BLW metoden

Den såkaldte BLW metode (Baby Led Weaning) er en overgang fra mælk til mad, hvor barnet i høj grad selv styrer hvad og hvor meget han eller hun spiser. Fra barnet er 6 måneder, eller kan sidde selv, bliver barnet i høj grad tilbudt det samme mad som resten af familien, og får så ellers lov at lege og smage sig frem i den nye verden. Men er det altid uden problemer at droppe grøden, og i stedet lade barnet spise selv med BLW metoden? Bliv klogere her på siden.

Principperne i BLW metoden er ret enkle. Baby skal nemlig selv have lov at spise, gribe fat i maden og lege med maden. Hvis du går all in på BLW metoden er der ikke noget der hedder babymad, hirsegrød eller at mose maden med en stavblender inden den lille får lov at spise. Junior skal nemlig være med til bordet på lige fod med resten af familien, og får i høj grad serveret hvad alle andre spiser.

Overvejer du om BLW metoden er noget for dig og din baby? Eller gider din baby ikke mades med havregrød, og søger du efter andre muligheder? Så læs med her, og find ud af hvad du skal være opmærksom på hvis du kaster dig ud i BLW metoden.

Indholdsfortegnelse

Fordele ved BLW metoden

Forskning har vist mange fordele ved BLW metoden, både i forhold til barnets forhold til mad og forældrenes tanker og oplevelse af overgangsperioden, som man kalder den tid, hvor baby går fra amme / flaskebarn til at spise selv. Her har vi listet nogen af de største fordele ved at bruge BLW metoden.

Læs også:   3 gode råd | Sådan overlever du ”the terrible twos"

Det skal nævnes, at der endnu ikke har været meget forskning på området, men disse resultater har vi fundet via siden Sundhedsplejerske.nu.

  • Babyer, der har fået mad med BLW metoden bliver mindre kræsne senere i livet
  • BLW-mødre stressede og bekymrede sig mindre om deres børns kost i overgangsperioden, i forhold til mødre, der madede deres børn
  • Barnet introduceres til fast føde via leg og dets egen tempo
  • Der skal ikke laves specialmad til barnet, men barnet er på lige fod med resten af familien under måltidet.

Ulemper ved BLW metoden

Som med alt andet har Baby Led Weaning sine fordele såvel som ulemper. Så inden du kaster dig ud i projektet er det altid nyttigt at overveje både fordele og ulemper.

  • Du skal være opmærksom på om baby får noget galt i halsen – det kan være en ubehagelig oplevelse, hvis baby skal op og rystes for at få vejret igen
  • BLW sviner – du skal være klar til ofte at skifte tøj, vaske gulv og måske vaske din baby efter måltid
  • Du kan risikere, at din sundhedsplejerske forholder sig kritisk til metoden og du dermed skal forsvare dit valg
  • BLW metoden anbefales ikke af Sundhedsstyrelsen

Baby Led Weaning mad – Ideer til fingermad

Selvom ideen med BLW metoden er, at baby skal spise alt hvad familien også spiser, så kan det alligevel blive nødvendigt at søge information og inspiration til gode baby led weaning opskrifter og andet baby led weaning mad. Altså mad, der er super babyvenligt men som baby kan sidde med selv og udforske.

Læs også:   Bedste boxmadras | Se udvalg af gode boxmadrasser

Her følger en række ideer til godt fingermad, der egner sig perfekt til babyer fra 6 mdr.

Blød frugt og grønt skåret ud i skiver eller stykker

Avocado, banan, mango, kogte gulerødder og broccoli, agurkeskiver er alt sammen egnet til baby. Skær stykkerne ud i stængler eller stykker, som er nemt for en babyhånd at gribe om. Udgangspunktet her er, at maden ikke må være meget hård så små stykker kan sætte sig fast i babys hals og udgøre en kvælningsfare.

Selvom babyer har en meget effektiv brækrefleks, så er det alligevel en god idé at være på den sikre side. Det kan derfor anbefales at koge eller dampe hårdt mad inden det serveres til baby.

Klatkager lavet af havregrød

I stedet for at servere den sunde havregråd i en skål med en ske til, hvorfor så ikke lave klatkager, som baby selv kan spise af? Du skal blot blande din havregrød med æg og måske en smule væde og evt. kanelsukker for smagens skyld. Du kan også tilsætte fedtstof. Tag cirka en spiseske ad gangen op på panden, og steg dem til de er faste og gennemstegte. Når de er kølet af, er en det en dejlig snack til baby, som du også sagtens kan have med i pusletasken.

Andet lækkert BLW mad til babyer

  • Kolde pastaskruer
  • Bløde boller med smør
  • Fiskefrikadeller
  • Hjemmelavet pomfritter (uden salt – se sundhedsstyrelsens anbefalinger omkring salt til småbørn)
  • Kødpålæg
  • Osteskiver eller ostehapsere
  • Et kogt æg
  • Æggemuffins
  • Sunde muffins
  • Bagte rodfrugter i små stave
  • Bananpandekager

Find meget mere information ved at søge efter BLW mad på nettet!

Vil du vide mere?

Der findes mange forskellige sider, hvor du kan søge informationer om BLW metoden, og det at introducere din baby til mad via Baby Led Weaning metoden. Hele konceptet blev for alvor kendt, dengang en BLW bog udkom.

Læs også:   Babysmoothies – slik i forklædning

Du kan låne den på biblioteket eller købe den online – bogen hedder BLW – Baby Led Weaning.

Du kan også søge information på diverse fora, blogs og hos Ammenet der også er fortaler for metoden.

Hvis du vil vide mere om at give din baby grød, og hvordan og hvor meget man bedst gør det det, så læs om opstart på grød her.