Hvordan foregår en hjemmefødsel?
Hvis du overvejer en hjemmefødsel, har du garanteret tænkt tanken; hvordan foregår en hjemmefødsel, og hvad er fordele og ulemper ved at føde hjemme, frem for på hospitalet? For at gøre valget nemmere at overskue, har vi her samlet en lille guide til hjemmefødsel, samt beskrevet hvordan en sådan foregår.
Indholdsfortegnelse
Indholdsfortegnelse
Klik på punkterne for at læse mere om hvordan en hjemmefødsel foregår, og hvad du skal overveje inden du beslutter dig for om du ønsker at føde hjemme.
- Hvordan foregår en hjemmefødsel?
- Hvad skal man have klar til hjemmefødsel?
- Hjemmefødsel statistik – så mange føder hjemme
- Hvorfor hjemmefødsel, og hvorfor ikke? (fordele og ulemper)
- Risici ved hjemmefødsel
- Muligheder for smertelindring ved hjemmefødsel
- Hjemmefødsel – uden fødekar eller med fødekar?
- Hjemmefødsel beretning – En meget personlig erfaring med hjemmefødsel
Hvordan foregår en hjemmefødsel?
En hjemmefødsel foregår selvsagt i hjemmet. Helt lavpraktisk betyder det, at jordemoderen kommer hjem til jer, i stedet for at I tager til sygehuset.
Hvis du føder til tiden (uge 37 – 42), og din graviditet har været uden særlige komplikationer eller omstændigheder, vil du som udgangspunkt få grønt lys til en hjemmefødsel. Et par uger inden fødslen vil jordemoderen komme hjem til jer, så I kan snakke om de praktiske omstændigheder. For eksempel hvor du forestiller dig at føde henne. Måske er det sengen, måske sofaen.
Inden fødslen skal du overveje, om du vil bruge et fødekar. Du enten leje det via din kommune eller købe et online. Da hjemmefødsler foregår uden medicinsk smertestillende, ønsker mange gravide et fødekar med varmt vand, da varmen virker lindrende. Nogen jordemødre kan give dig akupunktur eller massage som smertestillende.
Når fødslen går i gang
Når den gravide får veer eller vandafgang, ringer I til jordemoderen og aftaler hvornår hun skal komme hjem til jer. Jordemoderen har de ting med hun skal bruge til at modtage barnet, men I skal dog selv sørge for masser af rene håndklæder, lagner og fødekar hvis det er aktuelt.
Samme jordemoder under hele fødslen
Jordemoderen bliver hos jer under hele fødslen, og et par timer efter. Det er en af de helt store fordele ved hjemmefødsler. Hvis du skal syes efter fødslen, sørger jordemoderen også for dette. I skal derfor have en god lampe som hun kan arbejde ved.
I er på hjemmebane
De fleste vil føle sig mere trygge i eget hjem, end på et sygehus. Ofte føler faren til barnet sig mere tryg ved en hjemmefødsel, da han er på hjemmebane. På sygehuset står faren nogengange og “flagrer”, og ved ikke hvad han skal gøre. Ved hjemmefødslen, er det jordemoderen, der er på besøg. En hjemmefødsel vil ofte forløbe under roligere omstændigheder end en hospitalsfødsel, da jordemoderen ikke skal tilse andre fødende undervejs.
Hvis I har større børn kan disse også være hjemme, så længe der er en voksen til at tage sig af dem og inkludere dem i hvad der foregår, så vidt I ønsker det. Det anbefales at have en ekstra hjælper til stede, ud over faren. Det gælder især hvis der også er større søskende at tage sig af.
I tilfælde af fødslen skal overflyttes til hospitalet
Cirka 16 % af de fødsler, der starter hjemme, ender med at blive overflyttet til hospitalet. Det kan skyldes fostervandet er grønt, moderen blodtryk er for højt, eller noget helt tredje. Selvom du regner med at føde hjemme, så hav alligevel en pakket taske klar. Så behøver I ikke at pakke den i en uventet situation. Husk, at fødslen overflyttes for både din og din babys sikkerhed, selvom det kan føles som en stor skuffelse.
Hvad skal man have klar til hjemmefødsel?
En hjemmefødsel kræver noget mere forberedelse end en hospitalsfødsel. I skal sørge for at alt er klar, og I har det det der skal bruges under og efter fødslen. Det gælder alt fra bleer til babyen og rene håndklæder samt ordentlige arbejdsforhold for jordemoderen. Når I får besøg af jordemoderen et par uger inden fødslen, kommer I til at snakke om hvordan I forbereder jer på hjemmefødslen bedst muligt.
Det skal du have klar til din hjemmefødsel
- Masser af rene håndklæder, lagner og sengetøj
- Rent hjem – ryd op i hjemmet i dagene op til fødslen, så alt er klar og hvor det skal være
- Gør fødekaret klar, hvis i skal bruge et sådant
- Hav din sygesikring og vandrejournal klar, da jordemoderen vil spørge efter dette
- Hav nogen lækre snacks i hjemmet. Gerne noget frugt, eller andet der er nemt at spise og giver energi
- Bleer til baby (evt. fra gratis babystartpakker – se dem alle her )
- Gode arbejdsforhold til jordemoderen
- En god lampe jordemoderen kan bruge hvis du skal syes efter fødslen
- En pakket taske, hvis det bliver nødvendigt at overføre fødslen til hospitalet
- Have pasning til større søskende, også selvom faren er til stede under fødslen
Vil du læse mere om hvad du skal bruge til fødslen, kan du se vores artikel om hvad du skal pakke i fødselstasken her.
Hjemmefødsel statistik – så mange føder hjemme
Hjemmefødselstatistikken viser en klar tendens: flere og flere kvinder ønsker at føde hjemme.
- 2 % af alle fødsler i DK er hjemmefødsler
- Ca. 250 kvinder fødte hjemme i 2016
- Ca. 16 procent af kvinder der føder hjemme, ender med at blive overført til hospitalet
- Der er færre indgreb ved hjemmefødsler
- Flere kvinder føder uden smertestillende, når de føder hjemme
- Studier fra Jordemoderforeningen peger på, at en hjemmefødsel er lige så sikker som en hospitalsfødsel
Lige nu foregår 2 % af alle fødsler i Danmark hjemme i vante omgivelser. Det er det højeste tal i de 19 år man har ført statistik med det. Antallet af hjemmefødsler er fordoblet fra 2011 til 2015, og tallet ser ud til fortsat at stige.
Statistisk set er en hjemmefødsel lige så tryg og sikker som en hospitalsfødsel. Der foregår færre indgreb ved hjemmefødsler, end når kvinden føder på hospitalet. Statistikken viser, at omkring 16 procent at de kvinder der føder hjemme, ender med at blive overført til hospitalet
Hjemmefødsel statistikken peger også imod, at en hjemmefødsel er lige så sikker som en hospitalsfødsel, under forudsætningen at både kvinden og barnet er sunde og raske, og graviditeten har forløbet normalt.
Kilde: Fødselsregistret, Jordemoderforeningen og Sundhedsstyrelsem
Hvorfor hjemmefødsel? Og hvorfor ikke? (fordele og ulemper)
Inden du træffer den endelige beslutning, om du vil føde hjemme, bør du overveje fordele og ulemper ved det. En hjemmefødsel foregår anderledes end en hospitalsfødsel, og det medfører naturligvis både fordele og ulemper.
Hjemme i trygge omgivelser
Nogen mener at hospitalsfødsler er med til at konstruere et syn på fødsler som noget sygdomsrelateret, når det i virkeligheden er helt naturligt. En fødsel i hjemlig omgivelser vil for mange føles mere tryg, rolig og naturlig. At føle sig tryg giver nogen fysiske fordele, som øget udskillelse af hormonet oxotosin, der er vedannende og får fødslen til at gå nemmere. Hjemmefødsler er ofte kortere end hospitalsfødsler, og der er færre indgreb.
Efter fødslen slipper I for overflytningen til den travle barselsgang, hvor I risikerer at skulle ligge på fællestue med andre nybagte forældre.
Ingen mulighed for medicinsk smertelindring
En af de helt store ulemper ved en hjemmefødslen, er manglen på mulighed for medicinsk smertelindring. Har den fødende behov for smertelindring som epiduralblokade, lattergas eller andet, så er det nødvendigt at flytte fødslen til hospitalet.
Fordele ved hjemmefødsel
|
Ulemper ved hjemmefødsel
|
Risiko ved hjemmefødsel
Hvis du venter en sundt og raskt barn, og har en normalt graviditet i øvrigt, så er en hjemmefødsel lige så sikker som en på hospitalet, ifølge Jordemoder Foreningen. Hvis jordemoderen vurderer den mindste risiko, bliver den fødende overført til hospitalet. Cirka 16 procent at de kvinder der føder hjemme, ender med at blive overført til hospitalet.
Den største risiko ved hjemmefødsel er muligheden for, at tingene ikke går som planlagt og der ikke er udstyret til at give mor eller baby den hjælp de behøver. Det kan for eksempel være manglende ilt under fødslen, der kan give barnet komplikationer senere i livet.
Formand for de danske jordemødre, Lillian Bondo, har udtalt til Politiken at danske jordemødre nøje vurderer om den enkelte gravide kan føde hjemme. Hvis der er komplikationer i graviditeten eller andre forhold, der udgør en risiko, så vil kvinden blive frarådet at føde hjemme.
Det bør også nævnes her, at der foregår færre indgreb ved hjemmefødsler, end hospitalsfødsler. Hjemmefødsel statistikken peger imod, at en hjemmefødsel er lige så sikker som en hospitalsfødsel, under forudsætningen at både kvinden og barnet er sunde og raske, og graviditeten har forløbet normalt.
Kilde: Jordemoderforeningen og Politiken
Hjemmefødsel smertelindring
Til en hjemmefødsel er det ikke muligt at få medicinsk smertelindring. Medicinsk smertelindring er for eksempel lattergas og epiduralblokade.
Til gengæld er der andre muligheder for smertelindring. For eksempel kan nogen jordemødre give akkupunktur. Ellers kan massage virke smertelindrende. At komme op i et fødekar med varmt vand virker også smertestillende. Omkring halvdelen af hjemmefødslerne foregår i varmt vand.
Naturlig smertelindring
Kvinder der føder hjemme, føler sig ofte mere trygge og veltilpasse under fødslen. Det øger produktionen af det vedannende hormon oxotosin, som får fødslen til at gå hurtigere. Når man føler sig tryg, udskiller kroppen også færre stresshormoner, der hæmmer veerne, og gør fødslen længere og øger risikoen for komplikationer.
Hormonet oxytocin virker også smertestillende. Det udskilles under fødslen, og især ved berøring. Ved en hjemmefødsel er der rig mulighed for at faren kan give moren massage og andet. Berøringen vil øge udskillelsen af hormonet, der mindsker smerterne.
Statistisk set er hjemmefødsler både kortere og der er mindre komplikationer.
Hjemmefødsel med eller uden fødekar?
Omkring halvdelen af alle hjemmefødsler i DK foregår i et fødekar. Det varme vand virker lindrende, og det aflaster den tunge krop at være i vand. Du kan enten leje et fødekar, eller købe det. Vælger du at købe det, så kan du sælge det bagefter. I Region Sjælland har de en hjemmefødselsordning, hvorigennem du kan leje et fødekar. Ellers er det muligt at gøre på forskellige sider på nettet.
Oppusteligt eller med hårde kanter?
Du kan vælge imellem to typer fødekar til din hjemmefødsel. Et oppusteligt har bløde kanter, som er behagelige at læne sig op af. Et med hårde kanter kan du tage fat i og støtte sig op ad.
Når du skal føde i et fødekar, skal du naturligvis have pladsen til det, og der skal også være plads rundt om, så jordemoderen og faren kan støtte og hjælpe.
Hjemmefødsel beretning
Michelle på 36 år fødte sin anden datter hjemme. Selvom omstændighederne omkring fødslen ikke var rosenrøde, så er Michelle glad for sin oplevelse, og vil gerne dele sin erfaring med hjemmefødsel.
“Hver gang jeg snakker med en gravid kvinde, så anbefaler jeg at føde hjemme, for man er HJEMME 🙂
– Michelle, der fødte sin datter hjemme d. 18/1 – 17
Michelles personlige erfaring med hjemmefødsel
Kl. 6:30 den 18/1-2017, kom tegnet på at nu var det ved at ske, jeg blev lidt urolig, for første gang jeg fødte, kom tegnet ikke i vågen tilstand. Så jeg kontaktede faren/kæresten og skrev ‘Nu er det ved at ske, med et billede af et blodigt toiletpapir. Men ja desværre tog han det ikke alvorligt, så der skulle gå 5 timer før jeg så ham hjemme hos mig. Vi nåede desværre at blive uvenner, så han tog hjem igen efter 3 timer.
I mellem tiden prøvede jeg at sige at han skulle komme hjem til mig. Jeg snakkede jeg med en tæt veninde, som sagde at jeg var ved at være klar til at føde efter vi snakker første gang. Men efter skænderiet med kæresten, tog min store datter på 6 år og jeg hjem til mine forældre og var der i en 1,5 times tid, hvor min mor sendte os hjem, for hun var godt klar over at fødselen gik igang snart.
Så kom vi hjem og jeg lavede mad og jeg snakkede med min lillesøster i telefonen imens jeg lavede nogle håndmadder til min store pige. Men veerne blev stærkere og stærkere, hvor jeg måtte sige til min lillesøster, at jeg ikke kunne snakke mere og skulle ringe til jordemoderen kl. 19:45. Efter jeg ringede til jordmoderen, ringede jeg efter en veninde som kom og hentede min store datter, idet jeg i samråd med jordmoderen blev enig om at hun skulle ikke være hjemme, eftersom jeg ikke havde en 3. person med til fødselen, som kunne holde øje med hende. 1 time efter kommer jordmoderen og hun har sine ting med og hun slæber og slæber. Jeg har imellem tiden ringet til min veninde og spurgte hun ville med til fødselen og det ville hun godt.
Min mor havde indirekte sagt at hun også ville med til fødselen i telefonen, for jeg ringede og informerede hende om hvad planen var. Kort tid efter jordmoderen kom, kom min veninde og min mor.
“Det med at kunne bruge min egen vindueskram som støtte under veerene, var super rart. timerne gik og veerne var ulidelige på flere tidspunkter, men jeg holder ud og jeg var HJEMME”
Imens jordmoderen gjorde klar blev veerne bare ved og stærkere, gik jordemoderen igang med at forberede og forvandle min seng til en fødselsseng, og hold da op hvor er de jordmødre bare kreative, jeg var ret imponeret samtidig med at veerne kom og gik. Det med at kunne bruge min egen vindueskram som støtte under veerene, var super rart. timerne gik og veerne var ulidelige på flere tidspunkter, men jeg holder ud og jeg var HJEMME, under forløbet bliver der grint og grædt fra min side af.
Jeg er stadig mærket af skænderiet med kæresten/faren til Aviaja Andrea, hvilket også påvirker fødselen. Og Men jeg har min veninde og min mor ved min side og de er begge så super gode, og min mor sms’er med min far løbende, da klokken bliver 3 skal min veninde gå (hun skal hjem og ha noget søvn, inden hun skal ha sin søn i BH (hendes kæreste er hjemme ved sønnen, men skal tidligt afsted på arbejde) og de hjælper jordmoderen. Efter min veninde går, ringer min far til min mor, for at hører hvordan det går, så siger jeg til min mor ‘Mor, det er far som ringer, ta den heller ‘ imens hun snakker med min far, føles det som om hun er væk i flere timer, men hun snakker kun i få minutter med ham.
“Da så vandet endelig går, så følelsen af at kunne mærke hvordan Aviaja Andrea bevæger sig ud, fortæller jeg min mor og jordmoderen hvor langt Aviaja Andrea er, (så er det smerterne værd), da Aviaja Andrea er kommet op på mit bryst, så er jeg bare solgt “
Da klokken så bliver 5, beslutter jordmoderen sig for at prikke hul, så vandet går, (jeg føler hele tiden at vandet går, men det er så kun blod der kommer ud). Jeg er i smerter, men jeg overlever heldigvis smerterne (det er anden fødsel uden nogen former for smertestillende) Men da så vandet endelig går, så følelsen af at kunne mærke hvordan Aviaja Andrea bevæger sig ud, fortæller jeg min mor og jordmoderen hvor langt Aviaja Andrea er, (så er det smerterne værd), da Aviaja Andrea er kommet op på mit bryst, så er jeg bare solgt
Jeg husker at min mor siger ‘ ej hvor ligner hun bare Linnea (min store datter) og jeg tænker ‘ ej hold dog mund ‘ (griner) efter en times tid og en nedladende besked fra kæresten/faren, så er jeg på benene og kommer i bad i mit eget hjem
Hjemmefødslen var den rigtige beslutning
“Det var dejligt at være hjemme, og under hele fødselen blev alle 4 værelser brugt, der var plads til at have ondt, og jeg blev helt glad over at kunne fortælle min store datter hvor jeg opholdte mig”
Det var dejligt at være hjemme og under hele fødselen blev alle 4 værelser brugt, der var plads til at have ondt, og man (jeg gjorde ihvertfald) bliver helt glad og kunne fortælle min store datter hvor jeg opholdte mig 🙂 En 15 min. efter Aviaja Andrea kom ud, skrev min veninde til mig og spurgte ind til hvad status var, der kunne jeg sende hende et billede af Aviaja Andrea, og fortælle at Linnea lige var blevet storesøster til en lille pige, så Linnea var pave stolt og kunne tage i skole og fortælle at hun var blevet storesøster, lige da hun stod op 🙂 <3
Jo under fødselsen og efter savnede jeg kæresten/faren til Aviaja Andrea, men jeg måtte bare fokusere på Aviaja Andrea og mig selv, for det var ikke et behageligt skænderi. Skænderiet var så heftigt at jeg lod ham være i uvisheden til dagen efter. Jordmoderen sagde under fødselen, at det var det rette valg jeg træf, at ikke fortælle kæresten/faren at jeg var igang med at føde.
Vil anbefale hjemmefødsel
“Den dag i dag er jeg stadig imponeret over hvor kreativ jordmoderen var, hun forvandlede min dyne til en bold, som jeg kunne bruge under fødslen”
På trods af den sørgelig del med faren, så var det oplevelsen værd og jeg ville gøre det igen, hvis jeg skulle ha flere børn. Hver gang jeg snakker med en gravid kvinde, så anbefaler jeg at føde hjemme, for man er HJEMME 🙂
Den dag i dag er jeg stadig imponeret over hvor kreativ jordmoderen var, hun forvandlede min dyne til en bold, som jeg kunne bruge under fødslen med en sort sæk osv. 🙂