Det er svært at finde frem til hvilken hovedpude man skal vælge, og hvilken pude der er den bedste hovedpude. Vi har alle forskellige behov og præferencer, ikke mindst når det kommer til vores søvn og hovedpude. Det er derfor vigtigt, at du gør dig nogen overvejelser omkring din nye hovedpude inden køb, og ikke mindst sørger for at prøve dig frem.

Her kan du læse mere om valg af hovedpude til voksne, baby & juniorpuder

Sisällysluettelo

Sisältö

Find ud af hvilken hovedpude  du skal vælge. Klik for at læse mere om hvert punkt.

Dette bør du overveje inden du vælger hovedpude

Her kan du læse om hvad du bør overveje og tænker over, inden du beslutter dig for hvilken hovedpude der er den bedste hovedpude til dig. En hovedpude skal støtte og aflast dit hoved, skuldre og nakke, så du undgår at vågne op med ondt i hovedet eller nakkesmerter. Uanset om du sover på ryggen eller på siden skal din rygrad gerne holdes lige som det ses på billedet, så dine nakkehvirvler ligger i naturlig forlængelse af dine ryghvirvler og rygsøjler. Hovedpuden skal hverken være for høj eller for lav til dig, da din rygrad ellers vil bøje, hvilket vil medføre smerter.

Hvis du sover på ryggen

Fortrækker du at sove på ryggen, er det vigtigt at vælge en hovedpude, der ikke er for høj. Den bedste hovedpude hvis du sover på ryggen er ret flad sådan at din nakke ikke ender med at bøje opad. Samtidig skal fyldet være ret fast, så puden ikke falder sammen i midten når du ligger dig på den.

Hvis du sover på siden

Sover du på siden vil den bedste hovedpude have en vis højde. Det er vigtigt at den hovedpude du vælger går ind og støtter mellem dit hoved og madrassen. Hovedpuden skal ikke være for blød, så den synker sammen når du ligger på den. Døjer du med snorken kan det hjælpe at sove på siden fremfor på ryggen.

Sover du på maven….?

Det er næsten ikke til at finde en fysioterapeut der vil anbefale dig at sove på maven. Det skaber et stort vrid i både din nakke og ryg, og er generelt en skidt måde at ligge på. Derfor vil vi anbefale dig at vælge en hovedpude, der egner sig til at sove på enten siden eller ryggen.

Fyld i hovedpuden

Helt overordnet findes der tre slags fyld til hovedpuder: naturfyld, polyesterfyld og specielt fyld som boghvedeskaller, uld eller kapokfibre. Hvilket fyld du vælger er ikke afgørende for om puden er god. Det vigtige er at puden er fleksibel og fylder ikke falder sammen, når du skifter stilling.

Hovedpude til dårlig nakke

Hvis du døjer med ømme skuldre og dårlig nakke, er der god grund til at vælge en hovedpude til nakkeproblemer. Det er meget subjektivt hvilken hovedpude du bør vælge, når du har ondt i nakken. Hovedpuden skal støtte dit hoved og nakke, og sørge for at dine nakkehvirvler ikke vrides skævt, men kan fortsætte som en naturlig forlængelse af rygsøjlen.

Lue myös:   Sengerand - Find den bedste sengerand til barnesengen

Mange nakkeproblemer skyldes at du ligger enten for højt eller for lavt, således at din nakke belastes. Hertil bør du kigge nærmere på din sovestilling. Hvis du sover på ryggen, bør du som udgangspunkt vælge en lav pude. Sover du primært på siden, skal puden have mere højde så den støtter korrekt. Læs mere om dette ovenfor.

Forsætter du med at vågne med ømme skuldre og nakke, så kan det også skuldes din seng. Hvis din seng er slidt op, eller ikke har gode komfortzoner kan det medføre at din krop ikke får den bedste støtte og aflastning. Læs meget mere om valg af seng lige her.

Et kig på gode hovedpuder

Her har vi taget et kig på de gode hovedpude, som kan købes hos online forhandlere. Vi har udvalgt eksempler på de bedste hovedpuder hos forhandlerne. Dette er dog ikke altid ensbetydende med, at det er den bedste hovedpude til dig. Når det handler om at købe ny hovedpude skal man huske at det handler om at prøve sig frem, og se hvad der passer en. Heldigvis tilbyder de fleste forhandlere at du kan prøve puden hjemme, og returnere den hvis den ikke lever op til dine behov og ønsker.

Formstøbt Latex pude

Denne pude vil være ideel til dig der ynder at sove på siden, og måske er på udkig efter ny pude fordi du har ømme skuldre og øm nakke. Latex er et naturligt materiale, der er særlig elastisk og fleksibelt. Denne pude vil give dig god støtte. Den falder ikke samen, og du kan uden problemer flytte dit hoved rundt på puden uden at den ændrer form som man kender det fra en fiber – eller fjerfyldt pude. Det er den bedste pude til dig der ønsker en høj pude. Ulempen ved at vælge en formstøbt pude er dog, at hvis du ikke bryder dig om den, kommer du heller ikke til det. Den bibeholder nemlig samme form i årevis. Vær derfor indstillet på at du skal afprøve denne pude inden du kan vurdere om den er god.

Lav hovedpude med 100% gåsedun

Denne hovedpude er lavet og udviklet af forhandlere Parempia öitä, og fås i tre forskellige højder; lav, mellem og høj. Her har vi fremhævet den lave version, som er bedst til dig der somme tider sover på maven. Puden indeholder 100% gåsedun, der lader huden ånde. Puden er syet, så den har en kant mellem det øverste og nederste lag. Dette medfører at puden ikke falder sammen på samme måde, men bibeholder sin højde og fleksibilitet.

Ergonomisk hovedpude

En ergonomisk hovedpude giver dig mulighed for individuel tilpasning. Den er en god hovedpude, hvis du har behov for ekstra støtte og aflastning til dit hoved og nakke.

Temprakon Ergomagic

Denne hovedpude er udviklet med et ergonomisk fokus. Puden er dansk produceret, og lavet på den måde at du kan justere højden på puden. Du kan således lave puden lav, hvis du skal ligge på ryggen, og en smule højere hvis du ligger på siden. I denne Ergomagic hovedpude er der to to  afstandsplader, der kan justere pudens højde. Du kan således selv arrangere puden, så den passer til den måde du sover bedst på.

Lue myös:   Aikuisten vuodevaatteet lapsille

Kølig hovedpude

En kølig hovedpude er en god hovedpude til dig, der ofte har det varmt om natten. En god hovedpude med kølende effekt vil være ideel til sommerbrug, men du kan også få glæde af den hele året, hvis du døjer med nattesved.

Cool Comfort kølig hovedpude

Denne hovedpude forhandles hos Sengetid. Den er fyldt med særlige, små mikrokapsler, der indeholder en form for gele, der reagerer på varme og kulde. Hvis du sveder, vil kapslerne optage varmen, og puden vil dermed fortsat føles kølig. Puden er betrukket med et blødt betræk af 100% bomuld. Cool Comfort pude er Oeko-tex, hvilket er en garanti for at hovedpuden ikke indeholder nogen uønskede former for kemi.

Økologisk hovedpuder

En økologisk hovedpude er et ønske for mange. Med en økologisk hovedpude er du mere sikker på at gå uden om skadelige kemikalier, både for dig selv og naturen. Her har vi fundet et par eksempler på økologiske hovedpuder til dig der vægter økologi.

Økologisk hovedpude med kapokfibre

Kapok er en bælgfrugt der høstes fra Kapok træet der kan minde lidt om et palmetræ. Planten der vokser uden på selve bælgfrugten bruges til fyld i dyner, puder og topmadrasser. Puder med kapokfibre er 100% økologiske, bæredygtige & allergivenlige. Kapokfibrene skaber en meget åndbar pude, som vil være skøn at ligge på. Fibrene er ret kraftige, hvilket skaber en pude der holder formen. En økologisk hovedpude med kapokfibre er en god hovedpude til dig, der går op i økologi, bære dygtighed og naturligvis de bedste muligheder for en god søvn. Den kan vaskes på 60 grader.

Økologisk hovedpude med merinould

En hovedpude med uld er en særlig hovedpude er meget temperende. Denne hovedpued indeholder 1.000 gram økologisk uld, som føles meget let og temperende. Vælger du en uldpude skal du være opmærksom på, at den som udgangspunkt ikke skal vaskes. Fordi ulden er et naturligt produkt er det selvrensende og antibakterielt. Det anebefales derfor at den luftes i stedet for at blive vasket. Lig den ud i frostvejr et par timer, og puden er som ny. Er det alligevel nødvendigt med en vask, så kan du vaske den på skåneprogram 30 grader, med uldvaskemiddel. Puden må IKKE tørretumbles, men skal liggetørre, og helst i et varmt rum. Bliver du glad for din uldpude, kan du overveje at supplere med en ulddyne.

Inden du vælger din nye hovedpude

Inden du beslutter dig for hvilken hovedpude der er den bedste hovedpude til dig, så er der et par ting du bør overveje. Her kan du læse om hvordan du sikrer at du får købt en god hovedpude til netop dig.

Lue myös:   Hikoiletko öisin? Opas parempiin yöuniin helteellä

Overvej muligheden for flere gode hovedpuder

Det er ikke nødvendigvis muligt at finde én hovedpude. Mange mennesker har stor glæde af at have to eller måske tre hovedpuder som du skifter i mellem. Den bedste højde på den hovedpude du bør vælge, skal helst variere alt efter din sovestilling. Som vi har nævnt højere oppe i teksten skal hovedpuden helst være høj når du sover på siden, og lav når du sover på ryggen. Kun sådan kan dine nakkehvirvler være i naturlig forlængelse af din rygsøjle.

Hvis du gerne vil have en enkelt god hovedpude, vil et godt bud være den ergonomiske hovedpude fra Bedre Nætter. Den hovedpude giver mulighed for at indstille puden med flere forskellige højder, så du kan variere din sove stilling.

Hvilket materiale er en god hovedpude lavet af?

Dette vil naturligvis også variere efter dine egne præferencer og principper. Er du på udkig efter en økologisk hovedpude kan du finde varianter hos forhandlene Sundleg eller Rene Naturprodukter. Her finder du økologiske hovedpuder til både børn og voksne. Enten med fyld af kapokfibre, der stammer fra et træ, eller med merinould fra får. Læs meget mere om dette her.

For de fleste er en hovedpude af Latex et rigtig godt valg. Hvis du skal have ny hovedpude, er en af latex en udmærket valg hvis du ønsker en fleksibel hovedpude, der holder formen og føles dejlig blød. Latex er et naturprodukt, så du vil ikke blive overophedet på en latex hovedpude. Ofte er latex hovedpuder formstøbte. Læs mere om dette i næste afsnit.

Formstøbt pude – fordele og ulemper

Hvis du finder en formstøbt pude, der virkelig føles som en god hovedpude til dig er det helt bestemt også den bedste hovedpude. En formstøbt pude skifter nemlig ikke form, heller ikke når du bevæger dig rundt i sengen eller ligge på siden, mave eller ryg. Det er helt bestemt den store fordel ved en formstøbt pude, der for eksempel kunne være af latex eller memoryskum.

Ulempen ved en sådan pude vil være, hvis den ikke føles god for dig, og du ikke føler at du kan vænne dig til den. Så er sandsynligheden for at du med tiden vænner dig til den, desværre meget lille. I dette tilfælde kan du kigge nærmere på gode hovedpuder med gåsedun.

Pude med dun

E pude med dun kan formes og ”bankes op”, hvis den falder sammen. Den giver dig følelsen af at synke lidt ned i puden, som mange synes føles dejligt. En pude med gåsedun vil dog automatisk med tiden blive mere slidt, og bør udskiftes cirka hver tredje eller fjerde år. Hos Bedre nætter finder du puder med gåsedun i tre forskellige højder, så du kan finde em god hovedpude til netop din sovestilling.