Hjemmelavet legetøj til baby & børn

Hjemmelavet legetøj behøver slet ikke at være kedeligt! Er du træt af larmende plastiklegetøj, der kun er sjovt for børnene de første par timer? Eller savner du mere kreativitet i jeres hverdag, så børnene får flere muligheder for at bruge deres fantasi og kreative sider? Så se med her! Du kan nemlig ret nemt selv gå i gang med hjemmelavet legetøj, som børnene helt sikkert vil elske. Læs med her, og bliv inspireret.

Det specielle ved hjemmelavet legetøj er, at børnene får lov til at være med i en proces, hvor I sammen skaber legetøjet. Det vil helt sikkert gøre dem spændte på resultatet og stolte over det færdige hjemmelavet legetøj. Lidt ligesom når børnene selv er med til at lave maden – så smager den altså bare lidt bedre, end når den bare serveres foran dem i en skål.

Og bare rolig – du behøver ikke være hverken et kreativt geni eller tømrer, for at gå i gang med at lave dit eget legetøj til børnene. Somme tider er de små ting faktisk de sjoveste at lave. Det vigtigste er, at du og børnene har det sjovt i mens og at I deler den kreative proces det er at lave det hjemmelavet legetøj. Det er kvalitetstid, der ryger direkte ind og giver plus på overskudskontoen.

Men lad os nu gå videre til det – nemlig den store liste med ideer og inspiration til hjemmelavet legetøj. Husk at der ikke er nogen regler for hvordan netop jeres legetøj skal ende med at se ud. Det gælder om at bruge fantasien.

Et dukkehus i pap

Næste gang du har købt nye sko eller andet på nettet, så vent med at smide papkassen ud. Med lidt maling, lim, tusser og noget fantasi kan papkassen blive til et rigtig fint dukkehus til små dukker eller bamser. Du kan lave senge af små stykker pap, og ligge stofstykker på, så dukkerne kan sove sødt. Lad dit barn være med i processen, og se hvordan dukkehuset langsomt bliver levende.

Hvis du har en meget stor papkasse kan du give dig i kast med at lave et rigtigt paphus, som børnene selv kan sidde i.

Lav selv modellervoks

Det købte modellervoks bliver desværre hurtigt blandet sammen, og bliver kedelig at se på. Slip for at købe nyt, og lav i stedet selv dit eget. Det er både nemt, billigt og sjovt. Den hjemmelavede modellervoks bliver en beige farve, men du kan tilsætte frugtfarve til dele af den, hvis du ønsker det.

Opskrift på hjemmelavet modellervoks

  • En gryde
  • En grydeske
  • 5 dl. hvedemel
  • 3 dl. fint salt
  • 2 spsk. olie
  • 2 spsk. citronsyre (fås bl.a. i Matas)
  • 5 dl. vand
  • Frugtfarve efter behov
Læs også:   Ideer til 2 års fødselsdag | 10 gaveideer

Sådan gør du

Først skal du blande mel, salt, citronsyre, olie og vand i gryden. Varm blandingen op, og rør grundigt rundt med grydeske. Du kan også bruge en håndmixer med dejkroge. Når modellervoksen er blevet tyk, skal du tage gryden af varmen.

Når voksen er kølet af, er den klar til at lege med!

Sæbekassebil

Dette er helt klart en af de lidt større projekter, når det kommer til hjemmelavet legetøj. Du skal bruge forskellige materialer, og så skal hænderne nok ikke være skruet helt forkert på, for en ægte sæbekassebil er et stykke håndværk. Men hvis ikke du er håndværkertypen, betyder det heldigvis ikke, at du ikke kan lave en sej bil. På nettet kan du faktisk købe alle delene til at lave en sej sæbekassebil.

Men skal den være rigtig autentisk, så gå på jagt i skuret efter gamle brædder, og andre materialer der kan være med til at gøre bilen unik. Jo mere I selv kan bestemme hvordan bilen skal ende med at se ud, jo sjovere er det at lave den.

Søg på nettet efter inspiration. Så finder ud masser af forskellige udgaver af sæbekassebiler til børn.

Lav en dukke af en gammel sok

Dette hjemmelavet legetøj hører nok til blandt det bedst kendte. Måske har du selv lavet sokker om til dukker, da du var barn?

Gå på jagt i sokkeskuffen, hvor der garanteret ligger en eller flere enlige sokker, der har mistet deres partner. Det skal helst være en voksensok, så den har lidt størrelse, men ellers er der intet krav til sokken. Herefter er det fantasien der sætter grænsen. Dukken kommer til at se rigtig sjov ud med rulleøjne, måske noget hår og eventuelt et par knapper som næsebor. Sokken bliver levende, når barnet sætter den på hånden. En sjov legekammerat!

Hvis du søger på youtube efter “make sock monkey” kommer der masser af engelske guides til, hvordan du laver en sød abe ud af en gammel sok. Hvem vidste, at gamle sokker kunne blive til noget så sjovt hjemmelavet legetøj?

Find sten i naturen og lav den om til sjove dyr

Dette hjemmelavet legetøj ligger op til masser af dejlig tid sammen som familie. Gå en dejlig tur ved kysten, eller et andet sted hvor der er mange flotte sten. Saml de flotteste sten sammen, og tag dem med hjem. De fleste børn er af en eller anden grund helt vilde med sten. Måske er det fordi de alle sammen er helt unikke?

Når I kommer hjem kan I gøre stenen sjove og personlige ved at klistre øjne på dem, og måske tegne ansigt med en sprittusch. Du kan også købe tusser der er lavet til sten, som du kan dekorere dem smukt med.

Leg med papmache

Kan du huske det sjove tapetklister fra billedkunst i folkeskolen? Hvis ikke, så er det altså en virkelig sjov leg. Det sviner dog en del, så det kræver nok en voksdug og et gulv der ikke er alt for sart.

Læs også:   Oball - Godt stimulerende legetøj til baby

Tapetklister koster ikke særlig meget at købe, men du kan også selv lave det af noget så simpelt som hvedemel, vand og en smule sukker. Søg på nettet efter en specifik opskrift, og prøv dig lidt frem. Tag gamle aviser og klip eller riv dem ud i stykker. Lim dem på en ballon og lad det tørre. Herefter kan du og børnene dekorere jeres kunstværk. En sjov aktivitet, hvor kun fantasien sætter grænser.

Du kan nemlig lave virkelig mange ting med papmache. Dronning Margrethe har blandt andet lavet noget virkelig flot kunst i papmache.

Samle efterårsblade i naturen og lime dem på papir

Dette er måske ikke så meget hjemmelavet legetøj, som det er en hyggelig aktivitet med børnene. Om efteråret ligger der masser af blade på jorden, og de kan nemt blive til søde figurer og dyr, når de limes på papir og måske får øjne sat på. Du kan købe sjove rulleøjne i alle hobbybutikker, og de koster ikke særlig meget. Det færdige resultat kan hænges op og sprede hyggelig efterårsstemning i hjemmet.

Saml mælkekartoner og byg et slot

Dette hjemmelavet legetøj kan børnene virkelig lære noget af. Det er nemlig en lang proces, der kræver tålmodighed. I skal skylle og gemme alle jeres gamle mælkekartoner, og eventuelt spørge naboer og bedsteforældre om det samme. Når I har en god samling kan i klippe dem til og ellers sætte dem sammen, så de bliver til et flot slot. Bagefter kan i male slottet, så det bliver rigtig flot.

Et flot og kreativt stykke hjemmelavet legetøj.

Lav en pom pom af garnrester

Dette hjemmelavet legetøj bliver til en sjov lille kugle, som kan bruges til mange lege. Du skal bruge noget pap, og en masse garn. Søg på nettet efter fremgangsmåden til at lave en pom pom. Det er nemlig ret nemt, men du skal lige kende teknikken. Ellers ender du med at de løse tråde falder af næsten med det samme. Dit barn kan selv vælge farve på det garn i skal bruge.

Når pom pom’en er færdig kan du sætte en snor i, så barnet kan lege at det er en lille hund eller andet dyr, han eller hun kan gå rundt og lege med. Du vil garanteret blive overrasket over, hvor meget sjov de små kan få ud af sådan en lille garntot.

Søg efter Ikea Hacks til børn

Ikea Hacks er et ret nyt fænomen, som har spredt sig med lynets hast på nettet, og særligt på sociale medier som Instagram og Pinterest. Blandt Ikeas billige produkter er der en masse måder, du kan ændre dem på, så de bliver super sjove for børn.

Læs også:   Dukkehusmøbler - Møbler til dukkehuset

Der er for eksempel et Ikea Hack, hvor du borer en lego plade fast på et af de små borde, du kan købe i Ikea til kun 49 kroner. Så kan børnene sidde godt ved bordet og bygge super flotte ting. Søg rundt efter Ikea Hacks og find nye måder at bruge gamle ting på.

Så jeres eget karse

Bunden af en gammel mælkekarton, lidt vat og nogen karsefrø er alt hvad du skal bruge for at så dit eget karse. Dit barn vil helt sikker synes det er sjovt at se det vokse, og når det er færdigt smager det jo godt på madder.

Du kan også så andre planter sammen med dit barn, så I kan nyde at se dem vokse. Det kunne for eksempel være solsikkefrø, som har meget nemt ved at spire og bliver en en flot stor plante. Barnet kan hjælpe med at putte jord og frø i potten og efterfølgende vande frøet indtil det spirer.

Kan du hækle eller strikke?

Så kan du lave en lille dukke eller et dyr til dit barn. Han eller hun vil garanteret sætte ekstra meget pris på det, når nu det er deres mor eller far, der har lavet det. På nettet findes der et væld af gratis hækle – og strikkeopskrifter, så det er bare med at søge efter det som dit barn ønsker sig.


Vil du vide mere?

På nettet finder du masser af inspiration til hjemmelavet legetøj. Du kan for eksempel kigge hos bloggeren Lærke, der har mange sjove kreative ideer. Gå til Lærkes blog, og se hendes kreative univers.

Held og lykke med at lave jeres eget hjemmelavet legetøj! Har du flere ideer er du velkommen til at dele dem i kommentarfeltet.