Sådan får du en sikker og sund sandkasse

Vidste du at dit barns sandkager kan være fyldt med parasitter? Gamle sandkasser kan afgive sundhedsskadelige dampe, der kan være kræftfremkaldende, og sandet kan indeholde kemikalier.

Få råd til hvordan du selv kan sørge for at dit barns sandkasse er sund og sikker.

 

En sandkasse giver mulighed for mange timers god og kreativ leg, og det er er en af de investeringer, man får glæde af i mange år frem. Derfor skal forholdene i sandkassen være gode og sandet skal være rent.

Få råd til hvordan du sørger for at dit barns sandkasse er sund og sikker, så den skaber de bedste rammer for mange timers sjov leg.

Sandkasse med låg

En sandkasse skal være dækket til med låg, når den ikke er i brug. En sandkasse med låg kan dækkes til om natten, eller hvis den ikke bruges i længere perioder. I vinterhalvåret bruges sandkassen måske ikke hver dag, og i sommerferien er der ofte et par uger man ikke er hjemme.

Når sandkassen er dækket til holder sandet sig rent og fint længere tid, da blade og snavs ikke så nemt bliver blandet med sandet. Det forhindrer også katte, mus og ræve i at færdes i sandkassen.

Det vigtige er, at der skal kunne komme luft til sandet så det kan tørre. Ellers skabes der fugt og kondens under låget, hvilket giver grobund for svamp og mug.

Låg til sandkassen kan være

 • Trælåg
 • Dækken
 • Net til sandkasse

Sandkasse med låg i træ

Et trælåg fungerer godt, da der stadig kan komme luft til sandet. Det er smart hvis låget kan klappes op, og bruges som sæder. Så har børnene et godt og tørt sted at sidde når de skal lege, og samtidig slipper man for at flytte rundt på et tungt, uhåndterligt låg.

Køb sandkassen online her.

Sandkassen er i lærk, som er den træsort der anbefales til sandkasser. Sæderne fungerer også som låg til sandkassen, da de kan klappes ned over sandkassen. Der kan stadig komme luft igennem låget, så sandet ikke forbliver fugtigt.

Sandkassen koster 996,90 kr. hos 10-4 byggemarked.

Til denne sandkasse medfølger bunddækken ikke, men kan tilkøbes.

Læs også:   Sandkassebord - Picnic bord med indbygget sandkasse er et hit

 

Dækken til sandkasse

Til mange sandkasser medfølger et dækken, der passer til sandkassen størrelse og udformning. Hvis det blæser meget kan man ligge 1-2 mellemstore sten oven på sit dækken til sandkassen for at forhindre det i at blæse væk.

Et dækken lader ikke luft komme ned til sandet, så husk at tage det af ind imellem, hvis der er en længere periode, hvor sandkassen ikke er i brug. Til gengæld er et dækken effektivt til at holde blade og snavs væk fra sandkassen.

 

 

Sandkasse i sundt materiale

Denne sandkassen er udformet i blødt træ med afrundede kanter. Under de farverige brædder er der et rum til at opbevare børnenes legesager, så de ikke bliver væk. Træet er FSC- certificeret, hvilket betyder at der ikke er fældet mere træ end skoven kan nå at reproducere. Sandkassen er bæredygtig.

Købes hos Sundleg til 799 kr. 

 • Bæredygtig sandkasse
 • Dækken og bunddække medfølger
 • Afrundede kanter
 • Sundt materiale

 

Net til sandkasse

Det kan være en god ide at bruge et net til sandkasse, for at dække den til. Det forhindrer dyr i at komme igennem til sandet, og lader samtidig masser af luft igennem.

Køb net til sandkasse her.

Til nogen sandkasser medfølger et dækken, som også fungerer godt til at overdække sandkassen. Et dækken holder tæt, og forhindrer blade og andet snavs i at ligge sig oven på sandkassen, og blande sig med sandet.

Bunden af sandkassen skal tillade vand at løbe væk fra sandet, men samtidig forhindre ukrudt i at vokse op i sandkassen. En sandkasse med internt bunddække er derfor at fortrække.

 

 Sandkasse i træ

Sandkassen skal være i et materiale, der ikke afgiver giftige dampe eller skarpe kanter. Blødt træ uden farlige splinter eller grove kanter egner sig bedst. Det er også en fordel hvis barnet kan sidde på kanten af sandkassen, hvor der er tørt og behageligt.

Trykimprægneret træ

Mange sandkasser er lavet i trykimprægneret træ. Træet har gennemgået en kemisk proces, der gør det holdbart og egnet til at stå udendørs i mange år. Sørg for det trykimprægneret træ er godkendt og lever op til sikkerhedsstandarter.

Læs også:   Rema1000 Babypakke - Gratis startpakke til baby

Alle sandkasser i trykimprægneret træ hos Sundleg er uden skadelig kemi.

Undgå Sandkasser lavet i jernbanesveller eller telefonpæle, da man har fundet ud af de afgiver giftige kemikalier.

Sandkasser lavet i blødt træ med afrundede hjørner er at fortrække.

 

Klassisk sandkasse i træ

Sandkassen fra Sundleg er lavet i bæredygtige materialer, helt uden giftige eller kemiske stoffer. Som det ses på billedet, kan børnene sidde godt og behageligt på kanten af sandkassen når de skal lege.

Der medfølger dækken, der forhindrer katte og andre dyr i at færdes i sandkassen, når den ikke bruges. I sandkassen er bunddækken, så ukrudt ikke vokser op. Sandkassen er i god kvalitet, og en sund sandkasse til dine børn.

Prisen er 849 kr.

Køb sandkasse i træ her. 

 

 

Det skal du huske!

 • Dæk sandkassen til når du ikke bruger den
 • Skift sandet ud minimum én gang årligt
 • Mulighed for skygge ved sandkassen
 • Køb en sandkasse i et godt materiale uden sundhedsskadelige stoffer. Fx blødt træ.

Sand til sandkasse

Sand til sandkassen er fint og indeholder ikke sten. Det tørrer hurtigt og egner sig godt til at lave sandslotte og sandkkager med.

Det kan være fristende at afhente gratis sand fra grusgrave eller industrien, men det frarådes af sundhedsmyndighederne, da sandet kan være snavset og indeholde rester af kemikalier.

Køb derfor sand til sandkassen i byggemarkeder. Du kan med fordel bestille det på nettet, så du slipper for selv at slæbe det hjem. Når du skal købe sand til sandkasser skal du kigge efter betegnelserne

 • strandsand
 • vasket sand

Sandet købes ofte i 15 liters sække. Hos FC Beton kan du købe en 15 L. sæk til 27,5 kr. Det er nemt at købe det på nettet, og få det leveret lige til døren.

Køb billigt sand til sandkasse her

Skal du have meget sand, kan du købe en trailerfuld til afhentning.

 

Hold sandet rent

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at sand til sandkasse udskiftes minimum én gang årlig af hygiejniske årsager. Når børn leger i sandkassen, sidder de måske og spiser frugt eller kiks, der så blandes sammen med sandet. Hvis sandkassen ikke har været overdækket er der risiko for mus, ræve eller katte har færdes i sandet i sandkassen, og efterladt ekskrementer og bakterier. Det kan derfor blive en giftig mundfuld, hvis dit barn smager på sand i sandkassen.

Læs også:   Hvornår leger baby med legetøj?

Det gamle sand kan du skille dig af med ved at putte det i poser, der ikke er for tunge til at bære, og derefter køre dem på genbrugspladsen.

Placering af sandkasse

Sørg for at sandkassen ikke er placeret lige under et træ, hvor der kan falde blade og andet snavs direkte ned i sandkassen. Placer den i et åbent område, hvor du også samtidig kan holde opsyn med dit barn. Hav en parasol ved sandkassen, så barnet ikke sidder i direkte sol.

Det kan ikke undgås, at der ryger sand ved siden af sandkassen, så sandkassen skal måske ikke være placeret lige op af dit yndlingsbed, der i så fald vil blive fyldt med sand.

 

Anderledes sandkasse

Det er både en almindelig bænk, en sandkasse og et vandbord. Bænkesættet giver mulighed for mange timers sjov og leg med sand og vand.

Når det er tid til frokost, kan en plade ligges på, og så kan bænkesættet bruges som en helt almindelig bænk.

Træet er med afrundede kanter, så børnene ikke kan slå sig eller få spilter i fingrene.

Prisen lyder på 1.199 kr. hos Sundleg.

Køb bænkesættet her.

 

 

Legetøj til sandkasse

Børn elsker at lege i sandkassen. Selv børn under 1 år får glæde af at komme udenfor og lege med sand i sandkassen. Følelsen af sandet
stimulerer sanserne og barnet kan bruge sin fantasi til at bygge sandslotte eller sandkager.

En sandkasse giver mulighed for mange timers god og kreativ leg. Børnene under 1 år kan bruge sandkassen, og de kan fortsætte med at lege i den hele barndommen. En sandkasse er en af de investeringer, man får glæde af i mange år frem.Spand med motiv fra

Se legetøj til sandkassen her

 

 

Kilder : sundhedsplejersken.dk

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *