Guide til fritidsaktiviteter til børn i alderen 1-6 år

Indholdsfortegnelse

Kan børn godt gå til en aktivitet selvom de går i vuggestue eller børnehave? Det er selvfølgelig en vurderings sag i forhold til det enkelte barn. Men i bund og grund er svaret – ja!

Nu har i besluttet at jeres barn skal gå til en slags fritidsaktivitet – men spørgsmålet er nu bare hvad? For det er ikke sikkert at dit barn viser nogen decideret interesse for en bestemt aktivitet endnu. Så er der ikke andet end at prøve sig frem. De fleste steder kan man få en prøvetime og andre gang har i måske selv mulighed for at afprøve og se om det skulle være noget for jeres barn.

Hvor vigtige er fritidsaktiviteter?

I perioden 1-6 år, er leg og motorisk udvikling i høj fokus. Så her er fokus ikke så meget på, om barnet går til en fritidsaktivitet, men mere om denne aktivitet kan være med til at udvikle dit barn. Nøgleordet er simpelthen leg. Så denne leg kan lige så godt være ar spille bold sammen med dit barn eller lade barnet hoppe på trampolin i baghaven. Det er bare vigtigt, at få fysisk aktivitet indlært bedst muligt i barnets underbevidsthed – så det bliver en helt naturlig del af hverdagen.

Et barn der er vandt til at være fysisk aktiv i hverdagen, vil også automatisk have større lyst til at være aktiv til en fritidsaktivitet senere hen. Det er især vigtigt, når barnet starter i skole, hvor at barnet kommer til at have en meget mere stillesiddende dag end i børnehaven.

Det betyder dog ikke at det er en dårlig ting at melde dit barn til fodbold, gymnastik eller noget helt trejde, inden de fylder 6 år. For børn lærer en masse nye ting, ved at gå til en fritidsaktivitet.

  • Det er gennem fysisk aktivitet at dit barns krop vokser og udvikler sig normalt.
  • Man bliver stærkere og får et bedre helbred af at være fysisk aktiv.
  • I aktiviteter som gymnastik og fodbold bliver koordineringsevnen udfordret og styrket.
  • Barnet bliver også styrket i sine sociale evner, ved at lære at samarbejde og blive en bedre ven.
  • Rent mentalt kan en fordybelse i en interesse give bedre koncentrationsevne og bedre hukommelse.
  • Dit barns selvtillid kan også få et stort hak opad, ved at blive god til noget, da barnet vil få større tiltro til sig selv og også blive modigere.
Læs også:   Hvornår må baby få vand?

Fritidsaktiviteter

Musik

Nogle kommuner tilbyder instrumental undervisning for børn i alderen 2-9 år, som mere er introduktion til instrumenter og ikke direkte læren i ét specifikt instrument.

Det vil hos nogle musikskoler desuden være muligt at starte til kor allerede før skolealderen.

Fodbold

Jeres lokale fodboldhold har muligvis et tumlingehold, der er fra 2-5 år. Her kan dit barn få lov til at prøve kræfter med fodbolden, hvor det hele har fokus på leg og blive tryg ved bolden. Fra 4 års alderen kan der være mulighed for at starte på et specifikt fodboldhold med jævnaldrene. Her vil der være meget mere fokus på selve spillet og lære at kontrollere bolden bedre.

Gymnastik

At gå til gymnastik er ikke bare én ting. Der finde nemlig mange forskellige typer for gymnastikhold. Fx er der springgymnastik, motorikhold, tumlehold mm.

Dans

Vil dit barn gerne starte til dans, er dette oftest fra barnet er 3 år. Nogle steder tilbydes der dog dansehold helt ned til 2 år, hvor disse er mere tumlingehold. Det mest udbredte dansehold for de mindste er et showdance hold – det vil sige den slags dans som der bliver danset i børne MGP mm.

Vil dit barn meget hellere begive sig ud i balletten, så kan de gøre det fra de er omkring 4 år.

Er det pardans i er ude i, så er det allerede fra 3 år.

De mere specifikke dansestilarter som fx hiphop, jazz mm. er mere fra 5 år og opefter, alt efter stedet.

Svømning

Her kan du starte fra din baby er helt ny, din baby skal kun være fyldt 10 uger, før de må begynde til svømning. I starten er de meget afhængige af deres forældre, men efterhånden som de bliver ældre og bedre svømmere, kan de nå til at være alene i vandet med en svømmeinstruktør. Dette sker typisk fra en alder af cirka 5 år. Svømning er desuden en god egenskab at tilegne sig tidligt, men det behøves ikke at gøres ved at gå til svømning. Det kan også læres ved at tage i svømmehallen med sine børn relativt ofte.

Læs også:   Luciadag den 13. december - bag selv Luciabrød

Håndbold

Med håndbold kan dit barn starte til lidt ala tumlingebold i en alder af 2 år. Her er det også mere en legene introduktion til håndbold end det helt seriøse spil.

Kampsport

Ved de forskellige kampsportsgrene er alderen 6 år, men er dit barn under 6 år kan barnet komme til en prøvetime og derfra kan man se, om dit barn eventuelt skulle være klar alligevel. Der er forskel på børn og deres modenhed.

Spejder

I nogle spejdergrupper kan man starte allerede som 3 årig, det kaldes familiegrupper og det er ikke alle steder dette bliver udbudt, da det kræver frivillige forældre.

Yoga

Den nyeste trend er helt klart børneyoga. Her kan barnet være med helt fra begyndelsen med mor-barn yoga, derefter tumlingeyoga og så krudtugleyoga som så går til 7 år. De fleste hold starter enten fra de 3 årige eller først når børnene er over 6 år. Dette kommer an på stedet.

Yoga er ikke en hård fysik aktivitet, men i stedet kan det være med til at give dit barn en ro og bedre føling med sig selv.

Ishockey

Hvis du tænker at der er en lille ishockeyspiller gemt i dit barn, så kan du i mange klubber indmelde dit barn fra det er 4 år gammelt.