Osta paras turvaistuin

Sisällysluettelo

Autostol guide

Når i skal ud og vælge hvilken autostol i synes er den bedste autostol, er det et af de køb der kræver mest research.

For det første er det mange penge der skal investeres. De fleste autostole ligger i prisklassen fra et par tusind og helt op til 5.000 kr. For det andet, vil man ikke på på kompromis med barnets sikkerhed eller komfort. For det tredje, så skal autostolen passe til barn, bil, budget og øvrige krav.

Køb autostole online her. 

Hvilken autostol?

Det kan virke overvældende, når man kigger forhandlerne igennem og skal beslutte sig for hvilken autostol man vil købe. Der er mange forskellige autostole at vælge i mellem, og mange prisklasser. Så hvad er mon den bedste autostol? Der er ikke noget endegyldigt svar.

Markedet for autostole er i konstant forandring, og der kommer ofte nye anbefalinger og krav til sikkerhed. Du kan dog være sikker på, at alle autostole har gennemgået en række test, der sikrer at de lever op til lovgivningen.

Autostol guide:  den bedste autostol

I guiden til valg af autostol finder du et overblik over de vigtigste faktorer i skal overveje, når i skal beslutte jer for hvilken autostol i ønsker. I denne autostol guide gennemgår vi det vigtigste faktorer, i skal overveje, inden i vælger hvilken autostol, der er den bedste autostol til jer og jeres barn.

I vores autostol guide finder du svar på:

  • Fremadvendt eller bagudvendt autostol?
  • Testvindende autostole – herunder de nye I-Size standarter
  • Isofix eller selemontering?
  • Hvornår det er tid til at skifte autostol?
  • Samt eksempler på de bedste autostole

I guiden har vi lagt vægt på kun at anbefale de sikreste og bedste autostole, der lever op til de nyeste krav og tests. Samtidig har vi taget udgangspunkt i hvad der er tilgængeligt på det danske marked.

 

Fremadvendt eller bagudvendt autostol?

Hvilken autostol er bedst?

Ifølge de nyeste anbefalinger bør barnet sidde i en bagudvendt autostol op til 15 måneders alderen. Sikkerheden i en bagudvendt autostol er markant bedre til babyer og nyfødt, og derfor er det bedste valg til en bagud vendt autostol til jeres nyfødte.

Herefter skifter mange til en fremadvendt autostol. Dels fordi en bagudvendt autostol til børn over 15 måneder fylder meget i bilen, er meget dyr eller fordi barnet hellere vil sidde fremadvendt.

 

Se bagudvendte autostole her

 

I-Size

I oktober 2013 blev de nye I-Size standarter for autostole introduceret. De lægger vægt på, at børn skal sidde i bagudvendte autostole, så længe som muligt og gerne op til 4 år. Det er bevist, at risikoen for dødsfald i en færdselsulykke kan reduceres med op til 90% i en bagudvendt autostol, i forhold til en fremadvendt autostol.

I-Size stole er indelt efter højde, frem for vægt som vi kender det. Det gør, at autostolene tager mere hensyn til at børn vokser individuelt. I test af autostole, klarer I-Size autostole sig rigtig godt, og er derfor blandt de bedste autostole.

Du kan sagtens stadig bruge din nuværende autostol, selvom den ikke er I-Size. De nye standarter er dog værd at have med i overvejelserne hvis du skal ud og købe ny autostol.

Vil du læse mere om I-Size, kan du finde mere information på nedestående links.

 

Bagudvendt autostol

I en bagudvendt austol vender sidder barnet modsat kørselsretningen. I tilfælde af en kollision, vil belastningen på skuldre, nakke og hoved blive markant mindre i en bagudvendt autostol.

Lue myös:   Hvor meget tøj skal baby have på i barnevogn?

Se i videoen hvordan en bagudvendt autostol beskytter langt mere optimalt ved en kollision, end en fremadvendt.

Kilde: Trygg Trafikk Norge

Hvilken autostol til nyfødt?

Den bedste autostol til en nyfødt er en bagudvendt autostol. Stort set alle autostole i vægtklassen 0-13 kg. er bagudvendte. En autostol til nyfødt skal ligge lidt mere ned, for at skåne barnets nakke og hals, der endnu ikke er stærkt nok til at holdes oprejst. Samtidig mindsker det risikoen for at barnets tunge hoved falder forover under søvn, og lukker af for luftvejene. Den tid en nyfødt tilbringer i en autostol bør så vidt muligt begrænses til 20 min pr. dag, indtil barnet selv kan holde hovedet.

Husk aldrig at lade  dit barn ude af syne i en autostol, lad aldrig barnet sidde uden at være spændt fast, og efterlad aldrig dit barn alene i bilen.

 

 

 

 

Be Safe iZi Go X1 er en autostol i vægtklassen 0-13 kg. Den koster 1.799 kr. hos Pixizoo, og er et rigtig godt valg til den første autostol. Denne autostol er testvinder hos de anerkendte firmaer Adac og Fdm, og er derfor et godt bud på den bedste autostol til nyfødte. De brede seler fordeler trykket over en stor del af barnets krop. Udover sikkerheden, er dette også en af de bedste autostole til nyfødte, da barnet ikke sidder alt for oprejst, hvilket belaster ryggen på en nyfødt.

Autostolen kan monteres med både isofix eller selemontering.

 

 

Cybex Aton 5 koster 1.799 hos Pixizoo, og er en af de bedste autostole i topklasse, og har flere brugbare funktioner. Det er den bedste autostol til for tidligt fødte, eller meget små børn, da autostolen er udviklet specielt til det. Den har justerbar hovedstøtte, så autostolen vokser i takt med barnet. Derudover har den en stor kaleche med UV beskyttelse, så barnet ikke udsættes for direkte sol.

Barnet ligger meget fladt i Cybex Aton 5, hvilket betyder mindst mulig belastning på nakke og hals for det lille barn. Nakkepuderne kan justeres i takt med at barnet vokser, så komforten altid er i top.

Autostolen monteres bagudvendt for maksimal sikkerhed. Cybex Aton 5 er blandt de bedste autostole til nyfødte og små babyer.

Du får 60 dages tilfredshedsgaranti, hvilket betyder at du kan levere autostolen tilbage, hvis den ikke lever op til dine forventinger.

Hvor længe skal barnet sidde i bagudvendt autostol?

Der er ingen konkret lov om hvor længe autostolen skal være bagudvendt. Forskellen i sikkerheden mellem bagudvendt og fremadvendt autostol er størst indtil barnet er 24 måneder, så det er en god idé at lade dem sidde bagudvendt indtil minimum denne alder.

Det anbefales at barnet sidder bagudvendt op til 15 måneder, men gerne længere.

De nye I-Size anbefalinger bygger på at barnet skal sidde bagudvendt så længe som muligt. Gerne op til 4 år. En bagudvendt stol, er den bedste autostol hvis sikkerheden er prioriteret over alt andet.

Der er ikke mange bagudvendte autostole på markedet, hvor barnet kan sidde bagudvendt op til 4 år. Der vil dog helt sikkert komme flere inden for de næste år, da forskningen beviser at bagudvendte autostole er meget mere sikre.

Autostol testvinder

Concord Reverso er en af de få bagudvendte autostole, der kan anvendes helt op til 4 års alderen. Den koster 2.699 kr.

Lue myös:   Joululahja vauvalle | Hyviä joululahjoja vauvalle

 

Concord Reverso lever op til de nyeste I-Size standarter. Den har vindet Svenske Plus, hvilket er den højeste sikkerhedsstandart. Austolen er ADAC testvinder 2016 for I-Size autostole.

I-Size stole er inddelt efter højde, fremfor vægtklasser, som vi kender det. Det tager hensyn til børns forskellige bygninger, fremfor kun deres vægt. Concord Reverso kan anvendes fra 40cm – 105 cm, hvilket er fra 0- 4 år.

Dette er den bedste autostol til de bevidste forældre, der gerne vil have en stol, der lever op til de højeste sikkerhedsstandarter.

Ifølge FDMs test er autostolen brugervenlig og sikker, men har dog begrænset benplads og barnets udsyn fra stolen er også begrænset.

 

Fremadvendt autostol

I en fremadvendt autostol sidder barnet samme vej som forældrene. Selvom barnet sidder alene på bagsædet, kan man nemt holde opsyn med barnet og have kontakt med det. Barnet får også bedre udsyn samt bedre benplads i en fremadvendt autostol. Nogen børn bliver også mindre køresyge i en fremadvendt autostol. En anden fordel er at autostolen fylder mindre i bilen.

Køb fremadvendt autostol her. 

Hvornår skal barnet sidde i fremadvendt autostol?

Når barnet skal op i den næste størrelse autostol (9-18 eller 9-36 kg), falder valget som regel på en fremadvendt stol. Der er mange flere på markedet at vælge i mellem, og de fleste børn er i denne alder så bevidste, at de gerne vil kunne se mor og far, og kigge ud af vinduerne. Barnet er som regel 1-1,5 år når det kommer i fremadvendt autostol, og det vil for mange være den bedste autostol til denne alder.

Cybex Pallas er en testvinder autostol, som kan bruges i helt op til 11 år. Den kan ændres efterhånden, så den vokser i takt med barnet.

Cybex Pallas fik topresultater udført af tyske “Automobile Association” ADAC og det uafhængige testinstitut “Stiftung Warentest”. Ifølge disse tests er autostolen sikker grundet mavepuden foran. Den holder barnet fast, uden at begrænse bevægeligheden. Barnet behøver ikke have seler på, men er fyldt beskyttet af mavepuden.

Læs FDMs 2015 test af Cybex Pallas her.

 

Det er en populær autostol for dem, der ikke går på kompromis med sikkerheden eller komfort.

 

 

 

Cybex Pallas kan fås i mange flotte farver, hvis du ønsker at skille dig lidt ud. Denne pink model fra Pixizoo er en outlet model, og sælges derfor til kun 1.546 kr.

Stolen er til selemontering.

 

 

 

 

Flere flotte autostole fra Cybex 

 

Testvinder autostol

En god rettesnor at gå efter, er autostole der har vundet i test. I test af autostol undersøges det hvordan autostolen påvirkes af hhv. sidekollision eller frontalkollision, og det testes hvordan trykket fordeler sig på en “dummie” som gør det ud for et et barn.

Udvalg af testvinder autostol

Britac Römer 15-36 kg. – 1.499 kr.

Concord Reverse – 1.999 kr.

Be Safe iZi Kid – 3.999 kr.

Cybex Pallas-fix Autostol – 2.498 kr.

BeSafe iZi Plus – 4.999 kr.

 

Isofix -eller selemontering?

Langt de fleste autostole kan monteres med både isofix og selemontering. Ofte kan du tilkøbe isofix base, hvis stolen kun er til selemontering.

Alle biler produceret fra 2002, har alle isofix montering, da det er lovpligtigt. Er du i tvivl om din bil har isofix, så se FDMsvideo, der viser hvor nemt det er at finde isofix beslag i din bil.

Lue myös:   Paras turvaistuin vastasyntyneelle

https://publisher.qbrick.com/Embed.aspx?mid=84CDF9D6

Har din bil isofix beslag, skal du vælge en autostol med isofix montering, da det er det sikreste.

Autostol isofix

Isofix montering er den nemmeste og sikreste måde at montere en autostol. Stolen fastsættes i beslag på selve bilen, og sidder derfor stabilt. Risikoen for fejlmontering med isofix er meget lille, sammenlignet med selemontering. Derfor er det bedst at montere autostolen med isofix, hvis muligheden er der.

Autostol selemontering

I biler uden isofix, skal autostolen monteres med bilens 3 punkts sele. Selen “vikles” stramt rundt om autostolen på en bestemt måde, så stolen sidder helt fast. Følg altid manualen!

En korrekt selemonteret autostol er meget sikker. Desværre viser undersøgelser at kun 30% af selemonteret autostole er monteret korrekt. Derfor er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom når du monterer en autostol med sele, og du følger manualen grundigt.

Tjek altid monteringen af din autostol med selemontering, for at være sikker på  at den fortsat er korret monteret.

Billige autostole

Skal du have fat i en selemonteret autostol, kan du nyde den fordel, at de ofte er billige autostole.

Den har den geniale funktion, at den indikerer når austolen er monteret korrekt, hvilket mindsker risikoen for fejlmontering markant. Husk altid at stamme selerne jævnligt, samt løbende tjekke at den fortsat er monteret korrekt.

 

 

 

Hvornår skal man skifte autostol?

  1. Man skal ikke skifte autostol for tidlige, ej heller for sent. Brug FDMs retningslinjer til at finde ud af, hvornår det er det rigtige tidspunkt at skifte autostol:
  2. Overhold altid vægtgrænserne for autostolene, da det ellers har konsekvenser for sikkerheden og komforten. Det skyldes at autostolenes sikkerhed er testet med den vægt de er beregnet til.
  3. Barnets hoved må ikke være mere end 1/3 del over kanten på autostolen.
  4. Selerne må ikke komme nedefra, og skulle presses opad for at blive spændt fast over skuldrenen. De skal enten komme oppefra, eller vandret. Kommer de vandret, er det tid til at tjekke barnets vægt.
  5. Husk også at tage hensyn til barnets alder. Det anbefales, at man bruger en autostol med 5-punktsele op til 3 års alderen.

Autostole 0-13 kg.

Autostole 0-13 kg. er til nyfødte og kan bruges frem til 1,5-2 år alt efter hvor stort barnet er i forhold til sin alder. Alle autostole til nyfødte monteres bagudvendt, da det er det mest sikre i forhold til kollisioner.

Autostole 0-13 kg. hos Coop.

Autostole 9-18 kg. kan typisk bruges fra 9 mdr. og op til 4 år. De fleste autostole i denne kategori er fremadvendte. Der findes mange prisklasser, design og farver, så der er god mulighed for at finde den bedste autostol.

Autostole 9-18 kg. hos Coop

Autostole 9-36 kg.

Autostole 9-36 kg. kan bruges i helt op til 11 år! Her får du en stol der vokser med barnet, og du vil få glæde af i mange år.

Autostole 9-36 kg. hos Coop