Olemmeko unohtaneet isän?
Sisällysluettelo
Useimmissa paikoissa hoidetaan ensisijaisesti äitiä ja lasta, koska äitiysloma on yleensä ollut äidin tehtävä. Mutta tämä on muuttumassa - isä on tulossa mukaan, ja myös tätä on arvostettava.
Lue alta vinkkejä isän ja lapsen väliseen toimintaan.
Vuosisatojen ajan isä on ollut se, joka on lähtenyt ulos hankkimaan ruokaa perheelle, kun taas äiti on ollut se, joka on jäänyt kotiin huolehtimaan perheestä. Viimeaikaiset tutkimukset kuitenkin osoittavat, että isällä on paljon suurempi rooli lapsen elämässä kuin aiemmin on luultu - jos hän osallistuu, ja ehkäpä hänen pitäisikin, varsinkin jos hänellä on poikia.
Historiallisesti isät eivät ole koskaan osallistuneet lastensa elämään niin paljon kuin nyt. Sekä halusta että tarpeesta, sillä äidit ovat nyt tulleet työmarkkinoille.
Hvor er far henne?
Her mener vi ikke i den fysiske form, men i forretningerne, i reklamerne og al anden branding af babyer. Her sælger babyerne bedst alene eller i selskab af mor. Men sælger far ikke også?
I Bilkas reklame med ‘Far til femten’ bliver der mere gjort grin af faderollen. Mor er her en karrierekvinde, der ikke er andet end at være produktiv i forhold til at føde børn. Far derimod er den der konstant har gået hjemme på barsel og har taget sig af det huslige, som indkøb i Bilka. Der er noget forkert i dette som vi griner af. En far der sidder og drømmer tilbage til dengang han ingen børn havde, og dengang han havde et arbejde. I denne situation virker det som om ‘far til femten’ ikke længere er en person. Mor rollen har i stedet taget faderollen, som den har bare laver et barn og så tager væk.
Så i dette tilfælde sælger far, fordi der her er råd til det hele og Bilka har det hele til den store familie. Dejlig nemt og enkelt. Men Vi griner af faderollen. En far skal objektivt set, være den der går hjemme og sørger for at der bliver tjent penge. Mor skal være hende der står for det huslige, som indkøb, rengøring og børnepasning. Derfor ser vi sjældent en far i en reklame for et børneprodukt – her sælger mor bedst, også fordi det typisk er mor der undersøger og køber produkter og tøj til baby. Der hvor far er mere inde over, er hvis det er elektronik eller større ting som autostol, barnevogn, seng mm. Alt nipseriet som tøj, sko og legetøj er i de fleste tilfælde mor der undersøger og udvælger uden nogen indblanding fra far.
Far gør en forskel
Drenge der vokser op uden en deltagende far, som står op om natten, følger til og fra vuggestue, tager barnets første sygedag osv., har større risiko for at få problemer med aggression og uro. Den far der deltager i omsorgen af børnene, viser også en mere følsom side frem af den mandelige rolle.
Hormonelt knytter vi os forskelligt til vores børn – mødre og fædre imellem. Moderollen viser omsorg ved at nusse, kysse og kramme, hvor faderollen viser omsorg ved at lege og udforske verden.
Både piger og drenge spejler sig i faderollen – om det så er en biologisk far eller en bonus far – begge dele er med til at vise barnet både de maskuline og de feminine sider, der er brug for at kunne vise og forstå hos både piger og drenge.
Far har fået flere rettigheder
I 2012 ændrede forældreansvarsloven sig og det skabte en ændring for faderollen i forhold til hans rettigheder i den nye rolle. Dette indebar samvær med barnet og forældremyndighed. Dette kan du læse mere om hos barnogfar.dk
Far er blevet mere populær
Det er blevet populært at være far-blogger. At have sin helt egen blog eller instagramprofil, hvor man som far viser livet i faderollen. Nogle gør det sammen med kampen om at få barn fx i fertilitetsbehandling, andre gør det med et glimt i øjet, som at være far til fire piger. Der findes mange flere fædre derude, som gerne vil vise deres rolle som den kærlige, omsorgsfulde, sjove og kreative far, der tager ud på sjove eventyr og skaber gode minder med deres børn. Far er ikke længere en person der står udenfor og ser ind. Selv under gravidteten, endda før undfangelsen af barnet kan der vises stor interesse for håbet om et barn. En interesse der før kun blev pålagt en mor. Men nu er det ikke kun mor der får fødselsdepression, ønsker at gå på barsel med baby eller er interesseret i hvor mange dage af graviditeten der nu er gået.
Far/barn aktiviteter
Det er vigtigt som far at have tid alene sammen med sit barn, uden mor er med. Men det kan også være svært at finde på hvad det skal være. Vi giver dig her nogle eksempler på, hvad du kan lave med dit barn.
- Gåtur med barnevognen/klapvogenen (fra 0 måneder): Det er en dejlig nem ting, hvor i kan opleve verden eller i hvert fald nabolaget sammen. Enten sover baby ellers kan du vise din baby på 9 måneder den lille sø med alle ænderne. Frisk luft til jer begge.
- Lav mad sammen (fra 1 år): selvom du ikke selv er den store kok, så vil dit barn elske at være med til at lave pasta med ketchup. Mere skal der ikke til. Det gælder ikke om at diske op med kæmpe middagsretter, men bare at introducere dit barn overfor køkkenet.
- Babysvømning (fra 3 måneder): til babysvømning kan i virkelig være på tomandshånd (du kan også invitere mor med som medhjælper, men det er lidt snyd). I kan nyde at plaske rundt i det varme vand og lære at dykke sammen.
- Baby-gymnastik/rytmik/puslestik (fra 3 måneder): her kan I få danset rundt til musik, opleve sjove lege og få puslet ved sanserne. Mange babyer elsker denne stund, hvor de kan gå på opdagelse og derefter finde trygheden i fars arme, når det hele bliver for meget.
- Sofatid (fra 0 måneder): vær ikke pessimistisk overfor den stille stund i sofaen, hvor i bare flader ud og ser fodbold, Teletubbies eller noget helt tredje. Det er godt at vise sit barn, at man ikke konstant behøver at være aktiv, men at det er okay at “kede sig”.
- Legeland mm. (fra 6 måneder): der findes flere forskellige legepladser, legeland mm., hvor det rigtig er muligt at tumle, klatre og bruge en masse energi. Her har fx Prismen lavet en tid for fædrene, hvor ingen mødre er velkommen. Se mere om ‘Alenetid kun for far og børn’ her.