Ledig på barsel og ledig efter barsel

Mange er ledige når de skal på barsel, og dermed også ledig efter barsel. Hvis du er ledig efter barsel, så er du bestemt ikke alene. Rigtig mange er ledig efter barsel, og skal i gang med at søge jobs. Er du ledig efter barsel, så er dine muligheder en smule anderledes, end hvis du skulle direkte i job efter barsel.  Her har vi forsøgt at gøre det overskuelige ved at nævne de muligheder, og de regler, som du skal forholde dig til i denne situation. Leder du efter en billig a-kasse, kan du finde en oversigt her.

Indholdsfortegnelse

Trænger du til faglige input på din barsel, og vil du gerne være sammen med andre mødre i samme situation?

Læs om CA a-kassens barselsnetværk på CAs hjemmeside.

 

Her er reglerne: Ledig på barsel ↓

Scroll ned for at læse hvordan du skal forholde dig som ledig på barsel.

 

Find de billigste a-kasser her

Barsel – hvis man er ledig

Som udgangspunkt har du som ledig ret til 46 ugers barsel på dagpenge. Der er mulighed for at forlænge den med yderligere 8 uger (dog uden flere penge udbetalt). De 4 uger holdes før fødslen. 14 uger efter fødslen er øremærket til moren, hvorefter de sidste 32 uger kan deles frit mellem mor eller far.

Hvornår går man på barsel som ledig?

Når du er ledig, og skal på barsel, så går man normalt på barsel 4 uger inden termin.

Forlænge barsel ledig

Som ledig på barsel har du retten til at forlænge din barsel med op til 8 uger. Du får ikke flere barselsdagpenge ved at forlænge barselsorlorven. Du kan dog vælge at nedsætte barselsdagpengene, så de bliver udbetalt henover hele perioden. Det betyder, at de 32 ugers barselsdagpenge under forældreorloven bliver udbetalt i 40 uger i stedet.

Læs også:   Åh nej - LUS!

Gemme barsel som ledig

Som ledig kan du ikke udskyde orlov. Det skyldes, at man skal være i arbejde for at kunne udskyde. Hvis du får et arbejde på fuld tid, mens du er på forældreorlov, kan du efter aftale med din arbejdsgiver udskyde den del af forældreorloven, der er tilbage.

Ledig på barsel: feriepenge

At holde ferie under forældreorlov ikke det samme som at udskyde orlov, når du er ledig. Hvis du holder pause under din orlov for at holde ferie, mister du de dage af forældreorloven. At være på barsel er en feriehindring, da din barselsorlov er en hindring for, at du kan holde ferie. Derfor har du lov til at få feriepenge samtidig med barselsdagpenge, men forskudt af ferien.

Vil du gerne have feriepenge samtidig med dine barselsdagpenge, har du to muligheder:

1. Du kan få udbetalt maks. 15 feriedage efter den 1. oktober 2016 og resten efter den 1. maj 2017, hvis du stadig er på barsel,

eller

2. Muligheden for at vente med at få alle feriedage udbetalt til efter den 1. maj 2017, hvis du stadig er på barsel til den tid.

Melde sig ledig efter barsel

Når din barsel slutter, skal du på den første dag som ledig, gå ind på jobnet.dk og melde dig ledig. Herefter får din a-kasse besked, og du bliver indkaldt til møde omkring din situation.

Kilde: Borger.dk

Barselsnetværk – sæt babyhjernen på pause

Læs om barselsnetværk her

Det er skønt at være på barsels med din baby – men en somme tider er det helt ok at have brug for at sætte babyhjernen på pause, og sætte fokus på sin faglige udvikling og karriere i stedet. Derfor har CA startet et barselsnetværk med fokus på karriereudvikling. Du kan selvfølgelig tage din baby med 🙂

Læs også:   Graviditetspude

Netværket mødes 1 gang om måneden. Det er en skøn måde at få nye input, og være sammen med andre mødre, der også gerne vil holde kontakten til arbejdsmarkedet. På hvert møde er der fokus på faglige eller karrieremæssige aspekter. På møderne gennemgås der blandt andet personprofilanalyser, worklife-balance, ændrede værdier og på de udfordringerne der opstår, når man kommer tilbage på arbejde.

Vil du læse mere om barselsnetværket, kan du gøre det på CAs hjemmeside – klik her