Ifølge en stor test foretaget af Norsk Institutt for Vandforskning indeholder meget overtøj til børn uønskede miljøgifte, som for eksempel fluorkarboner der er skadelige for miljø og sundhed. Hele 90% af det testede tøj indeholdt miljøgifte, og kun tre mærker klarede sig helt fri.

Se nedenfor, hvilke mærker der klarede sig bedst og værst i testen.

Sisällysluettelo

Overtøj uden indhold af miljøgifte

MærkeProdukt
MOLOFlyverdragt
Name-itJakke
ReimaVanter

Overtøj med lavt indhold af miljøgifte

MærkeProdukt
Mikk-lineSkaljakke
DidrikssonsVanter
CoopVanter
Color KidsVanter

Overtøj med højt indhold af miljøgifte

MærkeProdukt
WheatFlyverdragt
MicKinleyJakke
EmmaljungaForlæder
BritaxKørepose
BugabooKørepose
CoopFriends flyverdragt
Helly HansenOvertræksbukser
CoopFriends flyverdragt
Helly Hansen Overtræksbukser

Det skal du kigge efter, når du vælger flyverdragt til dit barn

Når man som forældre skal vælge flyverdragt til sit barn, vil man ofte gå efter det højeste vandsøjletryk og den bedste åndbarhed. Dette gælder både hvis man køber brugt, eller fra ny. Det er dog en god ide at kende lidt til tallene. Mange brands går nemlig efter at skrive de højeste tal på deres produkter, hvilket ikke nødvendigvis gør deres produkter til de bedste på markedet.

 • Vandsøjletryk

  Vandsøjletrykket måles ved at strække tøjet ud under et rør, og herefter se hvor meget vand man kan hælde i røret, før de går igennem. Ofte går forældre efter det højeste vandsøjletryk. Derfor har mange flyverdragter et utrolig højt vandsøjletryk på helt op til 10.000 mm., men faktisk er 3 -4.000 mm. alt rigeligt til at modstå den våde jord eller en voldsom regnbyge.

 • Åndbarhed

  Tallet indikerer hvor nemt det er for barnet at komme af med varmen, når han eller hun har flyverdragten på. En god åndbarhed i en flyverdragt bør være omkring 5.000 g. Det er alt rigeligt til leg og bevægelse på en kold vinterdag. Sportstøj til høj intensitetstræning bør til sammenligning være ca. 8.000 g. Hertil bør det dog også nævnes, at dette er et kompleks tal, og man altid bør tage højde for testmetoden.

 • Størrelse på flyverdragt

  Flyverdragten skal være tilpas i størrelsen for barnet. Hvis den er for stor, vil den begrænse barnets bevægelighed. Hvis dragten er for lille, får barnet svært ved at holde sig varm. Som udgangspunkt bør der være den plads der svarer til en knyttet hånd ved skulder og i skriftet.

 • Pas på med løse snore og bælter

  Sørg for at vælge en flyverdragt til dit barn hvor der ikke findes snor i selve hætten eller halsudskæringen. Snore kan udgøre en fare for barnet, hvis de sidder i hals- og hætteområdet og barnet for eksempel leger ved et legestativ. Bælter bør af sikkerhedshensyn ikke være mere end 6 cm. fra stedet, hvor bæltet bindes.

Lähteet:

 • Framtiden.no
 • Norsk Institut for Vandforsking (NIVA), 30.08.2018. Flere mærker indgik i testen. Se hele testen täällä.
 • Teknologisk institut