Søvn under graviditeten

Fysisk ubehag, hormonforandringer og formindsket søvnkvalitet er graviditetens ubønhørlige følgesvend. Hvis du som vordende mor må slås med søvnforstyrrelser, er du ikke alene.

En statistisk opgørelse foretaget af ”National Sleep Foundation” i USA viser, at 78 procent af amerikanske kvinder under graviditeten har udtalte problemer, når det kommer til at opnå en god nats søvn. Amber Merton fra ”Plush Beds” fortæller at graviditeten er et tveægget sværd.

Krop og sind bobler af glæde og så alligevel, er det sådan, at den vordende mor må slås med søvnforandringer under graviditeten. Opdelt i tre trimestre eller i tre perioder spænder ubehaget sig over alle tre trimestre.

Hvile og søvnteknik kan modvirke ubehaget et stykke af vejen, men det er ikke hele historien. Valget af den rette graviditets- eller svangerskabsseng er lige så vigtig. Dette valg er svært, og det kræver, at man sætter sig grundigt ind sengenes kvaliteter – ikke mindst elevationssengen kommer til at spille en vigtig rolle her.

Søvnforandringer under det første trimester

Graviditetens første trimester går fra uge 0 til uge 12, eller sagt med andre ord spænder forløbet over det tidspunkt, hvor ægget befrugtes og til babyen har alle vitale dele af kroppen på plads.

I graviditetens første trimester vil du sandsynligvis vågne flere gange i løbet af natten; du har behov for at gå på toilettet flere gange end normalt. Desuden kan man måske have problemer med at sove på grund af følelsesmæssige forandringer. Man ligger og spekulerer, og man er anspændt, fordi man måske bekymrer sig om sin babys helbred.

Søvnforandringer under det andet trimester

Det andet trimester går fra uge 12 til ugerne 22 – 24 (i nogle tilfælde ugerne 26 – 28). Nu tager babyen i maven virkeligt form, og babyens organer udvikles så meget, at den kan leve udenfor livmoderen.

Læs også:   Efter fødslen - op på cyklen igen

Det andet trimester er for de fleste gravide den periode, hvor man oplever de færreste søvnproblemer under forløbet. Natlige besøg på toilettet reduceres, fordi babyens placering forårsager et mindre pres på blæren. Alligevel kan følelsesmæssige problemer og stress fortsat påvirke din evne til at falde i søvn og forblive i en dyb søvn.

Søvnforandringer under det tredje trimester

Det tredje trimester løber fra ugerne 22 – 24 (26 – 28) og frem til fødslen.  Det er i dette trimester, at babyen færdigmodnes og bliver klar til tilværelsen udenfor livmoderen.

Det er indenfor dette trimester, at du vil opleve dine mest udfordrende søvnproblemer. Den voksende mave gør det vanskeligere for dig at finde en behagelig sovende stilling, og de natlige toiletbesøg tager til i samme omfang som det første trimester. Hertil kommer ubehag forbundet med ben kramper, sinusbelastning, søvnapnø, rastløs bensyndrom, rygsmerter og halsbrand.

Hvordan sover man?

På trods af de mange problemer er det muligt at forbedre din søvnkvalitet.

Det er en fordel at ligge på siden. Vælg at ligge på din venstre side, da det vil øge mængden af ​​næringsstoffer og blod, der via din placenta transporteres videre til babyen. Søvn på siden kan også modvirke halsbrand. Undgå søvn på ryggen, medmindre din læge fortæller dig noget andet. Det er naturligvis ikke behageligt at sove på din mave.

Placer en pude mellem dine ben. Mange gravide finder i løbet af graviditetens sidste stadie, at det er komfortabelt at sove med en pude mellem benene.

Graviditetspuden

Overvej en krops- eller graviditetspude. Den giver god støtte til din krop, og den hjælper mange gravide kvinder til at finde en mere komfortabel sovestilling. Disse typer af puder hjælper med at tage pres af din nedre ryg.

Læs også:   Familieferie med baby: Gode råd inden I tager afsted

Vær opmærksom på kosten. Spis mad og drikkevarer, der kan hjælpe med at fremme søvnen. Et varmt glas mælk kan også hjælpe dig med afslapningen.

Endelig bør du prøve afslapningsteknikker. Hvis dit sind er optaget af myriader af tanker om din kommende fødsel, er det en god ide at overveje afslapningsteknikker; det kan handle om at skrive i en søvnbog, udføre yoga, lave dybe vejrtrækninger eller nyde en graviditetsmassage.

Hvile i sengen

Hvile kan komme på tale efter anbefaling fra din fødselslæge, jordemor eller læge, og det kan foregå i en god elevationsseng eller lignende. Hvis din læge har ordineret hvile til gavn for dig og din baby, vil hun som regel instruere dig om, hvilke stillinger du skal hvile i.

Hun vil fortælle dig om omfanget af den påkrævede sengestøtte afhængigt af din tilstand. Hvis du er tvunget til et uafbrudt sengeleje, kan du ikke forlade sengen, og du har behov for pleje.

Læger ordinerer ofte sengehvile for at reducere graviditetskomplikationer, herunder placenta previa, graviditetsinduceret hypertension, intrauterin vækstretardation eller kroniske helbredsproblemer. Disse begrænsninger på dine aktiviteter påvirker din evne til at arbejde, at passe dig selv, din familie og følge dine sædvanlige rutiner.

Men med den rette seng er det er meget gavnligt for babyens udvikling, og det forebygger graviditetskomplikationer.

Dette gælder for så vidt alle gravide og ikke blot de, der forventes at skulle føde med komplikationer.