Kom udenfor i den kolde tid

Indholdsfortegnelse

Du er nok en af mange, der helst vil holde dig indenfor når kulden er over Danmark. Men et bålsted er en måde at gøre udenfor lidt mere hyggelig, for både store og små.

Dette er selvfølgelig mest optimalt, hvis I bor i nærheden af noget natur, hvor der er opsat et bålsted eller hvis I selv har have. Et bålsted behøver nemlig ikke at være dyrt og børnene vil elske at lave snobrød mm. ude i det fri.

Bålfad med ild i.

For at få jeres eget bålsted, kan I eventuelt lave det selv

Undersøg først og fremmest om det et tilladt at lave en bålplads i egen have i den kommune du bor i. Derudover kan der være en del andre regler, som du skal opretholde – disse kan oftest findes på din kommunes hjemmeside.

Sørg altid for at jeres hjemmebygge bålsted er i god afstand til noget brandbart, så I ikke ender med at sætte ild til skuret eller lignende. Hav også i baghovedet, at bålstedet vil være hyggeligt at bruge om sommeren og derfor ikke må kunne få sat i tørt græs mm. En sidste ting I skal overveje, inden i laver en fast bålplads, er vindretningen og om den kommer til at genere naboer for meget.

Du kan finde mange forskellige vejledninger på nettet, til at bygge din helt egen bålplads.

I kan også vælge at købe jer til et bålfad

Et nemt valg er at købe et bålfad. Med et bålfad kan I rykke rundt på jeres bålsted. Så er der mulighed for at rykke bålfadet fra forhaven til baghaven eller bare til et andet sted i haven. I kan også vælge at pakke bålfadet væk i en periode, hvis I ikke ønsker at det skal stå fremme. Dette er meget praktisk, hvis I ikke har den største have og gerne vil have plads til andre ting.

Læs også:   Babys første jul

Du kan finde både dyre modeller indenfor bålfade og lidt billigere.

Hvad kan jeg bruge et bålfad til?

Nu tager vi den hele året rundt, med start i de kolde måneder.

Vinteren er over os, sneen er måske faldet og børnene vil gerne være ude hele tiden. Men at være udenfor kan også blive en stille stund i stedet for at skulle trave og løbe rundt på en legeplads. I starter i køkkenet, hvor du sammen med børnene laver dej til snobrød. Imens dejen hæver bliver bålet tændt. Nu kan I finde syltetøj eller lignende frem, der skal i snobrødet. I kan også lave varm kakao eller te og tage med ud i en termokande.

OPSKRIFT PÅ SNOBRØD ca. 10 stk.
tid 60 minutter

25g gær
3 dl lunkent vand
1 tsk groft salt
500g hvedemel

Rør den halve pakke smulret gær ud i vandet. Tilsæt salt og gradvist melet. Ælt dejen godt sammen. Lad dejen hæve i 30 minutter. Pensl gerne jeres spyd med lidt smør eller olie, så brødet er nemmere at tage af.
Fordel dejen i 10 kugler og rul dejen ud til lange pølser. Sno dejen om spydene og lad dem gerne efterhæve i 10-20 minutter. Snobrødene skal derefter bages over gløderne til de er gyldne hele vejen rundt og gennembagte (ca. 20 minutter).

Find en god plads rundt om bålfadet og sørg for at børnene har en god afstand. Kom dejen på de spyd I har, lad børnene selv komme dejen på og lad dem selv varme det over ilden.

I vil alle finde hyggen og varmen, når sidder rundt om bålfadet. Det er en afslappende måde at være ude og ilden har en beroligende og healende effekt på den ellers mørke tid.

Læs også:   Halloween guide: Sådan skærer du en lygte ud af et græskar

Sommeren kommer med lange aftener i haven. Selvfølgelig kan bålfadet bruges til snobrød og hygge hele året. Men det kan også udvides til evt. at riste pølser eller skumfiduser. Der kan også købes tilbehør, der gør at I kan lave et helt måltid over bål i stedet for på gasgrillen.

Bålfadet vil også kunne bruges til om aftenen, når mørket falder på og kulden kommer snigende. Så er det frem med tæpperne og få tændt op i bålfadet. Så kan I bruge mange flere timer udenfor.

Bålfade