Hvor meget får man i barselsdagpenge?

Spørgsmålet “hvor meget får man i barselsdagpenge” er der mange kommende mødre og fædre, der stiller sig selv, når der er en lille ny på vej. Ikke nok med at der sker store forandringer i familielivet, for mange ændrer familiens økonomiske situation sig også, når den ene forældre skal på barsel.

  • Læs med her og find svar på de mest gængse spørgsmål, så du får helt styr på økonomien i forbindelse med barsel og barselsdagpenge.

Din økonomi under barsel kommer helt an på din personlige situation. Inden du informere din arbejdsplads om din graviditet og kommende barsel er det en god ide at sætte sig ind i både dine og arbejdspladsens rettigheder. Selvom der selvfølgelig ikke er nogen grund til at male fanden på væggen, så er det fornuftigt at være forberedt såfremt din arbejdsplads prøver at presse dig, eller der opstår uenigheder i forhold til din afholdelse af barsel.

Indholdsfortegnelse

✍ Søg barselsdagpenge

Hvis du ikke får løn eller fuld løn under barsel, skal du søge om barselsdagpenge. Du kan søge om barselsdagpenge i din A-kasse eller via din arbejdsgiver.

Enten din arbejdsgiver eller din A-Kasse skal give besked videre til udbetaling Danmark om, at du skal på barsel. Det er nemlig Udbetaling Danmark der udbetaler din barselsdagpenge

Så skal du søge om barlselsdagpenge skal du i kontakt med din A – Kasse. Inden du ansøger, bør du dog læse vores næste afsnit om vigtige ting, der gerne skal være styr på inden du søger om barlselsdagpenge.

Så bliv her på siden hvis du vil være bedst muligt forberedt til din økonomi på barsel.

Find din A- Kasse her

Følgende bør du have styr på, inden du skal på barsel:

  • Er du i job eller ledig?
  • Har du en overenskomst på dit arbejde ?
  • Hvilke rettigheder har du og din arbejdsgiver i forhold til barsel?
  • Er du medlem af fagforening og/eller A-kasse?

Er du i tvivl om hvordan du skaber hoved og hale i alt dette, så bør du overveje at melde dig ind i en fagforening. En fagforening er noget andet end A-kasse. Hvis du ikke kender forskellen, kan du læse den i følgende afsnit. Hvis du allerede har styr på det, så kan du springe videre og læse om barselsdagpenge sats 2019.

Forskellen på A- kasse og fagforening

En A – kasse er klart det vigtigste at være medlem af. Hvis ikke du er medlem, kan du ikke få udbetalt dagpenge og heller ikke barselsdagpenge. Det er en af de bedste forsikringer du kan tegne for dig selv. Dagpenge er et beløb du får hver måned, hvis du skulle være uheldig at stå uden arbejde. Beløbet vil variere alt efter om du kommer direkte fra studie eller du har været job.

Læs også:   Betal gæld af hurtigt – 4 smarte metoder til mere økonomisk frihed

Som hovedregel kan du få cirka 80% af din indtægt i dagpenge, men dog maks. omkring 18.600 kr. Er du ledig efter studie er dagpengesatsen desværre en del lavere og især hvis du ikke er forsøger; det vil sige, at du ikke har børn.

En fagforening derimod kan give dig juridisk bistand, hvis du skulle få behov for det. Det betyder, at de kan hjælpe dig med at finde hoved og hale i regler og rettigheder, og de kan også hjælpe dig med at køre en sag såfremt du er blevet uretmæssigt fyret, er stresset, bliver mobbet eller noget helt andet.

Nogen fag har ” deres egen” fagforening. For eksempel er HK for dem, der arbejder indenfor handel og kontor, og fagforeningen BUPL er for pædagoger.

Men der findes også masser af fagforeninger, der er åbne for alle. Disse kaldes i daglig tale for gule fagforeninger, hvilket desværre ofte ses negativt. Sandheden er at disse fagforeninger er uafhængige, fordi de ikke har en politisk holdning eller arbejdsmæssig tilknytning. Alle kan blive medlem og få hjælp. Desuden er gule fagforeninger meget billigere.

Billige fagforeninger, der yder fuld juridisk bistand er for eksempel: K

💰 Barselsdagpenge sats 2019

Du skal i kontakt med din a-kasse for at finde ud af, hvor meget du kan få i barlselsdagpenge. Når du er blevet godkendt til at få barselsdagpenge kan du finde ud af hvad din sats er. Herefter er det faktisk udbetaling Danmark, der udbetaler dine barselsdagpenge.

Din barselstagpengesats 2019 er den samme, som det beløb du kan få i dagpenge. Så hvis du er ledig, og skal direkte på barselsdagpenge kan du regne med at få det samme udbetalt.

Se alle de aktuelle barselsdagpenge sats 2019 lige her

Barselsdagpengesatser 2019, før skat:

Fuldtidsforsikrede18.866 kr.
Fuldtidsforsikrede dimittender (ikke-forsørgere)13.489 kr.
Fuldtidsforsikrede dimittender (forsørgere)15.470 kr.

💹 Barselsdagpenge udbetaling

For at finde svaret på hvor meget får man i barselsdagpenge, skal du ind på din A-kasses hjemmeside. Her kan du se aktuelle dagpengesatser som er gældende for din situation. Du får det samme udbetalt i barselsdagpenge, som du ville få i dagpenge.

Hvor meget du kan få udbetalt kommer an på dit personlige fradrag. Husk dog, at du ikke skal betale det der hedder arbejdsmarkedsbidrag, når du er på dagpenge. Dette bidrag er på 8%, som du altså ikke skal betale i SKAT mens du er på barselsdagpenge.

Læs også:   Børns økonomi

Læs meget mere om hvordan du søger om barselsdagpenge her på borger.dk.

Sådan er barslen bygget op

Barslen består af i alt 50 uger, som kan fordeles på forskellige måder. Som der er lige nu, er fire uger inden termin samt 14 uger efter terminen øremærket til moderen. I denne periode er kvinden enten højgravid eller ammer, og er uanset hvad barnets primære omsorgsperson. Derfor giver det mening at kvinden tager disse uger.

Faren til barnet har i løbet af disse uger 2 uger, som er en såkaldt fædreorlov. De to uger vil typisk ligge efter fødslen, hvor familien samlet skal lære den nye baby at kende, og vænne jer til nye rutiner med både bleskift, søvnmangel og en overvældende kærlighed.

Herefter følger der i alt 32 ugers forældreorlov, som I som mor og far kan fordele frit mellem jer. Hvor mange uger I hver især tager kommer helt an på jeres ønsker og behov. Men det kan nok ikke undgås at økonomien her også spiller en rolle. Det er nok en medvirkende årsag til at det stadig primært er kvinden, der tager næsten hele forældreorloven, hvis jeres families økonomi ikke er til at far går på barsel.

Mange vælger en løsning hvor faren for eksempel har de sidste par måneder af barslen, hvor babyen er ved at være så stor at han eller hun nemmere kan undvære sin mor. Det kan også være, at du som mor har en uddannelse der venter på dig, og du derfor er nød til at afbryde barslen lidt før. Her er det rart, at faren kan gå ind og tage resten af orloven, så baby ikke skal super tidligt afsted i institution.

Der er også muligheden for at gemme noget af barslen til senere, vende tilbage på arbejdet på deltid eller simpelthen undlade at afholde hele barslen. Her gælder det om at komme i dialog med din arbejdsplads, så I sammen kan finde en løsning der passer bedst til jer. Orloven kan i høj grad tilpasses din og fin families ønsker, så den passer til jeres liv.

Det er netop kommet frem, at to måneder af barslen fremover skal være øremærket til faren. Og hvis ikke faren afholder de to måneder, går de tabt. Disse regler er endnu ikke trådt i kraft så her gælder det om at holde øje med sider som borger.dk, og selvfølgelig nyhederne, hvis du planlægger børn inden for de næste år.

Kilde: Borger.dk

Når din barsel er ved at slutte

Når barslen lakker mod enden er der igen flere ting du skal til og have styr på, når du enten skal tilbage på arbejdet eller atter melde dig ledig og dermed stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Læs også:   Black Week 2018

For det første skal dit barn starte i enten institution eller dagpleje. Husk endelig at skrive dit barn op i god tid, så I har størst mulig chance for at få plads det sted i helst vil. Hvis du er ledig efter barsel skal du gå ind på jobnet.dk og melde dig ledig på din første ledighedsdag. Det vil sige den første dag hvor du ikke længere er på barsel. Herefter vil du få besked via A kasse og jobcenter hvordan du skal forholde dig.

Hvis du skal tilbage til arbejdet skal du nok forberede dig på at det lige tager nogen uger eller i hvert fald dage at komme ind i rutinen igen. Husk at du altid har ret til barnets første sygedag, når den lille er syg.

Mulighed for hjemmepasning

Hvis du ikke har lyst til at aflevere dit barn i pasningsmulighed kan du undersøge mulighederne for at passe dit barn hjemme. I nogen kommuner kan du nemlig få tilskud fra kommunen til at passe dit eget barn. Det er ofte et større puslespil at få økonomien til at hænge sammen.

Du kan finde ud af, om du kan få tilskud til hjemmepasning af barn ved at kigge på din kommunes hjemmeside. Hvor meget du kan få afhænger af hvilken kommune du bor i. Der er desværre også en del kommuner, hvor du slet ikke kan få noget for at passe dit barn hjemme.

Men så har du alligevel muligheden for at beholde guldklumpen i trygge omgivelser – der kræver at du bliver dagplejer i eget hjem og så kan du have dit eget barn i pasning. Medmindre du bliver privat dagplejer er der flere krav til din bolig osv., og her skal du nok igen have fat i kommunen for at forhøre dig om mulighederne.