Miten opettaa vauvaa nukahtamaan itse
Få sovecoachen Jeanettes bedste råd til at få baby til at falde i søvn selv uden skrig og skrål.
Når du har lært baby at falde i søvn selv kan du sige farvel til timevis af vugning i dine trætte arme, eller kilometerlange ture med barnevognen. At lære at falde i søvn selv behøver ikke have noget at gøre med den udskældte godnat-og-sov-godt metode, men kan sagtens gøres på dine og babys præmisser. Læs med her, og bliv klogere på din baby og søvn.
Livet som nybagt forældre kan uden tvivl være hårdt. En af de hårdeste ting for mange er nok kampen om søvnen. At gå rundt med en dødtræt baby på armen, der bare ikke vil overgive sig, er i sig selv frustrerende.
Hvis du ønsker at din baby skal kunne puttes i sengen, og herefter selv lukke øjnene og sove sødt, så læs med her på siden.
Vi har taget søvncoach Jeanette Wegge-Larsen med på råd. Hun siger: Når søvn er et område, som kan udfordre mange småbørnsfamilier er det fordi, at børn (på samme måde som voksne) forventer at falde i søvn på samme måde, hver gang de skal sove. Børn sover i bølger af let og dyb søvn, også under deres lure og om natten. Og hvis deres søvnassociation betyder mad, hoppe på bold eller blive vugget i mor eller fars arme, så er der en sandsynlighed for, at de vil vågne undervejs i søvnen og forvente dette gentaget. “
Læs med her og bliv klogere på, hvordan jeres familie og den lille ny fra kommer i gang med gode søvnrutiner, og ikke mindst hvilke forventninger du kan have til dit lille barn.
Sisällysluettelo
Hvordan kan du lære baby at falde i søvn selv?
Når din baby kommer til verden kender han eller hun ikke forskel på dag og nat. Der vil derfor være begrænset med rytme de første 3 måneder af babys liv. Sovecoach Jeanette siger “Nyfødte falder i søvn, mens de spiser og sove i faser af let og dyb søvn fordelt ligeligt på døgnet. Derfor er det at kende forskel på nat og dag noget, som vi forældre over tid kan hjælpe børnene til. “
Men hvad skal du så gøre, hvis baby holder fest hele natten og sover lange lure om dagen? Det får du svaret på nu.
Det at kende forskel på nat og dag er noget der skal læres. I de første måneder kan du holde baby i et mørkt rum og natten, og ikke begynde på aktiviteter såsom legetøj eller TV i nattetimerne. For de fleste trætte forældre, vil dette dog komme af sig selv, da vi jo selv sover om natten og ønsker ro.
Fokus på tryghed de første måneder af babys liv
“I de første 3-4 måneder bør man som forælder have mest fokus på at lære sit barn at kende og på at give det en tryg og kærlig start på livet. Men udover det, kan det også være fornuftigt allerede inden børnene bliver for bevidste, at hjælpe dem til gode sovevaner ved at præge dem i den rigtige retning. ” Udtaler Jeanette, og fortsætter med at understrege, der ikke som sådan er nogen fast regel for, hvornår baby kan falde i søvn selv. Alle børn er nemlig forskellige. Hun oplever at børn med søvnudfordringer kan have en personlighed, som betyder at de er meget vågne, opmærksomme, nysgerrige og livsglade.
Skal din baby vugges eller ammes i søvn?
Vil din baby kun sove med bryst i munden? Eller skal du vugge guldklumpen i armene, indtil du føler din krop er ved at sige fra? Det kan også være du hopper på pilatesbold med den lille, går tur i barnevogn eller vikle, eller en anden vane som du synes har taget overhånd.
Frustrationen over dårlige vaner kan være stor. Men for din baby er der ikke tale om en dårlig vane, men derimod en søvnassociation. Altså et ritual eller bevægelse, som dit barn har forbundet med det at falde i søvn.
Når børn er vant til at blive fx. vugget eller ammet i søvn, så vil de forvente at blive det hver gang de vågner. Det er derfor en vane, som du på sigt kan hjælpe din baby med at “trappe ud af” på en tryg måde. “Hvis deres søvnassociation betyder mad, hoppe på bold eller blive vugget i mors eller fars arme, så er der en sandsynlighed for, at de vil vågne undervejs i søvnen og forvente dette gentaget. ” siger Jeanette.
Så selvom du gerne vil putte din baby uden besvær, så kan du altså ikke forvente at junior falder i søvn af sig selv, hvis han eller hun ikke er vant til det. Det er noget du på sigt må arbejde på at vænne barnet af med, og det kan tage tid.
Skab en hyggelig putterutine
Tiden er din ven, når du har en baby med søvnudfordringer. Husk, at langt de fleste babyer er mere end 3 måneder før end de begynder at sove på nogenlunde faste tidspunkter. Og selv herefter vil der komme perioder med tandfrembrud, tigerspring eller sygdom, der kan skabe rod i rutinen.
Men ikke desto mindre kan du hjælpe dig selv og din baby på vej ved at skabe en hyggelig putterutine, som I gentager hver gang baby skal sove.
Putterutinen kan består af en bestemt sang, en bog eller giv en omgang tryggemassage. Forsøg at arbejde på at adskille mad og søvn inden putte-tid. Skab et hyggeligt, men overskueligt ritual, som I gentager igen og igen. Børn elsker gentagelser, da det gør dem trygge og så ved de hvad der skal ske.
Sørg dog for at holde ritualet overskueligt for jer selv, så det ikke bliver udmattende at baby fx. skal i bad eller have 8 godnatsange hver eneste aften.
Jeanttes bedste råd til en god putterutine
- Sørg for på sigt at adskille mad og søvn, så børnene ikke forventer at skulle spise for at kunne sove.
- Hold temperaturen i soveværelset svalt
- Luk gardiner ned, når I går i gang med at putte så rummet er mørk
- Din baby skal være træt, men ikke overtræt
- Husk at alle babyer er forskellige, og der er ikke nogen fast alder hvor du kan forvente, at de falder i søvn selv
Gentag dette igen og igen indtil dit barn er trygt og falder i søvn
- Bliver barnet ked af det, sur eller frustreret, så hold dig ikke tilbage med at tage barnet op i lodret stilling, trøste det og derpå lægge det tilbage i sengen igen.
- Sig til barnet “Jeg er her”, “Jeg trøster dig” og “Det er bare meningen du skal sove”.
- Lig dem blidt og kærligt tilbage i sengen igen
De små kan hurtigt blive utrygge, når de skal puttes, og bliver bange for at mor og far måske ikke er der. Derfor skal du som forældre vise barnet, at det er okay og trygt at falde i søvn i egen seng.
Trygheden er altid det vigtigste
Er din baby helt ude af den, og din egen tålmodighed ikke længere eksisterer, så råder Jeanette forældre til at tage barnet op og holde det ind til sig, indtil der atter er ro for derefter at prøve igen i morgen. Det vigtigste er at dit barn hele tiden er trygt og ikke bliver bange eller for ked af det i puttesituationen.
Er din baby træt eller overtræt?
Det lyder måske indlysende, men det er vigtigt, at din baby er træt nok til at sove, men selvfølgelig uden at være overtræt. “Børns reaktion på træthed er ret modsat voksnes. Man vil typisk opleve, at i stedet for at blive sløve og inaktive, så bliver børn mere aktive og vil ofte forsøge ubevidst at producere adrenalin, når de bliver trætte. Dette fordi det er den eneste måde, de kan holde sig vågne på. Hvis man som forælder fejltolker denne reaktion, kan børnene blive overtrætte. Og overtrætte børn er endnu sværere at få til at sove. ” Udtaler sovecoach jeanette. Det gælder derfor om at putte din barn, når han eller hun er træt, men ikke for træt.
Nogle børn er svære at læse, og kan måske have vendt rundt på nat og dag. Derfor er det en god ide, at arbejde på at sengetid ligger omkring 19-19.30. Børn har nemlig indtil et godt stykke op i skolealderen brug for at sove mellem 10 og 12 times nattesøvn.
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med sovecoach.dk hvor du kan finde mere information og hjælp.