras fra Rene-Naturprodukter

Flere og flere har fået øjnene op for uldens unikke egenskaber. Derfor er der også flere der søger en uld topmadras. En uldtopmadras fås ikke så mange steder, faktisk er det kun lykkedes os at finde en hos Rene-Naturprodukter. Denne model fås i størrelserne 120×220 cm, 185×220 cm, 90×200 cm. Den er lavet af det blødeste KbT-certified 100% organisk ubehandlet og ren merino uld, som har alle uldens skønne egenskaber. Det bør dog nævnes at denne topmadras måske i højere grad fungere som en rullemadras. Den er ret tynd, og yder derfor ikke meget støtte. Du kan derfor med fordel bruge den ovenpå en egentlig topmadras af fx. latex. Den giver et skønt lunt underlag som du kan sove dejligt på. Uldmadrassen bør håndvaskes på 30 grader.

Split topmadras – bedste topmadras til elevationsseng

Topmadrasser af koldskum – de billige topmadrasser

Denne type topmadras er den billige topmadras. Koldskum er et syntetisk materiale, der ikke koster så meget at producere. Derfor kan prisen holdes i et ganske fornuftigt leje. Madrasser af koldskum ses i tit til juniorsenge og tremmesenge, da børn ikke ligger på deres madras med samme vægt som en voksen, og derfor kan få fin søvn på en madras af koldskum. En topmadras af koldskum kan også være det bedste valg for dig, der blot ønsker en billig topmadras til din seng for at forlænge dens levetid. Er du på udkig efter den bedste topmadras, anbefales det dog at investere lidt mere og vælge en i latex, der har bedre holdbarhed og kvaliteter. De billige topmadrasser af koldskum kan købes i blandt andet Jysk.

Bedste topmadras til dårlig ryg

Har du dårlig ryg, er valget af topmadras såvel som din seng særlig vigtig. Da vi trods alt tilbringer omkring 1/3 del af vores liv i sengen, er dette et godt sted at bruge ekstra tid og penge. Når du har dårlig ryg er den bedste topmadras en der sikrer at din ryg holdes lige, uanset om du ligger på siden eller på ryggen. En god topmadras vil lade dine hofter og skuldre synke længere ned i madrassen, således at rygsøjlen ikke får et knæk.

Et godt bud på en den bedste topmadras til dårlig ryg er denne model fra forhandleren Sengetid:

Norland Luksus Latex Topmadras – 10 cm. høj

Til en dårlig ryg er en latex topmadras et godt bud. Den lader kroppen synke ned de steder hvor man er tungest, og derved holder rygsøjlen lige. Dertil skal det også siges at en latex topmadras er meget fleksibel og føles en smule fjedrende, hvilket aflaster kroppen rigtig godt. Denne model har en tykkelse på 10 cm., hvilket er en anelse tykkere end mange andre topmadrasser. Topmadrassen kan forbedre din søvn markant, hvis din gamle topmadras er blevet slidt, og ikke er så elastisk og fleksibel mere.

Hvis du har dårlig ryg …

Hvis du, som mange andre, døjer med rygsmerter og måske har dårlig ryg, så kan en god topmadras godt være løsningen på en bedre søvnoplevelse og dermed mindre smerter. Hertil skal det dog også nævnes, at en god topmadras måske ikke er nok, men derimod en helt ny seng.

Lue myös:   Billig elevationsseng på tilbud

En god topmadras fungerer bedst hvis den ligger oven på en god og aflastende madras. Det kan være på enten en kontinentalseng, boxmadras eller en elevationsseng. Topmadrassen skal således give det sidste komfort ovenpå de andre madrasser. Har du dårlig ryg er det vigtigt med en madras der som minimum har 5 – 7 komfortzoner, således at din krop aflastes bedst muligt.

Klik for at læse mere om disse senge typer:

Hvis du sveder om natten …

Mange mennesker døjer desværre med nattesved. Det er meget ubehageligt at vågne op om natten og være helt gennemblødt. Især hvis det også er gået ud over lagner og dyne. Det kan være svært at sove videre, og det giver en dårlig og afbrudt søvn. Kan du nikke genkendende til dette, er der heldigvis håb forude. Når du sveder om natten, kan dette afhjælpes ved en latex topmadras, samt dyne, pude og rullemadras fyldt med de unikke kapokfibre. Hvis du har lyst til at læse mere allerede nu, kan produkter med kapokfibre købes her.

Sveder du om natten kan du med fordel skifte til en latex topmadras, samt dyne, pude og rullemadras med kapokki kuitu.

Hvad er kapokfibre?

Fibrene kommer fra før, der tages fra et Kapok træ, der minder om en palme.  Frøene ser ud som på billedet, og herfra udvindes de naturlige fibre. Der er ikke anvendt nogen former for kemikalier eller andre skadelige stoffer i fremstillingsprocessen. Materialet er derfor 100 % økologisk. Kapok fibrene er et yderst bæredygtigt produkt, da frøene jo vokser på træer – og disse bliver ved at komme uden at træet skal fældes eller beskadiges på anden vis, som er skidt for vores miljø-

Fordi det er et naturligt materiale, er kapok fibrene temperaturregulerende, allergienlige og antibakterielle. Produkter med disse fibre, fx. fra Cocoon, er en smule dyre, men til gengæld er de temperaturregulerende og særligt egnede til at sove med.

Mærket Cocoon laver de lækreste produkter med Kapokfibre, som forhandles bl.a. hos Sundleg – se mere her.

Men hvad er det, der gør kapok fibrene, så specielle? Læs mere om dette nedenunder ↓

Kapokfibrenes unikke egenskaber

  • Isolerende og temperaturregulerende

    Dyne med kapokfibre fra mærket Cocoon

  • Anti-bakteriel
  • Allergivenlig
  • Ekstra åndbare & fugttransporterende
  • 100% økologisk
  • Bæredygtigt
  • Rene naturfibre
  • Ideelt til allergikere

Produkter med kapokfibre egner sig især til dig, der har tendens til at svede meget om natten. Derudover er det også gode til allergikere, veganere og til den bevidste forbruger der handler økologisk og bæredygtigt.