Babys syn – Udvikling af synssansen
Dit barn går igennem en fantastisk udvikling i løbet af de første leveår. Alle børn er forskellige i deres udvikling, selv inden for samme søskendeflok. Nogle børn er hurtigere til at være motorisk stabile og andre børn er hurtigere til at lære sproget. En nyfødt bruger alle sine sanser fra starten. De kan både se, høre, føle og er udstyret med en fin lugtesans. Selvom barnet fra starten bruger alle sine sanser, så udvikles synssansen løbende med barnets vækst.
Vi giver dig et indblik i hvordan børn ser i sine første leveår indtil synssansen er ordentlig udviklet. Her tages der udgangspunkt i hvordan en nyfødt, en baby og en tumling ser. Læs med herunder hvis du gerne vil vide mere om udvikling af barnets synssans.
Den første øjenkontakt – Sådan ser en nyfødt
I de første timer efter fødslen, hvor der skal knyttes de første stærke bånd, kan en nyfødt se både langt, dybt og klart. Når den nyfødte vågner efter den første søvnperiode, så vil det første klarsyn være væk, og den nyfødte vil kun kunne se omkring 20-40 cm frem for sig. Det er den afstand der vil være mellem moren og barnet når barnet ammes. Her er den første tid meget vigtig og barnet er afhængig af skabelsen af den dybe kontakt til moren, igennem den første øjenkontakt. Det mest naturlige for barnet er, at skelne mellem kontraster, da en nyfødt kun kan se sort og hvid i starten. Det betyder også at barnets syn er meget sløret og følsomt overfor lys. De første uger går med at pupillerne bliver udvidet og det bliver mere klart for barnet, at se nuancer af lys og mørke. Evnen til at fokusere på noget bestemt udvikles lidt efter lidt. Når barnet er ca. en måned gammel vil det være muligt, at fokusere kortvarigt på genstande der kan være helt op til en meter væk. Efter de første par måneder vil barnet begynde at kunne se farver og former, oftest gul og rød først, da det er farver som står i kontrast til sort og hvid. Ligeledes vil barnet kunne følge forskellige genstande som der bevæger sig.
De mange farver – Sådan ser en baby
Når babyen er omkring 4 måneder gammel er farvesynet udviklet og det er muligt for babyen, at skelne mellem hele farvespektret. Forståelsen for farverne vil komme lidt efter lidt, da det for barnet handler om at kunne se og opfatte forskellige farvekulører. Herefter kommer så det med at kunne sortere, matche og sætte ord på de forskellige farver. Det tager tid og vil ske i løbet af barnets forskellige udviklingstrin.
Hjælp farveforståelsen på vej – Sådan ser en tumling
Når dit barn runder de 2 år, så arbejder både øjne, hænder og krop sammen på den måde, at dit barn kan finde ting der har samme farve og form. En tumling lærer navneord før tillægsord, hvorfor det kan være svært for dit barn, at udpege ynglings farven på noget bestemt legetøj. Man kan hjælpe farveforståelsen på vej ved, at snakke om og vise at farver er forskellige. Eller man kan gøre det hele til en leg og finde farveladen frem og male forskellige ting. Selv børnehavebarnet kan have svært ved at udtrykke sig i farver, da begrebet farver er meget abstrakt. Barnet kan sagtens hente alle de røde bolde, men kan måske finde på at sige gul om dem i stedet. Det handler simpelthen om barnets sprogudvikling og det kan man som forælder selvfølgelig være med til at korrigere stille og roligt. Barnets syn udvikles faktisk helt frem til barnet er omkring de 7 år. Det omhandler selve evnen til at fokusere, det at følge genstande og opfatte dybde.