Sådan beskytter du børnene mod solens stråler

Sisällysluettelo

Man bør begynde at give børnene solcreme på allerede i april og maj ifølge anbefalinger fra DMI og Kræftens Bekæmpelse. I foråret er UV indekset nemlig højt nok til at forbrænde huden, hvis ikke man er beskyttet.

Det er ikke kun årstiden og om det er overskyet, der bestemmer, om vi skal bruge solcreme. UV indexet fortæller, om vi skal beskytte os mod solens stråler med solcreme, solhatte eller skygge.

Allerede i april og maj kommer UV indekset over 3, hvilket er højt nok til at det kræver beskyttelse.

Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, desto større risiko har barnet for at udvikle kræft i huden senere i livet ”. – Kræftens bekæmpelse om solbeskyttelse af børn.

Børns hud er både lysere og tyndere end voksnes, hvilket gør dem ekstra udsatte for solens stråler.  Derfor er det en god idé at beskytte børnene med solcreme fra april til september.

Er UV indekset over 3, skal vi beskytte os med solcreme og tøj.

I diagrammet ses det at foråret og sommer byder på de højeste temperaturer – og dermed også det højeste UV indeks. UV indekset stiger i takt med temperaturen.

 

 

 

 

 

 

 

De fire solråd

Kræftens Bekæmpelse har udviklet fire solråd, der er effektive til at beskytte både børn og voksne mod at blive forbrændt af solen.

  • Skygge
  • Solhat
  • Solcreme
  • Sluk solariet

Derudover anbefales det at skrue ned for solen mellem kl. 12-15. Det er her temperaturen er på sit højeste, hvilket betyder at UV strålingen også er høj.

Lue myös:   Legehus i træ | Bedste legehus til børn!

Sådan aflæser du UV indekset

Så længe UV indekset er under 3, behøver du ikke beskyttelse mod solen. Når det er mellem 3 og 6, er det nødvendigt at beskytte med solcreme, solhat og tøj. Over 6, anbefales det at søge skygge.

I Danmark om sommeren bliver indekset højest 7, men bevæger man sig tættere på ækvator kan det blive op til 15 i de varme middagstimer. Husk derfor en faktor 50 solcreme med UV beskyttelse, hvis I som mange andre rejser sydpå i ferien.

UV App

Gratis app, hvor du kan se dagens UV prognose.

I samarbejde med Trygfonden har Kræftens Bekæmpelse udviklet en app, der indeholder en overskuelig guide. Appen fortæller hvor højt UV indekset er, og om du skal beskytte dig selv og dine børn mod solens stråler.

Appen indeholder gode råd om solen, samt en hudtypeguide. Børn og voksne med lys eller fregnet hud, bliver hurtigere solbrændte og skal der for tage ekstra hensyn.

Appen hedder UV Indeks og kan hentes gratis i App Store og Google Play.

Hvilken faktor solcreme til børn?

Skal solcremen kun benyttes i Danmark, er en faktor 15 nok, ifølge Kræftens Bekæmpelse. Skal man rejse sydpå i ferien, hvor UV indekset kan komme op over 6, er det nødvendigt med en faktor 50.

Solcremen skal smøres på i rigelige mængder. Skal hele kroppen beskyttes, skal du bruge hvad der svarer til en håndfuld på det barn du smører ind. Hvis du smører for tyndt et lag på, levet solcremen ikke op til den angivne faktor. Derfor kan du sagtens faktor 30 til børn, især hvis de har lys hud.

Lue myös:   Ulkona käytettävät lelut 3-vuotiaille | Ulkona käytettävät lelut 3-vuotiaille lapsille

Den bedste solcreme til børn

Når du vælger solcreme, anbefaler Kræftens bekæmpelse at du vælger en der beskytter mod både mod UVA og UVB stråling. Gå også efter en solcreme der har både Svanemærket og Astma-Allergimærket.

Brug UV badetøj og solhat

UV soldragt med lange ærmer og bukser beskytter effektivt mod solens stråler.

Flere og flere får øjnene op for UV badetøj. På strandturen løber børnene rundt i badetøj, og er udsatte for solen. Vandet kaster solens lys tilbage, hvilket øger UV strålingen. Samtdig kan det på en strandtur være svært at holde børnene under parasollen i de varme timer fra 12-15.

Gå til forhandler af UV badetøj. 

Husk at smøre med solcreme igen, hvis børnene har været i vandet eller har svedt. Så er noget af solcremen skyllet væk, og UV strålerne kan trænge igennem.

En solhat beskytter hovedet, ører og nakke som er meget udsatte for solen.

Til børnene er det en rigtig god idé at vælge en legionærhat eller bøllehat med stor skygge, der dækker nakke og ører effektivt.

Gå til forhandler af solhatte.

Søg skygge

Leginærhat med UV beskyttelse.

At søge skygge i løbet af dagen, er en effektiv måde at undgå forbrændinger. Tag parasollen med på stranden, og sæt solsejlet på barnevognen. Har I have, hvor børnene leger, så sørg for dejlige skyggeområder, hvor der er plads til leg. Især i de varme timer mellem 12 & 15, er det en god ide at holde børnene i skygge.

10 sjove udendørs lege børnene vil elske!