Styrk dit barns sprog

Indholdsfortegnelse

Sproget er en stor del af vores hverdag og også dit barns verden. Hvis dit barn allerede er bagud med sproget fra vuggestuealderen, vil dit barn være bagud med sproget resten af livet. Her giver vi dig nogle råd til hvordan du kan styrke dit barns sprog.

Dit barns sprog har en naturlig udvikling, hvis du blot husker at tale med dit barn allerede fra det bliver født. Alligevel kan dit barns sprog være bagud. Nogle børn har mere fokus på andre ting, som fx det motoriske. At komme bagud i det sproglige allerede fra vuggestuealderen kan dog have følger gennem resten af barnets liv. Derfor er det vigtigt at have fokus på sproget eller mangel på samme og gøre en tidlig indsats.

1. råd – daglige små samtaler

Det vigtigste er at tale med sit barn. Det giver barnet en daglig tilførsel af små hverdagsord, der er med til at styrke sproget. At tale med barnet om at få tøj på – fx så skal du have bukser på. Om kropsdele, fx hvor er din næse? Og ikke mindst om hvad I ellers laver – spise mad, handle ind, rydde op, ud og se naturen eller lignende.

Undgå helst at bruge babysprog eller babyord. Sig ‘kat’ i stedet for ‘missekat’. Barnet vil tillære babyordene i stedet for de rigtige ord. Dette vil gøre det sværere for dit barn at lære det rigtige ord. Undgå også at kalde ting for deres lyde, som fx ‘muh’ i stedet for at sige ‘ko’. Men fortæl gerne ‘det er en ko – en ko siger muh’. På denne måde får du gentaget ordet ko, som er bedre for barnets indlæring.

Læs også:   Luciadag den 13. december - bag selv Luciabrød

2. råd – læse, tegne og synge

Ud over at tale med dit barn er det bevist, at hvis pegebøger bliver brugt flittigt inden 2 års alderen, giver det et markant stærkere sprog. Så sæt lidt tid af hver dag, hvor du kan sidde med dit barn og kigge i pegebøger. Gør det på et tidspunkt, hvor dit barn hverken er sulten eller træt, da det bliver sværere for barnet at lære på de tidspunkter.

Tal gerne om hver enkelt ting mere end én gang som fx ‘bukser, jakke, hue’ så sig i stedet ‘det er bukser – blå bukser, dine bukser mor/fars bukser’ osv.

Det er også en god ide at læse med dit barn. Når du læser med dit barn, bør du sidde overfor dit barn. På den måde kan dit barn se dit ansigtsudtryk.

Find bøger der styrker barnets sprog her

At male og tegne er også med til at udvikle sproget når I taler sammen om det samtidig. Du kan male eller tegne med dit barn fra det er ca. 10 måneder gammelt.

At synge sange giver også en sprogforståelse, sproglagring og en hyggelig stund. Når barnet bliver ældre kan I lege med bogstaver, lege med tal og former, læse digte og børnerim.

3. råd – sprogforståelse

Når dit barn så er begyndt at tale, så har vi som voksne tendens til at spørge barnet: kan du sige fisk? Men ved at få barnet til at sige et ord, giver ikke barnet en forståelse af det ord. Tal i stedet om fisken og brug ordet fisk flere gange som fx det er en fisk, fisken er blå, fisken svømmer i vandet.

Læs også:   Sæt farten ned - kvalitetstid med børnene i efterårsferien

4. råd – det lidt ældre barn

Hvis du har en lidt ældre barn (børnehavealderen) vil dialogisk læsning 10 minutter om dagen i 14 dage kunne rykke dit barns sprog synligt.

Råd 2 og 3 kan også sagtens bruges til de lidt ældre børn.

Styrk dit barns nysgerrighed

Alt i alt handler det om at styrke dit barns nysgerrighed og ikke presse barnet. Forskning viser at en tidlig indsats kan styrke indlæringen. Så ved at læse og have samtaler med dit barn, allerede inden dit barn har et sprog, kan styrke dit barns sprog markant.

Brug altid rigtige ord til dit barn først. Når dit barn så har lært det rigtige ord, kan du begynde at lave kæleord til ordene som fx at kalde mayonnaise for dut eller lignende.

Det er altid en god ide at læse sammen med dit barn, om det så er godnatlæsning eller i løbet af dagen. Det gør ikke noget, hvis dit barn altid vælger samme bog, da gentagelser er med til at give tryghed og bedre forståelse for det I læser.

Syng også gerne med dit barn, om det så er 3 måneder, 2 år eller 7 år. Sange er ligesom rim og remser, der er nemme at tillære sig og på den måde kan man lege med sproget. Du vil måske opleve, at dit barn pludselig begynder selv at lave sange – enten om noget fra fantasien eller måske om noget barnet laver på det tidspunkt som fx leger eller hjælper med at lave mad. Det er en god måde at lege med sproget på – bak altid dit barn op i sådanne sproglege, for det styrker og gør sprog sjovt.