Den motoriske udvikling for et barn er en fantastisk rejse. Babys motorik starter med spædbarnet der ihærdigt prøver at løfte sit tunge hoved, og i løbet af bare et år,  ser du dit barn lære at gå og løbe.

Læs her hvordan du støtter dit barns motoriske udvikling bedst muligt.

Indholdsfortegnelse

Styrk balancesansen: Derfor skal din baby ligge på maven

Det første du skal tænke på, er at få baby om på maven. Herfra styrkes musklerne i nak og ryg. I starten kan spædbarnet kun lige løfte sit eget hoved i kort tid. Langsom lærer hun at strække armene og begynde at krybe fremad. Senere begynder hun at kravle og gå. Det hele starter med at ligge på maven. Det er langt fra altid at babyer synes det er særlig sjovt at ligge på maven. Det er nemlig hårdt arbejde for dem. Der er flere ting du selv kan gøre for at få baby til at synes om at ligge på maven.

  • Bøj dine ben, og lig din baby på maven på skinnebenene. Så kan du snakke med din baby mens han ligger på maven på dine ben, og kigger på dig.
  • Lig baby på maven på en skråpude, med den høje ende oppe ved hovedet. Så skal han ikke bruge så mange kræfter, og vil måske ligge i længere tid på maven.
  • Hold din baby på maven på underarmen, når du bærer ham
  • Lig altid baby på maven, når du ligger hende fra dig
  • Husk – få minutter ad gangen, mange gange om dagen, er meget bedre end slet ikke.

Gør det sjovere for din baby at ligge på maven med et sjovt legetæppe

Sådan får du din baby til at ligge på maven

Det er nemt at komme i gang med at træne din babys motorik. Mange lege kan i lave derhjemme, helt uden dyrt legetøj. Det vigtige er at du hele tiden opfordrer din baby til at undersøge og gribe ud efter ting.

Små børn interesserer sig ofte mere for nye og spændende ting, end for det legetøj de har leget med længe.

Du har sikkert oplevet, at dit barn har været dybt fascineret en tilfældig ting. Det kan være din hårbørste der har fanget hans interesse, men ikke flotte legetøj der spiller og siger lyde. Det skyldes at dit barn gerne vil efterligne dig. Du er udgangspunktet for dit barns opfattelse af verden og de ting, du bruger tid på vil din baby også interessere sig for. Sørg derfor for selv at deltage i legen med dit barn. Vis din baby legetøjet, og hvad det kan.

Læs også:   Tablet til børn

Her er nogen bud på nemme lege, I nemt kan komme i gang med

  • Høre musik og danse
  • Puste sæbebobler, som baby kigger efter og rækker ud efter
  • Lig dig sammen med baby på gulvet, og få baby til at møve sig frem efter legetøjet eller andre spændende ting

Legetøj der styrker balancesansen

Barnets balancesans udvikles ved bevægelse, og især når barnet snurrer rundt. Hvis du mangler inspiration til sjove motoriklege, kan det være en god ide at have noget sjovt motorik legetøj til din baby, som ligger op til en masse bevægelse og sjov.

Et bud på dette kunne for eksempel være denne tumletop, som er meget effektiv til at stimulere babys balance. Man leger med tumletoppen ved at ligge baby i den, og derefter snurrer den rundt i et tempo som baby synes er morsomt. Denne model er set hos Lirumlarumleg til 339,95 kr. Se mere her.

En anden måde baby effektivt styrker sin balancesans er ved at vugge eller gynge i en sansegynge. Sansegyngen er blevet meget populær til især de helt små babyer, da de kan ligge og slappe af på den. De vuggende bevægelser får baby til at slappe af, fordi bevægelserne minder om de bevægelser baby mærker i livmoderen. Læs meget mere om sansegynger her.

Leder du efter mere inspiration til godt motorik legetøj?

Gå til babysvømning eller babyrytmik

Hvis du gerne vil ud og huset og lave noget aktivt med din baby, kan I tage til babysvømning eller et baby motorikhold. Det er sundt for barnet at være i vandet og mærke hvordan kroppen føles helt anderledes. Der er mere bevægelsesfrihed i vandet, og babyer føler sig ofte hjemme i elementet. Du kan også undersøge om der er et babymotorikhold i dit nærområde. Her kan du få inspiration til sjove motorikøvelser, som I også kan lave derhjemme. Mange forældre og børn nyder også at være ude blandt andre ligesindede.

Hvis du ikke har muligheden for at gå til svømning eller motorik, er det også en god sanseoplevelse for barnet at komme i badekar derhjemme, eller måske et lille svømmebassin, hvis I har plads.

De 3 sanser, der styrker motorikken

Din babys motorik og balanceevne udvikles og styrkes når sanserne stimulueres. Her har vi nævnt de tre afgørende sanser, som du skal have fokus på i motorik øvelser med dit barn. Når disse tre vigtige sanser stimuleres, vil barnet lære at bevæge sig fremad og senere rejse sig op og gå. Hvis én af sanserne halter, kan det blive svært at indhente senere. Det fortæller Læge Bente Pedersen, der har arbejdet med en undersøgelse om små børns motoriske udvikling i 10 år. Derfor gælder det om at lære baby sine egne sanser at kende – helt fra start.

Labyrintsansen

Labyrintsansen er din babys bevidsthed om hovedets bevægelser i forhold til kroppen. Denne sans udvikles når baby holdes på hovedet, på siden eller laver kolbøtter. Helt små børn har ofte ikke noget imod at hænge på hovedet. Det er ikke en fremmed situation for dem, da de har ligget sådan i mors mave i den sidste del af graviditeten. Vær dog altid opmærksom på hvordan dit barn reagerer når du holde det på hovedet. 

Læs også:   Legetøj 2 år | Det bedste legetøj til børn 2 år | Køb legetøj online

Når du holder din baby på hovedet, skal du have fat omkring hofteskålene, så dine hænder støtter ryg og hofte. Hold ikke fast i den bløde mave eller benene. 

Labyrintsansen udvikles og stimuleres, når barnet bliver vugget. Det kan være i mors ellers fars arme, eller i en slyngevugge, der stimulerer denne sans, fordi den vugger stille op og ned, og frem og tilbage.

Større børn udvikler deres labyrint sans ved at slå kolbøtter, vippe, snurre og dans

 

Følesansen

Følesansen stimuleres, når barnet bliver rørt ved, og selv føler og mærker på forskellige materialer eller dyr og mennesker. Lad derfor dit barn røre ved forskellige materialer. Det er faktisk også sundt for udviklingen at stikke fingrene i havregrøden – selvom forældrene ikke altid bryder sig om oprydningen. Udviklingen af følesansen er en vigtig del af barnets balanceevne.

Har du et nyfødt barn, eller et for tidligt født barn, er hud-mod-hud kontakt ekstra vigtig. Det hjælper barnet med at falde til ro, og udvikler deres følesans.  Læs mere om dette i vores E-bog : Gode råd til forældre om Amning og Flaske. E-bogen får du gratis, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev.

  • Sørg for at rør ved dit barn, og opfodr dit barn til at røre ved forskellige materialer og legetøj.
  • Lig din baby på maven på et spændende legetæppe med lyde og farver, der giver baby lyst til at undersøge det nærmere.
  • Giv din baby masser af kys og kram – det er sundt. 🙂

Bær også gerne dit barn i en ergonomisk korrekt bæresele eller vikle. I en bæresele bliver dit barn holdt tæt mod din hud, og mærker din krops bevægelser.

Kinæstesisansen

Kinæstesisansen stimuleres ved alt bevægelse. Udviklingen af denne sans hjælper barnets forbindelse mellem krop og hjerne. Man kan oversætte denne sans til at være i kontakt med sin krop; det er bevidstheden om muskler i ben og arme er spændte eller afslappede. Større børn bruger denne sans når de fx. går trillebør. Mindre børn bruger den til at lære at hoppe, eller kravle på trapper. 

Når sansen er i balance, kan kroppen fortælle hjernen hvilken stilling leddene er i. Det styrker også musklerne, og gør baby stærk og smidig.

Sansen udvikles når barnet bevæger sig. Sørg derfor altid for at lade dit barn bevæge sig, og inkluder det i hverdagen. Det skal være sjovt. Selv små ting kan gøre en forskel. 

  • Lig din baby på maven med legetøjet uden for hans rækkevidde
  • Hold din baby liggende på maven på din underarm, og dans rundt. Gerne både hurtigt og langsomt
  • Rejse sig op ved en gåvogn, og senere skubbe den foran sig
  • Cyke på løbecykel (kan bruges allerede fra 1 års alderen)
Læs også:   Dukkehusmøbler - Møbler til dukkehuset

Derfor er de 3 sanser vigtige

En undersøgelse fra 2009 foretaget af læge Bente Pedersen og bevægelseskonsulent Anne Brodersen, viser at børns motorik og balance styrkes når de tre sanser stimuleres. Sammen med synssansen, udgør de tre sanser barnets balance. Udviklingen af barnets balance er afgørende for at spædbarnet løfter sit hoved selv, og senere kan stå op, og gå, uden at falde på halen alt for mange gange.

Synssansen stimuleres med farver, former og ansigter. Et spædbarn kan faktisk kun se ca 20 cm frem. Cirka den afstand der er fra brystet og op til moderens ansigt. Sørg derfor for at tal med dit barn med dit ansigt tæt på, så baby kan se dit ansigt og dine ansigtsudtryk. Vis også baby farverigt legetøj.

Motorikøvelser med baby: Hvor meget er nok?

Man kan ikke afsætte et bestemt antal minutter eller daglige øvelser, der er nok til at udvikle din baby motorik. Dog er du rigtig langt af vejen, når du først er bevidst om baby motorik, og tænker det ind som en integreret del af jeres hverdag. En undersøgelse har vist at baby motorik forbredres, når forældrene laver motorik øvelser med baby.

Husk altid at holde øje med dit barns signaler.

Respekter altid hvis din baby drejer hovedet væk eller lukker øjnene . Det er tegn på baby har fået nok, og har brug for ro og ingen stimulering. I starten er 5 minutters stimulering af sanser rigeligt, og efterhånden vil det blive mere og mere.

Husk, at alle babyer er forskellige når det kommer til baby motorik

Det er næsten stensikkert, at babyers udvikling sammenlignes i mødregruppen. Det kan være hyggeligt at se hvor langt de andre babyer er i deres motoriske udvikling i forhold til ens eget. Og det kan være godt at udveksle ideer og erfaringer. Du kender sikkert den kæmpe stolthed, når dit barn kommer først hen til legetøjet.

Men husk – alle børns udvikling er forskellig. Den kan ikke måles i hurtighed, eller sammenlignes. Faktisk kan det være en fordel, hvis dit barn kravler i længere tid, inden det begynder at gå. De krydsende bevægelser hjælper med at få de to hjernehalvdele til at arbejde sammen, og det hjælper på bl.a. den sproglige udvikling. Så skynd ikke på dit barn, men støt det, netop der hvor han eller hun er i sin udvikling.