Udendørs leg: børnenes køkkenhave
Hvor kommer gulerødderne fra? Hvordan får vi tomater? Det kan være svært for børn at forstå, at tingene ikke bare kommer fra supermarkedet, når det er der vi plejer at købe tingene fra. Så hvad med at lave en lille køkkenhave sammen med børnene?
Foråret er på vej og det er tiden for at begynde at så diverse grøntsager. Enten i små spire eller andre direkte i køkkenhaven. Det er en hyggelig måde at være sammen med børnene i haven, lære dem om hvor tingene kommer fra og nyde det gode vejr der er på vej.
Noget der kan gøre ude legen i køkkenhaven ekstra hyggelig, er at købe børnenes egne haveredskaber til når der skal graves i jorden mm. Find forskellige børnehaveredskaber hos fx. Lasten kartelli eller hos Lirum Larum Jalka.
Har I ikke hus og have, men derimod lejlighed både med og uden altan, så kan I også plante i en altankasse. Der kan sagtens gro radiser, små gulerødder og andre hyggelige små grøntsager. Børn tænker ikke over, om det er en kæmpe køkkenhave eller en lille altankasse, de synes bare det er hyggeligt at se tingene gro.
1. Småt er godt
Du behøver ikke andet end et par kvadratmeter til at kunne lave din første egen køkkenhave, sammen med dine børn. Bliver området med grøntsager for stort, kan det blive et uoverskueligt projekt for dig og børnene, hvor I pludselig skal lægge flere timer i end I har.
I kan vælge at købe et lille højbed, de kan købes forskellige byggemarkeder og i mange forskellige størrelser og varianter. Se et bredt udvalg her.
2. Vent på varmen
Når du påbegynder projektet, kan det godt krible i de små børnehænder for at komme igang. Men det bedste er at vente til jorden er blevet lidt varmere. I kan altid læse bag på de forskellige poser med frø, om hvornår den enkelte ting må blive plantet. Sådan noget som kartofler og radiser er det første der kan komme i jorden. Hvor mange andre grøntsager helst skal plantes omkring maj eller juni måned.
3. Klargør jorden
Hvis du planter i et allerede eksisterende bed, skal du huske at ordne jorden inden I begynder at plante frø. Der skal fjernes ukrudt og eventuelle sten i jorden skal også helst fjernes. Derudover skal jordoverfladen løsnes. Det er også en god ide at gøde jorden inden I planter noget. Vend jorden rundt, så den bliver gødet godt igennem. Der kan bruges husdyrsgødning eller organisk gødning. Organisk gødning kan købes hos de fleste planteskoler eller byggemarkeder, hvor de har en haveafdeling.
4. Sådan skal I så
Hvis I planter frøene i rækker, så kan I nemmere se, hvad der er planter og hvad der er ukrudt. Især når planterne er små, kan det være svært at se forskel på plante og ukrudt.
Lav en rille i jorden, hvor frøene skal i. Men husk at vande jorden før frøene kommer i. Sæt gerne et brusehoved på vandekanden, så I ikke ødelægger de riller i lige har lavet. Og brug helst en vandekande, da trykket i en vandslange godt kan blive for kraftigt.
Der er meget forskel på, hvor dybt det enkelte frø skal plantes og hvor stor anstand der skal være imellem dem. Men alt dette kan du læse dig frem til på den enkelte pose med frø. Find forskellige grøntsagsfrø her.
Dæk sårillerne med jord og vand dem så igen.
Husk også at sætte et skilt for enden af den enkelte række, for at I kan huske hvad I har plantet der.
De fleste frø spirer inden for 2-3 uger.
5. Giv grøntsagerne plads
Alt efter om du selv er ny i en køkkenhave eller hvor meget børnene har fået lov til at gøre selv, så er det meget normalt at man har fået sået for mange frø på for lidt plads. Så er det en god ide at tynde ud i grøntsagerne. Det er især vigtigt for rodfrugterne som gulerod, rødbede og også sådan noget som radiser. Ellers kommer der ikke til at være plads til dem nede i jorden.
6. Udplantningsplanter
Nogle planter kan have svært ved at gro fra frø i den direkte jord udenfor. Så her kan de være en god ide med nogle af de minidrivhuse man kan få og så plante dem indendørs, indtil de har fået en lille plante og dermed kan plantes ud i køkkenhaven.
7. Væk med ukrudtet
Sørg for at lue ofte i køkkenhaven, da ukrudtet tager sol, næring og vand fra planterne. Det er meget nemmere at få ukrudtet fjernet så længde det ikke er så stort. Lige så snart ukrudtet har vokset sig stort, har det dannet rødder, spredt frø osv, så der kommer meget mere arbejde i at fjerne det.
8. Vand i tørt vejr
Hvis der i løbet af sommeren kommer en tør periode, er det nødvendigt at vande. Særligt salat, spinat og græskar har brug for meget vand. Det bedste tidspunkt at vande er morgen og aften. Så undgår du, at meget af vandet går tabt ved fordampning, og dermed bliver der mere vand til planterne.
9. Væk med sneglene
Hvis du på bedst mulig vis ønsker at sikre dine grøntsager mod de irriterende snegle, så kan det godt betale sig at så i et højbed med en sneglekant.
10. Så frø flere gange gennem sæsonen
De hurtig voksene grøntsager, som fx radiser og spinat, kan du med fordel plante gennem hele sæsonen. Dem skal du også huske ikke at plante flere af end i kan spise, inden de bliver for store. Mange af dem ændrer smag og bliver uspiselige, hvis de får lov til at blive for store. De kan derimod blive plantet hen over flere gange, så I virkelig kan få lov til at nyde dem. Disse grøntsager er også sjovest for børnene, da de hurtig får en grøntsag at se efter de har sået frøet. Det tager stadigvæk tid, men ikke lige så lang tid som med fx kartofler mm.