Auta vauvaa kesän yli

Sommeren kan være hård ved både store og små. Men de små kan især døje med varmen, fordi de har sværere ved selv at finde ud af hvordan de regulerer deres kropstemperatur. Læs med her og find ud af hvordan du hjælper dit barn igennem den varme sommer.

Selvom sommeren er skøn med sine varme dage, lyse aftener og dejlige minder, så kan den også være svær at komme igennem for de mindste – og især hvis det bliver hedebølge i længere tid sådan som vi oplevede det i 2018.

Små børn har ofte sværere ved selv at finde ud af hvor meget tøj de skal have på, og holde øje med om de får nok væske. Derfor er vi som forældre nød til at være en smule mere opmærksomme på deres velbefindende her i varmen.

Sisällysluettelo

Som at være sydpå

Når vi er sydpå, vil de fleste automatisk begynde at være mere opmærksomme på solens stråler, holde siesta og i det hele taget tilrette sig vejret. Men herhjemme i Danmark er vi ikke så vant til den ekstreme varme, og vi kan jo heller ikke holde ferie hele sommeren, men skal afsted på arbejde og i institution selvom det er varmt.

Her på siden har vi samlet en række gode råd, som du kan lade dig inspirere af, når sommerens hede rammer Danmark.

Nyfødte og varme

Du har måske hørt, at babyer og børn ikke selv kan komme af med varmen? Det er der noget om, men det gælder faktisk kun for de helt små nyfødte. Så snart babyerne er nogen måneder gamle, kan de svede ligesom os andre.

Men da deres krop naturligvis er en del mindre, så kan det være sværere for dem at køle sig nok ned. Ligesom det kan være svært for dem at få varmen igen, hvis de bliver kolde.

Derfor skal du generelt være ekstra opmærksom på om børnene har det varmt, men husk at de altså godt kan svede og på den måde vise, om de har det varmt.

Det bedste trick er at mærke dem i nakken. Hvis de er lune og tørre i nakken, har de det fint, men er de våde og svedige så har de det varmt.

6 våde bleer i døgnet

Hvis dit barn tisser er det en god indikation på, at de ikke mangler væske. Bruger de ble kan du nemt tjekke om bleerne er våde. Som tommelfingerregel siger man 6 våde bleer i døgnet, men her må du også vurdere hvordan dit barn plejer at være, og om han eller hun generelt virker veltilpas.

Er barnet meget dehydreret vil huden blive mindre elastisk. Det vil sige, at hvis du trykker ind på fx. låret og slipper igen, så vil der i nogen sekunder efter være en “hul” der hvor din finger var. I så fald er det en god ide at søge læge med henblik på om der skal gøres noget mere aktivt for at få væske i barnet.

Masser af væske

Synes du at der mangler våde bleer kan du give baby noget vand, juice eller tynd saftevand alt efter hvad du synes. Mange børn nyder også en sodavandsis.

Hvis baby kun bliver ammet kan det være en god ide at supplere med noget vand ved siden af, så baby ikke hele tiden drikker små tåre mælk der i sidste ende kan give uro i maven. Husk vandet skal koges først, hvis baby er under 4 måneder gammel.

Husk at der også er masser af væske i frugt. Så det er en god ide at skære noget frugt ud og servere, som barnet kan spise af når lysten er der.

Drikkedunke

Mangler dit barn væske, kan det nogen gange være nemmere for dem at drikke af en drikkedunk end en kop. I dag kan man få mange sjove drikkedunke til børn med flotte farver og sugerør.

Vægler du en drypfri drikkedunk, så kan barnet selv gå rundt med den uden du skal være bange for at der pludselig er vand eller saft over det hele.

Drypfri Avent drikkekop – fås her.

Pas særligt på barnevognen

Tjek om der rent faktisk er varmere udenfor, end indenfor, før du ligger dit barn ud og sove i barnevognen.

Desværre bliver barnevogne lynhurtigt varme som ovne, også selvom den står i skyggen. Det kan være svært at få baby til at sove inde, hvis han eller hun er vant til at sove ude, men det kan altså være nødvendigt for at undgå overophedning.

Putter du baby ude, så undgå for tykke dyner og lad være at dække åbningen til med en stofble. Barnevognen bør også altid stå i skyggen.

Søg skygge

Det frarådes at de helt små babyer under 1 år overhovedet opholder sig i direkte sol. Det skyldes at deres hud er meget tyndere og generelt sartere end større børns og voksnes.

For større børn og voksne kan det anbefales at søge skygge mellem klokken 12 – 15. Midt på dagen er uv-indekset højt og solens stråler kan hurtigt forbrænde huden.

Derudover er det naturligvis en god ide at bruge solcreme hvis I opholder jer ude. Læs om mere om brugen af solcreme her.

Brug solcreme og solhat om sommeren. Solhat fra Småfolk

Overvej silkeuld om natten

Nogen babyer bliver meget svedige om natten, hvilket i sidste ende kan give dem en forkølelse fordi de bliver våde og kolde.

Hvis det er tilfældet, kan du prøve om det hjælper at give din baby blød uld på i stedet for bomuld. Det kan for eksempel være silkeuld.

Nogen babyer vil dog blive endnu varmere i uld, eller føle at det kradser, så her må du prøve dig lidt frem.

Fjern sengerand og brug en sommerdyne

Mange børn sover med en sengerand i deres tremmeseng. Normalt beskytter den mod at baby slår hovedet mod tremmerne, men den kan også holde på varmen. Er der meget varmt i tremmesengen kan du fjerne sengeranden og se om der kommer mere luft og ventilation til den lille.

Det kan også hjælpe at skifte dyne til et let sommerdyne, som for eksempel en silkedyne eller en med kapokfibre, der skulle være super gode til varme børn.

Kapokdyne til børn – læs mere her.

Vurder almen tilstand

Som altid skal du kigge på hele barnets tilstand. Er din baby glad, pludrer og snakker om sædvanlig, så er der som regel ikke noget at være bekymret for. Men er din baby slap, apatisk og virker utilpas, sover måske meget, så kan du gå ud fra at baby er utilpas og skal have hjælp til at få det bedre ved for eksempel mindre tøj eller noget at drikke.