5 hyvää vinkkiä, jos vauvallasi on koliikki

Koliikki voi olla uskomattoman vaikea asia sekä vanhemmille että vauvalle. Uuden perhe-elämän alku on rankka, eikä elämä koliikkivauvan kanssa ole välttämättä sitä, mitä toivoit, kun vatsasi oli vielä iso ja pyöreä. Onneksi voit tehdä useita asioita, jotka helpottavat sekä sinua että vauvaa.

Sisällysluettelo

Hop på en pilatesbold

Hvis du ikke allerede har en pilatesbold, så kan de købes ret billigt i en sportsbutik eller sommetider på tilbud i supermarkeder. Svøb baby i en dyne eller et dejligt tæppe, sæt dig på bolden og hop op og ned. De gyngende, rytmiske bevægelser får gråden til at høre op, og baby falder måske endda i søvn.

 

Ergonomisk bæresele eller vikle

Mange kolikbørn falder til ro, når de kan mærke mor eller far helt tæt på. Tag baby i bæreselen og gå en tur, og se om de vuggende bevægelser ikke får baby til at lukke øjnene. Samtidig sidder baby oprejst, så det er nemmere at bøvse hvis der sidder lidt luft i klemme. Vælg en ergonomisk bæresele, så er der ingen begrænsning på hvor længe du kan bære dit barn.

 

Overvej at ændre din kost, hvis du ammer

Der er intet bevis for dette, men nogen oplever at det hjælper at droppe komælken hvis du ammer din baby. Komælk er ikke lavet til babymaver, og hvis du selv indtager det, kommer der også en smule ud via ammemælken. Du kan også prøve at undgå kål og koffein og se om det har en effekt.

Lue myös:   Paras joululahja ehdotuksia hänelle

 

Glem ikke dig selv…

Selvom baby er hele din verden, så skal du også eksistere. Tag i mod hjælp, hvis den tilbydes. Det kan være en veninde eller et familiemedlem kan komme over og smøre en mad, og holde baby mens du spiser. Hvis du er rigtig langt ude, så lig baby et sikkert sted og gå ud af rummet i nogle sekunder eller et minut, og træk vejret dybt. Hvis du har det fortsat har det skidt, er det vigtigt du tager fat i læge eller sundhedsplejerske.

 

Husk: din baby er rask!

Diagnosen kolik gives kun til sunde og raske børn. Husk på, at der kunne være mange mere alvorlige grunde til gråden, end lige kolik. Kolikbørn vokser op og bliver helt normale børn og voksne.

 

Fakta om kolik

Som regel begynder kolikken ved 4-5 ugers alderen, topper omkring 8 uger og slutter i langt de fleste tilfælde når barnet er cirka 12 uger.

Kolik er en såkaldt ”udelukkelsesdiagnose”. Diagnosen kolik gives til ellers sunde og raske børn, der græder mere end 3 timer dagligt, mere end 3 dage om ugen i mere end 3 uger – uden man kan fastlægge hvorfor.