Luciadag den 13. december – bag selv Luciabrød

I dag er det Luciadag, den 13. december. Dagen hvor der bliver gået luciaoptog rundt omkring på arbejdspladser, på skoler og i institutioner. Måske skal du se dit barn gå luciaoptog ellers skal i måske sammen ud og se det et andet sted, som i det lokale center eller lignende. Mange steder er det en tradition, at der bliver gået luciaoptog. Du kan ofte finde det på biblioteker, rådhuset, kirken, det lokale center og andre offentlige steder. Det vil ofte være annonceret i den lokale avis eller på nettet. Det er også dagen, hvor man ofte spiser Luciabrød, en kærkommen tradition fra Sverige. Du kan købe nogle med hjem efter arbejde ellers kan du lave dem sammen med børnene, når de er blevet hentet fra institution eller skole. De er forholdsvis nemme at lave, smager dejligt og er så fine. Du får her opskriften på Luciabrød.

Indholdsfortegnelse

LUCIABRØD

Ingredienser:

50 g gær

150 g smør

5 dl mælk

1 g safran

0,5 tsk salt

1,5 dl sukker

15 dl mel

2 æg

Pynt:

Rosiner

Fremgangsmåde:

Smuldr gæren  i en stor skål. Smelt smørret i en gryde. Rør mælk i smørret og når blandingen har samme temperatur som din finger (ca. 37 grader), hæld den derefter over i gærskålen. Rør gæren ud. Rør safran, slat, sukker og æg i. Rør derefter mel i og arbejd dejen sammen. Jo længere tid du ælter dejen, nu nemmere bliver det at forme luciabrødene senere. Lad dejen hæve i 30 minutter. Del dejen op i 32 små dele. Rul en lang pølse af et stykke dej. Form den som et S og sæt en rosin i hver ende af bollen. Lad bollerne hæve yderligere 30 minutter. Pisk et æg og pensl dem. Bag bollerne midt i ovnen på 250 grader (ikke varmluft) i 5-10 minutter.

Læs også:   Sistema - Madkasser, drikkedunke og opbevaring

Luciadag

Vi fejrer Luciadag på hendes dødsdag. Denne dag bliver fejret som en lysfest, hvor der bliver gået luciaoptog. Luciaoptoget kom for første gang til Danmark i 1944. Traditionen tro går Luciabruden forrest i luciaoptoget med en krone med lys på hovedet. Flere steder har man i dag valgt at skifte de levende lys ud med elektrisk lys, da man gennem tiden har oplevet uheld med de levende lys og det lange pigehår. Samtidig med at der bliver gået luciaoptog, synges sangen ”Santa Lucia”.

Fra Sverige har vi taget imod traditionen om Luciabrød ”lussekatter”.  De er meget populære i Sverige og er lavet i mange forskellige varianter og udformninger. Luciabrødene blev bagt med safran, for at holde den lyssky djævel væk i den mørke tid.

Hvem er Santa Lucia?

Santa Lucia er en af de få kvindelige helgener der bliver nævnt i kirkens litteratur. Hun er i den katolske kirke skytsengel for blinde og folk med øjensygdomme.

Santa Lucia er en siciliansk kvinde fra 300 tallet, som lod sig omvende og bliver kristen, også ved at blive døbt. Det var det der gjorde, at hun senere mistede livet. Dengang var Sicilien en del af det romerske rige, hvor kristendommen var forbudt. Man skulle hylde kejseren af Rom og bringe ham ofringer, men dette nægtede de kristne, da det kun var guder man ofrede til og i kristendommen er der kun én gud. De kristne mennesker levede derfor et hemmeligt liv, hvor de var afhængige af at modtage hjælp.

Santa Lucia var et af de mennesker der hjalp. Om natten vovede hun sig udenfor, med en krans om hovedet med lys i. Disse lys skulle hjælpe hende med at finde vej til katakomberne, hvor de kristne gemte sig. Det var en farlig tur, for blev hun opdaget ville det blive med døden som konsekvens.

Læs også:   Startpakke er blevet sponsor for Den Blå Planet

Lucias forældre havde lovet hende væk til en mand, som var datiden skik at gøre. Manden var en ikke-kristen romersk mand, som Lucia afviser – hun vil hverken indgå ægteskabet eller ægte denne mand. Hun har på det tidspunkt viet sit liv til Kristus og vil leve i kyskhed resten af livet. Dette blev ikke godt modtaget hos romeren, der i stedet angiver hende til myndighederne. Lucia bliver dømt skyldig i at være kristen. Hendes første straf var at blive sendt til et bordel, men Gud beskytter hende, så mændene der skulle føre hende bort, ikke kunne flytte hende. Herefter bliver hun udsat for tortur og dømt til døden på bålet. Også denne gang griber Gud ind og mirakuløst bliver hun ikke ædt af ilden. Til sidst vælger dommeren at tage sit sværd og stikke det i hende. Santa Lucia dør den 13. december år 304.