Lad dine børn lege med økonomien

Sisällysluettelo

Det kan være frustrerende som forældre, ikke at have kontanter på sig, når man gerne vil give lommepenge eller lignende. Men der er en løsning til den kontantløse familie.

Som forældre vil man gerne give sit barn de bedste redskaber, for at kunne klare sig bedst muligt i fremtiden. Men det kan være svært at lære sine børn om økonomi og lade dem tjene lommepenge, når alt foregår på netbank eller bliver betalt med et dankort.

Kan du huske da du var barn og tømte sparegrisen, bare for at se, hvor mange penge der nu var i den? Man sad og talte, for at se, om der nu var råd til det nyeste hit indenfor legetøj. Noget du ikke lagde mærke til, var at du lærte at lege med tal og det gav dig en bedre tal-forståelse. For nu kunne du visuelt se, at to 5’ere faktisk gav 10 kroner – så du lærte visuelt at regne ud, at 5+5=10.

Problematikken med den nye generation af børn, er at kontanter ikke er en selvfølge. Mange familier har alt på hævekort og har måske flere af slagsen, for at kunne styre forskellige konti.

Hvis du kan nikke genkendende til at være en (næsten) kontantløs familie, så kan disse kommende råd, muligvis være noget for dig og din familie. Læs længere nede på siden.

Børn kan allerede tidligt få indblik i økonomi, ved at tjene lommepenge. Enten bare at få lommepenge eller ved at tjene dem.

Her er ideer til forskellige huslige pligter, inddelt efter alder:

Allerede fra barnet kan gå og har en forståelse, kan det hjælpe til derhjemme. Den nemmeste måde at få hjælp fra børn og give dem lyst til at ordne ting derhjemme, er ved at gøre det hyggeligt. Børn der er under 2 år, kan godt hjælpe med at dække bord, være med til madlavning eller rydde op, men gør det hyggeligt og til en leg. Større børn vil elske at der er en gevinst ved at have hjulpet til, enten i form af lommepenge, fredagsslik eller at spare op til en ting eller oplevelse.

Husk at denne liste kun er vejledende. Nogle af tingene kan børnene gøre før den angivne alder og i andre tilfælde som i alderen 6-9 år, kan barnet muligvis først mestre det når barnet er tættere på 9 end på 6 år.

Listen er også kun inspiration til mulige opgaver til barnet – dette betyder ikke, at barnet skal gøre alle tingene.

Lue myös:   Kuinka hemmotella sympaattista aviomiestäsi

Hav altid et øje på dit barn, når det skal udføre de lidt mere krævende ting og deltag de første gange, for at lære barnet, hvordan man gør.

2-3 år

  • Rede seng
  • Lægge vasketøj til vask
  • Lægge rent vasketøj på plads
  • Fodre dyr
  • Dække bord
  • Tage sit service ud efter et måltid

4-5 år

  • Ryde af bordet efter et måltid
  • Hjælpe med at lave mad
  • Hjælpe med at bære varer og sætte dem på plads
  • Vande blomster
  • Tage sengetøj af
  • Rede seng
  • Sortere vasketøj
  • Fjerne ukrudt

6-9 år

  • Støvsuge
  • Folde vasketøj
  • Vaske gulv
  • Tømme opvaskemaskine/hjælpe med opvask
  • Have egen maddag
  • Feje blade sammen

10-15 år

  • Vaske tøj
  • Slå græs
  • Vaske bil
  • Rengøre badeværelse
  • Bære skrald ud
  • Passe yngre søskende
  • Fylde i opvaskemaskinen

Hvad med lommepengene?

Nu har du fået sat børnene i gang med diverse små opgaver i hverdagen. Men måske de burde få lidt lommepenge for det? Hjælpen er nær for den kontantløse familie. For selv lommepengene er blevet digitale.

Der er forskel på hvad du kan gøre med lommepenge, alt efter barnets alder. Der er nok ikke så mange børn der får lommepenge, når de er i alderen 0-2 år. Der er det typisk penge fra dåb, fødselsdag eller lignende, der kommer til at blive sat ind på kontoen. Men derfra kan det være fint, at kunne give lidt lommepenge eller ugepenge.

Alternativ til penge

Børn i dag bliver ofte meget forkælede og med god grund. Mange har i dag flere penge på kontoen end hvad man havde for et par generationer tilbage. Men du kan give dit barn et alternativ til lommepengene.

Du kan måske vælge om fredagen at spørge dit barn, om det ønsker at få lommepenge eller om det ønsker fredagsslik. Ved valg af fredagsslik, kan barnet så få lov til at vælge noget for x antal kroner enten i færdigblandede poser eller i vej-selv-slik. Hvis barnet vælger lommepengene, så kan der i stedet serveres frugt, smoothie eller lignende til fredagens Disney Sjov.

Det kan også være at dit barn har et stort ønske om at kunne købe noget bestemt legetøj – så kan alternativet blive, at pengene går til det nye legetøj eller bare til lommepenge. Det smarte for barnet ved at vælge legetøjet er, at du som forælder vælger x antal dage, hvor barnet skal fravælge sine lommepenge. Men i forhold til prisen på legetøjet, kommer barnet så til at få mere ud af at gøre dette end ved at bruge sine reelle lommepenge. Eksempelvis: dit barn får hver fredag 10 kr. og ønsker sig en bil der koster 300 kr. Men i stedet for at barnet skal spare op i 30 uger, så vælger du at sige, at barnet kan vælge mellem at få 10 kr. eller få et kryds og dermed være tættere på at få legetøjet. Det skal dog ikke være en ren gavebod – så vær opmærksom på, at det barnet normalt bruger sine lommepenge på, så ikke er en mulighed i den kommende uge. Det skal være et valg.

Lue myös:   Apua - minusta tulee isä apps!

Det sidste eksempel kan også bruges som slik eller legetøj – så fravælger barnet fredagsslikket, så får det i stedet et kryds og kan dermed få legetøjet. Dette er en større udfordring for barnet, der sikkert ønsker begge ting højt.

Hent et skema her hos os, hvorpå barnet selv kan tegne de barnet ønsker sig, I kan klippe det ud fra en reklame eller printe det ud fra nettet. Så kan du og dit barn nemmere finde ud af, hvor langt i er kommet i vejen til legetøjet.

Apps

Vi kommer ikke udenom den digitale tidsalder – og vores børn bliver også bekendte med det digitale langt før vi selv gjorde. Så selvfølgelig kan du få en app (faktisk flere forskellige), som tager sig af alt det med lommepenge, når du ikke selv har kontanter.

Med ERNIT kan der holdes styr på lommepengene og du har mulighed for at give dit barn opgaver, som de så kan se, hvad de får for at løse. Pengene er virtuelle, så det er din opgave som forælder så at rykke pengene fra din til deres konto. Ellers skal du fungere som bank, når barnet ønsker at bruge af sine lommepenge.

Det er ikke nødvendigt for barnet at eje en smartphone, men det er det for bare én af forældrene. Hvis dit barn skal kunne løse daglige opgaver, så skal barnet dog helst have mulighed for at kunne komme ind på app’en i løbet af dagen.

ERNIT har en meget enkel opsætning, der gør det nemt og overskueligt, så selv de yngste kan være med. Selv dem der endnu ikke kan læse, kan have glæde af denne app. Barnet kan her se sin lommepengekonto og se hvordan den vokser (hvis man ikke bruger af pengene).

Lue myös:   Milloin vauva saa hampaat?

Dit barn kan også lave et mål fx spare op til en Spiderman figur. I børnedelen på app’en kan barnet rykke rundt på de fiktive penge, som fx rykke de indtjente penge over til forbrug eller til det ønskede mål. Barnet kan så tilbagebetale mor eller far, når pengene skal bruges. 

Vi vil anbefale ERNIT fra børnene får interesse for tal og penge 4+

App’en kan hentes både til Android og iPhone.

MyMonii

Med denne app kan dit barn få opgaver og dit barn kan nemt se, hvad han eller hun får for at løse opgaven. 

MyMonii kan bruges i alle familier, hvor bare én af forældrene har en smartphone. Det er ikke nødvendigt for barnet at have deres egen smartphone, men det er praktisk, hvis du i løbet af dagen skal kunne give dit barn opgaver uden at du selv er hjemme. 

MyMonii kan også bruges til at betale med i butikker og fungerer dermed også som et hævekort for dit barn – dette kræver dog at dit barn har sit egen smartphone, for at det er smart. 

Hos MyMonii kan dit barn holde øje med, hvor mange penge det har tjent og dermed har stående på sin konto. Så vi vil anbefale MyMonii til de lidt ældre børn fra 8+

App’en kan hentes både til Android og iPhone. 

Garmin Vivofit JR

Med dette ud kan du give barnet opgaver, som det skal løse og dermed optjener virtuelle mønter. Disse virtuelle mønter kan du som forælder så selv bestemme, hvordan de skal omdannes i virkeligheden. Det hele styres fra forældrenes mobile enheder. 

Når barnet er aktivt i mere end 60 minutter, udløser de blandt andet en eventyrssti og sjove facts. Dette er en sjov måde at være aktiv på og få rørt sig de minumin 60 minutter om dagen. Dette kan især være praktisk, når børnenes hverdag ændrer sig fra børnehaven til skole, hvor de skal være mere stillesiddende. 

Garmin Vivofit JR er mere for børn der har lært at læse lidt, så dermed bliver alderen 6+

App’en kan hentes både til Android og iPhone.