Käyttääkö vauvasi kemiallisia vaatteita?

Vauvanvaatteiden markkinat kukoistavat, ja voit valita vapaasti kaikenlaisista upeista vauvanvaatemerkeistä. Vanhempina on kuitenkin totuus, jota vain harvat kertovat. Vaatteiden valmistustapa voi jättää vauvan vaatteisiin kemikaalijäämiä. Ei mikään mukava ajatus, vai mitä? Tässä olemme tarkastelleet, miten voit välttää pahimmat ikävät kemiat vauvan vaatekaapin uusimisessa.

Sisällysluettelo

Uld til baby er et hit – eller hvad?

Den bløde uld holder baby lun, og du kan med ro i sindet ligge guldklumpen ud og sove barnevognen. Men hvordan er ulden egentlig produceret?

Ulden er ikke blød, når fibrene tages fra dyret. Fibrene skal igennem en behandling, der gør fibrene bløde og medgørlige. Rigtig meget uld gennemgår en såkaldt superwashbehandling.

Superwashbehandlingen er en kemisk proces, der får uldens kradsende fibre til at forsvinde. Herefter belægges ulden med plastik, så den kan vaskes på 40 grader, eller endda tørretumbles uden at krybe eller tage skade. Selvom den kemiske behandling ikke er bevist skadelig for slutbrugeren, så mister ulden en del af sine naturlige egenskaber, og derudover er superwashbehandlingen meget miljøbelastende. Desuden køber de færreste nok uld til deres baby i den tro, at den faktisk er belagt med plastik.

Men hvordan undgår du så at købe denne superwashuld? Selvom det ikke er nemt at finde rundt i junglen som forbruger, så kan du alligevel finde frem til bedre alternativer – hvis du altså ved, hvad du skal kigge efter.

  • Kig efter økologisk eller ubehandlet uld, når du køber nyt tøj til dit barn. Hvis ikke der står noget, så må du regne med at ulden er konventionel og behandlet. Dette uld kræver dog håndvask eller skåneprogram på vaskemaskinen, og der skal benyttes særligt uldsæbe. Har dit barn meget sart hud, kan det ubehandlede uld føles en smule kradsende. Men her må du prøve dig frem.
  • Kig efter GOTS certificeringen. Denne er en garanti for, at ulden er fremstillet uden brug af kemi. Desværre er det svært at finde uld med denne certificering.
  • Køb brugt. Vidste du, at 80% af det tøj, vi smider ud eller til genbrug, har 80% af sin levetid tilbage? Med andre ord, er der et rigtig stort marked for brugt tøj der stadig er fint og rent – og især til børn, der jo vokser hurtigt ud af tøjet.

Den beskidte sandhed om bomuld

Bomuldstøj til børn er et populært valg, som rigtig mange børn og forældre er glade for. Men desværre kræver produktionen af bomuld mange resurser og en stor portion miljøgifte. I følge Dansk Naturfredningsforening bruges hele 16% af verdens samlede forbrug af insektgift til fremstillingen af konventionel bomuld. Hertil kommer store mængder kemi, som bomuldet skal behandles med før det bliver solgt som tøj til din lille bløde baby.

Lue myös:   Aloittelijan kengät - Tässä ovat parhaat prewalkerit lapsellesi.

Går du i stedet efter økologisk bomuld slipper du for en stor del af kemien i det færdige produkt. I dyrkningen af økologisk bomuld er det forbudt at benytte sprøjtegifte, og udledningen af drivhusgasser er helt op til 94% mindre sammenlignet med konventionelt bomuldsproduktion. Dette kommer også bomuldsbønderne til gode, der ofte lever og bor nær markerne.


Heldigvis er økologisk bomuld for alvor begyndt at vinde frem. Men her skal du dog holde øjnene åbne. At bomulden er økologisk er dog ikke en garanti for andet end at selve dyrkningen af bomuldsplanterne foregår økologisk. Vil du være sikker at resten af fremstillingsprocessen også tager hensyn til miljø og sundhed, bør du gå efter GOTS certificeret garn. Her skal hele fremstillingsprocessen leve op til krav miljømæssige og sociale krav.

Oeko-Tex mærkningen er din garanti for, at tøjet ikke indeholder skadelig kemi.

Gode råd til at undgå kemi i babytøj

Heldigvis behøver det ikke at være hverken svært eller specielt kompliceret at undgå forskellige former for kemi i din babys tøj. Udover at købe brugt, økologisk og GOTS certificeret så kan du være kritisk overfor hvor du køber tøj til din baby.

Hvis du sørger for at købe tøj, der er produceret inden for EU, så skal tøj og legetøj overholde samme skrappe krav til kemi, som i Danmark. Det vil sige at hvis du køber tøj uden for EU, for eksempel via appen Wish, så kan du ikke være sikker på kemi-indholdet.

Undgå kemi med 5 top fra Tænk

  1. Vælg tøj med miljø- eller sundhedsmærker

Svanen, Blomsten, GOTS, Oeko-tex 100 (Miljømærket tøj må ikke indeholde ftalater)

Lue myös:   Bedste flyverdragt til børn 2019 - 10 gode råd

2. Vask alt tøj inden brug

3. Vask uden vaskemiddel med parfume og undgå skyllemiddel

4. Byt tøj med andre eller køb brugt for at undgå kemi

5. Undgå tøj med PVC-tryk

PVC-tryk kan indeholde ftalalter. Spørg evt. i butikken, om tøjet indeholder PVC.

Kilde: https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/boernetoej-gode-raad-foer-du-klaeder-de-mindste-paa